Разговор:Међународноправни статус Републике Косово

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Belgija i Polska...[уреди]

Belgija (25 februar) i Polska (26 februar) su priznali nezavisnost Kosova

Литванија[уреди]

6. маја је и литванија признала независност. Званичан линк http://www3.lrs.lt/pls/INTER/w5_show?p_r=4445&p_d=76728&p_k=1

Potvrđeno priznanje od strane Sultanata Oman[уреди]

Premijer Republike Kosovo, Hašim Tači i ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj su danas dobili potvrdu od strane ministra spoljnih poslova Sultanata Oman, Jusufa bin Alavi bin Abdulaha o potpunom priznavanju nezavisnosti Kosova od strane ove države. Preuzi na realnu velicinu Premijer Taci i ministar spoljnih poslova Omana su se složili da veoma brzo uspostave diplomatske odnose izmedu dveju država putem razmene ambasadora.

Susret izmedu premijera Tacija i Hodžaja sa ministrom spoljnih poslova bin Abdulahom je održan u ambasadi Sultanata Oman pri OUN u Njujorku.

U narednim danima delegacija Republike Kosovo ce imati brojne susrete sa predstavnicima država koje nisu priznale nezavisnost Kosova u naporima da se poveca broj priznanja. http://www.mfa-ks.net/?page=3,4,954 — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Irvi Hyka (разговордоприноси)

У тексту пише да је Гренланд држава. Од када? --Drazetad (разговор) 23:25, 6. август 2015. (CEST)

spisak je neazuriran[уреди]

1. redni brojevi drzava koje su priznale nezavisnost nisu u redu 2. na spisku drzava koje su priznale nezavisnost nalaze se one koje su zvanicno to priznanje povukle 3. osim surinama i burundija priznanje nezavisnosti su povukli i SAO TOME I PRINCIPE, GVINEJA BISAO I LIBERIJA. (znaci pet a ne dve drzave) 4. drzave koje nisu priznale nezavisnost nisu poredjane po azbucnom redu 5. potrebno je azurirati mapu na kojoj se vidi reakcija suverenih drzava na proglasenje nezavisnosti kosova

JA SAM POKUSAO NEKE OD OVIH IZMENA, ALI NEKI PAMETNJAKOVIC IH JE PONISTIO, BAS SE PITAM ZASTO...

Netive1949 (разговор) 02:44, 22. јун 2018. (CEST)

Зато што си неписмен. Ако је чланак писан ћирилицом откуд теби идеја да убацујеш латиничне измене (па још и аски) у исти, имена држава си писао малим словима и тако. А примедбе су генерално на месту --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 11:09, 22. јун 2018. (CEST)Treba sa se doda isto deo Zemlje koje su zaledile priznanje Peru i Egipat.

Промјена назива чланка[уреди]

Предлажем да се чланак преименује у „Међународно признање Републике Косово”, јер овакав назив је поприлично нејасан. Независност од Републике Србије је прогласила Република Косово, а не Аутономна Покрајина Косово и Метохија и не могу постојати међународне реакције на независност АП КиМ или међународна признања АП КиМ. Све земље које су признале РК су успоставиле дипломатске односе са РК, а не са АП КиМ. Волио бих да чујем мишљење корисника који су упућенији у право, ту првенствено мислим на Жељко Тодоровић и Ivan VA (извиђавам се ако сам неког заборавио).

Исто тако мислим да „међународне реакције” више не одговарају називу чланка, јер су по мени реакције могле услиједити пар година послије проглашења, али сада након скоро 11 година, може се говорити о признању или непризнању РК. Мени одговара и „Међународно-правни статус Косова ”(како је на Википедији на руском). — Ранко   Нико лић   03:20, 15. јануар 2019. (CET)

Реакција међународне заједнице поводом независности Косова и Метохије? --Soundwaweserb (разговор) 21:33, 18. јануар 2019. (CET)

Међународно-правни статус Косова и Метохије? --Soundwaweserb (разговор) 21:36, 18. јануар 2019. (CET)

Ја се слажем са ртуским називом, нр може да стоји КиМ јер је то званично и даље српска покрајина, док је независност прогласила РК --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:39, 18. јануар 2019. (CET)

НиколаБ: По мени исто — Међународно-правни статус Косова и Метохије.--Soundwaweserb (разговор) 21:41, 18. јануар 2019. (CET)
У том случају Саунде чланак би морао да буде знатно опширнији и да се бави не само признањима већ и чланствима у свим другим организацијама --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 21:44, 18. јануар 2019. (CET)
НиколаБ: Дабоме. И да се посвети пажња на оне 93 земље, као и на оних 13 које су повукле признање. Пошто се ти бавиш спортским темама, предлажем ти да се убаци и то како је тзв. Косово примљено у ФИФА и УЕФА противно њиховом сопственом статуту. Значи, имају признања од неких, неоспорно, али онда навести све чињенице. Ја због сопственог здравља, избегаваћу ову тему максимално.--Soundwaweserb (разговор) 21:55, 18. јануар 2019. (CET)
Ма спорт је генерално небитан за било чије признање. ФИФА и УЕФА су на исти начин примиле у чланство и Гибралтар и Фарска Острва, а то чланство ихсвакако не чини државама --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 22:00, 18. јануар 2019. (CET)
НиколаБ: Слушај ти Face-grin.svg, да ти кажем ја нешто, за мене је спорт итекако битан. Често политика преко спорта спроводи своја (не)дела. Тако да... Схвати шта је речено између редова, нећу даље ништа рећи. Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 22:08, 18. јануар 2019. (CET)
Политика има своје прсте у свему, музици, спорту, религији --ΝικόλαςΜπ. (разговор) 22:16, 18. јануар 2019. (CET)

По мом мишљењу „Међународно-правни статус Косова и Метохије” опет није о самопроглашеној територији, исто би било када би писали чланак о „Међународно-правни статус Војводине” која постоји у уставно-правном поретку Србије. Можда је најнеутралнији назив „Међународно-прави статус Косова”, јер је Косово скраћени назив и за аутономну покрајину и за самопроглашену републику. — Ранко   Нико лић   16:41, 19. јануар 2019. (CET)

Можда си у праву Ранко. И ми Срби зовемо покрајину скраћено Косово по регији, али званично је Косово и Метохија. Поставља се питање шта ћемо са 94 државе које признају Србију у њеним границама и аутоматски признају и покрајину Косово и Метохија? Да ли би били неутрални ако оставимо само тзв. Републику Косово? Размисли, можда ја по некима грешим, али формално правно сматрам да је исправан став који сам изнео. Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 17:00, 19. јануар 2019. (CET)
Баш зато и одговара „Међународно-прави статус Косова”, јер је статусно неутралан и не вуче ниједној страни. — Ранко   Нико лић   17:55, 19. јануар 2019. (CET)
не бих се сложио да се појам косово треба изједначавати са територијом косова и метохије, јер примарно значење тог појма у српском језику је да је то котлина или пространа равница односно област. овде се говори о признавању тзв. републике косово, па би и наслов чланка требао да се односи на ту творевину. Lackope (разговор) 17:59, 21. јануар 2019. (CET)

Шта год да се уради, није неутрално, овај нови назив је далеко од неутралности. Ја сам против и мој став је познат поводом овога питања.--Soundwaweserb (разговор) 16:34, 15. април 2019. (CEST)

Није неутрално, а ка неутралности ваљда тежимо. --MareBG (разговор) 16:44, 15. април 2019. (CEST)

Шта год да се стави испред, реакције, статус, небитно, мора да стоји Републике Косово. Косово је широк појам, Косово и Метохија је аутономна покрајина, ставити само "Косова" нема смисла. -- Vux33 (разговор) 20:44, 15. април 2019. (CEST)

mapa[уреди]

vratite azuriranu mapu sa drzavama koje su priznale tzv. kosovo. Kosovoserbia (разговор) 18:03, 7. септембар 2019. (CEST)

Референце[уреди]

Постоје два одељка референце, уклонити један. --5.43.99.155 (разговор) 09:30, 8. октобар 2019. (CEST)