Разговор:Списак политичких странака у Србији

Из Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди]

У овом чланку треба да стоји и нешта текста.. уколико аутор, (или неко други) не планира да пише чланак који ће да елаборира тему шире, онда мислим да чланак треба да се пребаци под наслов Сипсак политичких странака у Србији. -- Обрадовић Горан (разговор) 11:44, 25. јануар 2006. (CET)

Како ово сортирати ? Мислим да би најбоље било по азбуци, иако мени не одговара :). --СашаСтефановић 13:21, 25. мај 2006. (CEST)

Што ти не одговара? -- Обрадовић Горан (разговор) 14:27, 25. мај 2006. (CEST)

Ех, баш сам мислио да ће неко да каже како је азбучно сортирање у реду, али не навалили на нешто што мени смета .... :). Рећићу ти једном приликом, мада мислим да знаш. --СашаСтефановић 14:29, 25. мај 2006. (CEST)

Коалиције[уреди]

Има смисла навести и коалиције које су постојале односно које постоје, а имају назив, тј на изборним листама су постојале са својим називом ДЕПОС, ЗАЈЕДНО, ВОЈВОДИНА, ДОС. --  JustUser   JustTalk 11:55, 12. септембар 2006. (CEST)

Stare/nepostojeće i još ponešto[уреди]

Koja je svrha ovog spiska? Pod pretpostavkom da je ovo spisak trenutnih stranki u Srbiji, uklonio sam GSS (koji više ne postoji kao takav) i KPJ (koji nije stranka u Srbiji, nego je bio stranka u SFRJ). Ne bi bilo loše da postoji neki uvodni tekst za ovaj spisak tj. definicija kakav je ovo spisak. Inače, neko je pomenuo da negde postoji neki spoljni zvanični spisak; ako je tako, koja je poenta ovog? Takođe, SVE VELIKIM SLOVIMA treba ispraviti, pa koga ne mrzi da se bakće... --Бране Јовановић, ДГзС <~> 08:29, 13. април 2007. (CEST)

Овај списак (садашња верзија) је преузет са сајта министарства за државну управу и локалну самоуправу Србије и линк ка њему постоји на дну чланка, тј. списка. Моја претпоставка је да су сви називи ових пол. организација тачни јер су, вероватно, преузети из регистра пол. организација којег води исто министарство. Према томе, све ове партије/странке/покрети/... постоје (и Ком. партија Југославије и Нова КПЈ и Југословенски комунисти, итд). Проблем у Србији је што је много лакше и јефтиније основати партију него је угасити, па се онда стварају овакве нелогичности. Али, можда и те партије и даље делују (како провалити?), па их не треба скидати одавде. И да, све оне са ИСКЉУЧИВО ВЕЛИКИМ СЛОВИМА су такве и на званичном списку (вероватно су тако пријављене у поменути регистар). Наравно да овај списак овде треба ажурирати с времена на време.
Углавном, осим што је поређан по азбуци (за разлику од званичног), поента списка је да, између осталог, обични посетилац Википедије види колико ненормално много политичих орг. има у нашој малој држави. :) --Matija 16:45, 13. април 2007. (CEST)
Па сви би да уграбе свој комад чега год, углавном $$$, да се не замајавамо, зато их има толико. „Дај ми данас мој комад, а ко шиша сутра“... —-Славен Косановић- {разговор} 21:23, 25. јануар 2008. (CET)

Зашто чишћење?[уреди]

Овом чланку није потребно чишћење. Подаци су преузети из министарства и показују списак тренутних регистрованих политичких партија у Србији који под 'актуелним' подразумевају да још имају регистарски лист и да је нису избрисали из списка. 'Актуелно' не значи да учествују на изборима, али понављам! Све великим словима не треба брисати јер су се странке регистровале под тим карактерима! А википедијанац 'којега мрзи да се бакће' не ваља.  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник Vidak (разговордоприноси)

Пази ово није чланак него списак. Поставља се питање зашта ће нам уопште, али ајде не противим се, у случају да имате намјеру да напишете по пар реченица у догледно вријеме о свакој странци/организацији, или како год да се многе с тог списка квалификовале. —-Славен Косановић- {разговор} 21:23, 25. јануар 2008. (CET)

Премештање[уреди]

Зашто ј еовај списак премештен?--Војвода разговор 23:15, 14. март 2008. (CET)

Мислиш ли на преименовање? --Поки |разговор| 23:18, 14. март 2008. (CET)

Да.--Војвода разговор 23:20, 14. март 2008. (CET)

Зато што је термин политичка партија општеприхваћенији од термина политичка странка. --Поки |разговор| 23:22, 14. март 2008. (CET)

Па најјаче странке у Србији имају назив странка Српска радикална странка, Демократска странка, Демократска странка Србије. И предратне политичке организације су углавном носиле назив странке.--Војвода разговор 18:39, 15. март 2008. (CET)
Nemoj tako da gledaš stvari. Ovde je reč o sociološkoj i politikološkoj teoriji koji smo svi učili u školi. Politička partija - pars partis - deo neke celine - je nešto što se podrazumeva. Partija koja ima u svom nazivu stranka je politička partija. Može da se zove kako hoće. --Поки |разговор| 19:12, 15. март 2008. (CET)
Ја не кажем партија него странка. Откуд то да је прихваћеније? Вишестраначки избори, десничарске странке, странке леве орјентације... Пре ћеш видети нешто овако него вишепартијски избори, десничарска партија (ово ми чак и звучи много накарадно)... —Јован Вуковић (р) 19:16, 15. март 2008. (CET)

Узми уџбеник из социологије. Шта друго да ти кажем... --Поки |разговор| 19:20, 15. март 2008. (CET)

Сваком је познато када је реч партиија превладала у српском језику и ко пише/преводи уџбенике социологије у Србији.--Војвода разговор 19:28, 15. март 2008. (CET)

Реч странка свакако да је у употреби и не треба прелазити преко тога. Међутим, ако имамо чланак који се зове политичка партија, онда је нормално да тај термин имамо и у овом чланку. --Поки |разговор| 19:57, 15. март 2008. (CET)

Ažuriranje[уреди]

Mogao bi neko da nađe vremena da ažurira ovo sve, novi zvanični spisak je ovde. --93.86.137.125 (разговор) 11:38, 12. јул 2010. (CEST)

НОПО[уреди]

Странка НОПО је регистрована као странка Влашке националне мањине --Nenadkgkg (разговор) 17:56, 30. март 2012. (CEST)

čemu ovakav vandalizam ???[уреди]

Član Dardaneli ... uporno briše i menja podatke o Komunističkom pokretu Srbije , legaln registrovanoj organizaciji. Da li je svrha Wikipedije da se svako ponaša kako mu volja ili da se na objektivan i istinit način prikazuju činjenice ? JA VIŠE NEĆU UČESTVOVATI U OVOJ SMEJURIJI OD ENCIKLOPEDIJE , mi srbi smo ionako poznati da sve što možemo da zaseremo, zaseremo .... svako je u ovoj zemlji sposoban za sve ... zato smo i stigli dovde gde smo sad. ZBOGOM

Očemu vi to pričate kakvom vandalizmu ako neko vandališe na Vikipediji onda ste to vi ovo što iznosite su naj običnije klevete i laži ja nijednom nisam izbrisao Komunistički pokret Srbije nego sam dodao komunističke pokrete koji imaju pravo da učestvuju na izborima u Republici Srbiji, jedini koji je brisao KPS je bio korisnik Barbarossa kako možete da tvrdite da ja brišem Komunistički pokret Srbije kada ga nisam nijednom obrisao pročitajte pravila korišćenja ovoga sajta pa će vam biti jasno kako se uređuje Vikipedija i malo povedite računa o svom ponašanju na ovome sajtu da nebi bili blokirani, KPS može da se nalazi u spisku partija ali ne sa crvenim slovima jer je članak o njoj izbiran može samo bez crvenih slova jer crvena slova podstiču ponovno pisanje članka koji je izbrisan znači može da stoji ali bez crvenih slova a ja lično neću da stavljam KPS u spisak partija i pokreta jer nisam našao dokaza da ima pravo KPS da učestvuje na izborima na svim nivoima samo one komunističke partije ili bilo koje druge političke organizacije koje imaju pravo da idu na izbore mogu da stoje na spisku.--Nezavnisni Urednik Dardaneli799 (разговор) 21:24, 7. фебруар 2014. (CET)

  • Ako je tako ja se izvinjavam na grešci ... neko stalno briše podatak o KPS i ja sam verovatno pogrešio prozivajući vas. Nemate potrebe da tražite dokaze, samim time što je KPS registrovani pokret , ima pravo da učestvuje na izborima , kao legalni politički subjekt. Pogledajte zakon o političkim partijama i udruženjima.

Selekcija političkih grupa građana[уреди]

U ovom članku napravio sam selekciju političkih grupa građana koje nisu učestvovale na parlamentarnim izborima u Republici Srbiji od 2009. godine kada je donet novi zakon o političkim strankama. Stavljati političke grupe građana za koje nije nikad niko čuo ili se mogu izborjati na prste ti koji su čuli za njih, mislim to nema smisla jer ako bi se vodili tom logikom onda treba u ovaj članak staviti svih preko 1900 političkih grupa građana za koje nije nikad niko čuo. Niti su od donošenja novog zakona učestvovale na izborima. Stoga u ovome članku trebaju da se nalaze samo one grupe građana koje su učestvovale na parlametarnim izborima od donošenja novog zakona o političkim strankama iz 2009. godine. A uzgred političku grupu građan može da osnuje svako sa tri potpisa osnivača stoga je besmisleno da se nalaze beznačajne političke grupe građana u ovom spisku. --Dardaneli799 (разговор) 04:48, 30. јануар 2015. (CET)