Разговор:Готи

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Kaže se "bitki", dragi prijatelju. Baci pogled u pravopis, ljubazno te molim. Moze i "bici" ali je besmisleno menjati jedan pravilan oblik drugim. --Манојло 21:35, 25. март 2006. (CET)По Правопису може и једно и друго.

--делија 22:51, 4. јул 2007. (CEST)

Хуни су потукли Хеманариха и већи део готског племенског савеза (не готске краљевине) ушао је у састав Хунског племенског савеза. Касније ће потомци ових Гота учествовати у бици на Каталаунским пољима.--Војвода (разговор) 16:14, 25. децембар 2007. (CET)


Ако није нешто добро, слободно поправи... --Tikitak (разговор) 16:29, 25. децембар 2007. (CET)

Илирик[уреди]

Да ли се овде Илирик користи да означи националну припадост? Пошто постоји Cunimund који је владао истоименом провинцијом? -- Bojan  Razgovor  18:16, 14. јануар 2008. (CET)

Илирик је врло широк термин и у различитим периодима се односио за различите ствари. У принципу у питању је западни Балкан од Истре до западне Србије. Римска власт је овде колабирала после смрти Јулија Непота после 480. године, а после тога су западним делом Балкана (није у потпуности чисто докле на северу због сталних миграторних покрета у Панонској низији) владали прво Одоакар, онда Теодорих и Остроготи. Гепиди су у ствари владали отприлике између Тисе и Дунава и држали су и Сирмиј све до Јустинијана. Итд. Мислим да је масло претенциозно рећи да су Гепиди или неки од њихових владара владали Илириком.

О етничким Илирима не може се говорити после римских освајања. Илири су, као и друге варварске групе, у наративним изворима описани од стране Грка и Римљана и није у потпуности јасно ради ли се о етничкој групи или о разнородном племенском савезу итд. Поред тога, Балкан је нарочито токо 3. и 4. века а и касније редовно насељаван варварским заробљеницима и прибегарима (Сармати, Бастарни, Готи...). Мунд, који је од Остроготима преотео Далмацију био је Гепид. Опет остаје питање, нарочито у светлу упада Словена у унутрашњост Балкана током 6. века, а касније и Авара, колико је византијско освајање ишло у дубину западног Балкана тј обновљене префектуре Илирик.—ClaudiusGothicus (разговор) 20:13, 14. јануар 2008. (CET)

Moja greška, mislio sam da se ilirik proteže skroz do Sremske Mitrovice.-- Bojan  Razgovor  05:28, 15. јануар 2008. (CET)

Можњш ли да ми цитираш где стоји да је Кунимунд владаи Илириком. колико видим владао је Сирмијом и око тога се погађао са Византинцима.—ClaudiusGothicus (разговор) 20:17, 14. јануар 2008. (CET)

Овде би озбиљно требало порадити на чланку, убацити Тервинге и Грејтунге познате Амијану Марцелину у 4. веку, додати да се Визиготи и Остроготи јављају у изворима 5. и 6. века, нарочито код непоузданог Јорданеса који је пренео Касиодорове речи о Амалима, дакле представу једне владарске породице која је желела да прикаже своју древност итд. Јагода, погледај Хитера кога сам ти нарезао, има ту доста критика Јорданеса из пера човека који је у англофоном свету данас један од најпризнатијих познавалаца варвара и Сеобе народа.—ClaudiusGothicus (разговор) 20:40, 14. јануар 2008. (CET)

Ја сам превео чланак са шпанске википедије. Не разумем се баш најбоље у историју, тако да се извињавам на грешци, нисам знао. Међутим, видим да је то већ исправљено, тако да је сад све у реду. Даљу допуну чланка остављам онима који се боље разумеју у историју Гота, јер ја нажалост немам никакву литературу.--Tikitak (разговор) 20:50, 14. јануар 2008. (CET)

Ne brigaj, Tikitak. Imam ja literature, al nemam vremena.. Klaudije, evo kad zavrsim Servantesa, odmah prelazim na Gote. Obecavam. Ionako ih vec odavno merkam, al ne znam s koje strane da se uhvatim u kostac s njima...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 08:03, 15. јануар 2008. (CET)