Разговор:Васељенски сабори

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Manjkav članak[уреди]

Bez obzira dali se neko slaže sa koncilima katoličke Crkve, Wikipedija na srpskom bi trebala barem informativno spomenuti sve koncile, takođe one, koji su se održavali bez prisutnosti Istoka. Katolička Crkva naime broji - zajedno sa prvih sedam koncila ili sabora - 21 ekumenski ili vaseljenski sabor. Ako neko o tome nema podataka, neka prevede sa Wikipedije na engleskom ili nekom drugom svetskom jeziku. Kuda inače svrstavati informacije npr. o Tridentskom ili Drugom vatikanskom saboru, sa kojima se susreću ne samo katolici nego i drugi hrišćani i svi ostali ljudi gotovo svakog dana u medijima. Članak u takvom obliku je bistveno manjkav, da ne kažem sektaški. Pogledajte samo, šta piše tamo o "rimskom tronu"! Rimski papa ili njegov opunomoćenik nije bio prisutan na vaseljenskom saboru zbog toga, jer je to nečiji tron ili italijanska dijeceza, nego jer je rimski papa naslednik apostola Petra, kome je Isus obećao dati i dao ključeve nebeskog carstva. Ekumenski sabor bez pape ili njegovog opunomoćenika je sličan onom u Pizi iz 1409, koji je u hrišćanstvo umesto sloge uneo još veću zbrku. Zar to hoćemo? To je dobra pouka za sadašnjost i budućnost. Wikipedija naime nije pravoslavna, nego opšta enciklopedija, i zato bi trebala i u tim pitanjima davati celovitije informacije. --Stebunik (разговор) 23:25, 7. септембар 2015. (CEST)

Makar je većina Rusa pravoslavne vere, imaju ipak objektivno dobar članak o vaseljenskim saborima u Vikipediji na ruskom jeziku. Dok se ne dobije nešto bolje i opširnije, bi bilo dvoljno ako bi neko barem to preveo na srpski.--Stebunik (разговор) 23:47, 7. септембар 2015. (CEST)

Ukoliko vam je tematika dovoljno poznata budite slobodni i dopunite članak kako smatrate da treba. --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 00:22, 8. септембар 2015. (CEST)