Разговор:Лијева скретања

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу


Сређивање странице[уреди]

На више места стоји да је овој страници потребно сређивање (што је сасвим тачно), па ћу у наредном периоду пробати то и да урадим. Молим да ми се ствари не бришу без претходног договора. Захвалан бих био за сваку помоћ и добронамерну критику.--Orion1964 (разговор) 17:17, 14. јануар 2017. (CET)

Овајј чланак треба да буде о левим скретањима, а други чланак о догађајима полсе 12. септембра 1944-- Bojan  Razgovor  11:33, 21. јануар 2017. (CET).

 Зашто? Страница се зове Злочини партизана у Другом светском рату, па о томе и јесте. Има ту још доста да се ради...--Orion1964 (разговор) 16:56, 21. јануар 2017. (CET)

Зато што трпаш бабе и жабе. Треба да постоји чланак Лева скретања и један за догађаје после 12. септембра 1944. Овај је сувишан. -- Bojan  Razgovor  17:27, 22. јануар 2017. (CET)

Подржавам Бокицину иницијативу, с тим што бих чланак назвао Лијева скретања јер се тај термин највише односи на догађаје који су се дешавали на подручју Црне Горе и Херцеговине, па је и тако забележен у историји. --Pinki (разговор) 18:17, 22. јануар 2017. (CET)
 Како бабе и жабе. То су и једно и друго злочини једне исте организације. То ко да сад човек оде па да усташке или четничке злочине разбија по категоријама, пре овог или оног датума или по некој другој логици. Десет година се ова страница крпи и упетљава, етикетира овим или оним шаблонима, па што је нисте средили. Нема никаквог разлога да се једна иста тема раздваја на овакве или онакве категорије. Слажем се да се постави и посебна страница о левим скретањима јер она не подразумевају само злочине, него и идеолошка препуцавања, по систему да ли је требало или није требало улазити у другу фазу револуције. Ако вам се већ пише о левим скретањима изволите па направите страницу о томе, ту може лепо да се објасни бајка звана Народни фронт, којим су се замазивале очи другим антифашистима, на исти начин како је то рађено у Шпанији и током Октобарске револуције, да се покаже "искреност" и демократски потенцијал револуционара. Такође на тој страници треба да се појасни да то и нису била никаква скретања, него да су рађена по изричитим директивама, од којих се руководство после Стаљинове критике ограђивало. Спреман сам и да вам пружим помоћ у том послу. Злочини треба да остану овде јер ту и спадају. Треба још да обрадим Блајбург, Кочевски рог, злочине над свештенством. Део о Малом Лошињу треба посебно обрадити, и то треба да иде на посебну страну.  Део о масовним стрељањима 1942-1943 треба избацити јер није претерано значајан, стрељање пар стотина заробљеника је нешто што су све стране у то доба чиниле, а ако би се све такве епизоде обрађивале ова страница би била 5 пута већа.--Orion1964 (разговор) 22:40, 22. јануар 2017. (CET)
 Кад неког занима да чита о злочинима партизана шта он куца на Гуглу? Лева скретања? Куца 12. септембар? Ако постоје јасно означене странице "Злочини четника", "Злочини усташа" како треба назвати страницу о злочинима партизана? Наравно Злочини партизана.--Orion1964 (разговор) 22:59, 22. јануар 2017. (CET)

Nema to nikakve sta kuca ko na guglu, vec da clanci ne budu preglomazni i da se podele. Ne kuca niko ni zlocini Y nad X, vec konkretan pojam traze. Inače o Blajburgu već postoji članak. -- Bojan  Razgovor  05:47, 23. јануар 2017. (CET)

 Јелда. Откуцај сада на претрази Википедије Злочини партизана... И шта добијеш? Вероватно ни то нема везе.  Добије се 1. фојбе, 2. Лијева скретања, 3. Црвени терор (Француска, Финска) 4. Злочини четника у Другом св. рату... Комично, човек тражи злочине партизана, а у претрази му искаче Злочини четника. Добру услугу чиниш корисницима Википедије. :)  Иди погледај колика је сртаница Злочини усташа... Ту ти није сметало што је текст гломазан. Ајмо да изделимо чланак Злочини четника. Могли би да га назовемо тако да га нико претрагом не пронађе. На пример Неке неправилности у раду ројалиста четрдесетих година прошлог века. Ко ће то да онда нађе? Е то ти сада радиш. Када клинац од 14 година потражи нешто о злочинима партизана онда ће он да пронађе ову страницу где ће да прочита како су партизани убили 240 људи у Колашину. Све остало не постоји.--Orion1964 (разговор) 10:21, 23. јануар 2017. (CET)

Врло провидан потез од стране добро познатог комунистичког админинстратора. Поента свега јесте да не постоји наслов о партизанским злочинима, а не некаква подела чланка. --Zrno (разговор) 15:17, 23. јануар 2017. (CET)--Zrno (разговор) 15:17, 23. јануар 2017. (CET)