Разговор:Списак српских родољубивих пјесама

С Википедије, слободне енциклопедије

Кандидат за изабрани списак на расправи[уреди извор]

Као аутор покрећем расправу/дискусију. Расправа траје 7 дана. — Садкσ (ријечи су вјетар) 20:07, 17. фебруар 2021. (CET)

Коментари

 Коментар: Списак заслужује статус изабраног, наведени су сви подаци и врло лепо урађено. Моја подршка.— Soundwaweserb (разговор) 01:03, 18. фебруар 2021. (CET)

 Коментар: Списак садржи све што треба, заслужује статус изабраног. За! Elserbio00 (разговор) 00:39, 19. фебруар 2021. (CET)

Ja stvarno ne vidim na osnovu čega je stvoren ovaj spisak. Autor je družan da objasni. Ako se malo pogledaju članci ostalih izabranih spiskova, u uvodu se uvek daje objašenjenje i kako je došlo do selekcije. Ovde sve to fali. Ovo nije izabran spisak. — ANTI_PRO (разговор) 01:57, 22. фебруар 2021. (CET)

Створен је на основу литературе, релевантних антологија прије свега, оне су полазиште за селекцију. — Садкσ (ријечи су вјетар) 03:32, 22. фебруар 2021. (CET)
Onda objasni u uvodu na osnovu čega je pravljen spisak. Postoji istorijat antologija koje su se bavile ovom tematikom. Jedna rečenica ne objašnjava ništa. Jer ja znam krš pesama ovog tipa koje nisu ušle u ovaj izbor. A verujem i veliki broj čitalaca, pa će se sa pravom zapitati zašto one nisu ušle u ovaj izbor, ili da li je ovaj izbor konačan, što znači da te druge pesme nisu srpske patriotske pesme. Takođe neke početne nisu ni referencirane, a nisu navedene ni strane navođene u referencama, što je i moja druga zamerka. — ANTI_PRO (разговор) 11:30, 22. фебруар 2021. (CET)

ili da li je ovaj izbor konačan, što znači da te druge pesme nisu srpske patriotske pesme.

Ово су издвојене родољубиве песме, неће се сад гледати и разматрати које су, а које нису. Све наведене су патриотске и родољубиве. Према томе, ситуација је јасна.— Soundwaweserb (разговор) 15:44, 22. фебруар 2021. (CET)

Ništa nije jasno što jasno ne piše u članku. Ispada da je ovo lična kompilacija patriotskih pesama autora članka, a ne izbor koji je pravljen prema nekom proverenom izvoru. Ako je ovo drugo, autor članka je dužan da objasni u uvodu kako je sastavio ovaj spisak. Takođe, dobar deo spiska nije potkrepljen referencama. Ovo su osnovne greške, u detalje neću da ulazim dok god se vodi debata o načelnim stvarima. — ANTI_PRO (разговор) 18:33, 22. фебруар 2021. (CET)

Само седам референци није довољно ни за један избор. На доста мјеста, линк који треба да води на чланак на википедији, води на јутјуб, што апсолутно нема смисла. Ако о нечему не постоји чланак на википедији, а ти сматраш да треба да постоји, направи га, у супротном, немој линковати или линкуј и остави црвену везу, мени нема смисла стављати линкове за јутјуб на таквим мјестима. Такође, није превелика замјерка, али би било љепше, да су пјесме од аутора поређане по годинама; код Шантића иде 1907. па 1887. код Београдског синдиката такође није хронолошки. Великој већини није ни стављена година, било би пожељно и да је увод мало дужи. Свакако, у оваквом стању, не заслужује избор. -- Vux33 (разговор) 10:09, 22. фебруар 2021. (CET)

Замерке су помало неосноване, јер се овде ради о избору за изабрани списак, а не добре и сјајне чланке. Све је наведено како треба, у духу Википедије. Овакви чланци су вредни вишеструко, јер на једном месту можеш наћи много српских родољубивих песама. То је цела поента.— Soundwaweserb (разговор) 11:47, 22. фебруар 2021. (CET)

 Коментар: Обратити пажњу да више од 20 линкова води ка Викозворнику, то му дође нешто као референца. Лако се увод може проширити и додати референце. Није могуће пописати све родољубиве песме. — MareBG (разговор) 12:30, 22. фебруар 2021. (CET)

Dobar deo tih pesama na izvorniku nema direktno citirane izvore, samo što se tamo ne uvodi šablon -bez izvora-, pa ne piše direktno. Dužan je da objasni kako je došao do ovog spiska. Do tada, implicirano u članku je arbitrarnost, tj. da je urednik sam stvarao ovaj članak po vlastitom izboru, što je nedopustivo na vikipediji. — ANTI_PRO (разговор) 18:36, 22. фебруар 2021. (CET)

 Коментар: У потпуности се слажем, заслужује статут изабраног. Мој глас ЗА. Zslavo 13:27, 22. фебруар 2021. (CET)

 Коментар: Мислим да су Вуксова замерка у вези са Јутјубом и хронологијом на месту. Шарено је, везе су мало унутрашње, а мало спољашње. Можеш везе ка јутјубу и да извучеш у референце... Чак можда није лоше организовати по азбучном реду ради лакшег сналажења. Имамо шаблон {{динамичан списак}} који ја углавном залепим свуда где спискови нису коначни и у будућности се могу учекивати допуне. Користан је јер наглашава да могу постојати одређени недостаци, разлози због којих се то дешава, као и како да се даље допуњава и уређује списак. Не видим то као да је списак сам по себи фаличан, већ да може да се деси да није ажуриран, те да су неке ставке из објективних разлога изостављене. Исто тако, можда није лоше проширити увод јер су многе песме настајале током различитих похода (ратови за одбрану државе, спортска такмичења, нешто ређе конкурси), неке су писане за конкретне прилике и намене, а за неке није била потребна посебна инспирација. Такође, настајале су у различитим епохама, држава је мењала границе и назив. Химна је за потребе садашњег државног уређења претрпела извесне измене. Ценим да може да се извуче неки текст који би покупио све то, а тиме би нагласио и критеријум на основу ког је списак направљен. Евентуално могу да се додају портрети најзначајнијих песника уз опис, јер смо сви ми имали читанке кроз школовање, а у њима је значајан број родољубивих песама. Али то само ако постоји јасна аналогија зашто бар та особа, а не нека друга, стога је само предлог који се и не мора узети у озбиљно разматрање. Овакав какав је мени изгледа као обичан списак, треба га мало оплеменити ако га већ бирамо за звездицу. — Lotom (разговор) 13:35, 22. фебруар 2021. (CET)

 Коментар: Никако линкови до Јутјуба у пољима табела. Претвори их у референце. Увод је прекратак. Обично се код изабраних спискова пише подужи увод и онда одељак с табелом. Ред за године је увелико празан. Ако година није позната, ставити непозната, а ако јесте, унети је. — Аца💬❤️️ 13:39, 22. фебруар 2021. (CET)