Разговор:Духови (празник)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

СТРОСЛОВЕНСКИ[уреди]

Само једна замерка. Немам готово никакво теолошко образовање (зато и не могу да исправим овај чланак), али знам да би "духови" у старословенском могао да буде једино датив једнине, а не генитив, и то ако прихватимо да се ова именица мењала по у-основама (мада је у ствари припадала о-основама). Још један кандидат би био номинатив множине "духове" (наравно под истим условима да се могла мењати и по у-основама). Вероватно је и могла да се мења по у-основама, поготову ако се узме у обзир да је била једносложна, а такође и утицај именице "син" (отац, син и свети дух), која јесте сигурно припадала у-основама.

Ако постоји било каква двојба, најбоље је не нагађати, већ пронаћи одговарајуће референце. --Дамјан /разговарајмо/ 16:23, 1. јун 2009. (CEST)

Слажем се - "и духови твојему" значи "и твоме духу" (25.12.14) - то је "у" кратко основа, мушки род. С. Николић "Старословенски језик 1,2", Филолошки факултет Универзитета у Београду. (25.12.14.)

Мислим да "и духови твојему" значи "и Духовни (мир) твоме (духу)", односно може се написати и као "И духу твоме". Т.З.

Rusalna Nedelja[уреди]

Obredi u Rusalnoj nedelju su se zvali rusalje i kranjice. Sreda u Rusalnoj nedelji se nazivala kriva sreda. Verovalo se da sve što se zasadi te nedelje će rasti krivo i da će kasnije zakržljati. Četvrtak u rusalnoj nedelji se nazivao zeleni četvrtak. On se strogo praznovao i nije smelo ništa da se radi. U hrišćanstvu Rusalna nedelja je postala praznik Duhovi, odnosno konkretno praznik rusalije je preimenovan u duhovi. Duhovi su praznik koji ima mnogo paganske zaostavštvine, ali taj praznik ne traje čitavu nedelju. Rusalna (duhovska) nedelja predstavlja simbiozu hrišćanstva i paganizma. Praznovanje rusalija u Srbiji je prvi opisao Ohridski arhiepiskop Dimitrije Homitijan kad je zabranjivao ovaj praznik.