Разговор:Војводина/Архива 1

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Архива 1 Архива 2

Чланак

Одличан чланак Панонија - право ремек дело. Сврати на опет свакако... Срдачан поздрав од Голије !


Панонски, хвала Ти у име целе ср. Википедије што си се одазвао на мој позив да прошириш чланак о Војводини. Ово је пример како требају изгледати прави чланци. --Поки (разговор) 00:07, 6 Мар 2005 (CET)


Придружујем се честиткама и добро нам дошао.--Djakon::Goran 02:33, 6 Мар 2005 (CET)


Војводина је онолико српска, колико је Косово мађарско! --Поки (разговор) 23:54, 30 Мар 2005 (CEST)


Покрајац, схватио сам шта си мислио овом реченицом, али се ипак не слажем са фундаменталном поставком ове тезе. Већ сам раније чуо ову «теорију размене» у смислу да су Срби мењали Косово за Војводину. Међутим, историјска је чињеница да су Срби постали етничка већина у Војводини 200 година пре него што су престали бити већина на Косову, и самим тим ова теза није одржива. Даље, и Србе са Косова и Мађаре из Војводине протерали су Турци, а не Албанци односно Срби. Дакле, тезе типа да су Срби узели земљу Мађарима или да су Албанци узели земљу Србима су историјски потпуно неодрживе. И Војвођански Срби и Косовски Албанци су населили ПРАЗНУ земљу, коју је раније становништво напустило својом вољом, уместо да остане да је брани (а оно што нећеш да браниш, то ти није ни потребно, зар не?). Следећа ствар, свака територија припада оном народу који на тој територији чини већину, без обзира која држава у датом тренутку влада том територијом (или боље рећи окупира је, уколико локално становништво ту државу не сматра својом). Историјски посматрано, Срби чине етничку већину у Војводини у задњих 500 година, а Албанци чине етничку већину на Косову у задњих 300 година. Јасно је дакле коме припада која од ових територија (У сваком случају оном народу који на евентуалном референдуму поводом тога може да потврди да му припада, а то не може потврдити ни један народ који не чини већину на дотичној територији). Надам се да сам мало разјаснио ову проблематику, јер ти си овде покренуо једно питање које није нимало безазлено. Корисник:PANONIAN


Zašto se "Hrvatska riječ" prevodi? Nemojte zaboraviti da nam NE TREBA prevodilac, i da su ekavica i ijekavica ravnopravni u srpskom jeziku, te ako se jedna reč piše isto na dva ("potpuno nepovezana") jezika i ima isto značenje, onda to nema potrebe za prevođenjem, da ne govorimo o tome kako svi razumeju i ćirilicu, i latinicu. TheStefan12345 (разговор) 19:38, 7. фебруар 2013. (CET)


sedam jezika što???

što treba vojvodini sedam jezika dovoljno su srpski i mađarski netreba više

Ово је енциклопедија а не форум, па самим тим ово није место да се износи мишљење о броју службених језика... PANONIAN (разговор) 02:12, 28. октобар 2009. (CET)

Кутијица

Ваља ли ово чему? Надам се да је OK… - Stefan (Parolu!) Nuvola Vojvodina flag.svg 12:31, 24. април 2013. (CEST)

Нисам сигуран ово за језике. Од када је црногорски званичан у Малом Иђошу? И што је битно поменути словеначки а не на пример ромски? PANONIAN (разговор) 18:37, 24. април 2013. (CEST)
Crnogorski je službeni od 2010. [1] --نوفاك اتشمان‎ 18:42, 24. април 2013. (CEST)
Ма добро, није то још скроз готово, ставићу ја ту све, али ја мислим, да ли је сам изглед у реду, пошто је ово релативно ружно (без увреде ствараоцу) наспрам шаблона о државама (штавише, ово ни није шаблон, већ само табела укуцана у чланку)… Ставићу ромски, буњевачки, македонски итд., није проблем, немојте то гледати (тренутачно), јер ме изглед занима… Да ли ће једног дана бити прихватљив за прави шаблон, тј. да ли би се могао користити у чланцима о покрајинама, провинцијама итд. (напомена: немојте гледати на тај шаблон као готов производ тренутачно) - Stefan (Parolu!) Nuvola Vojvodina flag.svg 19:43, 24. април 2013. (CEST)

Али Пландиште, Житиште, Пећинци... А нема Инђије и Темерина? -- Bojan  Razgovor  16:36, 25. април 2013. (CEST)

Па нисам ја правио слику… Опет питам, да ли је шаблон прихватљив за друге чланке о покрајинама или мора да остане ово? - Stefan (Parolu!) Nuvola Vojvodina flag.svg 19:28, 25. април 2013. (CEST)

?!

Samo da skrenem paznju, na dnu clanka, odeljak vezan za statisticke regione nalazi se karta Srbije bez Kosova i Metohije i to ne cak ni oznaceno kao recimo deo sa posebnim statusom, trenutno ili nesto slicno,vec bukvalno otkinuto da ga nema nigde,pa bi mogli admini da rese to sa korisnikom ili sta je vec,koji postavlja takve karte. Jedino ako je srpska vikipedija priznala nezavisnost Kosova onda se izvinjavam na smaranju.

Nije. Zapravo se vodi rat oko mapa. -- Bojan  Razgovor  07:16, 17. јануар 2014. (CET)

Zastava i tradicionalna zastava

Kakav je ovo rat izmena gde se u kutijici članka zamenjuju oficijelna i tradicionalna zastava? Obe su zvanične i obe stoje ispred ustanova u Novom Sadu, pa stoga obe treba da stoje i u kutijici u članku. PANONIAN (разговор) 16:22, 21. јануар 2017. (CET)