Разговор:Кина (вишезначна одредница)

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Први поднаслов[уреди извор]

Interesuje me da li je Tajvan ili Republika Kina zvaniČno imedržave..Koliko ja znam, Formoza/Tajvan je naziv za ostrvo. -- Bojan  Razgovor  23:22, 23. јануар 2008. (CET)

Ова држава је непризната а наша држава је признаје као Тајван и само као Тајван! Она је самопрокламована република тако да нема назив државе, јер и није права држава. Пристао сам на мењање БЈРМ у Македонија само зато што наша држава тако признаје, а сад треба да пристанем да се Тајван зове Република Кина јер је Филип био тамо или зато што је неколико република признаје??? Ово ћу променити, а ако вратите мењам македонију у БЈРМ, јер није у реду. Рекли сте да пишем како званично наша држава признаје, написао сам и сад ви пишете како Тајван није Тајван него Република Кина јер је Хаити признаје. Родољуб 23:26, 23. јануар 2008. (CET)

Ти си написао да је Тајван званично име државе. Србија не може диктирати Тајвану његов званични назив. -- Bojan  Razgovor  23:31, 23. јануар 2008. (CET)

АПСОЛУТНО ЈЕ НЕБИТНО КАКО ДРЖАВА СРБИЈА ЗОВЕ ТАЈВАН!! Или било коју другу државу. Молим да се то схвати једном за свагда. То никада није био нити ће бити критеријум. --ФилиП 01:44, 24. јануар 2008. (CET)
Pa ne bih baš rekao da je APSOLUTNO NEBITNO kako država Srbija zove Tajvan ili bilo šta drugo. Zašto se recimo članak Laponci ne promeni i ne zove Sami, jer oni tako sebe zovu, a tako nosi ime članak gotovo na svim ostalim vikipedijama.--Grofazzo (разговор) 01:51, 24. јануар 2008. (CET)
Те две ствари нису поредиве, јер држава Србија нема, колико знам, званичан став када су Лапонци у питању. Друго је причати о томе шта је у српском језику стандард или прихваћено или штавећ. --ФилиП 01:58, 24. јануар 2008. (CET)

Ја мислим да се ви зезате или не знам шта се дешава. Јел сте сами рекли да се чланак Македонија не зове БЈРМ јер је наша држава зове Македонија (у реду иако се не слажем с називом). А сад нешто што није ни држава, а што неколицина држава признаје под именом како та творевина сама себе назива, треба да се назива Републиком Кином зато што је Филип био тамо? Не будите смешни молим вас, објасните ми ко то диктира име, да није можда Хаити? Да није можда Филип или Бојан? Шта је битно? Родољуб 23:30, 24. јануар 2008. (CET)

Па има пар разлика. Македонија себе назива Република Македонија, већина земаља чланица Уједињених нација је признају као Бившу Југословенску Републику Македонију. Код нас у Београду постоји амбасада те државе и на табли пише Република Македонија. Ова друга држава (Тајван) себе зове Република Кина, многе је државе не признају под тим именом (Македонија једном јесте па се покајала), нема амбасаде (ваљда зато што је не признајемо), али када се жели референцирати та „држава“, онда многе државе користе име Тајван (да не би иритирали званични Пекинг). И онда питање, како назвати чланак? Па иако је нико не признаје, а она и даље постоји. Такође постоји и турски део Кипра који је овде назван Турска Република Северни Кипар, иако је не признаје ни наша држава, ни Европска Унија, нико сем Турске. Значи, пошто их не признајемо, можемо им дати назив који желимо... хмммм.... можда због тога што Филип није био тамо. Међутим, ми нисмо дали назив Турски део Кипра већ Турска Република Северни Кипар, а у првој реченици каже да је то непризната држава. Пример Мјанмар је можда добар, али је Либија дефинитивно лош. Мислим да никако не би било прикладно писати Република Тајван, то би било вештачки. -- JustUser  JustTalk 00:15, 25. јануар 2008. (CET)