Разговор:Кошаркашка репрезентација Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Na našu žalost, mislim da nas FIBA smatra naslednikom SCG i SRJ, ali ne i SFRJ -- Bojan  Razgovor  22:02, 24. мај 2007. (CEST)

Mislim da grešiš. Po statutu FIBA država koja je pravni naslednik prethdne izdeljene države je i nalednik svih uspeha i neuspeha bar zvanično, a mi možemo da pričamo ovko ili onako. Mislim nekako ni meni se ne sviđa što sada prisvajamo uspehe zemlje koja je bila totalno drugačija, ali mislmi da bi trealo da o našoj reprezentaciji pričamo kao pravnom nasledniku prethodne. Što će reći da članak o njoj ili treba da obuhvati sve uspehe u istoriji Juge, ili ne treba niti ove od poslednjih 15 godina.Bobik

Daj link da procitam taj statut FIBE. Iskreno, voleo bih te medalje budu pripisane nama *nije to malo, pobogu) -- Bojan  Razgovor  08:46, 5. септембар 2007. (CEST)

izvini nisam bio nekoliko dana ovde. E pa ovako za link na kome to piše ne znam ali ću pokušati to da nađem. Često sam u kući košarke i probaću da nađem taj članak i da ga skeniram pa ću ti ga poslati. Dakle u njemu se doslovce po pitanju saveza svih zemalja može govoriti preko rezolucija o nezavisnosti UN-a, kao i njihovim pravnim naslednicima. Kao što je precizno definisano da zemlja koja nije pravno prznata u UN ne može da bude nezavisan član Fiba federacije kao zaseban savez, tako su i sva druga pravila koja proističu iz UN prenešena na FIBA, i po tome je FIBA veoma poznata. Dakle za sada možeš samo da mi veruješ na reč ali i ne moraš. Kao što Nemačka preuzima sve titule DR Nemačke, zato što je njen pravni naslednik, Rusija sve titule SSSR-a, zato što je pravni naslednik jer i u sportu kao i u politici nastavlja sa preuzimanjem svih pravnih obaveza koje je prethodna zemlja imala. Nemoj da misliš da ovo pišem zbog toga što želim da sve titule prisvajam nama kao da smo samo mi za to zaslužni nego prosto bavimo se istinom . Ako ti možeš da tvrdiš suprotno takođe bi voleo da vidim taj dokument. Kao objašnjavaš onda činjenicu da Jugoslavija 95. godine i pre Evropskog prvenstva bila u vrhu FIBA liste ako ne preuzima sve uspehe SFRJ? ------

Ali SRJ i Srbija nisu naslednice SFRJ jer se Koštunica odrekao kontinuiteta 2000. SA druge strane Srbija jeste naslednik SRJ jer je tako propisano u Ustavnoj povelji. -- Bojan  Razgovor  13:42, 17. септембар 2007. (CEST)

Неки дан је нови селектор Зоран Славнић објавио шири круг од 30 кандидата за репрезентацију и замислите у саставу нема ниједног играча на месту чувара а према нашем тексту 2006 их је од 16 играча било чак 6. Он је Игора Ракочевића, Уроша Трипковића и Бранка Цветковића преместио на бека, Марко Мариновић и Бојан Попвић играју на месту плеја (плејмејкер), Лука Богдановић крило, а позвао је и неке нове који ће играти крилног центра, крило и центра. Да ли ми да мењамо код нас или да Славнић мења код себе.
Сад мало озбиљно. Ово је лако исправити, али је најбоље да то уради писац текста је ће тако нешто и научити.--Drazetad 19:35, 14. јун 2007. (CEST)

Тренирао сам кошарку и ми смо користило термин крило уместо нападача, а бек уместо чувара. --BokicaK 22:15, 23. јун 2007. (CEST)

Према резултатима приказаним у тексту види се да се они односе на период од 1992 године. У том периоду Кићановић, Далипагић и Славнић нису играли за репрезентацију па немогу бити њени славни играчи и треба их обрисати. Они јесу славни али за неки други период. Јесу славни српски кошаркаши, али нису играли за репрезентацију о којој говори текст. Светска и европска такмичења ми зовемо првенствима, па тако победници првенства су прваци, а не шампиони. Шампиони су победници шампионата.--Drazetad (разговор) 20:40, 25. јул 2008. (CEST)

Видим да смо први увели играче са бројевима 1, 2, 3, у кошатркашку репрезентацију. Мора да сам нешто пропустио.--Drazetad (разговор) 10:47, 26. јул 2008. (CEST)

Naslednik[уреди]

Mrzi me sad da trazim direktnije ali evo ovo http://www.fiba.com/pages/eng/fc/even/rank/p/openNodeIDs/943/selNodeID/943/rankMen.html

Da Srbiji nisu uracunati rezultati od 2006. pa unazad, ne bi sada bila Srbija bila 55. a kamoli 5. -- Bojan  Razgovor  01:29, 8. март 2009. (CET)

Ma znam ja to, ali bih voleo da imamo direktnu referencu da je Srbija direktni naslednik prethodnih država. Pretražio sam po sajtu i Yugoslavia i Serbia & Montenegro, ali nema ničega. I na ovoj listi nikakve Jugoslavije nema, a opet imamo članak Košarkaška reprezentacija Jugoslavije. To je jednostavno deo istorije, bez obzira kako FIBA pravi svoje tabele. -- Loshmi (razgovor) 01:45, 8. март 2009. (CET)

Evo, ovde se lepo vidi. Poseban unos za SR Jugoslaviju/SCG, poseban za SFR Jugoslaviju. -- Bojan  Razgovor  01:54, 8. март 2009. (CET)

Ok. Uneću ovo i staviti fusnotu. -- Loshmi (razgovor) 01:58, 8. март 2009. (CET)

Кошаркашки савез Србије није могао постати члан ФИБА 1936. како пише у кутијици, јер није ни постојао у то време. Од 16. маја 1936 до 1939 Југославију је у ФИБА заступао Савез Сокола Краљевине Југославије, а од 1945 Одбор за кошарку Фискултурног савеза Југославије., а од 1948 Кошаркашки савез Југославије. --Drazetad (разговор) 19:12, 8. јул 2011. (CEST)

Да ли текстове пишемо навијачки или са неким знањем. Кошаркашка репрезентација Србије и Црне Горе је играла на ЕП 2005. у држави која се звала Србија и Црна Гора. Тако да морамо имати текст о њој. Ако се трофеји и резултати приписују Србији то не значи да је она играла 2005 под тим именом и није се могла звати Србија јер је прествљала репрезентацију земље за коју је играла Србију и Црну Гору. Мислим да је преименовање погрешно.--Drazetad (разговор) 13:34, 13. септембар 2014. (CEST)

Какав је то поднаслов "Повратак култа репрезентације" и шта је то уопште "култ репрезентације"? И какве су то уличарске и кафанске конструкције "Репрезентација је узела сребрну медаљу" итд? Дајте мало олабавите са тим речником који као да је преузет са разноразних навијачких форума, острашћених клупских часописа и сајтова типа Б92 чија је "оригиналност" у описивању спортских догађаја већ пословична. Ово је енциклопедија и језик који се користи на њој сасвим је другачији од кафанско-уличарског жаргона који неки појединци у свом незнању покушавају да наметну.

--Sly-ah (разговор) 08:29, 25. август 2015. (CEST)

Године 2003. сем што је променила име, репрезентација је променила и селектора у виду Душка Вујошевића и неколико играча. Екипа одлази у Шведску постављајући себи основни циљ пласман на Олимпијске игре наредне године и узимање медаље. Greska u teksu, vec su bili plasirani na OI kao Svetski sampion iz 2002


НИСУ ЈУГОСЛОВЕНИ НЕГО СУ СРБИ

Неизвесност је трајала до средине другог полувремена кад Американци потпомогнути контроверзним судијским одлукама одлепљују се од Југословена, подижу разлику и стављају тачку на утакмицу (69:95). Овим првим и за сада једино сребром и олимпијском медаљом, Југословени су најавили поход на још једну европску титулу наредне године.

1.држава се није звала Југославија него СР Југославија 2.Југословени су они који се на попису становништва изјасне као Југословени 3.не можеш људе који су се изјашњавали на попису као Срби називати Југословенима и ако играју за СР Југославију 4.Србе из БиХ нико не зове Босанско-херцеговци већ их сви зову Срби,а зову их јер се изјашњавају као Срби --Krak101 (разговор) 17:20, 15. август 2016. (CEST)


Ja se zaista izvinjavam što ovako upadam, no ne mogu naći gdje se piše po ovoj wikipedii, tj kako se komentar ostavlja. Uglavnom, s obzirom da radim u KSCG i da smo izuzetno bliski sa KSS, jedna stvar: Srbija je naslijedila sve medalje Jugoslavije! Prije svega Olimpijske, a evo vam i potvrda http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/hrvatski-olimpijski-odbor-sve-medalje-do-1988-pripadaju-srbiji/em8dby4 Svaka zemlja je krenula, kao i Crna Gora, sa ocijepljenjem od Srbije i to je to. FIBA samo odvaja, grafički, medalje Rusije, Srbije, Čehoslovačke od ostalih medalja, ali samo grafički. Crnibombarder (разговор) 09:59, 31. август 2016. (CEST)


Pronašao sam dokaz da sve medalje, ne samo košarkaša, pripadaju Srbiji. Čak su na Ruskoj vikipediji naveli koji je to član FIBA iz 1991 tj 1992 gde se medalje prepisuju Rusiji tj Srbiji. Zato su svi ti pehari i priznanja i dalje u našim vitrinama. Ako neko želi neka mi pomogne oko vikipedije na engleskom gde jedan lik, uporno, briše i odvaja medalje. Evo teksta Crnibombarder (разговор) http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/hrvatski-olimpijski-odbor-sve-medalje-do-1988-pripadaju-srbiji/em8dby4

Medalje[уреди]

Na osnovu cega mi sebi racunamo i medalje SFRJ?

Niti je Srbija naslednik SFRJ u politickom smislu, niti nas FIBA smatra naslednikom.

SRJ je 1992. godine postala clan FIBA, a kad postanes novi clan logicno je da kreces on nule sa medaljama(Kao i Rusija npr, 1992. godine je postala clan i ne pripisuje joj se nijedna medalja SSSR-a).

Kad se Crna Gora otcepila 2006, Srbija je zadrzala clanstvo SRJ pa i medalje. Ta vest jos uvek stoji za zvanicnom sajtu FIBA. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Mbojan2013 (разговордоприноси) 21:34, 9. септембар 2016. (CET/CEST)

Pogledajte i na ruskoj wikipedii. Tamo tačno piše kojim statutom je Rusija nasledila SSSR, a kojim SRJ , SFRJ. Uostalom, da su "oduzete" ne bi bile u vlasništvu i vitrinama KSS.

Možemo li prvo vidjeti neke izvore koji to dokazuju? Nije dobro odmah brisati sporni tekst u ovakvim situacijama kada na istoj strani za razgovor možemo pročitati suprotstavljene stavove.--Слободни умјетник (разговор) 16:46, 12. септембар 2016. (CEST)
Evo [1] FIBA racuna samo od 2007. mada bi po meni bilo ispravno od 1992. -- Bojan  Razgovor  17:00, 12. септембар 2016. (CEST)
Postoji li neki izvor na koji bismo se mogli osloniti ako bismo računali od 1992?--Слободни умјетник (разговор) 21:19, 12. септембар 2016. (CEST)

Evo obavestenje u vestima na sajtu FIBA iz 2006. godine, kad je Crna Gora postala clan: http://www.fiba.com/pages/eng/fe/06_wcm/news/lateNews/p/newsid/16063/FE_news_lateNews_arti.html

Pise da Srbija preuzima clanstvo SRJ/SCG.

Nije to izjava "nekog hrvatskog lika", no pročitaj i sam. Žak Rog je sam čestitao Srbiji 100. medalju. Zašto, zato što je Jugoslovenski olimpijski komitet oformiran oko Srpskog još 1912. Pa opet, sam MOK piše da su medalje pravno gledano, prepisane Srbiji. A naš komitet samo ih razvrsta, ali ih, što je bitno, NE BRIŠE.

I evo npr. web arhiva clanka wikipedije "FIBA Rankings" na engleskom iz 2007, 2008 i 2009. godine (nazalost nema arhive za sajt FIBA). Bili smo u prvih 5, a ta rang lista se pravi na osnovu rezultata u zadnjih 8 godina.

https://web.archive.org/web/20070810132255/http://en.wikipedia.org/wiki/FIBA_World_Rankings https://web.archive.org/web/20070810132255/http://en.wikipedia.org/wiki/FIBA_World_Rankings https://web.archive.org/web/20091117175603/http://en.wikipedia.org/wiki/FIBA_World_Rankings— Претходни непотписани коментар оставио/ла је Mbojan2013 (разговордоприноси)

FIBA samo odvaja, grafički, osvojene medalje, ali sama ih je priznala (statut FIBE iz 91 i 92 nalazi se na Ruskoj vikipediji), a sve ostalo oko toga zašto Srbiji pripadaju sve medalje, pročitajte ovde - Crnibombarder (разговор) http://sport.blic.rs/ostali-sportovi/hrvatski-olimpijski-odbor-sve-medalje-do-1988-pripadaju-srbiji/em8dby4

Једно је олимпијски комитет, друго је признавање успеха. У Србији није било олимпијског комитета који би оспоравао право ЈОК-а. МОК не броји медаље и успехе, већ само признаје чланство. Исто тако ФИБА признаје Србији само све од 2007. И то је много јачи извор од српских новинара. Жао ми је, али тако је. -- Bojan  Razgovor  03:26, 27. септембар 2016. (CEST)

Nije ovo od srpskih novinara, Bojane, ovo je izjava predsednika Hrvatskog Olimpijskog komiteta i odgovor MOK-a. Drugo, FIBA ima dokument kojim je iz 1991. potvrdjeno da je Rusija naslednik SSSR-a, a 1992. SRJ naslednik SFRJ. Drugo je sto na FIBINOM sajtu odvajaju medalje, cisto zarad estetike, ali to nema nikakve veze sa nepriznavanjem. Uostalom, nema ni razloga za tako nesto. Evo ti i clanak iz hrvatskih medija Crnibombarder (разговор) http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/matesa-sve-olimpijske-medalje-do-1988.-godine-pripadaju-srbiji-i-tu-nema-pomoci/1542930/ procitaj. Dakle, pre svega, na Olimpijskim kosarkaskim turnirima su sve medalje nase. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Crnibombarder (разговордоприноси) 15:48, 27. септембар 2016. (CEST) (CET/CEST)

@CrniBombarder, tebi je merodavnija izjava nekog lika iz hrvatskog O.K. od onog sto stoji na zvanicnom sajtu MOK-a ? Ni na sajtu MOK-a nam se ne pripisuje nijedna medalja pre OI 2008 (https://www.olympic.org/serbia)

SRJ nikad nije bila priznata kao naslednik SFRJ. Na sajtu UN-a, Srbiji kao datum uclanjenja stoji 1.11.2000. (http://www.un.org/en/member-states/index.html#gotoS). Dakle, Srbija jeste naslednik SRJ, ali SRJ nije naslednik SFRJ.

Zar ne vidite da je to greška u samom sajtu? Čuš, Srbija se učlanila 2000. godine!!! A zašto baš tada? Jer je smenjen Slobodan Milošević? Dakle, evo svima vama koji se pravite da ste ponikli sa košarkom nekoliko domaćih zadataka: - gde su svi pehari i medalje koje je Jugoslavija osvojila? Jesu li u istorijskom ili muzeju KS Srbije? - 1991. godine, koje reprezentacije su krenule od nule, B divizije, a koja je nastavila tamo gde se SFRJ kvalifikovala? Isto važi i za 2006. godinu - gde piše da je Srbija NIJE naslednik svih medalja? - šta piše u ostalim sportovima? Šta podrazumevaju FIFA, FIVB, LEN, čak i hokejaška federacija! - na svojoj tablici FIBA svrstava medalje PO ZEMLJAMA KOJE SU IH OSVAJALI, a ne kao što onaj srbomrzac anaxonda ili kako već piše na engleskoj wikipedii da su medalje DEFUNCT (!!!). Ko to nađe da je FIBA napisala, dajem mu 100 eura plus letovanje kod mene u Budvu

ПОВРАТАК У СВЕТСКИ ВРХ 2008 ПА НАДАЉЕ[уреди]

Видим да је неко започео, појединачно, првенства на којима смо учествовали од 2008. па наовамо, али да су поприлично "сиромашна", па ћу их сада проширити. Иначе, да ли неко може да убаци слике пошто ја, још увек, не знам како се то ради, а не бих нешто да зајебем (с' проштењем)? Ја сам додао и убацио неке слике које су друге википедије имале. Иначе, како се може додати, убацити, ко је рекордер по броју наступа и поена пошто имам и те податке? DusanSilniVujovic (разговор) 14:50, 25. август 2017. (CEST)

СУШНЕ ГОДИНЕ - ПЛАСМАН НА ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ?![уреди]

Сада прочитах да је написано да је на Европском првенству 2003. године примарни циљ био да се квалификујемо за Олимпијске игре. То није тачно, пошто смо ми, као Светски прваци из 2002. године, аутоматски стекли право учешћа на Олимпијском кошаркашком турниру 2004. године заједно са домаћином Грчком, док су, сви остали, морали да се кроз континентална првенства квалификују. DusanSilniVujovic (разговор) 18:19, 26. август 2017. (CEST)

Бројеви на дресовима за Евробаскет 2017.[уреди]

Одмах по објављивању Сашиног списка кориговао сам и овај постојећи. С обзиром да ће бројеви тек да се штампају са презименима за играче, ја сам ставио оне бројеве које су играчи носили током ових припремних мечева. Ако икакве промене, уопште и буде, ја ћу променити DusanSilniVujovic (разговор) 11:15, 30. август 2017. (CEST)

Шта је добро у Табели медаља кад нигде нема извора да су медаље спојене.--Drazetad (разговор) 20:22, 30. август 2017. (CEST)

Какву ми кошарку играмо кад на 11 европских првенстава од 1992 као СР Југославија. Србија и Црна Гора, и Србија. (под упитником да ли се и то сабира или само Србија и Црна Гора и Србија) иако на 7 од тих 11 нисмо освојили медаљу у приказаној табели имамо 18 медаља. То је за похвалу и репрезентације и аутора табеле.--Drazetad (разговор) 17:38, 31. август 2017. (CEST)

Мени уопште не стиже обавештење да су овде пристигле поруке па се, унапред, извињавам, пре свега, Дражети што чека на одговору. Пронашао сам на ФИБИНОЈ страници изворе, а најбитнији, макар по мени, податак је да је савез основан 1936.године. За медаље сам написао да сам у таблици урачунао све селекције чак и пре него сам ово прочитао. Е сада, другим сам послом овде, али започињем то као нову тему јер ми баш треба помоћ :) DusanSilniVujovic (разговор) 00:12, 3. септембар 2017. (CEST)

Да није тог сајта не би знао да је Кошркашки савез Србије (који није постојао) ушао у ФИБА 1936. али знам да је 1936. у ФИБА учлањен Солоски савез (Савез солола) Краљевине Југославије који је Југославију заступао до рата у чланству ФИБА, а после Ослобођења Одбор за кошарку Фискултурног савеза Југославије, да би 1948. то преузео Кошаркашки савез Југославије са седиштем у Београду. Са сајта сам сазнао и да је Драган Ђилас, још председник Кошаркашког савеза Србије. И поред свега овог нигде не пише о приписивању медаља. Репрезентација наведених држава у уводу се увек звала Југославија до половине 2003. само се застава мењала. Није постојала репрезентација ФНРЈ, СФРЈ, СРЈ, него само Југославије. --Drazetad (разговор) 16:53, 4. септембар 2017. (CEST)


(разговор) Рекао сам, горе негде, да је сајт заиста лош, посебно за те историјске податке. Оно што је актуелно, што се игра, то је ок, све, али та историја , архива им је пресмешна. Па, ето, Србију воде као чланицу од 1936., онда имамо онај податак, који си, чини ми се, баш ти Дражета, ставио са Светског првенства 2006. где пише да ФИБА рачуна Србију као наследницу Србије и Црне Горе, тј СР Југославије. Е сада, тотално нереално: медаље су у оној задњој ажурираној таблици одвојени по, ваљда, називима држава. Дакле, да је после 2006. Србија задржала име ЈУГОСЛАВИЈА, вероватно би јој се, по ФИБИ све и даље писало што је комедија :) :) :) Ово за репрезентације си у праву, ово задње, али тако су се звале земље, па је њихов представник био кошаркашки савез Југославије. DusanSilniVujovic (разговор) 18:13, 7. септембар 2017. (CEST)

Највећа ривалства[уреди]

Доста сам истраживао ФИБИН сајт који, по мом суду, није баш предобар када је историја у питању, али имају нешто што ми је баш привукло пажњу. Уврштени су сви резултати, такмичења, од 1936. па наовамо. Ја сам ѕапочео ову рубрику (Ривалства) са циљем да још више обогатимо ову страницу. Међутим, баш ми „боде” очи ово како су резултати исписани (једни испод других у недоглед, а десно све остаје празно), па бих молио некога ко је много бољи у креирању тога од мене да, чисто, среди редослед, да макар шампионати иду један поред другог. Хвала Вам :) Е, да, ставио сам и извор информација за резултате DusanSilniVujovic (разговор) 00:16, 3. септембар 2017. (CEST)

Евробаскет[уреди]

Молио би да се у тексту о репрезентацији Србије не пишете Евробаскет, док год наш Кошаркашки савез Србије [2] шаље репрезентацију на Европско првенство и користи тај назив на својим страницама, тако га треба и звати без обзирана на новинаре и ТВ коментаторе. --Drazetad (разговор) 20:04, 9. септембар 2017. (CEST)

Евробаскет је синоним за Европско првенство. Није ми проблем да исправим, али не видим шта је спорно? :) Није Светско првенство, него је Мундијал :) Официјални назив, слажем се, апсолутно, јесте то и то првенство, али свако има свој псеудоним :) DusanSilniVujovic (разговор) 00:33, 15. септембар 2017. (CEST)

ФИБА медаље Србије[уреди]

У вези са освојеним и приписаним медаљама, може се видети на слици са ФИБА паноа у Истанбулу за све учеснице осмине финала. где стоји да је највећи и једини успех Србије био на ЕП сребро из 2009. [3].--Drazetad (разговор) 10:22, 13. септембар 2017. (CES

Па ок, знали смо ово, али то се односи на име СРБИЈА не на наслеђа :) А и сам видиш, пише ти, у даљем делу текста да "баштини све освојене медаље". :) Није ФИБА прецизна ни по много већим стварима од ових, али да би требали напоменути само под именом Србија, требало би. Уосталом, не могу одступати од осталих спортских организација (ФИФА, ЛЕН, ФИВБ), али, нажалост, такви су. Па, ја сам се сам пренеразио када видех на њиховом сајту да учлањење Србије воде од 1936. године :) DusanSilniVujovic (разговор) 00:26, 15. септембар 2017. (CEST)

Текст и новине у којима је изашао не вреде ништа (таблоиди). Нисам га навео навео због текста него звог слике. Све је тако, само није тако, јер нема извора ни за једно ни друго, осим што је прво право стање за друго нема извора. Сваки од наведених извора о репрезентацији је „шупаљ”. Нигде нема конкретно осим у појединим новинама, што ствара проблем, али задовољава масе којима је то довољно. Као онај разговор твог земљака који каже да ради у Кошаркашком савез Црне Горе и да он зна, а остали извори нису важни. Због свега овог Биланс медаља треба направити по земљама како су их освајале конкретно СССР и Русија или Југославија и Србија, па ко воли нека сабира, али у глави, а не у овом тексту. Много је лешше бити други у том билансу него предзадљи са једним сребром. Кад би ово питање ставио на гласање ја би био у великој мањини са само пар гласова, а већина оних који би били за јер мисле да је тако праведно и исправно.--Drazetad (разговор) 11:05, 15. септембар 2017. (CEST)

А добро, имаш свезналица на све стране, свако све зна, ал' шта ћеш? :) Нпр, ја се сећам да питање овога нико живи није покретао до 2012. године док нисмо освојили ону, фамозну, стоту Олимпијску медаљу, е од тада је кренула прича. Знам да је Политика на лето 2006. дала опширан опис како то наслеђивање иде у спорту, али у писаној форми, не на сајту. Но, одох предалеко. Оно што је поента, по мени, јесте да ми овде ништа погрешно нисмо ставили, нисмо написали. Никаква грешка не стоји у томе што су ове медаље приписане Србији, јер, факат, јесу, а са друге стране, ово је један изузетно опширан текст у ком стоји и које су нам боје дресови били, а камоли под којим именима смо играли. Ми смо Српска википедија, то под један, а и сам КСС у одељку "Историја" креће од 1945. године. [1] Зашто ово кажем? Па, зато што, ако би се, донекле, руководили по ФИБИ, онда би наша земља на кошаркашкој мапи била без Косова и Метохије. Као што на другим википедијама наша територија јесте тако дата у том приказу, иако, сви врло добро знамо, Косово и Метохија нису у УН, а надам се неће ни бити. Само што за разлику од овога, ФИБА никада није рекла да ове медаље од раније не припадају нама. Да је тако, врло вероватно, би се тражио повраћај тог злата, тих пехара из нашег савеза. Ово је нека моја претпоставка само пошто тако функционишу Олимпијски комитети, па врло могуће и појединачни савези :) Што се новина тиче, оне, апсолутно све пишу онако како ми пишемо. Занимљив осврт дали су Италијани на њиховој википедији. Наиме, колико ја знам Италијански и колико добро преводим (нисам никакав експерт, напротив) написали су да је "Србија у склопу државе Југославије освојила толико и толико медаља и да их и даље има у свом власништву, с обзиром да је у свакој селекцији највећи број играча био из Србије". Ово јесте, донекле, смешно, лаички, а онда сам се бацио на "копање" по архиви и заиста је то тачно. Само се једном десио да Хрватска и Србија имају по пет играча на неком шампионату у склопу Југославије. Дакле, са којег год аспекта да се погледа није нереално и није тек онако, безвезе, све приписано нама. Биланс је најмање вазан у свему томе, веруј ми :) Много ми је важније то да сада, онако са мераком, упишем ту златну медаљу, него да се присећам , као рецимо, Хрвати 1995. сваке године :) ФИБА је, раније, имала на свом сајту извесне ПДФ формате где је Србија била уз косу црту поред Југославије. Мислим да си баш ти, Дражета, ставио онај линк са Мундобаскета 2006. где, отворено, признаје Србију као наследницу СЦГ и СРЈ. Једино по чему могу и заправо одвајају, јесте по називу земље, јер ни СРЈ није била исто што и СФРЈ, али је имала исто име, што, опет, доводи до оне тврдње да смо задржали име Југославија, ФИБА би, очигледно, држала нас и даље на истом месту :) Ко ово буде читао до краја, свака му част :) Ја се заиста извињавам свим људима који раде овде, али моја преданост и пасионираност кошаркашком репрезентацијом излази из домена здравог ума, па, опростите, ето :) А опет, надам се да сам, донекле успео да помогнем и да појасним оно што знам и што сам и сам за своје потребе посла истраживао. DusanSilniVujovic (разговор) 23:11, 15. септембар 2017. (CEST)

Написао сам одговор, па обрисао, јер причи не би било краја а ништа се не би решило. Моја примедба стоји док се не нађе валидан извор, а лична конструкција са бројањем крвних зрнаца, макар и у шали, а не у озбиљмон разговору није добра за реално сагледавање целе приче. Прелазим да пишем текстове о дизању тегова, боћању, триатлону, кајакаштву, материјала имам, а ту нема медаља, па нема ни проблема. Поздрав.--Drazetad (разговор) 00:42, 16. септембар 2017. (CEST)

Референце

Дресови[уреди]

Да ли неко може да прекопира/уради неки шаблон за дресове, као што је онај на страници фудбалске репрезентације? Или пак да је нешто типа овог на Аргентинској кошаркашкој страници[1]. Шта год, биће од користи :) DusanSilniVujovic (разговор) 00:14, 24. септембар 2017. (CEST)

@DusanSilniVujovic: Постоји {{Фудбалски дресови}}. Zoranzoki21 (разговор) 11:24, 24. септембар 2017. (CEST)

Референце

Промашена тема[уреди]

Оово иде толико детаљно да се препричавају поједине утакмице. -- Bojan  Razgovor  05:25, 8. март 2018. (CET)

Трудио сам се да презентујем неке најбитније детаље који су пресудили мечеве. Ако је опширно, не видим како је то "Промашена тема"? Промашена тема би била да се писало о периферним сферама и ситуацијама које нису утицале на наведени догађај, утакмицу. DusanSilniVujovic (разговор) 01:12, 10. март 2018. (CET)

Није потребно толико опшитно писати. Пишеш о небитним стварима као победе над Летонијом. -- Bojan  Razgovor  01:22, 10. март 2018. (CET)

ОК, то је онда преопширност, а никако "Промашена тема". О Летонији сам писао толико зато што је меч био круцијалан за неколико изузетно важних ствари: 1. за успешан старт шампионата јер је то био меч првог кола 2. унапред оцењен као меч за прву позицију у групи која, касније, доноси неупоредиво лакше ривале у нокаут фази. DusanSilniVujovic (разговор) 00:50, 11. март 2018. (CET)

Чланак треба да наброји највеће успехе и неуспехе, никако да препричава првенства и утакмице. -- Bojan  Razgovor  04:57, 15. март 2018. (CET)

Ок, а где то пише, где се то наводи? Очигледно сам ја имао погрешну перцепцију Википедије, сматрајући је енциклопедијом. DusanSilniVujovic (разговор) 17:52, 15. март 2018. (CET) Чак и разумем за неке ствари да се требају само навести, али ако говоримо о важности и томе колико је неки меч био фундаменталан у том тренутку за репрезентацију, онда се истоме, са моје тачке виђења, мора дати већи простор од једне реченице. DusanSilniVujovic (разговор) 17:55, 15. март 2018. (CET)

Mozes navesti rezultat meca, ali da ga prepricas, ne. -- Bojan  Razgovor  01:01, 17. март 2018. (CET)

@DusanSilniVujovic: нисма видео текста, али ако је преобширно, то онда одвоји и напиши у посебан чланак, а ту онда само даш повезницу и ствар је решена. --Mile (разговор) 18:10, 15. март 2018. (CET)

@Mile: нажалост, ја се не сналазим најбоље са "алаткама" Википедије, напротив. Мислиш посебан чланак о неком мечу, првенству или нешто слично? @ Bojan  прочитај, па ми реци шта и колико да преправљамDusanSilniVujovic (разговор) 00:39, 16. март 2018. (CET).

Pa pogledaj kako druge vikipedije rade. -- Bojan  Razgovor  01:01, 17. март 2018. (CET)

Нови дресови[уреди]

Не знам како, али оригинални дресови наше репрезентације налазе се на Португалској Википедији. Покушао сам више пута да их заменим, да стоје на нашој страници, али нисам успео. Ако неко може нека уради то. Evo дресова. DusanSilniVujovic (разговор) 01:09, 1. април 2018. (CEST)

"Промашена тема"[уреди]

Молим Вас, ова објава да "чланак не описује текст" и остали нонсести слични њему како да се макну? Боду очи и кваре слику једног пребогатог чланка за које, лично, добијам само похвале од стране људију из кошаркашког савеза чији сам аутор текста, такође. Ако ко сумња у ово могу Вам и поруке проследити. Ако неки део треба да се скрати, реците који конкретно, али одговорно тврдим, као пасионирани љубитељ кошаркашке репрезентације, да нема шта да се овде крати. Плус, захваљујући Srdjan m обогатили смо кутијицу тако да она делује брутално! Такође, хвала и Zoranzoki21 јер смо успели да убацимо потпуно идентичне дресове у кутијицу које нема ниједна друга Википедија. Дакле, поента: треба маћи овај натпис на почетку.

I dalje je promasena tema. Preopsirno se opisujuju pojedine utakmice . -- Bojan  Razgovor  04:10, 19. јун 2018. (CEST)

Npr ovaj tekst Још увек нису избледеле санкције са почетка задње деценије двадесетог века, а нове су уследиле заједно са новим ратом. Наиме, крајем 1998. године поново су уведене санкције СР Југославији, овога пута од стране ЕУ и САД, због оптужби за прогон Албанаца са Косова и Метохије и прекомерну употребу силе током рата у овој покрајини.[17]. Ипак, ове санкције нису значиле тоталну изолацију, те је спортистима било дозвољено да се такмиче. je novinarsko-subjektivni knjizevni stil o poptunoj nebitnoj stvari ya ovu temu - ratu na Kosovu. -- Bojan  Razgovor  04:12, 19. јун 2018. (CEST)

 Razgovor  oк, испиши ми овде остале реченице. За поене и акције, то је стварање визуелног ефекта и то су, већина, историјски поени које сам описао. Иначе, да ли неко може да централизује бројеве у таблици са укупним бројем мечева, победа и пораза против САД-а и Русије? Пробао сам, али залуд, не могу. DusanSilniVujovic (разговор) 00:50, 20. јун 2018. (CEST)

Ne treba ici u detelje, treba samo preobrojatiuspehe/neuspehe, rezultate. Ovo je encklopedijski clanak o reprezentaciji, ne doktorat koji belezi sta se desavalo na svakoj utakmici. -- Bojan  Razgovor  04:59, 21. јун 2018. (CEST)

Да, али сам си рекао да је ово енциклопедијски чланак. Ја сам набројао и описао ствари које су кључне, историјске, биле за утакмицу која је била прекретница на турнирима. Другачије ако се ради, са набрајањима сувопарним, онда је ово бесмисао и чланак не треба да постоји, но само табела са резултатима. Дакле, дај ми даље делове које сматраш сувишнима DusanSilniVujovic (разговор) 02:10, 27. јун 2018. (CEST)

Puno bi vremena trebalo da sve navede. Vecina clanka su nebitne informacije i stil prikladan za novine. Историјско финале Евробаскета 1995. године, једно од најчувенијих свих времена, обележено је дешавањима како на терену тако и ван њега. Утакмицу су обележиле варнице између играча, громогласно навијање грчких навијача присталица Литваније, четрдесет и један поен Александра Ђорђевића Све је небитно осим Ђорђевићевих 41 поена у финалу. -- Bojan  Razgovor  03:16, 27. јун 2018. (CEST)

Па ако ми не наведеш не могу знати. Ок, ово се може преформулисати, али је свакако све то историјско! Баш јесте. Још увек се најежим при споменутом финалу, а камоли атмосфери и тим осталим стварима. Кажем ти, могу преформулисати. DusanSilniVujovic (разговор) 01:05, 30. јун 2018. (CEST)

Sve sto je u tom stilu je promasena tema. Lakse mi je sam uraditi nego tebi objasniti. -- Bojan  Razgovor  05:54, 1. јул 2018. (CEST)

Не знам колико пратиш, волиш, гледаш спорт, али изузимањем неких детаља текст је сувопаран и преједноставан. Ово не говорим као новинар и спортски радник, већ као фанатик, навијач, неко ко на Википедији и осталим енциклопедијама тражи баш тај неки детаљ који није доступан на другим местима. DusanSilniVujovic (разговор) 00:46, 2. јул 2018. (CEST)

Покварене спољашње повезнице[уреди]

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

Веб страница је сачувана у Интернет архиви. Препоручујемо вам да ставите везу до одређене архивиране верзије: [4].--Autobot (разговор) 05:54, 27. јун 2018. (CEST)