Разговор:Милунка Савић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Френетично, нетачно и непотребно![уреди]

Ах, ах, ах... рећи за Милунку Савић да је "са доласком Тита"... сматрана за "дефинитивно... непожељну особу у својој сопственој земљи..", чисто је претеривање без покрића! Хајде, дајте извор за ту тврдњу, укажите на конкретан документ или шта већ! Истина јесте - има милион примера - да смо ми Срби у много чему неспособни да уважавамо, поштујемо и славимо наше заслужне људе, па и ратнике; истина је и то да је Милунка Савић била сиротица целог живота, скрајнута као неко потпуно неважан иако није била неважна, али да је била скрајнута зато што се борила у Првом светском рату у српској војсци - а такав закључак се намеће из контекста ове одреднице - то је једноставно речено нетачно! Да су комунисти величали и славили борце из Балканских и првог светског рата - нису (величали су пре свих себе!), али да су их збисали са сцене, и онемогућили им да бар нормално живе, такође нису. Риста Марјановић ратни фотограф из оба та рата постављен је за шефа Фото-службе Танјуга, па за преводиоца, затим за помоћника директора те агенције. Александар Аца Симић, солунски ратник, ратни фото-репортер (иако је 1948. за кратко ухашен јер је сарађивао са окупаторским листом Време), године 1952. постављен је за уредника фотографије и то у партијском органу Борба. А имам и пример и из моје породице: мој деда-стриц Милан Ђукић из села Ритопека, 18. км од Београда, након Првог св. рата па надаље, до смрти, примао је новчани додатак на основу одликовања Албанске споменице и Карађорђеве звезде, па и у Титово време. И Милунка Савић је имала та одликовања, па и многа друга. Писац одреднице о Милунки Савић требало би да зна да су након 1945. (додуше врло избирљиво) обновљена нека грађанска удружења "од пре рата", а међу њима и Удружење бораца из Балканских ратова и Првог св. рата. То удружење (данас се назива Удружење за неговање традиција... из тих ратова, јер нема преживелих бораца, него су чланови њихови наследници) бринуло се, поред осталог, и за социјалне статусе својих чланова, бивших ратника. А што се догодило да Милунка Савић већи део живота проведе као чистачица резултат је низа несрећих личних околности, уз њено незнање где и коме да се обрати, итд, итд. А после су неки новинари, "по обичају" (а то мирно кажем иако сам члан Удружења новинара Србије од 1982!) ископали негде Милунку почетком седамдесетих година и у Вечерњим новостима навелико надували причу о незахвалном српском народу, и наравно, комунистима који не хају за ратнике из ранијих ратова..., итд... Све у свему, у одредницу треба увести више објективности, више поузданих извора, а мање пристрасности, френетичности и непроверених тврдњи. А племенити родољуб, храбра Милунка Савић итеколико је заслужила да буде запамћена. Поздрављам. --  Перунски   13:29, 3. септембар 2009. (CEST)

Додах и место њеног рођења,које је иако ближе Рашкој,територијално у саставу општине Нови Пазар--Круло

Референца на дну даје податак да је била почасни, а не непожељни грађанин након 1945.[уреди]

Не знам како је написан овај чланак, али као један од извора за информације, наводи се интервју са њеним унуком, а он негира да је Милунка након 1945. радила као чистачица и била заборављена, већ вели да је имала од 1945. пензију и кућу на Вождовцу, а да је као шваља и чистачица радила у Краљевини Југославији, након Првог светског рата. Проверите мало информације, немојте у чланак стављати нешто у шта нисте сигурни или за то имате сумњиву референцу, а још мање објављујте голе нетачности.109.93.251.193 (разговор) 21:55, 27. јун 2012. (CEST)

Mesto sahrane![уреди]

Sahranjena jeste na Novom groblju ali u porodicnoj grobnici a ne u Aleji velikana. Previse netacnih i proizvoljnih podataka u clanku. 78.30.138.118 (разговор) 18:20, 23. октобар 2012. (CEST)

Pogledaj referencu. Potvrđuje da je sahranjena u Aleji velikana. --ノワックウォッチメン 19:07, 23. октобар 2012. (CEST)

Ратни крст са златном палмом[уреди]

Јесте да је писан по једној референци али ме буни тај орден јер нигде нисам нашао да постоји орден Ратни крст са златном палмом. По референцама највише то одликовање је био Ратни крст са сребрном палмом. Ако има нека референца нека се дода. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 22:27, 21. август 2013. (CEST)

  • Према en:Croix_de_Guerre може се закључити да је у питању ратни крст са сребрном палмом (највиши - са златном није постојао). Негде на интернету се налази да је добила ратни крст са палмом (не наводећи златну или сребрну). Једина жена у Првом светском рату која је добила то признање. --Ђорђе Стакић (р) 23:17, 21. август 2013. (CEST)
Мислим да је направљен преседан и да ипак постоји крст са златном палмом. Ево нашао сам тај орден само нигде се не помиње. Мораћу да тражим још. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 23:53, 21. август 2013. (CEST)
Ево још један, 4 слева први ред. Значи потврђује се да је постојао и са златном палмом. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 00:27, 22. август 2013. (CEST)
Изгледа да је постојао и тај са златном палмом иако у чланку о ордену не пише. Нашао сам и овај текст уз слику (која је само илустрација ордена ратног крста са палмом) на Фејсбук страни. --Ђорђе Стакић (р) 05:53, 22. август 2013. (CEST)
На овој слици се може видети Милунка Савић са баш тим орденом, али се због саме слике не може видети јасно како изгледа орден - па да се по слици закључи. --Ђорђе Стакић (р) 05:56, 22. август 2013. (CEST)
Направио сам тракицу па кад будем средио чланак додаћу. Иначе само још двоје су носиоци тог одликовања Живојин Мишић бронзана палма и краљ Александар сребрна. Ако је Милунка добила златну онда је то било јер је испољила много већу храброст. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 11:24, 22. август 2013. (CEST)