Разговор:Природни прираштај

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Покушао сам да убацим формулу са енглеске странице али ми никако не иде па ако би то неко умео било би корисно.--Владада 20:27, 26. јануар 2007. (CET)

Na početku teksta stoji: Природни прираштај по дефиницији представља промену броја јединки неке популације по јединици времена. Ova definicija nije tačna. Prirodni priraštaj predstavlja razliku između broja živorođenih (natalitet) i umrlih (mortalitet). Besmisleno je u tekstu o prirodnom priraštaju ne pomenuti natalitet i mortalitet, od kojih prirodni priraštaj zavisi. Ovo što ste napisali je rast stanovništva, koji zavisi i od prirodnog priraštaja i od migracionog salda. Takođe je pogrešna i veza do engleske stranice (http://en.wikipedia.org/wiki/Population_growth). Population_growth znači rast populacije, i on zavisi od prirodnog priraštaja i migracija. Prirodni priraštaj na engleskom se kaže natural increase, a tačna engleska stranica je: http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_increase

Očigledno je autor članka na srpskom pomiješao p.priraštaj i rast stanovništva. Prirodni priraštaj predstavlja razliku između broja živorođenih (natalitet) i umrlih (mortalitet) na nekoj teritoriji u jedinici vremena. Migracioni saldo predstavlja razliku između broja doseljenih (imigracija) i odseljenih (emigracija) osoba na nekoj teritoriji u jedinici vremena. Rast stanovništva (ili promena broja stanovnika) predstavlja zbir prirodnog priraštaja i migracionog salda. O tome se u stvari govori u članku, a ne o prirodnom priraštaju. Smatram da je ovo velika greška i treba je što prije ispraviti.

Komentar[уреди]

Zar terminologija nije: ukupni priraštaj stanovništava = prirodni priraštaj (rođeni&umrli) + mehanički priraštaj (migracija)? A ne "rast stanovništva" i "migracioni saldo" First sr (разговор) 11:48, 22. септембар 2016. (CEST)

NASLOV ČLANKA[уреди]

Naslov članka kao i svako navođenje prirodnog priraštaja (PP) je pogrešno pošto je PP nešto drugo (samo razlika rođenh i umrlih na 1000 st) dok je ovo ovde u pitanju Ukupan priraštaj stanovništva - parametar koji uzima u obzir i mehanički priraštaj tj. migracije! First sr (разговор) 11:30, 22. септембар 2016. (CEST)

Tj. srb wikipedia nema članak ni o PP ni o mehaničkom priraštaju! First sr (разговор) 11:30, 22. септембар 2016. (CEST)