Разговор:Ниш/Архива 1

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Архива 1 Архива 2

Slike

Ako neko ima neke lepe slike grada neka ih uploaduje na clanku Nish na engleskom jeziku, tamo bash fali slika a sam chlanak je manje vishe ok. Pozdrav. User:NeroN_BG


Wikipedia je nesto zaista ok...ja je promovisem...........i to mi godi....otkrio sam je..............

Одакле ово тумачење постанка назива града Ниша? Где се може прочитати? Ко то тврди? --Ford Prefekt 10:02, 7. фебруар 2006. (CET)

Ниш је данас српски град, али је, нажалост, кроз дугу историју постојања мењао војне господаре. Нишка тврђава је најбољи доказ туђинских војних господара, а Ђеле-кула највећи доказ вечите борбе за слободу. Ово је српско тумачење српске речи НИШ. Ст.стојан.

У вези са тумачењем речи Ниш

Прво погледајте –шта википедија није – није место за изношење претпоставки већ проверених научних и прихваћених чињеница.

Друго, за ову тврдњу у вези настанка имена наведите литературу.

Треће, водите рачуна о стилу који важи за један енциклопедијски текст. Конструкција са личним глаголским обликом «Обратимо пажњу на два нишка топонима...» није енциклопедијска конструкција.

«Ако се два брда око Ниша називају „Вис“, зашто се насеље у низији, између та два Виса, не би звало Нис.» Дакле, енциклопедија није место за изношење претпоставки и слободних закључака «ако – зашто онда не би».

«У српском језику, којим данас говоримо, речи вис-око, вис-ина, вис-ија, нис-ко, нис-ина, нис-ија, имају исто значење и изговор као и у осталим словенским језицима.» Реците ми у којим то словенским језицима и зар се не каже низија...

У тексту вршите доказивање: дајете претпоставку, извлачите слободне аналогије и доносите закључивање - што није одлика енциклопедијског текста.

При доказивању упоређујете речи нас и наши, или бабе и жабе. Нас је облик који лична заменица ми има у генитиву и акузативу, а наш је присвојна заменица за означавање припадања већем броју.

Показујете тенденцију да позивајући се на лингвистичке чињенице докажете, колико сам разумео, да је с у нис прешло у ш и дало ниш. Под којим условима је то с прешло у ш не показујете. Позивате се на аналогију која не подржава вашу тезу. Дали сте примере који значе следеће: ако је с прешло у ш у лишће, и ако је с у прешло у ш у виши, онда «Много је прикладније изговорити ниш-нишлија, него нис-нислија и слично.« У примеру лист-лишће, с је прешло у ш испред африката ћ које је настало јотовањем листје→лисће→лишће. Више је компаратив придева висок који се гради додавањем наставка ј + и на основу двосложне именице вис + ј+и → виши. Објасните ми дакле, везу између ових примера и оног што покушавате лингвистички да изведете и докажете. Који су услови постојали да дође до гласовне промене.

Закључујете «Реч Ниш означава место које је нис-ко, у долини вис-ова. То је српска и словенска реч која се врло често користи у говору». Која реч? Реч нис не постоји у српском језику. Реч Ниш је властита именица.

И ако сте нешто открили и желите да своје откриће објавите, википедија није место за објављивање оригиналних истраживачких радова. Постоје стручни часописи и стручна јавност која треба да да свој суд.

--Ford Prefekt 23:57, 5. мај 2006. (CEST)

Коментар за назив града Ниша

Хвала и Част ствараоцима српске Википедие. Ја сам писац "спорног" текста који је преузет из моје књиге "Александар и друге српске речи". Молим за опрост због неправилности енциклопедијског писања, али текст је преузет у изворном облику из књиге. А наведена књига је настала управо из разлога тоталног негирања српских извора за писање историје, енциклопедије и културе уопште. Ниш је био одувек српски град, а не келтски, римски, грчки, турски итд. Ст.Стојан, 6.05.2006

Грб Ниша

Дали зна неко од кад постоји грб ноша и ко је аутор, треба ми за цоммон?--195.93.60.138 20:00, 13. јун 2006. (CEST)


Александар Македонски рођен у Нишу?????

Претерасте га мало,Ниш чак није ни близу Пеле.

Не бришем за сад,чисто да пружим шансу за "доказима" наредних недељу дана. Шумски Крст Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 15:35, 19. новембар 2006. (CET)


Извињавам се због дела чланка у коме је писало да је Александар Велики рођен у Нишу; грешком је његово име доспело у тај чланак.

 • Ништа,ништа ко ради тај и греши,а битно је да се ради. Шумски Крст

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 16:00, 20. новембар 2006. (CET)


Poznate osobe koje su rodjene ili zivele u Nisu

Zasto ovoga nema na stranici.. pa zar nemamo koga da stavimo.. :) mislim da bi bilo dobro da ovo postoji


Ајд молим вас обришите Сашу Глигоријевића из листе познатих особа. Из прилично поузданих извора знам да су га два ортака из зезања убацила на ову страну

Уклоњено. Референца [1]. --BraneJ (spik) 11:46, 2. јул 2008. (CEST)

Koordinate

Koordinate se ne poklapaju trebalo bi ih izmeniti, npr. koordinate u zaglavlju malo se razlikuju od onih u tabeli. Obe koordinate pokazuju na oblast centra grada ali ne u strogi centar prave koordinate bi bile 43°19'9.77"N 21°53'46.78"E .


Становника?

Према попису из 2002. пише да је имао 177986 становника, па се ја питам како је могуће да за две године град повећа са 177.986 на 254.164 (главни шаблон: Становништво 254.164 , шире подручје града 292.137 (2004) )--Награисаловићкажи/лажи 13:53, 22. септембар 2008. (CEST)

Нишлија сам али ми бројке мису баш јасне пошто се дуго барата овим већим цифрама. Или је грешка у подацима за 2002.г.(мањи број) или се мењала методологија пошто су околна места добила статус градских насеља или су избеглице и други тек тада регистровани као Нишлије а било их је раније...--Cveleglg (разговор) 14:25, 22. септембар 2008. (CEST)

Да ли је био попис 2004. године?--Награисаловићкажи/лажи 14:43, 22. септембар 2008. (CEST)

До 2004. општине су биле Ниш и Нишка Бања. Од 2004. има их пет. Претпостављам да је стари податак био само за бившу општину Ниш, а после је урачуната и Бања. --Јакша (разговор) 06:28, 23. септембар 2008. (CEST)

According to the last census from 2002, the whole municipal area of the city of Niš (including both, urban and rural parts of municipality) had a population of 250,518, while population of urban Niš was 173,724. It should be noted that territory of urban part of Niš was redefined since 2002, after the formation of new urban municipalities, thus number of 173,724 might not correspond with the current urban area. According to World Gazetteer, the population of the urban part of the city of Niš was 173,861 in 2007.[7] There is still much dispute about the true number of its population, since there are several thousand Kosovo refugees who officially don't live in the city, but are living there with local family members. -- Bojan  Razgovor  07:33, 5. март 2009. (CET)

I kada dodadmo jos 15 stanovnika opstine Niska Banja dobijamo 265.000 po popisu 2002. E sad, da li vecinu ove razlike od 27.000 do 2004. čine izbeglice? -- Bojan  Razgovor  07:44, 5. март 2009. (CET)

Naselje Nis vise ne postoji, postoji Grad Nis koji je podeljen na 5 gradskih opstina od kojih se nijedna ne zove Nis tako da jedino sto sada Nosi naziv Nis je Grad Nis koji po zadnjem popisu ima oko 250 000 stanovnika ne računajući raseljena lica sa Kosova koja žive u Nišu a prebivališta su im formalno mesta odakle su došli pa je broj stanovnika koji živi na području grada verovatno i veći. Koliko tačno ima stanovnika u gradu teško je reći. Podatak od 173 724 stanovnika se verovatno odnosi na uže gradsko jezgro čije granice nisu iste s obzirom na to da je od poseldnjeg popisa prošlo skoro deset godina. — Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца Radoznao (разговордоприноси)

Да ли треба да постоји чланак о Нишу насељу и Граду Нишу је још увек неразјашњено. Податак од 173724 је валидан податак и нема потребе да се обрише. -- Bojan  Razgovor  11:24, 26. мај 2009. (CEST)

Бугарски чланак о Ниша

Интересантни су бугарски ставови о истории града Ниша - Ниш. Они тврде да је Ниш ,,покраден" из Бугарске и припојен Србији, као што тврде и за цело Поморавље. Party999 (разговор) 22:35, 11. октобар 2008. (CEST)

Да, јесу, бугарски чланци су пуне антисрпске мржње. 89.205.10.181 (разговор) 21:01, 12. децембар 2008. (CET)
Ниjе верно то, у бугарском чланку jе написано: До средата на 19 век населението на Ниш е предимно сърбско. (=углавно српско, преимущественно сербское, mainly Serbian). Институциите, създадени от българите в града, са училище, читалище и българска община. Със Санстефанския договор Ниш е присъединен към Княжество Сърбия. Нема бугара са здравим разумом, па чак и љути националисти, коjи би желил нешто, шта го нема у Санстефанскоj Бугарске. Зато молим Вас не псовати против бугарског народа као овде. Бугарско-српску и бугарско-грчку граници не треба никад измењати, jер смо православни (и словени), душман jе другде, молим без уврeда као овде, ок? Bogorm (разговор) 19:30, 20. април 2009. (CEST)

Шта рећи кад се на српској википедији брише овакав текст???

Српски путописац Спиридон Гопчевић, у свом делу "Стара Србија и Македонија", овако описује ситуацију касног деветнаестог века на свом пропутовању кроз Ниш, пругом Београд - Солун:

...Ову варош (Ниш), коју је Гарашанин пре кратког времена са свом озбиљношћу предложио за престоницу Србије - предлог, који и ја одобравам - посетио сам већ пре две године. Онда ми је осетљиво поколебано поверење у ауторитет путника Каница и Хана, кад се уверих да у тој вароши, коју оба путника представљаху као да је Бугарима насељена, ни жива душа не разуме бугарски, шта више, да сви становници говоре чисто српски. У првом часу замишљао сам, да је Ниш тек за поселдњих осам година посрбљен, али кад сам такав назор изразио, стаде ми се смејати један трговац, који већ 30 година овде живи. - "Па да ли сте ви некад чули", (рећи ће он), да је немарна српска Влада покушала да посрби поданике страних језика? Село Велики Извор спада већ пола столећа под Србију и још ни данас од становника, који бугарски говоре, није ни један посрбљен. У Крајини не само што нико не посрбљава Румуне, него напротив, они порумуњују своје српске суседе. Услед тога доста расте румунски елеменат у Србији од године до године, тако знатно, да ће за неколико година читава источна Србија говорити румунски". - "Како је то могуће"? викнух зачуђен. - "Србима оних крајева особито су омиљене Румунке и они их воле узимати за жене, него Српкиње. А ствар је позната, да Румунка никад не може научити српски. Њој за љубав морају дакле научити румунски и муж и свекрва и заова итд., исто тако уче деца само румунски, школе су такође румунске и за то ће се будући нараштај порумунити. И то под очима и помоћу српске Владе." (И као добар пријатељ своје отаџбине проклех по ново кратковидост и нехатост српске Владе). - "Како, дакле, можете мислити (продужи трговац), да се је Влада бавила посрбљавањем овдашњег становништва! Арбанаси нису имали право, што су се иселили, као ни Турци; обоји су могли мирно остати, а нису се требали бојати за своју народност. Напротив, Влада би им, без сумње, била подигла и одржавала арбанашке и турске школе и на тај начин још пре поарбанасила Србе!" - "У Нишу се, дакле, још и пре говорило овако, као сада?" продужих после кратког застанка. - "Па, разуме се! Ја овде живим већ 30 година, па не могу друго да кажем, до да је још онда читаво становништво говорило српски". - "Чудновато! Па шта је онда могло пробудити Каница, Хана, Сакса и Киперта, да су огласили Ниш за бугарску варош?" - "То ја не знам, јер ја ту господу не познајем, примети трговац наивно." Угледавши сада по други пут Ниш, сетих се овог разговора и рекох у себи: Можда ћу у Македонији стећи слично искуство.

BokicaK поново у акцији брисања свега где се помиње реч Србин!

--Оњегин (разговор) 22:29, 10. април 2009. (CEST)

Не бришем "јер мрзим српско" (што је болесна констатација са твоје стране, због чега си већ био блокиран), већ сам уклонио јер:

 • цитат је који се тиче задњих 30 година 19. века је дужи од целе секције која се тиче 19. века
 • ако ти мислиш да је ово непобитан доказ да су становници Ниша у другој половини 19. века били непобитно Срби, онда размисли да немају ни Бугари овакве бисере од литературе? -- Bojan  Razgovor  09:34, 11. април 2009. (CEST)

Нема тих бисера који се могу упоредити са твојим антисрпским "бисерима". Додуше, сад кад сам на твојој странци видео сатанистички "поздрав" (рогове), све ми је много јасније.

--Оњегин (разговор) 14:28, 15. април 2009. (CEST)

Smešan si, čoveče. Ajde, ne smaraj me tvojim paranojama i strahovima-- Bojan  Razgovor  19:07, 15. април 2009. (CEST)

Iako nemam želju da se pravdam agresivnom i histeričnom korisniku, možda bi trebalo da ti pokažem koliko toga ne znaš o meni, samo ne ovde, ovo je stranica o Nišu. -- Bojan  Razgovor  19:58, 15. април 2009. (CEST)

О томе ко је хистеричан говоре твоји коментари (-види изнад!), а о томе што не знам о теби, а што бих требао да знам не би било лоше да ме обавестиш било где, пошто постајеш све негативнији и негативнији, па дај мало светлости... а оне "рогове" склони, не бламирај се...не стоји ти! — Претходни непотписани коментар је написао/ла корисник/ца Оњегин (разговордоприноси)

Ja sam potpuno cool. Ja ne pišem komentare sa uzvičnicima i ne svađam se sa nepoznatim ili davno odsutnim članovima ove Vikipedije. P.S. Brate, ne razumeš da hevi-metal i nemoj dizati frku. -- Bojan  Razgovor  19:01, 23. април 2009. (CEST)

Далеко си од тога да будеш "cool", вероватно и због музике коју слушаш, а у коју да се не разумем не бих ни коментарисао :))...уосталом, ако већ сматраш да си "cool", потруди се да такав и не останеш... --Оњегин (разговор) 13:57, 26. април 2009. (CEST)

Свиђа ми се твоја енергија корисниче, само још да је каналишеш у правом смеру и биће нешто од тебе... --Оњегин (разговор) 14:00, 26. април 2009. (CEST)


СПС vs. Заједно

У првој половини деведесетих XX века Ниш важио за јако упориште СПС-а. Међутим, 1996. године Ниш је први град у Србији на којима је победила опозиција. Коалиција Заједно је победила на локалним изборима 1996. а градоначелник је постао Зоран Живковић, касније и премијер Србије.

 1. Који град/село/иди/ми/дођи/ми није био упориште СПСа до другог круга локалних избора `96?
 2. Како први?Тада је коалиција Заједно у другом кругу победила свуда редом,од Београда,па свуда редом.Што је Ниш ту посебнији?
 3. Ресто је океј.

Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 20:59, 29. март 2009. (CEST)

По броју становника

И шта ћемо сад са овим црним Нишом? Да ли је други, трећи или четврти град по величини у нашој земљи? Један ИПовац тврди да је други, а други трећи. --FriedrickMILBarbarossa (tisuću reči) Fekete Fruzi! 15:01, 3. август 2009. (CEST)

Нови Сад вс. Ниш

Попис 2002:

 • Нови Сад у ужем смислу: 191.405
 • Ниш у ужем смислу: 173.724
 • Град Нови Сад (некадашња општина Нови Сад) 299.294
 • Град Ниш (некадашња општина Ниш + општина Нишка Бања) 235.159 + 15.359 = 250.518

-- Bojan  Razgovor  14:20, 4. август 2009. (CEST)

Зато Ниш jе четврти град, после Београда, Приштине и Новог Сада, да? Зашто ce пише у Србиjи (без Косова и Метохиjе)? То jе исто као Немачка без Баварске, може ли тако да се пише? Bogorm (разговор) 19:58, 9. август 2009. (CEST)

слика

Налазим да слика у кутијици није баш најсрећнија пошто приказује шест слика у мраку и једну у сумраку - оно, лепе су, али слабо шта се види. Наш циљ није да импресионирамо читаоца, већ да му понудимо информацију. --Dzordzm (разговор) 23:03, 30. октобар 2009. (CET)

Слажем се али слика пре тога је била још гора. Показивала је само централни градски трг. Тражи се боље решење. --Alexmilt (разговор) 02:56, 31. октобар 2009. (CET)

Kod ovog kolaža bi trebalo da se stavi šta je šta na njemu. --79.101.79.41 (разговор) 19:27, 15. фебруар 2010. (CET)

А где то да напишемо??? Мени се колаж не свиђа јер су све слике у ноћним условима. Требало би да се зове ноћни колаж.--Alexmilt (разговор) 20:18, 15. фебруар 2010. (CET)
У шаблону под ставком „опис слике“. --109.93.128.215 (разговор) 22:14, 15. фебруар 2010. (CET)

Структура и демографија

Историја града је дата мало робусно:

 • Праисторија и стари век
 • Средњи век
 • Нови век и модерно доба

Мој предлог је:

 • Праисторија и стари век
 • Средњи век
 • Османско царство
 • Краљевина Србија
 • Скорашња историја

евентуално још СФРЈ или Југославија

Демографија боде очи, требало би избацити толике табеле у посебну страницу а оставити 6-7 реченица евентуално графикон. Направио сам страницу Демографија Ниша и тамо пренео графикон и табеле.

Има ли неко неки коментар?--Alexmilt (разговор) 04:24, 14. фебруар 2010. (CET)

Ok za Demografiju nisa, ali u clanku bi trebalo da ostanu barem grafik i raniji i popoisi i nacionalni sastam po zadnjem popisu. -- Bojan  Razgovor  06:54, 14. фебруар 2010. (CET)

Да ли би умео то да направиш, јер мени не иде. --Alexmilt (разговор) 07:39, 14. фебруар 2010. (CET)
А да ли може да текст буде лево или десно од графикона и да иде паралелно? --Alexmilt (разговор) 18:40, 14. фебруар 2010. (CET)

Боље не. График је предугачак, пробиће неколико секција текста. -- Bojan  Razgovor  19:17, 14. фебруар 2010. (CET)