Разговор:Положај ЛГБТ особа у Србији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Почетак чланка[уреди]

„Положај ЛГБТ особа у Србији доживео је значајне промене у последњих неколико деценија.”

Не допада ми се почетак. Према њикипедијиним правилима, уводна реченица треба да садржи неку врсту дефиниције појма. Знам да је понекад то тешко, али овде може. Друго, пошто је википедија ванвременска, као што и и наднационална, онда ово „последњих неколико деценија“ је поприлично неодређено. Треба додати ког века. Претпостављам 20. али можда се ради и о почетку 21. тако да боље онај ко је започео чланак да то среди.

— Претходни непотписани коментар оставила је Maduixa (разговордоприноси)

Постоје теме гдје је врло тешко дати неку дефиницију, гледам сад на sh, en и de и ево како почињу њихови чланци:

„Srbija je još uvek zatvorena država po pitanju LGBT ljudskih prava”

— sh

„Lesbian, gay, bisexual, and transgender (LGBT) persons in Serbia may face legal challenges not experienced by non-LGBT residents”

— en

„Homosexualität in Serbien wurde in der Vergangenheit kaum in der Öffentlichkeit thematisiert”

— de

Ако имаш неки предлог, више је него добродошао. Не вјерујем да ће се онај ко је започео чланак јавити.Face-grin.svg--В и к и в и н дР 14:26, 28. новембар 2011. (CET)

Ni meni ne pada sad ništa pametno, ali aj samo da se definišu ove "poslednje decenije". Razmislicu u međuvremenu pa ću da kažem. Možda ne bismo bili daleko od istine ako bismo počeli sa:

Položaj LGBT osoba u Srbiji je poprilično kontroverzna tema s obzirom da postoji veliki jaz izmešu teorije i prakse. Dok su zakoni koje SR Srbija ima vrlo emancipovani (iako nedavno donešeni - homoseksualnost je postala legalna tek od 1994), društvo je i dalje poprilično zaostalo i patrijarhalno po ovom pitanju, tako da je biti homoseksualac u Srbiji danas poprilično opasno. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:34, 28. новембар 2011. (CET)

Мало сам промијенио ту дефиницију и ставио је у чланак.--В и к и в и н дР 14:56, 28. новембар 2011. (CET)