Разговор:Риген

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

И по Руској и по Немачкој википедији германско племе се зове Ругијани (Die Rugier). Рујани се помињу као каснији словенски досељеници.


Моја грешка,само сам прелетео,мислио сам да се односи на Словенско племе. Црни Бомбардер!!! (†) 02:47, 24. мај 2006. (CEST)

  • Ах,да,можда га не користе Немци,али је то и даље словенски назив за острво.То ти дође ко да Беч кажеш да је Вин или Вијена или како год јер је то званични назив,а српски тј. мађарски више није у употреби.Тако да ћу вратити Риген односно Рујан,кад завршиш са проширењем. Црни Бомбардер!!! (†) 02:51, 24. мај 2006. (CEST)

Ако и Руси и Бугари кажу Риген (Бугари помињу још Рујан као словенско име, али за право име узимају Риген), ако Пољаци зову острво Ругиа, онда нема основа тврдити да је име острва Рујан. Нешто слично, али само слично, имају Чеси. Изгледа да ти је намера да повратиш изумрле Словене у живот, али то не иде. Рујан (и то у загради) сам нашао једино код Чајкановића у тексту из 1927. Када бисмо се владали по старом речнику, онда бисмо управо говорили Вијена, а не Беч. Поменуо сам Рујан у загради и сматрам да је то више него довољно. --Јакша 04:39, 24. мај 2006. (CEST)


Па и "ми" кажемо Риген,поготово кад га "преводимо" са страног језика.Острво се зове Рујан по Рујанима(Црвенима) који су га насељавали/насељавају и не видим шта је ту чудно,спорно или нетачно.Очигледно немамо исту литературу.Уопште није питање старог или новог речника већ како се неке ствари зову.

Словени су изумрли?Нисам знао.Зашто ли ја увек све последњи дознам. Црни Бомбардер!!! (†) 05:29, 24. мај 2006. (CEST)


Доста[уреди]

Некоме баш ништа не иде у главу. Полапски Словени су давно изумрли.

ЗАБРАЊУЈЕМ да се текст врати у пређашње стање. Доста ми је писања чланака за „енциклопедију“ у којој се медиокритети и незналице представљају као експерти, па брљају по чињеницама по жељи. --Јакша 05:52, 24. мај 2006. (CEST)


Мислим да нису,но вероватно опет баратамо различитим литературама.Не знам шта имаш против напомене о другом називу острва. Црни Бомбардер!!! (†) 06:37, 24. мај 2006. (CEST)


Мислим да треба послушати Јакшу,ипак човек зна бугарски,немачки и руски,кад неко зна 9 језика то није мала ствар!! ЏОНИ

Острво се не зове Риген већ Rügen. Другу варијанту не користи само бугарска википедија, већ и руска, чешка, пољска и латинска. Јакша, извини, али морам те критиковати јер си погрешно оптужио корисника Црни Бомбардер да је промјенио наслов чланка. Наиме у историји се не види да је мјењан наслов чланка, већ само прва реченица у чланку. Исто тако критикујем и Црног који је избрисао из прве реченице да се ради о словенском називу.--Бановић 07:21, 24. мај 2006. (CEST)

Извињавам се за реакцију. Заиста није била у питању промена наслова, већ уводне реченице.

Рујан се помиње као старо словенско име острва само у неким историјским чланцима. У свим практичним ситуацијама данас, каже се Риген.

Оно против чега сам је васкрсавање давно заборављених имена, а са идеолошким циљем. Као кад би Мађари написали да је главни град Србије Nándorfehérvár. --Јакша 23:25, 24. мај 2006. (CEST)


И даље ми није јасно шта је проблем са именом Рујан ван заграде,ал` `ајд`. Црни Бомбардер!!! (†) 08:58, 27. мај 2006. (CEST)

Poreklo imena[уреди]

"Касније су острво населили досељеници из Скандинавије, германско племе по имену Ругијани по којима је острво добило име."

Nisam siguran da je ova rečenica tačna. U jugozapadnoj Norveškoj zaista postoji oblast rygir, ali se smatra da su Rugijani tu došli sa juga, a ne obrnuto. Veruje se da ime plemena potiče od germanske reči Roggen (raž, ražani), pa kako je u to vreme raž još bila nepoznata u Norveškoj veruje se da je ili pleme (ili samo ime) došlo sa juga. (uporediti Heinrich Beck u.a.: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde. Tom 25, izdavač de Gruyter, Berlin 2003, ISBN 3-11017-733-1, str. 452 i dalje).

Isto tako je u literaturi osporena i tvrdnja da su Rugijani dali ime ostrvu po sebi(isto, str. 419). Za sada, očigledno, imamo premalo podataka o Rugijanima iz perioda pre njihovog dolaska u Panoniju, tako da bi trebalo da budemo oprezniji kada iznosimo nešto što izgleda kao potvrđena činjenica.

--igi (разговор) 11:13, 29. мај 2011. (CEST)