Разговор:Савантизам

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Савант синдром се дели на 3 категорије:

  • сплинтер - када особа показује преокупацију стицању одређеног знања;
  • талентед - своје могућности доводе на нови ниво помоћу индивидуалне варијације ван оног наученог;
  • продиџијус (изванредан) - су најређа група познато их је тек око 100 у целом свету , а њихове способности биле би фасцинантне и да их поседује особа без хендикепа.

Често се јавља и способност фотографског памћења - могу се до детаља присетити нпр таблица аутомобила, географских карти, различитих информација које су само једном погледали, на тај начин "гутајући" знање из читавих књига које би само једном прочитали. Поједини могу погодити који ће дан бити одређени датум било из прошлости или из будућности. Уметничка црта може бити доста изражена - тако су неки музички генији, док се та генијалност ређе јавља на подручју сликарства и вајарства.

Познате личности са савантизмом[уреди извор]

Најпознатији савант Ким Пик - који је послужио као инспирација филму Кишни човек - рођен је без повезнице леве и десне хемисфере мозга. Има запањујуће способности памћења и то већ од раних дана, као и способност извођења разних математичких операција користећи се само сопственим умом. Но, упркос бриљантним могућностима - као парадоксално поређење наводе како Ким није способан сам закопчати сопствену кошуљу, а резултати Iq тестова су му исподпросечни.

Најчешће интелектуалне способности које се јављају код саванта су: компјутерско памћење датума, имена, телефонских бројева, затим изванредно брзо и тачно извођење „напамет” аритметичких операција сабирања и множења чак и петоцифрених бројева и сл.