Разговор:Максимијан

С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Иначе познат као велики мучитељ Хришћана. Погледајте само шта је све повезано на њега. А код многих се можда Јоца и није сетио да повеже и плус што је тек део светитеља унесен. Дакле, огроман део оних који имају у свом имену "мученик" повезиваће на Диоклецијана или Максимијана. --Ђорђе Стакић (р) 14:25, 7. март 2006. (CET)

Галерије[уреди извор]

Плашим се да ћете великог мучитеља и прогонитеља хришћана пре наћи у лику Гаја Галерија Велерија МАКСИМИЈАНА, познатијег као Галерије, него Марка Аурелија Валерија Максимијана Херкулија. Проблем је што су већ савременици Великог прогона, попут Лактанција и Евсевија Цезарејског, називали Галерија Максимијаном и нису у томе грешили будући да је то и било једно од његових имена. Уосталом Максимијан је владао западним делом царства (Италијом, Африком и Хиспанијом где је у ово време забележено свега неколико мучеништва, а Галерије балканским и малоазијским провинцијама (а историјски извори потврђују његово присуство и у другим источним провинцијама). Како је Максимијан могао да нареди погубљење св. Димитрија у Солуну ако као владар никада није посетио тај град? Али, Солун је, попут Сирмија и Никомедије, био једна од резиденција Галерија који је стварно спровео прогон хришћана на територијама на којима јер владао.--ClaudiusGothicus 03:11, 4. мај 2007. (CEST)

Историја Војводине у старом веку[уреди извор]

Мука ми је више од категорије Историја Војводине у старом веку (у којој се нашло неколико римских царева). Какве везе Максимијан има са Војводином? Можда има везе са Сремом (подвлачим можда), али са Војводином ама баш никакве.--Нимча (разговор) 15:57, 24. новембар 2013. (CET)