Разбој (ткање)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Разбој.
Разбој

Разбој је сложени предмет, справа која служи за ткање и једна од најбитнијих справа у историји. Разбој је такође једна од најпростијих справа која је икад конструисана. На принципу на којем ради стари ручни разбој, раде и велике фабричке машине за ткање које производе хиљаде метара материјала.

Разбој је предмет који се састоји из више делова и то: основно вратило, робно вратило, нити или котлаци, листови, брдо, педала код подног разбоја или ручице код стоног разбоја и чунак. Помоћна опрема за ткање: сновало, мотавило, чешаљ, брдо, чунак, кукица, нож-кукица, растегљивач.[1] [2]

Ткањем се бави мутавџија.

Врсте разбоја[уреди | уреди извор]

Разбоји се разликују:

  • Према конструкцији - стони и подни,
  • Према техници рада - контрабаланс и контрамарш,
  • Према сложености рада које на њему може да се реализује - са две ните, са четири ните и са више нита.

Стони разбој - даје исти резултат као подни разбој, али је ограничен ширином, дужином основе која може на њега да се постави, затегнутошћу основе, а рад на њему је знатно спорији. Зато се користи за израду ужих и краћих тканина, шалева, торби и слично, као и за израду узорака код истраживања.

Подни разбој - захтева коришћење и руку и ногу при ткању. Ногама се (преко подножника и ламела) померају ните и прави зев. Рукама се манипулише са брдилом и брдом и провлачи чунак са потком кроз основу. Подни разбој је шири од стоног, може да се постави довољно дугачка основа, стабилан је, па се на њему може реализовати квалитетна тканина.

Контрабаланс разбој - ради тако да се ните крећу супротно једна у односу на другу, при стварању зева. Овај разбој је познат по великој једноставности рада и могућности извођења разних преплетаја, али може бити изведен само са две или четири ните.

Контрамарш разбој - ради тако да се ните померају независно једна од друге. Овако се постиже једноставнији, већи и чвршћи зев. Контрамарш разбој је савремени пословни европски разбој.[3]

На разбоју са две ните може да се тка преплетај платно и многе варијације платна постигнуте у текстури, уплитањем основе, подизањем основе на даску и сл. На оваквом разбоју могу да се ткају таписерије.

Разбојем са четири ните проширује се могућност израде преплетаја, почев од кепера.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tkanje,izrada tkanine,umetnost,razboj,snovanje,nicanice[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 09. 03. 2013. Приступљено 03. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  2. ^ „Help Selecting A Loom | The Woolery[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 16. 09. 2013. Приступљено 03. 09. 2013.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  3. ^ Collier 1970, стр. 104

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Ткање, Балканика - Званични канал