Разговор:Кнежевина Далмација и Либурнија

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Молба за исправљање грешке[уреди извор]

Замолио бих неког администратора да избрише страницу Раша (ријека), на којој сам почео да радим, не знајући да већ постоји чланак Раша (река).--Zmaj Vretanijski (разговор) 13:45, 6. октобар 2013. (CEST) Хвала.--Zmaj Vretanijski (разговор) 01:00, 7. октобар 2013. (CEST)

Неоправдано претеривање[уреди извор]

Садашњи назив чланка "Кнежевина Далмација и Либурнија" није добар, иако се заснива на једном поузданом изворном помену, али пошто се тај облик у изворима јавља само једном, поставља се питање оправданости његове употребе као општег и кључног назива за ову кнежевину. Главни извор за историју те државе су одувек били исторографски списи цара Константина VII Порфирогенита, који ову кнежевину описује као држву Хрвата и ту нема ничег спорног. Стога би ову државу требало звати кратко и једноставно: Кнежевина Хрватска. Таквом наслову није потребан чак ни неки посебан додатак, пошто је то једина "Кнежевина Хрватска" која је икада постојала. То напомињем због храватске историографије, која је смислила вештачке називе "Приморска Хрватска" (или Даматинска Хрватска) и "Посавска Хрватска" (или Панонска Хрватска) у циљу стварања привида о наводном простирању тадашње Хрватске од мора до Драве, што није тачно, пошто је у историјској стварности постојала само једна и једина Кнежевина Хрватска, у непосредном залеђу Далмације, док су посавско-панонске области припадале Посавској кнежевини чије је становништво спадало у Панонске Словене, а не у Хрвате. Као што нема смисла да се Посавска кнежевина приказује као друга хрватска држава, тако исто нема смисла да се овде на српској Википедији заобилази помен хрватског имена у називу чланка о стварној хрватској кнежевини у непосредном залеђу Далмације. Стога предлажем да се назив овог чланка промени у "Кнежевина Хрватска" пошто је то много исправније, у сваком смислу. Сорабино (разговор) 01:38, 16. децембар 2018. (CET)

@Sorabino Нема у томе ничега "кратког и јасног", јер поменути извор - једини који помиње ту државу - користи управо тај назив, исто као што користи и низ других: крштена Србија, Травунија итд. - али не и "Кнежевина Хрватска". Уместо исправљања те "грешке", боље би Вам било да се усресредите на "Трпимирову даровницу", која је доказани фалсификат. --Хаеул (разговор) 20:16, 23. децембар 2019. (CET)