Разговор:Југословенска војска

С Википедије, слободне енциклопедије

Називи оружаних снага[уреди извор]

  • Званичан назив оружане снаге Краљевине Србије је био Српска војска скраћено СВ.
  • Званичан назив оружане снаге Краљевине Југославије је био Југословенска војска скраћено ЈВ.
  • Званичан назив оружане снаге ФНР Југославије је био Југословенска армија скраћено ЈА.
  • Званичан назив оружане снаге СФР Југославије је био Југословенска народна армија скраћено ЈНА.
  • Званичан назив оружане снаге СР Југославије је био Војска Југославије скраћено ВЈ.
  • Званичан назив оружане снаге Државне заједнице Србије и Црне Горе је вио Војска Србије и Црне Горе скраћено ВСЦГ.
  • Званичан назив оружане снаге Републике Србије је Војска Србије скраћено ВС.

На срвикију се налазе катастрофалне грешке када су у питању званични називи оружаних снага. Око овог последњег „Војска Србије“ је пре пар година када је проглашена независност Републике Србије избила у јавности расправа око будућег назива оружане силе, на крају је одлучено да се назове овим именом, без придева српски, а објашњење је уследило да је Р. Србија држава свих грађана без обзира на нацију и веру (прочитати данашњи закон о војсци). Пре 100 година у Краљевини Србији такав проблем нису имали па су своју оружану силу назвали Српска војска. Иста је прича и са оружаном силом Краљевине Југославије која се звала Југословенска војска. Те стога треба у складу са горе наведеним називима преименовати и тематске чланке оружаним снагама који су битисали на овим просторима.--Свифт (разговор) 22:58, 26. август 2010. (CEST)

Слажем се с овим предлогом, службени називи оружаних снага морају да се поштују. Била је то Српска војска, Југословенска војска, ЈВуО итд. Само је у називу Војска Србије, Војска Републике Српске, Војска Југославије и Војска СЦГ примјењен принцип војска + од државе. --Жељко Тодоровић (разговор) 23:34, 26. август 2010. (CEST) с. р.
И ја се слажем, али било лијепо када бисмо могли да нађемо и референце за те званичне називе. Морам признати да ми остаје мало нејасно како се војска звала у периоду док се држава звала Краљевина СХС. Да ли је одмах по уједињењу 1918. добила назив Југословенска војска?--Слободни умјетник (разговор) 15:11, 31. јануар 2011. (CET)