Разговор:Регија Требиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Назив?[уреди]

Никада до сада нисам чуо за назив Херцеговина Републике Српске. Да ли ово неко заиста користи као (географску) одредницу?--Трајан 03:24, 16. октобар 2006. (CEST)

То је наравно било реторичко питање? --Dzordzm 03:29, 16. октобар 2006. (CEST)
Не, то је било право питање јер не видим поенту чланку.--Трајан 03:30, 16. октобар 2006. (CEST)
Не види је нико него нас неко јако агресиван за.ј.ебава у здрав мозак. --Dzordzm 03:38, 16. октобар 2006. (CEST)
Можда му треба променити назив у Источна Херцеговина, јер то још и има неког смисла (географског, културног итд.) као под-регион Херцеговине. Источна Херцеговина је, у суштини, део Херцеговине у РС...--Трајан 03:41, 16. октобар 2006. (CEST)

Hercegovina Republike Srpske je koliko geografska toliko i politicka odrednica sa jasno specificnom srpskom istorijom, obicajima, naglaskom, religijom koje cine jednu specificnu lokalnu sredinu unutar i u odnosu na Republiku Srpsku. Hercegovina Republike Srpske kao takva ima apsolutno razlicitu religiju, jezik, obicaje, istoriju i sve ostale nacionalne specificnosti od Hercegovine koja se nalazi u Federaciji te kao tako razlicite regije koje nisu usmjerene jedne prema drugima nego upravo suprotno, one jedna na drugu nemaju nikakvog veceg uticaja nego su upravo vrlo daleko jedna od druge. Dok se srpsko stanovnistvo orijentisalo prema Republici Srpskoj a hrvatsko i muslimansko prema svojim politickim tvorevinama Herceg-Bosni i Federaciji, jednistvo Hercegovine koje ujedno nije nikada postojalo medju ovim narodima o cemu najbolje govori clanak Prebilovci i Ustase, jednostavno ne predstavlja neki homogeni pojam sa odredjenim znacenjem, tako da pojam Hercegovina moze da se tumaci na hiljadu nacina, dok pojam Hercegovina Republike Srpske ima svoje vrlo, vrlo jasne istorijske i bilo koje druge odrednice o cemu se i govori u postavljenom clanku koji ce se vremenom povecavati i rasti. Za razliku od Hercegovine koja DANAS ne predstavlja nikakvo jasno znacenje osim jaza izmedju Srpske i Federacije jer jednostavno ne egzistira kao homogena cjelina (poput Jugoslavije ili Balkana), kao sto je to bio slucaj i 1914, 1941. i 1992, Hercegovina Republike Srpske je jedan vrlo, vrlo jasan i homogen pojam o kome moze da se govori sto mozete i da procitate. Za mene licno je totalno banalno da neko definise pojam danasnje Hercegovine ili danasnje Jugoslavije jer Hercegovina i Jugoslavija ne postoje kao homogene politicke i kulturne sredine. --Bas-Celik 04:55, 16. октобар 2006. (CEST)

Ипак, израз "Херцеговина Републике Српске" како изгледа нико не користи. Мада има смисла писати о овој области као о посебној етногеографској целини, не знам баш како би се чланак требао назвати. Никола 07:54, 16. октобар 2006. (CEST)
Ако ти хоћеш да кажеш да то парче земље чије је границе 1995. године (у паузи између "једино је нашег председника дочекао поздрав на монитору" и "председник је купио ципеле за себе и сина Марка") уз виски опцртао Слободан Милошевић у сарадњи са Туђманом, Изетбеговићем, Билом Клинтоном и друштвом има хомогену тисућљетну историју која сеже до Захумља и праисторије ваљда... па, па, не знам шта на то да ти кажем. --Dzordzm 08:04, 16. октобар 2006. (CEST)

Ti si BašČelik promašio temu i mesto. Enciklopedija nije mesto da neko gura svoju tačku viđenja, da objavljuje rezultate istraživačkog rada, da stvara standarde i nove termine, izmišlja nove geografske nazive, da prekraja granice, postavlja granice. Dakle, hajde da smislimo prihvatljiviji naziv za ovaj članak, ili ga predlažem za brisanje. --Ford Prefekt 08:49, 16. октобар 2006. (CEST)

Dzordzm, sta god da se dogadjalo u burnoj istoriji Prebilovaca i Hercegovine koja je izrodila Antu Pavelica, radi toga Hercegovina Republike Srpske nece vise nikome placati racune jer su oni po ko zna koji put placeni krvlju! Nisam rad da raspravljam da li je Milosevic kriv ili nije jer to ne pomaze. Idemo dalje! A da Zahumlje ima bogatu istoriju najbolje govori Miroslavljevo Jevandjelje mada to nije predmet rasprave.

Plasim se da me niste shvatili kako treba. Hercegovina Republike Srpske nije samo posebna etnogeografska cjelina vec totalno autohtona cjelina u okviru i u odnosu na Republiku Srpsku kao jedna njena posebna regija. Dakle Hercegovina Republike Srpske u odnosu na Hercegovinu Federacije ima svoj naglasak, religiju, razlicitu istoriju, razlicite heroje, razlicit jezik, itd. Hercegovina Republike Srpske se ne razlikuje od Hercegovine Federacije BiH u odnosu na strane svijeta vec u odnosu na pripadanje republikama sto povlaci civilizacijske i nacionalne razlike. Narod koji zivi u Hercegovini Republike Srpske se smatra istim narodom sa onima koji cine vecinu u Srpskoj a ne sa onima koji cine vecinu u Hercegovini Federacije. Hercegovina kao bilo sta drugo nego istorijski geografski pojam je davno nepostojeca poput Jugoslavije. Isto tako mozemo da kazemo da je Jugoslavija geografski pojam koji nema politicko znacenje. Podjela na istocnu i zapadnu Jugoslaviju je tehnicke prirode ali bez ikakvog znacenja. Imamo vrlo slican primjer sa Sremom koji se prostire od Srbije/Sumadije preko Vojvodine u smislu geografske posebnosti u Slavoniju. Dakle Srem ide od Beograda (Zemuna) u Hrvatsku. Da li se Srem naziva istocnim i zapadnim? Da li je Srem toliko jedinstvena cjelina da ga prikazujemo kao nesto sto ima svoju istoriju i svoj jezik ili homogeno stanovnistvo, religiju i kulturu?

Ko su poznate licnosti u Hercegovini, Ante Pavelic ili Jovan Ducic posto su obadvojica iz Hercegovine? Ko su poznate licnosti Jugoslavije, Draza ili Franjo Tudjman? Samim tim se prikazuje banalnost ideje da je Jugoslavija ili Hercegovina kao bivsi politicki pojam koji vremenom prerasta u geografski bilo sta drugo nego stvar istorije. Imana ulica u Hercegovini Republike Srpske nose imana poznatih Srba dok nekoliko ulica u Mostaru u Hercegovini Federacije nose imena najvaznijih ljudi u NDH. U Hercegovini Republike Srpske se govori srpski jezik dok se u Hercegovini Federacije govori drugim jezikom tako da ove dvije Hercegovine ne veze apsolutno nista sem istorije pune mrznje i pokolja. Ovo je cinjenica koja se ne moze promijeniti. Hercegovina Republike Srpske je posvecena i okrenuta Republici Srpskoj i srpskom narodu uopste sto je i civilizacijsko opredjeljnje koje utice na nacin zivota, politicko opredjeljenje, kulturu, jezik itd te je zato "Hercegovina Republike Srpske" u odnosu na Srpsku po samostalnom opredjeljenju koje nije od juce sto se opet moze provjeriti u clanku na sekciji istorija. Dakle Hercegovina Republike Srpske je okrenuta Srpskoj a ne Hercegovini Federacije te je na taj nacin posebna cjelina u odnosu i unutar Srpske po vlastitom izboru. Takvo je opredjeljenje naroda koji tamo cini vecinu. Uslovi u kojima je Hercegovina postojala kao cjelina su isti kao i uslovi u kojima je Jugoslavija postojala kao cjelina, stvar davne i krvave proslosti! Ostavimo politiku bratstva i jedinstva iza sebe i dozvolimo slobodu izjasnjavanja! --Bas-Celik 09:10, 16. октобар 2006. (CEST)

Hercegovina Republike Srpske je podrucje u sastavu Republike Srpske i unutar njenih granica koje se naziva Hercegovina te otuda Hercegovina Republike Srpske! Ako ko moze da ospori ovu tvrdnju, neka iznese konkretne cinjenice! --Bas-Celik 09:16, 16. октобар 2006. (CEST)

Пошто је овај разговор претио да постане нови разговор о масакру у Сребреници, преместио сам чланак под наслов који се чини прихватљивим већини. Потпуно је бесмислено да овде данима нагваџамо. Још један могући наслов би био "Српска Херцеговина", мада би то био пре свега етно-историјски појам и била би проблематична географска конотација. --Dzordzm 09:22, 16. октобар 2006. (CEST)

Ja se izvinjavam zato sto je neko odlucio da bez koricenja razgovora odluci da mijenja nazive i odredbe ali ovo u sta je moje stivo pretvoreno je NETACNO! Istocna Hercegovina se ne nalazi vecim djelom u Republici Srpskoj nego u Crnoj Gori sa Herceg Novim kao glavnim gradom regije! Ako se neko bavi politikom a ne cinjenicama, onda se desavaju stvari koje se desavaju! Ovaj clanak izmjenom naslova mijenja svoje znacenje i ne odrazava istinu! Istorijska Istocna Hercegovina se nalazi u Crnoj Gori a ne u Republici Srpskoj. --Bas-Celik 09:29, 16. октобар 2006. (CEST) Covjece, bar se posavjetuj ako ne znas o cemu se radi! Nije dovoljno da budes politicki korektan ako ne znas o cemu se radi!

Moze li bar objasnjanje posto sam satima pisao taj clanak i ulozio dosta vremena? Sta se zapravo desava ovde? --Bas-Celik 09:38, 16. октобар 2006. (CEST)

Da li mogu da dobijem objasnjenje od korisnika Dzordzm koji je napravio promjene clanka i time poremetio znacenje? U odnosu na Staru Hercegovinu u koju ulazi u Hercegovina Republike Srpske, u odnosu na Herceg-Novi u sastavu Hercegovine Crne Gore, Hercegovina Republike Srpske se nalazi na ZAPADU pa tako ne moze da bude Istocna Hercegovina! PS Na slicici nije prikazana citava Hercegovina vec samo Hercegovina Republike Srpske i Hercegovina Federacije! --Bas-Celik 09:50, 16. октобар 2006. (CEST)


Nemam snage ni volje da se raspravljam. Ovde se radi o nacionalističkom izlivu kog treba suzbiti. Istočna, jugozapadna, zapadna Hercegovina. Smešno. --Поки |разговор| 09:52, 16. октобар 2006. (CEST)

Dakle postoji samo jedna Hercegovina, i molim razumne adminustratore da preduzmu mere kako se ovim na Vikipediji ne bi manipulisalo više. --Поки |разговор| 09:55, 16. октобар 2006. (CEST)

Ово су моје последње измене на овој страници. Гугл претрага за "Херцеговина Републике Српске" враћа нула погодака, а за "Hercegovina Republike Srpske" враћа један погодак у коме неко на неком богомзаборављеном форуму спекулише како да се босна подели на четири дела. У складу са политиком Википедија:Без оригиналног истраживања, овај чланак ће бити обрисан ако му се у року од 24 часа не нађе релевантан, признат и познат назив. --Dzordzm 10:24, 16. октобар 2006. (CEST)


Dzordzm Da li mogu da razgovaram sa tobom posto sam prepozao da ti imas vlast i snagu da brises ono sto si se ne svidja i da mi kazes sta ti se ne svidja te da mi objasnis svoje postupke posto to nisi uradio do sada. Spomenuo si jednom Milosevica ali ja nisam potpuno shvati sta si zapravo htio da kazes. Najljepse te molim da pojasnis sta ne valja!

MOLIM TE DA SE JAVIS I DA POKUSAS DA RAZGOVARAS TAKO DA ZNAM STA TI SMETA! --Bas-Celik 10:30, 16. октобар 2006. (CEST)

Ја знам да постоји део Херцеговине који је у Републици Српској, знам да се користио често појам Источна Херцеговина (са великим И), зна да постоје херцеговачке општине, знам да постоји историјска област Херцеговине (где чак и Ужице припада) али је овај израз овде чист неологизам. Ми овде немамо политику за неологизме, али је из овог примера јасно да ће нам требати. --  JustUser   JustTalk 15:12, 16. октобар 2006. (CEST)

Рецимо, зашто није Херцеговина у Републици Српској, део Херцеговине у Републици Српској, Херцеговина ван Федерације итд. Нигде нисам наишао на баш овакав назив. --  JustUser   JustTalk 15:12, 16. октобар 2006. (CEST)


Da napomenem, clanak nije o Hercegovini nego o regiji u Republici Srpskoj koja se zove Hercegovina. Ova regija u Republici Srpkoj ne izlazi oz okvira Republike Srpske nego je clanak namjenjen oblasti u R. Srpskoj koja se u njenim granicama nalazi a poznata je pod imenom Hercegovina. Ja se slazem da se clanak ostavi pod ovim nazivom jer se ne radi o clanku o Hercegovini nego o clanku o "Hercegovini Republike Srpske" ali isto tako se slazem sa korisnikom JUSTTALK koji je predlozio i ono sto vec stoji u nazivu, a to je Hercegovina u Republici Srpskoj jer se time obajsnjava a podrobno se objasnjava i u sadrzaju da se radi o regiji koja nosi naziv Hercegovina a pripada Republici Srpskoj. Ove druge predloge ne mogu da prihvatim jer clanak nije o Hercegovini vec o regiji unutar Republike Srpske. Dakle, ne radi se o "Hercegovini" koja prevazilazi granice i Srpske i Federacije zajedno, pa zadire i u Crnu Goru i Primorje, vec se eksplicitno radi o Hercegovini Republike Srpske a ja na predlog JustTalk prihvatam i opciju Hercegovina u Republici Srpskoj mada sam clanak vrlo, vrlo jasno naznacava o cemu se tacno radi tako da nema zabune. Dakle clanak je o regiji u Republici Srpskoj koja se zove Hercegovina.

Kompromisno prihvatam i predlog "Hercegovina u Republici Srpskoj" kao naslov!

Hvala. --Bas-Celik 15:45, 16. октобар 2006. (CEST)


Свођење Срба у Босни и Херцеговини само у оквире Републике Српске[уреди]

...је дилетанстски приступ Историји и било чему! Нису се Срби кроз Историју културно и на друге начине развијали само у данашњим оквирима Српске. Брисањем свих историјских и култуолошких трагова Срба са дијелова који су данас ван Српске се чини коњска услуга управо ”оним другим”. Такав приступ нема никаквог историјског ни култоролошког фундамента, а поготово не на енциклопедији, гдје треба да се износе чињенице из провјерљивих изора. Такав приступ је чисто дневнополитички и испирање мозга људима. Овај мисли, онај каже и онај сматра је чиста демагогија и псеудонаука. Једини исправан наслов за овај чланак би био Историјска регија Херцеговине. --Славен Косановић {разговор} 16:56, 16. октобар 2006. (CEST)


Dragi Slavene, molim te da procitas o cemu pisem jer ja ne pisem o tome o cemu ti govoris. Moja namjera nije bila da Srbe svedem na podrucje Republike Srpske niti da napravim uslugu onima iz Federacije. Moja najmera je da prikazem oblast Republike Srpske koja je prikazana na mapi. Podudarnost imena Hercegovina se objasnjava time sto se dio Hercegovine nalazi u Republici Srpskoj. Moj clanak nije vezan za Hercegovinu koju ti pominjes, vec za oblast u Republici Srpskoj koja nosi ime Hercegovina. Sa tim u vidu, ja sam clanak nazvao Hercegovina Republike Srpske a pristajem na sugestiju da se clanak zove i Hercegovina u Republici Srpskoj kao oblast Republike Srpske prikazane na mapi koja se zove Hercegovina. Dakle, nije rijec o Hercegovini kao jedinstvenoj oblasti vec o obalsti Republike Srpske koja postoji unutar Republike Srpske kao sto postoji i oblast Semberija unutar Republike Srpske. Ova oblast ima svoj poseban karakter kao i svaka druga oblast ali to je vec druga tema.

Moja tema je o regiji Republike Srpske koja se oduvijek zvala Hercegovina.

www.virtualnahercegovina.com - Виртуална Херцеговина spcon - Епархија Захумско-Херцеговачка и Приморска Ova oblast postoji u okviru Republike Srpske i ja zelim da je prikazem u clanku. Dakle nije rijec o citavoj "Hercegovini", nego o oblasti koja se nalazi u RS a zove se Hercegovina. Alpe ne pripadaju jednoj drzavu u Evropi, ali postoje francuske, italijanske i slovenscke Alpe i to nikome ne predstavlja problem jer svaki svoj dio ima. Tako da je ne zelim da predstavim dio u CG ili Federaciji vec dio u RS u sekciji predvidjenoj za to: Geografija Republike Srpske! --Bas-Celik 17:18, 16. октобар 2006. (CEST)

Преименовање[уреди]

Преименовање се не ради копирањем текста (пошто се тако губи историја измена ) - то се ради премештањем чланка. Ако мислиш да чланку треба преименовање, а не можеш јер циљ већ постоји, тражи помоћ од администратора. --Бране Јовановић <~> 17:30, 16. октобар 2006. (CEST)

Da li treba tebi da se obratim i da li se to obavlja putem razgovora?! Ja sam pokusao ali nije islo na sekciji za prebacivanje. --Bas-Celik 17:37, 16. октобар 2006. (CEST)

Не иде зато што та друга страна већ постоји, а ти не можеш да је обришеш (стране могу да бришу само администратори). И да, треба да се обратиш неком администратору на разговору (као овде). --Бране Јовановић <~> 17:43, 16. октобар 2006. (CEST)


Da ti pravo kazem vise ne znam da li da se tebi obratim ili nesto drugo. Ne znam uopste kakva je procedura i da ili ima smisla da to radim jer ne znam sta cu time postici. Mislio sam da se ovde radi na principu neke srpske zajednice gdje je prilog nesto pozitivno i zahvalno a nasao sam se u situaciji stalne rasprave jer se moji clanci ticu Srba pa su automatski politicke prirode. Evo konkretno ovde ne mogu da predstavim jedan kraj gdje zive Srbi i to rijetko rijetko naseljeni, skoro da ih vise nema. Ali i sam pomen o njima je diskutabilan i nakom nekoliko sati pisanja, osjecam se totalno suplje, kao da nisam pisao. I sada treba tebi da se obratim u vezi necega za sta ne znam da li trebam ili ne?! Sta cu dobiti time i da li ce se nesto promijeniti ili sta se vec desava u ovakvim situacijama? Mozes li da me posavjetujes sta da uradim?! --Bas-Celik 18:01, 16. октобар 2006. (CEST)

Napipao si problem. Srpske teme su ovde nepozeljne. Ocekuj tiho i podmuklo protivljenje jedne grupe ako budes o tome pisao. --Манојло 18:09, 16. октобар 2006. (CEST)

Ццц, Манојло, иди назад на форуме да дебатујеш и блатиш људе, у томе си најбољи. --Бране Јовановић <~> 18:13, 16. октобар 2006. (CEST)


Молим?[уреди]

Цитирам: „Hercegovina Republike Srpske se ne razlikuje od Hercegovine Federacije BiH u odnosu na strane svijeta vec u odnosu na pripadanje republikama sto povlaci civilizacijske i nacionalne razlike." О чему ми овде говоримо? Какви су ово ставови? У овој реченици ништа не повлачи ово друго. Ова страна и дешавања око Херцеговие су препуне троловања. Узмимо се у памет! Овако се не прави боља Вики. Последњи поздрав на странама везаним за Херцеговину од мене. --Wlodzimierz 18:19, 16. октобар 2006. (CEST)

Предлог: преименовати чланак у Источна Херцеговина[уреди]

Поновићу још једном своју почетну ставку: мислим да треба чланак једноставно преименовати у Источна Херцеговина, и поставити га у оквиру категорије "Херцеговина". Херцеговина као историјска/географска област постојала је у прошлости и свакако постоји и данас иако сада нема административни значај. У оквиру Херцеговине као (доста нејасно издефинисане, колико видим) целине, источна и западна Херцеговина постоје као поприлично различите културне зоне и има смисла направити посебне чланке о томе. Раније је углавном река Неретва делила источну од западне Херцеговине, данас је то свакако међуентитетска граница која се ту сада у потпуности подудара са етничком, тако да би чланак Источна Херцеговина (говорећи о данашњем стању) заправо био управо о "републичкосрпској Херцеговини".--Трајан 19:12, 16. октобар 2006. (CEST)

Требало се само мало потрудити[уреди]

и у гуглу укуцати источна херцеговина. Гугл налази 172,000 резултата, а међу првима чланак на бс вики која нимало није про српска. И цела ова прича не би била потребна, али шта да се ради кад је људима лакше да откуцају стотине речи у расправи него две у гуглу --Јован Вуковић (р) 19:38, 16. октобар 2006. (CEST)

Проблем са овим чланком је и у томе што Херцеговина није једина географска област у БиХ која је подељена између два ентитета. Ако Херцеговина Републике Српске остане као непромењен чланак, сутра по истој филозофији можемо да очекујемо нове чланке Посавина Републике Српске, (Босанска) Крајина Републике Српске, Подриње Републике Српске (пошто је Горажде у ФБиХ) и сл.--Трајан 20:36, 16. октобар 2006. (CEST)
Ако погледаш бошњачки чланак видећеш да источна херцеговина није само у РС. Овде код нас је чланак погрешно написан. Тамо пише да око 90 % територије припада РС --Јован Вуковић (р) 20:41, 16. октобар 2006. (CEST)
Добро, нека буде Источна Херцеговина као географска и културна област шта год то било.--64.46.5.62 20:42, 16. октобар 2006. (CEST)

Kritika (sadražaja) članka[уреди]

  • Od 4 uvodna pasusa (bez napomene) tri 'ladno mogu ići u istoriju.
  • Hercegovina Federacije Bosne i Hercegovine : Ako se već piše o Hercegovini RS, sta će onda ovo ovde?
  • Eparhija Zahumsko-hercegovačka i Primorska : Takođe, eparhije SPC imaju svoje članke, totalno nepotrebno.
  • NAJVAŽNIJE: clanak je POV i pun ličnih ocena!

Primeri

зато што је овај српски просветитељ и равноапостолни Светитељ Божји

са поносом су своју власт и титуле везивали за име Светога Саве.

Устаници који су кренули у тај устанак нису ни слутили такав његов исход неправедним Берлинским конгресом.

Вјеровали су да крв дају за велико дјело – српску народну слободу и српско народно уједињење. Умјесто тога вољом великих сила, овом српском народу и овом простору једно ропство замијењено је другим (умјесто Турске ове просторе окупирала је Аустро-Угарска).

и тиме јасно ставили до знања шта мисле о новој власти и на шта су спремни.

itd, itd...

BokicaK 21:04, 16. октобар 2006. (CEST)

Hmmm...[уреди]

Šta će ovaj naziv? Ovo je Istočna Hercegovina, a ne Hercegovina RS. --Милош Ранчић (р|причај!) 09:20, 17. октобар 2006. (CEST)

Hm. Da. Preko toga, Istočna Hercegovina je malo širi pojam. I nikako ne treba da bude preusmerenje na ovaj članak. S tim što mi je ovaj naziv potpuno nepoznat. Dakle, bilo bi dobro da imao jedan članak "Istočna Hercegovina" za početak. --Милош Ранчић (р|причај!) 09:22, 17. октобар 2006. (CEST)

О Источној Херцеговини се може говорити на два начина:

  1. Као о географском појму, који је настао за вријеме Титове Југославије, дакле Неретва је дијелила тада Херцеговину на Источну и Западну у тадашњим књигама географије...
  2. Као о политичком и географском појму данас, односно од почетка 90. година. (Херцеговина кроз Историју се није дијелила на Источну и Западну него је појам Херцеговиа односио на цијелу област.)

Војводство Немањића је обухватало цијелу област Херцеговине, простирући се све до Сплита..., чак и име долази из тог времена... Позивајући се на 14. вијек у чланку који носи назив Херцеговина Републике Српске, ограничава се историјско и културно дјеловање Срба само на просторе које данас обухвата РС, што не одговара историјским чињеницама. --Славен Косановић {разговор} 09:44, 17. октобар 2006. (CEST)

Мој приједлог је да постоји чланак Историјска област Херцеговине и да се у њему опише цијела Историја тог региона..., од почетка. Дакле, ни само Херцеговина ни сад моја, твоја, него чланак у којем се описује комплетна Историја ове области. У чланку о Српској, или Историја Републике Српске, се може говорити о Источној Херцеговини као региону који је данас ”великим дијелом” у саставу РС. --Славен Косановић {разговор} 09:44, 17. октобар 2006. (CEST)

Ja kao autor clanka ne zelim da se moj clanak koji sam pisao o regiji Republike Srpske sa namjerom da se prikaze jedno podrucje Republike Srpske bude iskoristeno za politicke ciljeve bilo koga a ovom prilikom se obracam Djorju da izbrise clanak Istocna Hercegovina na koji je prekopirao moj sadrzaj ciji sam ja autor jer "Istocna Hercegovina" ne postoji! Clanak koji sam ja naopisao je posvecen regiji u Republici Srpskoj i ne zelim da se koristi u vezi Istorijske oblasti Hercegovine jer nije o tome pisan i ne tice se Sasinog predloga. Isto tako molim Dordja koji ne poznaje materiju da ne imenuje clank o Republici Srpskoj u clanak o Istocnoj Hercegovini jer ja nisam pisao o Istocnoj Hercegovini jer za nju nisam nikada cuo i ona ne postoji! Isto tako molim ostale koji zele da komentarisu o Istocnoj Hercegovini da odu na taj clanak i da tamo komentarisu a isto vazi i za Istorijsku oblast Hercegovine.

Извини, али чланак није твој - све твоје доприносе лиценцираш Задужбини Викимедија под условима ГНУ-ове Лиценце за слободну документацију - погледај Википедија:Ауторско право. --Бране Јовановић <~> 09:58, 17. октобар 2006. (CEST)

Део Херцеговине, који се налази у Републици Српској носи тај назив. Источна Херцеговина је мало шири географски појам од овога мало ужег географског појма. Иначе то су уобичајени географски појмови, као што су словенска истра и хрватска истра. --Sokolac 10:07, 17. октобар 2006. (CEST)

Проблем је што је ово неологизам. У Херцеговини РС људи овај регион зову Херцеговина, а себе називају Херцеговци, без додатака. Види и сајт виртуaлнахерцегвина. Затим чланак се враћа далеко у Историју, чак у 13. вијек одакле потиче и име Херцеговина и када се Војводство Немањића простирало све до Сплита. Ни на једном сајту владе РС, не постоји име Херцеговина РС, него се регион помиње само као Херцеговина. --Славен Косановић {разговор} 10:16, 17. октобар 2006. (CEST)

A da li ti shvatas da ja nisam napisao clanak o Hercegovini ili o Istocnoj Hercegovini niti sam kad u zivotu cuo za Istocnu Hercegovinu? Clanak ciji sam ja autor je napisan iskljucivo o regiji Republike Srpske! Manipulacijom korisnika Dzordzm clanak je preimenovan u Istocna Hercegovina a clanak govori o regiji koja bi bila zapadna u odnosu na dio Hercegovine koji se nalazi u Crnoj Gori. Korisnik Dzordzm ne zna nista o Hercegovini ali je odlucio da bi to bilo politicki korektno pa je osakatio clanak sa novim imenom za koje ja nisam nikada cuo i ne moze da stoju uz clanak o Hercegovini u Republici Srpskoj koja se nalazi na zapadu u odnosu na Herceg-Novi. Ovde se radi o manipulacijama politicke prirode i neobjektivnom i politickom sakacenju znanja i informacija. Ovde se javlja gomila neinformisanih koji da bi odlucuju o necemu o cemu ne znaju nista pa bi dio Hercegovine koji je na zapadu u odnosu na Herceg-Novi nazvali Istocna Hercegovina! Da li treba da se nacrta? Clanak ima tri cetiri naziva koje mu je dao Dzordzm a ja na to ne mogu da uticem iako sam ja pisao i uopste nemam dozvolu da ga nazovem onako kako bih ja htio jer je Dzordzm postavio zabrane. Sve ovo je strasno jadno i komicno jer moram da objasnjavam da se istok Hercegovine nalaziu Crnoj Gori i to na clanku koji nije o Hercegovini vec o podrucju Republike Srpske. Ali kako to objasniti onima koji nisu nikada bili tamo niti znaju sta o tome ali su radi da odlucuju. Oni jadni ne znaju da je i Herceg-Novi koji je u Crnoj Gori prije bio u ausro-ugarskoj provinciji Hercegovini. Ah da, clanak uopste nije o Hercegovini vec o regiji Republike Srpske ali ga je Dzordzm silom preimenovao valjda zato sto ne zna nista o Hercegovini pa se sada ovde raspravlja o Hercegovini umjesto o clanku koji nije o Hercegovini vec o podrucju Republike Srpske. --Bas-Celik 10:25, 17. октобар 2006. (CEST)

Корисник жели да пише само о подручју Херцеговине, које се налази у Републици Српској. То треба раздвојити од осталих Херцеговина, као што иначе област Македоније има много тумачења. Или област Истре, хрватска, словенска Истра и Истра као полуострво. То није неологизам, него раздвајање. --Sokolac 10:33, 17. октобар 2006. (CEST)

Da Slavene i Sokolac, upravo tako! Clanak sam napisao o podrucju u Republici Srpskoj koje se zove Hercegovina. Prvo sam ga nazvao "Hercegovina Republike Srpske" pa je neko rekao da za taj izraz nije nikada cuo pa sam onda clanak preimenovao u "Hercegovina u Republici Srpskoj" na savjet jednog od korisnika (JustTalk) ali problem je nastao jer mi je administrator Dzordzm stavio zabranu da ga prebacim na "Hercegovina u Republici Srpskoj" nego je ostavio i stari naziv koji je sporan, te je jos uz to postavio i novi naziv koji nema veze sa clankom "Istocna Hercegovina". Sve bi bilo super kada bih mogao da izbrisem "Hercegovina Republike Srpske" i "Istocna Hercegovina" koji je postavio korisnik Dzordzm u neznanju. Clanak koji je napisan se tice podrucja u Republici Srpskoj koje se zove Hercegovina i treba da ima samo jedno ime: "Hercegovina u Republici Srpskoj". --Bas-Celik 10:35, 17. октобар 2006. (CEST)
Molim administratora da ostavi clanak "Hercegovina u Republici Srpskoj" a da izbrise clanak "Hercegovina Republike Srpske" i "Istocna Hercegovina" (neko ko nije upoznat je dao ovo ime koje ne odgovara clanku o podrucju Republike Srpske).
Е, ово има смисла. Чланак Херцеговина у РС је потпуно нормалан појам који се може описивати и није неологизам, Дакле, ако је то било иницијално име чланка, сматрам да треба да остане. --Милош Ранчић (р|причај!) 11:32, 17. октобар 2006. (CEST)

Mislim da je ovo rešeno...[уреди]

Dakle, ovo je validno ime za članak. Na članku Istočna Hercegovina stavio sam tekst sa bosanske Vikipedije. Dakle, u pitanju su dva odvojena pojma. --Милош Ранчић (р|причај!) 11:48, 17. октобар 2006. (CEST)

I ja mislim da je rjeseno po pitanju clanka Hercegovina u Republici Srpskoj ali ne i po pitanju istocne Hercegovine ciji je najveci grad Herceg-Novi i nalazi se u Crnoj Gori. Clanak koji si ti postavio je netacan a izraz Istocna Hercegovina je muslimanska politicka konstrukcija koja nema nikakve veze sa geograskim polozajem Hercegovine koja je prestala da postoji u davnoj proslosti kao politicka i narodna tvorevina. --Bas-Celik 11:55, 17. октобар 2006. (CEST)

Дакле, очигледно да је потребно направити низ чланака о томе (Источна Херцеговина -- општи чланак који покушава да сажме све а релевантно, Источна Херцеговина (Босна и Херцеговина) чланак који описује регију у БиХ и Херцеговина у Републици Српској који описује регију у РС. Могу се прво у једном чланку описати сва значења. То треба решавати тамо. --Милош Ранчић (р|причај!) 12:00, 17. октобар 2006. (CEST)
Шта је рјешено? Ајде, молим вас да ми неко наведе бар један релевантан извор гдје се ово име користи, пошто сам и сам из Републике Српске, а први га пут чујем. Када сам на часовима географије у средњој школи прије неколико година учио регионалну подјелу Републике

Српске(све регије имају имена по градовима) најближе овом је била Србињско-Требињска регија (мада је она нешто већа него границе ове "регије"). — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Stijak (разговордоприноси) Чекај, о чему сад ти говориш? О овом чланку који се зове Херцеговина у Републици Српској, или о неком другом? --Славен Косановић {разговор} 19:57, 17. октобар 2006. (CEST) Причао сам о овом чланку (Херцеговина у Републици Српској). --Stijak 22:22, 17. октобар 2006. (CEST)

Ако и разделимо чланке Источна Херцеговина и Херцеговина у Републици Српској као две области које се углавном подударају али не у потпуности, поставља се и питање да ли нам овај други заиста треба садржајно? Када је уситњавања које углавном дуплира садржај доста?--Трајан 20:00, 17. октобар 2006. (CEST)

Хехе, па направите анкету негдје да се одлучи шта је релевантније. Ја познајем само једну Херцеговину, други их познају више, а трећи је своде у одређене оквире... ово постаје као супермаркет... за сваког по укусу... :) --Славен Косановић {разговор} 20:11, 17. октобар 2006. (CEST)

Познати Срби, Хрвати и Муслимани[уреди]

Сокоче, схватам да ти је битно да разликујеш да ли је неко Србин, Хрват или Муслиман/Бошњак, али потпуно је непримерено у овако малом чланку то делити. Формално си направио компромис, али поприлично штрчи. Зар не пише у одговарајућим чланцима о датим личностима да су Срби (Хрвати, Муслимани...) и зар то није довољно? --Милош Ранчић (р|причај!) 12:18, 17. октобар 2006. (CEST)

Наравно да нема потребе да се за сваког свугјде и више пута истиче које је националности, или вјере, јер је то прије свега некултурно. А свако од нас зна у већини случајева по имену и презимену о којој се националности ради, мада је то потпуно ван интереса... у многим случајевима, нарочито кад је ријеч о људима који су свијетске класе у некој области. Већином људи који имају чланак на енциклопедији, нису ту због своје националности или вјере, него због својих личних интелектуалних и других напора... Мада има и ту изузетака, примјер су злочинци, криминалци, итд... :) --Славен Косановић {разговор} 20:08, 17. октобар 2006. (CEST)

Nisam znao da se regija zove Србињско-Требињска регија, da sam to znao, ja bih je tako nazvao! A Istocna Hercegovina ne postoji jer je niko tako ne zove tamo gdje se ona navodno nalazi i pored toga Hercegovina nema jasno odredjene granice jer ne postoji kao prostor sa unutrasnjom upravom i odredjenim granicama a jos manje izmisljeni pojmovi kao Istocna Hercegovina. Tek onda se pitam ko je odlucio gdje su granice Istocne Hercegovine kada ona ne postoji tako da je sam clanak cista ludorija napravljena da parira mom clanku koji bar ima sadrzinu i ne prelazi dejtonske granice. --Bas-Celik 20:15, 17. октобар 2006. (CEST)

Па добро сад, јел премјештамо на Србињско-Требињска регија, или шта? --Славен Косановић {разговор} 20:18, 17. октобар 2006. (CEST)

Па ваљда Фочанско-Требињска регија, јер се Србиње више не зове тако него је опет званично Фоча. У сваком случају, ако некаква регионална подела која се учи у школама постоји, треба направити посебан чланак Регије Републике Српске и све их ту скупно излистати.--Трајан 22:40, 17. октобар 2006. (CEST)
Ко би га сад знао :)) Мада, није проблем само у томе. Овај чланак је један бућкуриш гдје има свега. Прво се каже да је то подручије у РС. Па онда се говори о историји која сеже вијековима у прошлост и при томе се углавном прича о Захумљу или Хуму, или о Херцеговини уопште, иако и један и други чланак постоје. Ако неко зна како се сада зову те регије (мада то мислим да ипак зависи од аутора, јер је и тада кад сам ја учио било напоменуто да су то искључиво географске регије, а не некакви политички ентитети) нека направи чланак Регије у Републици Српској и напише то тамо. --Stijak 00:05, 18. октобар 2006. (CEST)
Србињско-Требињска регија Фочанско-Требињска регија - ako moze neko da kaze kako se regija zove tacno neka kaze. Regija ne mora da se zove po gradovima. Tako da sadasnja i bivsa imena gradova nemaju veze sa imenom regije. Clanak je o regiji Republike Srpske. --Bas-Celik 00:25, 18. октобар 2006. (CEST)
У томе је проблем што неко званично име не постоји, јер регије немају неки политички значај да би писало у неким законима. Са друге стране РС је премлада политичка творевина да би се за неко име могло рећи да се усталило у народу. Ми смо у школи учили једну географску подјелу коју је вјероватно смислио сам аутор књиге(која је била по именима градова). Оно што мени и више смета од самог назива је то што не контам баш тему чланка. Ако је страница о регији, каже се на којем дјелу се простире, која мјеста обухвата. Евентуално се спомене да се то историјски поклапа са Захумљем. Овако овдје се највише пише о вијековној историји ове регије, па би неко ко није упућен у проблематику могао помислити да регија у саставу Републике Српске постоји вијековима. --Stijak 00:39, 18. октобар 2006. (CEST)
Nema regije na Balkanu koja je vjekovima u istoj drzavi jer su te regije i njeni narodi stalno okupirani i bivali su u ropstvu nekada i vjekovima. Ono sto se nije mjenjalo u nekim regijama poput ove Hercegovine u Republici Srpskoj, to je da su u njoj uvijek zivjeli Srbi! Po tome ova regija ima istoriju stariju od svih Hrvata i muslimana zajedno! Ali to nije predmet ovog razgovora. Ova temna je ostala na ovom mjestu samo u odnosu na clanak o Istocnoj Hercegovini jer se ovaj clanak originalno i potegao na tu temu. --Bas-Celik 00:53, 18. октобар 2006. (CEST)
Постоји чланак Захумље и постоји чланак Херцеговина који su право мјесто гдје би ова историја требала да буде. Овдје се прича о регији (мада је и ово проблематична тврдња) једне младе политичке творевине, и то би требало да буде изгледа као нпр. Босанско-подрињски кантон. Значи, могла би се дотаћи историја, а овдје главнину чланка чини историја и човјек би из чланка помислио како су Nемањићи посјећивали Херцеговину у Републици Српској :)) --Stijak 03:53, 18. октобар 2006. (CEST)

Регија Републике Српске[уреди]

Углавном сам прочешљао оно што је до сада написано на овој страници за разговор и сматрам да се питање наслова овог чланка треба другачије ријешити. Херцеговина (РС) или Херцеговина у РС су ми незграпни наслови, јер би по тој логици онда требало направити и нпр. чланке Босна (РС), Посавина (РС), Мајевица (РС), Влашић (РС), Подриње(РС) итд. Стварно не видим потребу за таквим чланцима.

Предлажем зато да се овај чланак преименује у Регија Требиње (као што је питање назива ове регије ријешено нпр. у Просторном плану РС). Наравно, сматрам да на самом почетку чланка треба да стоји и нека реченица којом би се нагласило да се овај простор углавном подудара са простором Херцеговине који се налази у РС, као и то да он обухвата око 90% простора источне Херцеговине.

Иначе планирам ових дана да се мало посветим чланцима о Регијама Републике Српске (све са ваљаним референцама), али ако се не сложимо око овог мог приједлога мислим да нећу имати воље за тај "ћорави посао".--Слободни умјетник (разговор) 16:19, 3. јануар 2011. (CET)

оригинално истраживање[уреди]

Шаблон оригинално истраживање треба да се објасни. Да ли је цео чланак или су само неки делови проблематични? Уколико се овако остане, чланак може да стоји годинама. --Алекс (разговор) 02:21, 22. јул 2011. (CEST)

Čišćenje: stil je užasan, velika slova se koriste i gde treba i gde ne treba. Ima samo jednu jedinu referencu, dakle, nema reference, nema izvore (eto, taj šablon sam zaboravila da stavim, no za to može da posluži i onaj za neproverene izvore i originalno istraživanje). Što se neutralne tačke tiče, obratiti pažnju na deo Istorija. Ima dosta epiteta koji nisu baš preporučljivi na jednoj neutralnoj enciklopediji. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 03:10, 22. јул 2011. (CEST)
Што се тиче стила и великих слова, успео сам мало да поправим ствари. Могло би боље са референцама, али је већи проблем што чланак није довршен. Одељак историја је проблематичан са више аспеката. Прво што не обухвата целу историју већ само сегменте. Друго што му није ту место него само мали део. Мој предлог је да се отвори страница Историја Херцеговине или Историја Источне Херцеговине и да се тамо пребаци постојећи текст са шаблонима. --Алекс (разговор) 15:23, 22. јул 2011. (CEST)
Ah, da. I sistmatski se koristi reč "turski" što nikako nije politički korektno, jer se radi o Osmanlijama, a ne o današnjim Turcima. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 03:12, 22. јул 2011. (CEST)
Заменио сам турска власт и турска окупација. Међутим, остало је „турских кириџија“ и „турски караван“. Мислим да је то коректно.--Алекс (разговор) 14:43, 22. јул 2011. (CEST)

Садржај чланка[уреди]

Овај чланак захтева поуздане рецензиране изворе како би се тема чланка представила квалитетно и објективно. Препорука је да то буду извори доступни на сајту GoogleBooks. Погледајте Википедија:Навођење извора--Autobot (разговор) 08:29, 17. октобар 2013. (CEST)


Покварене спољашње повезнице[уреди]

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

Веб страница је сачувана у Интернет архиви. Препоручујемо вам да ставите везу до одређене архивиране верзије: [1].--Autobot (разговор) 04:56, 10. октобар 2017. (CEST)