Разговор:Историја

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Анализа и предлог[уреди]

  • Немам ништа (привремено) против оваквог уређења ове стране. Овакав изглед је можда реалнији, али је с друге стране сиромашнији јер донекле спутава развој ове дисциплине у будућности. За разлику од Античке историје испод које је списак поглавља који се вежу за њу, испод Историје српског народа се налазе конкретне теме (као напр. Мајски преврат) које би тебале припадати огређеној категорији или поднасловима. (Рецимо Догађаји, или подела по вековима итд.) Дакле, само указујем да није поштована доследност, па у том смислу не разумем Милантову интервенцију.
  • Претпостављам да динамичност и промењивост Википедије изазива различите пориве па се то одражава и на прилично деликатну тему као што је Историја и само схватање тог појма. Број сарадника (квалитетних) чак и у будућности кад Википедија буде далеко развијенија - биће прилично ограничен, тако да овисно о њиховом интересовању неке теме (чак и важне) неће никад бити дотакнуте. Познат је пример из Британике која за неке теме од одређених стручњака наручује текстове. Овде - на основу добровољности - могући су само мали помаци по том питању.
  • Као што сам написао и на својој страни, мене првенствено занимају цивилизацијске теме - рађање и развој цивилизација. У том смислу "Историју српског народа" за своје личне потребе делим на Србе до VII века, Србе до Немање, Србе до Вука и - време после тога. Интересовања су ми пропорционална редоследу - што се види по списку мојих прилога. (Не још!, али ће бити)
  • Закључио бих с предлогом да се суздржимо са радикалним интервенцијама на страни док се не сакупи значајнији број текстова јер се оваквим брисањем и прављењем празних страна или редирекција прави непотребна конфузија. :domatrios 01:14, 28 Окт 2004 (CEST)
    • Како нисам радио ово, могу само да констатујем шта мислим... Сматрам да би ово у будућности могло постати већа и разуђенија страна. Када буде било материјала, лако ћемо раздвојити стране. Бар ми се тако чини. --Милош 14:41, 28 Окт 2004 (CEST)
  • Цитирам Доматриоса: "па у том смислу не разумем Милантову интервенцију." - Ја сам само премјестио садржај Историја српског народа на Историја. Нисам мјењао садржај. Ни раније није било никакве подјеле. То што кажеш је тачно али нема никакве везе са мојом измјеном!
  • Цитирам Доматриоса: "прављењем празних страна или редирекција прави непотребна конфузија" Празна страна Историја српског народа ће бити обрисана, као и све празне стране!
  • Урадићемо подјелу када се могну подјелити чланци! Како да подјелим 6 чланака на 4-5 категорија, када је 80% тих чланака из периода XVIII и XIX вијек!
  • Кад сам већ поменуо вјекове желим да скренем пажњу да ми пишемо вјекове римским бројевима као XX вијек, а не арапским као 20. вијек. Ми пишемо римским, а америка и британија арапским. Занимљиво је да и хрвати пишу као амери! --Милант 17:03, 28 Окт 2004 (CEST)

Враћање[уреди]

Да се књига може прочитати, ок. Али пошто се тамо може само купити, веза нам не треба (рекламирајте се другачије). --Бране Јовановић <~> 18:58, 20. јун 2006. (CEST)

Pov(ij)est[уреди]

Pozdrav svima!

Nađoh ove naslove :


Zanimalo bi me koliko se rič « pov(ij)est » rabi među Srbima. Bilo u Srbiji , Republici Srpskoj ili u Crnoj Gori ??

prvenstveno u školama i fakultetima ali u svakodnevnom govoru

Анто (разговор) 17:39, 2. април 2009. (CEST)

Ne često. Istorija je dominantan pojam, tako se zove predmet u školama. Reč se sa vremena na vreme nađe u ponekim knjigama i tako. -- Bojan  Razgovor  19:40, 2. април 2009. (CEST)

- Postoji razlika izmedju reci povest i istorija, koja je veoma suptilna i kroz vreme postala nezamjetna. Naime povest je opis specificne teme - npr. 'Povest minulih leta' dok je istorija generalizacija, tj. sazetak razlicitih povesti. Danas se koriste i jedno i drugo kao sinonimi. Znaci pravilno je reci 'povest nekoga/necega' dok je istorija sveukupno sazimanje tih povesti.

Iako nepovezano sa temom, kao bonus - kruh i hleb takodjer oznacavaju razlicite vrste peciva, jedno radjeno od kukuruza tj. krupice kruv/kruh, dok drugo od psenice tj. hleb

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 188.23.223.30 (разговордоприноси) 22:25, 19. мај 2012.‎

Прерада[уреди]

Било би лепо превести овај чланак са енглеске. -- Bojan  Razgovor  06:16, 10. јануар 2010. (CET)

Ova stranica je super,ali zanima me ima li mozda nesto vise o Istoriskim izvorima,.. :D