Разговор:Данак у крви

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Зашто се не напише до када је девширме постојало?

Људи у Србији као потпуни непознаваоци историје (али зато мит заузима простор који је остао упражњен кад је истина утекла) мисле да се девширме радило и пред 1. српски устанак!!! А укинуто је у 1. половини 17. века. Чак је пре потпуног укидања направљена веклика пауза, па су поново кренули да би убрзо обичај укинули због мита. Ко зна ко је ту кога митио и зашто митио, обзиром да су многи јаничари у то време заузели високе положаје у Турској од адмирала до великог везира све Босанац до Босанца.

Следећи мит је да је мноштво словенских муслимана настало преко девширме, што је смешно.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 91.148.97.24 (разговордоприноси) | 00:28, 9. јун 2007.‎

Друго појам потурчити је дебилан. Шта то значи? Постати Турчином? Да ли су они над којима је девширме извршен постали Турцима? Да ли је Константин Јаничар постао Турчин? Мора да јесте. Чак ни исламизација мимо девширме није потурчивање. Сама реч потурчивање би мени да сам неки словенски муслиман била увредљива. — Претходни непотписани коментар оставио је корисник ‎91.148.97.24 (разговордоприноси) | 00:31, 9. јун 2007.


Pod jedan, ako znaš kako treba i imaš odgovarajuću literaturu da potkrepiš svoje tvrdnje, slobodan/na si da popraviš, umesto samo da kritikuješ. Pod dva, lepo ponašanje nalaže da se čovek potpiše.--MaduixaGaim.svg kaži 23:14, 16. јун 2007. (CEST)Одговори[одговори]

Ријеч потурица не представља прелазак хришћанина на ислам као појам сада је турчин. Ријеч је народни израз да је неко сада полу-турчин,по-турчин. Увреда може бити само за некога ко не сматра да је било "прелаза" са вјере у вјеру. — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 94.250.122.250 (разговордоприноси) | 15:03, 10. јануар 2010.