Разговор:Ђурађ Кастриот Скендербег/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Српско порекло

Враћам у чланак напомену да је био српског порекла,јер је то познато као историјска чињеница на овом говорном подручију. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 03:08, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Немам ништа против тога да се о томе распреда, али чланак је у оваквом облику блам. Садржи једну информацију (албански национални јунак), а у другом параграфу се доказује како је био Србин. Чак и да је све то сува истина, објашњење да је пореклом Србин има смисла да дође тек пошто се објасни по чему је то Скендербег познат. Једноставно, чланак не ваља иако информације могу бити и сува истина. --Милош Ранчић (р|причај!) 05:39, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]
Хм. овако је боље (нисам видео да си само додао српског порекла), али свакако треба да бациш неку релевантну референцу за ту тврдњу. --Милош Ранчић (р|причај!) 05:40, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Наравно,нисам ћакнут да враћам Голијину(стил га одаје) епску верзију.Чланак је тотално никакав(а колико тек има измена),ал` није једини такав овде,нажалост.

Референце?Хм,да ли ико овде проверава ове линкове које бацакају анонимци на чланке.Прва реченица стране коју је Јоца мако,а ти вратио:

Branilo (+ assassinato a Giannina nel 1379 circa), di origine serba, Governatore di Giannina nel 1368. Sposa N.N.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 06:04, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Иначе, случајно сам вратио :) Успут, сајт ми није јасан. Можда би било добро замолити неког са италијанске Википедије да нам појасни какав статус има тај сајт. --Милош Ранчић (р|причај!) 06:12, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Немам појма који му је сајт,али делује доста поуздано урађено.Колико сам чепркао имају крдо родослова за хрпу жабарских и квази жабарских породица и огромну количину података(деца,супружници,порекло супружника,титуле,смрт(како и где)),што ми делује веома веродостојно(људи који се помињу одговарау по времену и простору),мислим ако је неко хтео да прави паралелну историју не би утрошио толико времена на исту(осим ако није Ден Браун или тако неко наравно).

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 06:43, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Хм. Да. И библиографија им изгледа импресивно. --Милош Ранчић (р|причај!) 08:03, 27. децембар 2006. (CET)[одговори]

Линкови које сте сатавили не раде

Линкови који претпостављам да доказују српско порекло господина Скендербега не раде.

Осим тога, ред би био да се напише барем пет реченица овде. Као да је најбитније да је он био Србин... Ѕаиста не видим толику важност у томе...--Maduixa kaži 21:06, 30. март 2007. (CEST)[одговори]

Осим тога, ово "ичовање" сваке божије светске династије ми се чини тотално неозбиљним... Добро је да нусте ставили и Хабзбурговићи и Бурбонићи... Мислим стварно...--Maduixa kaži 21:08, 30. март 2007. (CEST)[одговори]

Uklawam ovaj link jer ne radi, a ovaj jer postojanje jedne jedine rečenice "Jedini aranutski junak Skenderbeg bio je srpskog porekla." na sajtu sumnjive političke orijentacije gde se upotrebljavaju pogrdni izrazi za Albance i gde se samo još ne tvrdi da su Srbi nebeski narod i da su narod najstariji na ovom svetu, nije ni dovoljna ni pouzdana referenca za tu tvrdnju. Dok ne nađete pouzdan izvor koji može da potvrdi srpsko poreklo ovog gospodina, on će biti prema engleskim izvorima, samo Albanac.--Maduixa kaži 22:33, 1. мај 2007. (CEST)[одговори]

A samo da dodam da svi ti linkovi koje imate ovde NE RADE.--Maduixa kaži 22:34, 1. мај 2007. (CEST)[одговори]


  • ОК,не раде,али сам навео битан део стране.Сајт је тренутно у преградњи,али се на њега позива и на овом месту,дакле нисам ја ништа измислио(пошто Милош баш и није у могућности да потврди моје речи тј. да је и он то видео на сајту).За случај да и овај сајт пређе у преградњу,његов ботом лајн је ово:

*This is the most complete genealogy of the Kastriota’s that has ever been put together. According to this genealogy:

  • a) Skenderbeg is the great grandson of Branilo, the Serb duke of Kastoria.
  • b) Skenderbeg’s brother was named Stanisa, a contemporary Serbian name.
  • c) Stanisa’s son (Skenderbeg’s nephew) was also named Branilo.
  • d) Skenderbeg’s mother was Vojislava daughter of the Serb ruler of Polog
  • e) Skenderbeg’s sisters Valica and Jela mean ‘little wave’ and ‘dear’ in Serbian. Branilo and Stanisa are both Serbian names meaning ‘defender’ and ‘the one who stands,’ respectively. Note that neither Branilo, Stanisa, Valica nor Jela exist as Bulgarian names.
  • Па то што си затекла је било много,много,много боље од онога што је пре тога стајало,тако да...
  • У овом конкретном случају није ићовање стране династије,већ стандардан облик српског презимена.
  • Не улазим у историје на енглеском језику,али сам доста често налазио тј. чуо о српском пореклу Скендербега.Можда је то српска аналогија са албанском варијантом о албанском пореклу Стевана Немање,али мислим да ова теза стоји на много чвршћим ногама од ове друге.

Ја сад нећу ништа да враћам и преправљам,за случај да се ово не признаје као валидан линк/референца.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 12:21, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]


I da jeste poreklom Srbin (sto ova stranica ne dokazuje jer nema nigde napisano KO to pise i KO je taj sto pise - da li je neki istoricar ili neki srbofilni entuzijasta) ne zavrsavaju se sva srpska imena na IC (npr. g. Dragas, o kom smo skoro pricali u nekom drugom clanku). Ja jos nigde nisam naisla da se familija Kastriota naziva Kastriotic, kao ni oni Jagelo da su Jagelovici, al aj, to je druga prica.

Jedno pitanje: Zar je TOLIKO bitno da li je srpskog porekla ili ne neko ko je ceo zivot posvetio Albancima, ratovao za Albance, odrastao kao Albanac bio albanski rodoljub i poginuo za albansku slobodu od Turaka, pa time postao albanski nacionalni heroj? Ja stvarno ne vidim neki valjaniji razlog za insistiranje na tome, osim teranja maka na konac. U svakom slucaju, naravno ako se nade neki dovoljno valjan izvor, moze se dodati to "srpskog porekla" ako je to bas TOLIKO bitno.

Osim toga, otac mu je bio albanski plemic a majka izgleda Makedonka, jer se kaze da je iz Pologa danasnja Makedonija. Ili su i Makedonci u stvari Srbi? Znaci li to da svi ti izvori koji to tvrde lazu ili nemaju pojma?--Maduixa kaži 12:45, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]


1.То доказује овај жабарски сајт,ову страну сам навео као потврду да је то заиста стајало на том сајту(ово што сам навео бог те пита шта је.)Драгаш тј. Драгаши је заправо нека врста надимка за Дејановиће.

2.Да ли је ово аргумент,ја за то нисам чула/прочитала ergo то није тачно или сам ја сувише поспан па лоше контам ствари?

3.Па ако јесте био српског порекла,онда треба да стоји,као што ако није не треба да стоји.Мени то делује као битно.Не есенцијално,али битно,

4.Отац му је био племић на простору данашње Албаније,а мајка му је била племкиња са простора данашње републике Македоније.Племићи и на једном и на другом простору воде порекло из Душановог доба ergo били су Срби.(И Мрњавчевићи су владали просторима данашње републике Македоније односно републике Грчке,па их то не чини Македонцима односно Грцима.)

5.Македонци јесу Срби,где ти живиш?На Иберијском полуострву?ОМГ.

6.Они тврде да је албански национални јунак,али не кажу да је албанског порекла.Не кажем да лажу,само кажем да не баратају свим изворима.

Елем ово је (вероватно) писало на оној страни(скинуто одавде,а има га на пар места(гуглуј(те) неку реченицу из текста)):

Giorgio Castriota detto “Scanderbeg” (* 1404 ca. + Alessio 19-1-1468), famoso eroe albanese nella guerra contro i Turchi; Signore di Monte Sant’Angelo e San Giovanni Rotondo dal 1464, Patrizio Veneto con Privilegio del 25-9-1463, Signore di Croia nel 1443, Signore di Mat e Dibra nel 1445, Capitano generale d’Albania. Sposa il 26-4-1451 Andronica Comnena Araniti, figlia di Giorgio Signore di Cerminica e di Maria Musachi dei Despoti d’Epiro (+ 1500) (v.)

And about his progenitors:

Branilo (+ assassinato a Jannina nel 1379 circa), di origine serba, Governatore di Jannina nel 1368. Sposa N.N.

Paolo (+ ?), Signore di Signa e Gardi-ipostesi. Sposa N.N.

A1. Costantino (+ decapitato a Durazzo 1402), Protovestiario, Signore di Signa (Serina) nel 1391 e di Croia dal 1395 al

1401.

= Elena Thopia Principessa di Durazzo ( + post 1402).

A2. Alessio, capitano di 3 villaggi nel 1403.

A3. Giovanni (+ ca. 1443), Signore di Mat (confermato 1471) e di Vumenestia 1406/1438.

= Voisava Tripalda, figlia del signore serbo di Polog

B1. Repossio, monaco al Sinai.

B2. Stanisha (+ ante 1450)

= ……….

C1. Stanisha

= Despina, figlia di Musachi Comneno

D1. Andronica

= Matteo Corti, Patrizio di Pavia

C2. Branilo detto Bernardo (+ 1463), da prima musulmano diviene cristiano nel 1443, Conte di Mat nel 1450,

Governatore di Croia fino alla morte.

= Maria, figlia di Paolo Zarzari o Zarderi

D1. Giovanni (+ Mesagne 2-8-1514), Conte di Copertino (che comprende le terre di Copertino, Veglie,

Lecerano e Galatone) con diploma del Re di Napoli del 1494, Duca di Ferrandina dal 1505.

= Giovanna Gaetani dell’Aquila d’Aragona, figlia di Onorato 1° Duca di Traetto e di Lucrezia d’Aragona

(+ post 1518) (v.)

E1. Donna Maria (+ 1560), Contessa di Copertino e Duchessa di Ferrandina dal 1514, vende il

feudo di Atripalda nel 1559.

= suo cugino Antonio Castriota (v. oltre)

E2. Donna Angela (+ 1518)

= Don Ferdinando Orsini 5° Duca di Gravina (v.)

E3. (Naturale) Pirro

= ……….

F1. Giovanni Fabio

F2. Alfonso

F3. Gaspare

D2. Alfonso (+ 1544), Conte di Atripalda dal 23-9-1512, Marchese di Atripalda dal 1513, Regio

Consigliere del Re di Napoli.

= 1518 N.D. Camilla, figlia del N.H. Gianfrancesco Gonzaga Signore di Sabbioneta, Patrizio Veneto, e

di Antonia del Balzo dei Duchi d’Andria (v.)

E1. Isabella

= Don Francesco Acquaviva d’Aragona 3° Duca di Nardò (v.)

E2. Giovanni (+ premorto al padre)

= sua cugina Giovanna (v.)

E3. Antonio (+ assassinato dopo una festa a Venezia 1549), Marchese d’Atripalda dal 1544, Duca

di Ferrandina e Conte di Copertino maritali nomine.

= Donna Maria Castriota, sua cugina (v. sopra)

E4. Camilla

= 1557 Don Ferrante Caracciolo 4° Duca di Martina (v.)

E5. Costantino, Cavaliere dell’Ordine di San Giovanni di Gerusalemme.

D3. Isabella

= 1518 Guido Ferramosca 2° Conte di Mignano Monte Lungo (+ castello di Mignano 9-1531) (v.)

D4. Ferrante (+ cade nella battaglia di Pavia 8-2-1525), Marchese di Cittΰ Sant’Angelo e Conte di Spoltone.

= Camilla di Capua, figlia di Giulio Cesare 3° Conte di Palena e di Ippolita di Gennaro dei Signori di

Nicotera (v.)

E1. Giovanna (+ ?), Marchesa di Cittΰ Sant’Angelo.

a) = Giovanni Castriota, suo cugino (v. sopra)

= Don Alfonso Carafa Duca di Nocera 

E2. Ippolita (+ monastero della Sapienza come “suor Elena” …….)

= Clemente di Lannoy Barone di Prata (v.)

D5. Giovanna (+ post 1514), Duchessa di Castellaneta nel 1514.

B3. Costantino (+ ostaggio dei turchi).

B4. Giorgio, per la sua discendenza v. Parte II.

B5. Maria

= Stefano Cernojevic, dei Granduchi della Zeta

B6. Yela

= N.N.

B7. Angelina

= Vladino Golem Comneno Arianiti

B8. Vlaica (+ post 1444)

= Stefan Balsic

B9. Mariza

= 1444 Carlo Musachi Thopia (+ 1461).

Ко је писао?Пише(мени та имена не значе ништа,а сумњам да ће и теби или било коме другом): · Andrea Dominici Battelli

· Paolo Bonato

· Dott. Francis A. Burkle-Young, del Gettysburg College, Pennsylvania

· Nobile Loris Castriota Skanderbegh

· Dott. Nobile Luigi Gonella

· Lucia Lopriore

· Dario E. Maria Manfredi, del Centro Studi Malaspiniani di Mulazzo

· Bruno De Martin

· Don Carlo Notarbartolo Conte di Priolo dei Duchi di Villarosa

· Cesare Patrignani

· R. Kenneth Sheets

· Prof. Dott. Herbert Stoyan, dell'Università di Erlangen

· Nicolò Tassoni Estense Marchese di Castelvecchio

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 13:50, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]


OK. Medjutim, gde tu pise da je covek KastriotIC? Nigde. To sto JA nisam cula, stvarno nije neki argument, ali - da li je onda jaci tvoj argument da se to tako jeste samo zato sto ti tako kazes? Priznaces da nije. Gde pise da mu je ime Kastriotic? Ili onaj Jagelo da je Jagelovic? To sto je Dragas neko drugo ime za Dejanovice, nema nikakve veze, covek se zvao Dragas, a ne Dejanovic, iako mozda ta dva imena znace jedno te isto. Nego da nadjemo mi gde to oybiljni ljudi kazu da je Skenderbeg bio poreklom Srbin, to nam je bitnije nego ovo IC na kraju reci.--Maduixa kaži 14:12, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

PS: Imas pravo, zivim na Iberijskom poluostrvu, ali to ne znaci da su Makedonci Srbi.--Maduixa kaži 14:14, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

PPS: I da, u principu imena ne znace mnogo, ali ipak znace vise kad vidis Dr, Mr pored imena i Fakultet/Univerzitet gde rade od obicne web stranice gde je samo tekst bez ijednog imena autora. Dalje, uvek cu vise verovati nekom zvanicnom sajtu neke organizacije (konkrentno, sto se tice spanaca, volim da prenosim podatke sa cervantesvirtual jer je to stranica Instituta Cervantes koji saradjuje sa fakultetima i univerzitetima i za njega pisu doktori/prof. istorije), nego tamo nekom nalepsanom sajticu koji usto ima i gomilu reklama koje nemaju veze sa temom sajta. To je moj liñni kriterijum, ne kazem da je jedini ispravan, ali meni je dobar.--Maduixa kaži 14:18, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]


Наравно,то да ли је -ић или није на крају је последњи проблем.Кад овај сајт стане поново на ноге додаћемо ту референцу,али мислим да би до тад требало да стоји напомена о српском пореклу и {{Чињеница}}.

Та логика за сајтове се подразумева.Мислим могу ја у року од 5 минута да на неки мој сајт дигнем тако неку квази информацију и онда да се позивам на њу.Битно је ко пише и где пише.

К`врагу,пропаде ми логика.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 14:28, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]


Hm...

Pa nemoj mi reci da je taj sajt (koji sad ne radi) jedini izvor koji znas gde se tvrdi da je ovaj cika bio Srbin? Ako je to tako, onda ce to morati da iygleda malo drugacije. Treba napisati: Neki istoricari tvrde da je Skenderbeg bio srpskog porekla(referenca kad proradi), za razliku od uobicajenog misljenja da je bio Albanac (sve moguce reference koje to tvrde). Tako je najpostenije.--Maduixa kaži 14:38, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

  • Па тај сајт је једино што могу сигурно да ти потврдим(сад је моја кривица што су жабари решили сада да га оборе,а сем тога навео сам шта је стајало на тој страни).Та теза/прича се провлачи по историјама(дакле историјама не неким памфлетима и које чему) на српском језику,али ја немам ни једну од њих код себе у поседу.

Да кажемо албански национални јунак који је по неким историчарима био српског порекла.(Глупо је рећи за разлику од уобичајеног мишљења,јер је то општи термин који не значи заправо ништа конкретно,као што и већина историчара не значи ништа тј. апсурдно је то рећи јер шта је заправо већина историчара?Небројив скуп.)

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:09, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

Pa moramo na neki nacin da stavimo do znanja da je zvanicna verzija da je bio albanac. Gledaj, to stvarno nije bitno. Ruđer de Flor je bio mesavina Nemca i Italijanke (znaci, ni kapi krvi katalonske) pa je katalonski nacionalni heroj. Medjutim, nigde se to ne istice. Jednostavno se kaze da mu je otac bio nemac a majka italijanka i mirna Backa. ni nemacko poreklo ni bakraci. --Maduixa kaži 16:13, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

  • Па да ставимо да му је прадеда по директној мушкој линији био Србин,а читач нека прелама после шта је он био?

То је опет прича као са Самуилом.Он јесте био цар Бугарске,али није био Бугарин.Равна Бачка.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 16:24, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

Ма зар је стварно то толико битно? (Како сам наивна... хаха...)... Но добро. Има ли негде неке књиге где то пише? Како то да ЈЕДИНИ САЈТ на ком је то писало, ад не ради? Да се нису предомислили? Да нису увидели своју грешку? Дешавају се и такве ствари. Ако је то стварно основана тврдња, ПА МОРА да постоји то написано још негде. Ја бих јако волела да се нађе некаква референца, а до тада, ако баш хожете, можемо да напишемо да постоје неке тврдње да је био српског порекла, али да то још није научно доказано. Једино тако може да стоји без референце. Шта кажеш?

Ето, и код Самуила су се лепо на крају поделили историчари - ови кажу једно а ови друго, а на читаоцу је да одлучи коме ће да верује.--Maduixa kaži 21:28, 3. мај 2007. (CEST)[одговори]

он је мијак. мијак, брсјак, шумадинац, морављан и тд. то су етноними. сервус је ѕанимање. ђерђ, чист македонац. 100%. мијаки, муѕаки, мушки, мешкети, моски. они су створили македонију.89.205.59.137 (разговор) 10:01, 17. јун 2017. (CEST)[одговори]

Два извора

Може ли неко пружити цитате из извора 3 и 4? Посебно сам много заинтересован за 4, јер нам је то уједно и једини детаљан извор о Скендербегу, а и јер ми се чини да је могуће да је у питању фалсификовање извора. --HRE (разговор) 00:43, 23. јун 2008. (CEST)[одговори]

Naslov

Zašto je tek tako promenjen naslov članka?! --77.46.187.22 (разговор) 22:49, 1. септембар 2009. (CEST)[одговори]

Админи, вратие име чланка у претходно стање јер корисник који га последњи пут преименовао није објаснио зашто је то урадио. --Test! (разговор) 11:32, 5. септембар 2009. (CEST)[одговори]

Име и преѕиме

Прво, знам да опет улазимо у ту можда и небитну тему, али ми је баш случајно пала на памет мисао, зар није у апсолутно свим илирским грбовницама у мотоу његовог грба писало Кастриотић? Мада, кад поглдамо опет овај уговор са Дубровчанима... http://i66.servimg.com/u/f66/15/66/78/51/pismo_10.jpg најбоље би било да се стави и једна и друга верзија (са и без ИЋ), пошто се спомиње у оба ова облика.

Друго, знам да је устаљено мишљење да је име Скендер бег(Искандар бег) добио по Александру великом, а зар се етимолошки не подудара више са Искадаром у Турској и турским називом за Скадар (исто Искадар)? С обзиром да је владао областима у данашњој Албанији, 1445. године са Ђурђем опседао Скадар 1445. године, изузетно је могуће.

И да, чини ми се да постоји неки његов печат са двоглавим орлом, на ободу (уз име) пише да је потомак Војисављевића, али то тек морам да видим. KapitanTodor (разговор) 09:19, 13. април 2013. (CEST)[одговори]

Расправа пред гласање за избор за сјајан чланак

Стављам овај чланак на гласање, јер мислим да заслужује да буде сјајан. Гласање траје 7 дана. --MilosHaran Ум? 22:20, 16. децембар 2017. (CET)[одговори]

Коментари

Šampionsko nekorišćenje referenci i literature na srpsko(hrvatskom) jeziku. Ja mislim da je net pun knjiga i naučnih članaka na ovu temu i ne razumem zašto nisu korišćeni pri izradi članka. Dakle ne mislim u odlazak u biblioteku, nego pun krš knjiga i naučnih radova koji su dostupni onlajn. Samo treba guglovati. --ANTI_PRO (разговор) 00:44, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]

@Ivan VA: Реци ми једног српског или хрватског историчара, који је детаљно описао Скендербега. Управо сам копао по 50 сајтова, и само у 2 сам нашао нове информације. --MilosHaran Ум? 01:22, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]
Ne radi se o tome da li neki autor na engleskom kvalitativno unosi nešto što nema na srpskom (ili bs.hr.) ili obrnuto (što svakako treba pozdraviti), nego što sve te stvari koje su navedene u članku u engleskim izvorima ima isto i na srpskom. A razlika između srpskog i engleskog je ta što engleski u Srbiji (ili šire na ex-ju prostoru) govori i razume ne više od 10-15% ljudi, a srpski i ostale varijante 100%. Sledstveno čemu ako ih dalje intersuje da se bave ovom temom mogu da konsultuju srpsku literaturu, a englesku ne mogu. I to em jer ne razumeju, em jel tih knjiga nema kod nas u bibliotekama. Čemu izmišljati točak dva puta, ako sve ovo već ima na srpskom i varijantama, zašto koristiti izvore na stranom jeziku (sem ako oni ne donose nešto kvalitativno novo)? --ANTI_PRO (разговор) 01:37, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]
@Ivan VA: У праву си, али нигде не могу да нађем било какву српску или хрватску књигу о Скендербегу. Обично су то неки националистички сајтови, који говоре само како је Скендербег српског порекла или се информације понављају. Тражио сам новије информације сат времена, нигде нисам ништа ново нашао. Мислим да је ово највише што сам могао да нађем информација. --MilosHaran Ум? 02:39, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]

Јави се и добићеш литературе. ClaudiusGothicus (разговор) 22:58, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]

@ClaudiusGothicus: Ако имаш литературе, стави је у чланак, молим те. --MilosHaran Ум? 23:46, 17. децембар 2017. (CET)[одговори]


Чланак није ни близу сјајног. Прва ствар, граматика, падежи, као и бројеви морају да се исправе, а таквих грешака има прегршт у овом чланку; изгледа као да си радио преко google translate. Друга ствар, на огромном броју места није лепо форматиран текст па се меша енглески и српски. Ако имаш неки специфичан и цитат на енглеском, одвој га. Затим, проблем са изворима; као што је горе википедијанац навео, ако наводиш литературу (а заиста је има у изобиљу), нека буде на српском, имајући у виду број људи који не знају енглески. "Лабораторија албанских националистичких писаца је трансформисала Скендербега у мит.[208] Албанска историографија је учинила значајан напор да прилагоди чињенице о Скендербегу захтевима савремене идеологије.[209]" ово што је написано, колико год било тачно или не, не може на овакав начин да се напише, дакле требало би се преформулисати, поготово имајући у виду и чињеницу да је перцепција Ђерђа Кастриотија у Србији била под утицајем српских књижевника из ере нововековног националистичког романтизма у коме су и настали многи митови и погрешне интерпретације догађаја, људи и сл.

"етничка припадност самог Скендербега је предмет бројних контроверзи јер се у бројним историјским изворима тврди да Скендербег није био Албанац већ да је имао српско или грчко порекло." Треба направити разлику између порекла и тога како се неко изјашњава (мада у овом случају не можемо говорити о изјашњавању наравно :) ); примера ради, када добијеш америчко држављанство, тачније постанеш држављанин САД, и потом добијеш децу у САД, она су (очигледно, првенствено амерички држављани) американци _____________ (допуни именом било које етничке групе) порекла. Иста прича је и са Скрендербегом, то што је српског порекла не значи по систему аутоматизма да је Србин.

Све у свему, морало би још добро да се поради на овом чланку да би могао да буде забран за сјајан, по мом скромном мишљењу. Свако добро, и немој мислити да имам нешто против тебе лично, ово је само моје мишљење. --Security 'n' Roses (разговор) 16:22, 19. децембар 2017. (CET)[одговори]

@Security 'n' Roses: Тај део чланка што си ти цитирао нисам ја писао него Бранко. Добро то је јер када преводим ја ставим енглески текст горе, како би ми било лакше па ми неки промакне. Не видим шта фали бројевима и падежима (ако ми није нешто промакло). Прихватам критике. --MilosHaran Ум? 18:37, 19. децембар 2017. (CET)[одговори]

Чланак има велики потенцијал за предложени статус, предложио бих ако горе наведене примједбе нису ријешене, да се расправа продужи још седам дана, а ја ћу помоћи колико могу. — Ранко   Нико лић   18:13, 20. децембар 2017. (CET)[одговори]

@Ранко Николић: Хвала Ранко, могао би да исправиш граматичке грешке и да исправиш оно што је Бранко писао, а ја ћу да додам српске изворе и литературу. --MilosHaran Ум? 00:33, 21. децембар 2017. (CET)[одговори]

Све горе наведено је решено, а то за српску литературу није до мене. Узео сам све референце из књига, које сам нашао о историји Албаније и Скендербега тј. које ми је послао корисник горе, тако да мислим да је за сад успешна расправа. --MilosHaran Ум? 21:58, 23. децембар 2017. (CET)[одговори]

ДОДАТИ ОВО,ОКО СЛАВЕНСКОГ ПОРИЈЕКЛА АЛЕКСАДАР БЕГА

До објављивања Музакијевих мемоара од стране професора Хопфа, сви су мислили да је Скендербег по народности био Албанац. Хопфово откриће докумнената доказују његову словенску народност. Професор историје на атинском универизиету, Папаригопуло је изјавио и са катедре и у новинама да је Скендербег поријеклом Словен. Димче, такођер професор у Атини га је због тога назвао издајником хеленизма, тврдећи да је Скендербег био Грк. Папаригопуло се позивао на Халкокондила који оца Скендербеговог зове Иван, а не Јован (грчки), иако је он турцизирана имена преводио на грчки (Али у Илију, Ибрахима у Аврама...) Халкокондил га је звао Иваном, по Папаригопулу, јер су га исто звали сви и Словени и Грци и Албанци. [1]

ЈА НЕ МОГУ јер се не региструјем овдје,више...а чланак је закључан за нерегистроване уреднике.

This article

Sorry to venture into your Serbian space, but as a history student, I was suggested to have a look at the page of Scanderbeg on the Serbian wiki.

I am shocked with what I see. No sources on half of the things. The sources which claim Scanderbeg's family to be of Slavic origin are false. Gibon 1788 does NOT claim the Castriotti family to be from Zeta. I have read this piece several times. It is simply not there, a false statement attempted to look like a fact for citing purposes. This article contradicts itself several times regarding Scanderbegs families origin. Branilo did not exist, a tragic mistake by Hopf, which led to ignorant pieces from Babinger. Skanderbegs grandfather was never cited as Pavle. He was always referred to as Palli or Paulus by Mussachi in 1510. As for Mussachi calling him a "Serviano", what Schmitt fails to mention is that Mussachi continues by stating that Scanderbeg was an Albanian leader of Serbian virtue, who is not only honored by his fellow Albanians, but by other nations as well as presented in Hopf's Chroniques greco-romanes. This was said since at the time, Albanians and Serbs were culturally and religiously close, and Serbians were considered to be very strong warriors in the eyes of the then Albanians, thus comparing Scanderbeg with Serbian virtue as stated by John V. A. Fine, John Van Antwerp Fine in The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest pg 556. There was an entire discussion on this on the English wiki, and I suggest you have a look at the talk archives there before destroying any Wiki for modern national/political purposes.

Sorry to intrude like this, but for the sake of Wikipedia, some serious Serbian wiki editors and moderators need to sit down and confront whoever is keeping this article hostage. Misinformation is unacceptable despite Wikipedia being an untrustworthy source.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник InstantNoodle222 (разговордоприноси)

Response

No need to be shocked. Skanderbeg was fully Serbian (or Slavic, if you will) in terms of his origins. Let's start from his mother's side. His mother's name was Vojisava, which is a very tipical Serbian feminine name and has its etymology in Slavic languages only. She was most probably a member of the famous Serbian Brankovic dynasty, a daughter of Grgur Brankovic - brother of Djuradj Brankovic, the despot of Serbia between 1427 and 1456, and the son of the famous Serbian hero from the battle of Kosovo, Vuk Brankovic. Serbian historian Predrag R. Petrovic has an amazing work covering the identity of Skanderbeg's mother called "Да ли је мајка Ђурађа Кастриота - Скендербега Војислава Бранковић", or "Was the mother of George Kastriot - Skanderbeg Vojislava Brankovic". But, since I assume Serbian sources send shivers down your spine, I'd recommend checking out Albanian historian Ardian Klosi. Albanian and western sources prefer calling her Vojisava Tribalda, which, in a sense, proves her Serbian origins, since the term "Triballian" was an extremely frequently used exonym for Serbs in medieval times. To quote from "Triballi" Wikipedia article: "The term "Triballians" appears frequently in Byzantine and other European works of the Middle Ages, referring exclusively to Serbs.[2][3][4][5][6] Some of these authors clearly explain that "Triballian" is synonym to "Serbian".[7][8][9][10][11] For example, Niketas Choniates (or Acominatus, 1155–1215 or-16) in his history about Emperor Ioannes Komnenos: "... Shortly after this, he campaigned against the nation of Triballians (whom someone may call Serbians as well) ..."[12] or the much later Demetrios Chalkondyles (1423–1511), referring to an Islamized Christian noble: "... This Mahmud, son of Michael, is Triballian, which means Serbian, by his mother, and Greek by his father."[13] or Mehmed the Conqueror when referring to the plundering of Serbia.[14]"

Marin Barleti (1450–1513), the Albanian-Venetian historian, wrote in his biography of Skanderbeg (published between 1508–10), that her "father was a Triballian nobleman" (pater nobilissimus Triballorum princeps).[15] *Gjon Muzaka (fl. 1515), a member of the Albanian Muzaka family in Italy, mentioned her in his chronicle (published in 1515) as Voisava Tripalda, "who was of a noble family". Furthermore, in another chapter, Muzaka explains that "Tribali" is another name for Serbs.[16]

Then, let us reflect on his father's side. His paternal origins are best attested in the Chronicle of Ioannina, written around 1440 by monks Proklos and Komnenos. It is considered to be the longest, most detailed and most reliable source on the history of Epirus in the Middle ages. It talks of the Masareans (Meserichs, Mazareks), which it describes as a Slavic gens which lived in the place called Zagora, near Janjina in Dalmatia, from where they were moved to a region around mt Pastrik, near Prizren, where Skanderbeg's first ancestor, Branilo, is mentioned. Branilo was originally in service of Serbian emperor Stefan Uros IV Dusan, with the title of celnik, and after that was in service of dominus Alexander with the title of kefalija. Due to his service, he gained the castle of Castri, the old Byzantine fort, after which they were named - Castrioti. And yes, his name was Branilo. [17][18][19][20][21] Branilo first name is quite common in the Kastrioti lineage of Kastrioti family.[22] According to this view, when one of Branilo's descendants (Hamza Kastrioti) converted from Islam to Christianity he chose his first name after his ancestor Branilo Kastrioti.[23]

The Castrioti were nobility in the Serbian empire - and according to Dusan's code from 1349, only Serbs, Greeks and Germans were allowed to be nobility in the empire. So, Castrioti could ONLY belong to one of those three ethnicities. Albanians and Vlachs fall out of the equasion immediately. Also, it's a tad bit ironic that you're citing Jastrebov, since he asserts multiple times that Serbs are the only nation in the world that celebrate the Slava. The castrioti family celebrated Slava too.

Let us now reflect on Skanderbeg's brothers and sisters. His brothers were called Staniša, Repoš and Constantine, and his sisters were called Mara, Jela, Andjelija, Vlajina, and Mamica. Every single one of these names is Serbian in origin. Every. Single. One. Let's start with Repos first. He was a monk in the Serbian Orthodox Hilandar monastery on mount Athos, alongside his father, Gjin (or more correctly called Ivan), who took the monastic name Joachim. Repoš died and was burried there in 1431. His gravestone is written in Serbian cyrillic, and it says "Представи се раб Божији Репош, дукс илирски, 1431", or "Repoš, the dux of Illyrians, fell asleep in the Lord in 1431." Keep in mind that at that time, similarly to the Triballian name, the term Illyrians was used exclusively as an exonym for Serbs and Croats. Never Albanians (not intending to get into are Albanians descended from Illyrians or not, though). Above this inscription stands the fresco of the virgin Mary, and beside her, images of St Symeon the Myrrh-streaming (aka Stefan Nemanja) and St Sava, the founders of the Serbian Nemanjic dynasty, and the founders of the Serb national identity and Serbian spirituality.

God bless you.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник SerbianPaleontologist (разговордоприноси)

Референце

  1. ^ Јастребов, Иван (2018). Стара Србија и Албанија, pp. 498., 499., 501. Београд: Службени гласник. 
  2. ^ The development of the Komnenian army: 1081–1180 на сајту Гугл књиге
  3. ^ Stuck Whilhelm (Guilielmus Stukius Tigurinus), Comments on Arriani historici et philosophi Ponti Euxini et maris Erythraei Periplus, Lugduni, 1577, p. 51
  4. ^ John Foxe (1517–1587) Acts and Monuments, Published by R.B. Seeley & W. Burnside, London, 1837, vol. 4, p. 27
  5. ^ „Balkan history - Thracian tribes”. eliznik.org.uk. Приступљено 2015-09-13. 
  6. ^ The letters of Manuel II Palaeologus на сајту Гугл књиге
  7. ^ Potter, G. R. (1938). „Reviews of Books”. The English Historical Review. 53 (209): 129—131. JSTOR 554790. doi:10.1093/ehr/LIII.CCIX.129. 
  8. ^ Mehmed II the Conqueror and the fall of the Franco-Byzantine Levant to the Ottoman Turks Page 65, 77: "Triballians = Serbs"
  9. ^ The letters of Manuel II Palaeologus, стр. 48, на сајту Гугл књиге: "The Triballians are the Serbs"
  10. ^ The Journal of Hellenic studies Page 48: "Byzantine historians [...] calling [...] Serbs Triballians"
  11. ^ Studies in late Byzantine history and prosopography, стр. 228, на сајту Гугл књиге: "Serbs (were) Triballians"
  12. ^ Historia ed J. van Dieten, Nicetae Choniatae historia ..., Berlin, DeGruyter, 1975, chapter "Reign of Lord Ioannes Komnenos", pp. 4-47 (in medieval Greek language)
  13. ^ D. Chalkocondyles (Chalkondyles) cited in C. Paparrigopoulos History of the Greek nation, Athens, 1874, vol. 5, p. 489, in Greek language.
  14. ^ History of Mehmed the Conqueror, стр. 115, на сајту Гугл књиге
  15. ^ Noli 1947, p. 189: "writes: "Uxori Voisavae nomen erat, non indignam eo viro, tum pater nobilissimus Tribalorum princeps ...""; Barletius, l. I, fo 2: "... Triballorum princeps"
  16. ^ Hopf 1873, p. 313: "...Tribali overo Misii ch' hoggi se nominato Serviani.".
  17. ^ Babinger 1976, стр. 333

    Branilo Kastriota UrGroßvater Skander-Beg's

  18. ^ Hopf 1873, стр. 533

    Paolo, segneur de Signa et de Gardi-ipostesi ... Branilo, d'origine Serbe, gouverneur de Canina 1368

  19. ^ Dialogue, Volume 5, Issues 17-20. Dijalog. 1996. стр. 77. Приступљено 27. 3. 2012. „Njegov pradeda Branilo spominje se 1368. kao upravitelj Kanine 
  20. ^ von Thallóczy, Ludwig; Konstantin Jirecek; Milan Shufflay; Sektionschef Theodor Ippen; E.C. Sedlmayr; Josef Ivanic (1916), Illyrisch-albanische Forschungen (на језику: German), 1, Duncker & Humblot, стр. 179, OCLC 10224971, „ein Kefalija Branilo Kastriot von Kanina 
  21. ^ Spiridon Gopčević, Geschichte von Montenegro und Albanien 1914, p.51: "Als Kefalia (Häuptling) von Kanina erscheint 1368 ein Branilo Kastriot"
  22. ^ Brockhaus, Hermann (1870), Griechenland geographisch, geschichtlich und culturhistorisch von den ältesten Zeiten bis auf die Gegenwart in Monographien dargestellt (на језику: German), Leipzig: F.A. Brockhaus, стр. 122, OCLC 18592423, „der Serbe Branilo (ein Vorname, der auch später bei dem Geschlechte ganz gewöhnlich ist) 
  23. ^ Dialogue, Volume 5, Issues 17-20. Dijalog. 1996. стр. 78. Приступљено 27. 3. 2012. „(prešavši u hrišćanstvo Hamza će uzeti ime Branilo, po svom čukundedi)... 

Пристрасност и нетрпељивост према Албанцима

Скендербег је био Албанац по оцу, и највероватније Србин по мајци. Говорио је и албански и српски. Албанце је сматрао својим народом (погледати његово писмо кнезу Таранта).

Чланак садржи велику дозу пристрасности кад се говори о Скендербеговом пореклу.

Прво се наводи да Скендербегов прадеда "према историјским изворима потиче са простора западног Косова". То није утврђено са стопостотном сигурношћу, има више теорије о пореклу породице. Све и да породица Кастриот потиче одатле, то не значи да су били Срби, јер је одређени број Албанаца такође живео на западу Космета, у селима код Призрена и Ђаковице, у области коју Албанци називају Malësia e Gjakovës (Ђаковичка Малесија).

Наводи се да је Едвард Гибон написао да Скендербегова породица потиче из српског братства Браниловића из Зете. Погледао сам наводни извор, и Гибон никада ништа слично није написао. Тај извор је, дакле, потпуно измишљен.

Затим се наводи да је Скендербегов најстарији предак био Србин Бранило Кастриот. Бранило Кастриот никада није постојао, случајно га је "измислио" га је Карл Хопф. Заправо су постојала два различита човека: валонски кефалија Бранило и Кастриот од Канине (који највероватније није имао никакве везе са породицом Кастриот). Карл Хопф је случајно "измислио" Бранила Кастриота. Наиме, када је Хопф преводио писмо које је владар Валонске кнежевине Александар Комнин Асен упутио Дубровачкој републици, наишао је на помен горе поменуте двојице. Међутим, Хопф није приметио слово "и" које се налазило између њихових имена, те је у преводу писма ова два имена спојио у једно име: Бранило Кастриот.

Затим се помиње како су "неки историчари трасирали порекло Скендербегове породице до Босне и Херцеговине, најчешће до Ливна". Ко су ти "неки историчари"? Где су они то записали? Где је извор да подржи ту тврдњу?

Када је Ђон Музака за Скендербега рекао да је "јунак српске природе", он под тиме није мислио на Скендербегову народност, већ на његово јунаштво (што се може и закључити из саме реченице). Албанци су тада Србе држали за велике јунаке и дивили им се, те га је зато Музака тако окарактерисао. Да је говорио о Скендербеговом пореклу, сигурно би написао да је Скендербег "јунак српског порекла" или "јунак српске крви".

"Крајем 19. века албански националисти су, у недостатку албанске средњовековне државе и њених хероја из тог времена, почели са албанизацијом Скендербега и његове побуне. "

Ово је врхунац нетрпељивости према Албанцима исказане у овоме чланку. Овако нешто не припада овде.

Албанци тада можда нису имали своју независну државу, али су имали своју кнежевину. А засигурно јесу имали своје јунаке: Скендербега, Леку Дукађина, Мојсија Големија, Врану Контија и друге. Овај чланак треба преуредити, и додати нове изворе са енглеске иначице Википедије. NikolaWikipedijanac (разговор) 21:53, 20. мај 2022. (CEST)[одговори]