Разговор:Народ

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Народ и нација[уреди извор]

Народ и нација нису исти. Учио сам социологију и у гимназији и на факултету и то су увек била 2 одвојена појма. Наиме народ претходи нацији. Ако ћемо бити ситничави и тврдити та је то исто само што је народ наша а нација позајмљеница, раније су да би избегли реч нација користили речи народ и народност.

— Претходни непотписани коментар оставио/ла је 91.185.112.226 (разговордоприноси) 17:51, 13. октобар 2010 (CET/CEST)

Народ[уреди извор]

-Шта је то народ?

-По чему разликујемо један народ од другог?

У Европи данас живе 3 групе народа: Романи, Словени и Германи. Под групом народа подразумевамо народе који су међу собом слични (по језику,обичајима,култури и историји).

Романи су били староседеоци (они народи који су одувек живели на истој територији). Пошто су углавном живели на територији Западног римског царства, то су они били романизовни од Римљана.Временом су под утицајем развијеније римске културе прихватили њихове обичаје, начин живота, веровања, начин градње својих кућа и др.

'Романски народи':

Римљани>>>>на Апенинском полуострву

Иберци>>>>на Пиринејском полуострву

Брити>>>> у Британији

Гали>>>>>у Галији

Трачани >>>>на Балканском полуострву

Дачани>>>>северно од Дунава, око планине Карпати

Келти>>>у већем делу Европе, било их је и на Балкану

Римско царство је у 4.веку доживљавало велику кризу која се огледала и у томе што није било довољно новца, па су се војници често бунили, некада и убијали цареве и доводили своје војсковође на то место. Један од таквих царева је био и Диоклецијан(284-305.г).Царство је било огромно и цареви су тешко могли да контролишу све његове делове који су се простирали на три континента.

Проблеме у Римском царству су искористили варварски народи који су живели на његовим границама. Они су све чешће нападали граничне римске територије. Азијско племе Хуна је 375.године ушло у Европу кроз равницу која се звала Врата народа (између планине Урал и Каспијскогјезера).

Германи су у Европи живели на обалама Црног мора око река Дњестар и Дњепар. Они су такође живели и око река Рајне, Одре, Лабе и Висле (до Балтичког и Северног мора). Хуни су прво наишли на германско племе Острогота који су живели на обали Црног мора. Због суровости Хуна, Остроготи су отишли на територију суседних Визигота. Римско царство је једино могло пружити неку заштиту угроженим варварима. Зато су Визиготи прешли Дунав и ушли на територију Римског царства. Али римски војници су покушали да поробе Визиготе, па су се зато они побунили. Код Једрена (Хадријанопоља) је 378. године дошло до битке између римске војске (у којој је такође било много најамника-варвара) и Визигота, који су и победили. Визиготи су пут по Балканском полуострву наставили даље, тражећи место где ће се и настанити. У Рим су стигли 410.године, опљачкали га и потом отишли даље. Настанили су се на Пиринејском полуострву.

У Рим је долазило много варварских народа, али су се на овој територији коначно населили Остроготи. Сматра се да је Западно римско царство престало да постоји 476. када је протеран последњи римски цар Ромул Августул

— Претходни непотписани коментар оставио/ла је 178.79.31.164 (разговордоприноси)