Разговор:Српски покрет Двери

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

двери нису искључива десница[уреди]

Двери српске нису десница, јер у књизи Бошка Обрадовића, "Српска унија", стоји да Двери нису ни лево ни десно, или другачије речено да су и лево и десно, јер подржавају неке карактеристике оба правца. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је 89.216.188.31 (разговордоприноси)

Требају нам независни извори за такве тврдње. Члан Двери то није и не може бити. --СлободанKovačevićбиблброKS 10:06, 11. новембар 2014. (CET)
Dao sam neke reference ka tome, gde jasno kaze da se dveri zalazu za levicarske stvari koje druge stranke negotive. Primer, GMO. Ali vi to ignoriste i smatrate da su oni desnicari jer medije tako kazu. Kad je bio dat izvor sta znaci levicarstvo, i poznati politicki kompas, opet, ignorisanje. (Lilic (разговор) 22:27, 26. новембар 2014. (CET)).
Gde se jasno kaže da su levičari, i u kojem nezavisnom izvoru? Na to, odnosno slično pitanje se već duže vremena čeka odgovor. --СлободанKovačevićбиблброKS 14:18, 27. новембар 2014. (CET)
Dao sam ti pre izvor. Evo, da ga sad sazvacem. More over, the group exhibits quite a strong mobilizing potential, focusing on topics, which in some other political context would probably ‘belong’ to the protest repertoire of leftist groups. Thus, it was only Dveri, which protested against the imports of genetically modified food to Serbia. Combining well-known populism with some form of ‘grass-roots’ activism, this group might very well further gain acceptance by the population, especially as at same time there is no other strong political alternative in Serbia.
Prevod: "Pre svega, grupa prikazuje jak potencijal za mobilisanje, focusirajuci na teme koje u nekim drugim politickom kontekstima bi se valjda svrstale u repetoar levicarskih grupa. Dakle, jedino su bile Dveri koje su protestovali protiv uvoza geneticki modificovane hrane u Srbiju. Kombinovajuci poznat populizam sa neki vrstama grass-roots aktivizma, ova grupa moze da vrlo dobro dalje primi popularnost medju populacije." [1]
Ima nekog pod pitanje? Vise je nego jasno da su levicarska grupa. Problem je da nema mnogo stvari koje pisu o njima. Problem u clanku tome je da clanak pise o navodno desnicarskim grupama koje su protiv nekih stvari. Sad, clanak uopste nedefinise sta to znaci desnica, pa je spano na bedan nivo tabloida koji kaze nacionalnizam = desnica. Nisam uopste upucen u te neke grupe poput snp, nasi, etc... mozda oni su desnicari, stvarno nemam pojma niti me oni zanimaju. Ali, vise je nego jasno da taj tekst, kad prica o dverima, prica o njihovoj levicarstvu. (Lilic (разговор) 20:09, 27. новембар 2014. (CET)).
Koliko ja shvatim tu postoji svesno ograđivanje: "koje u nekim drugim politickom kontekstima bi se valjda svrstale u...". U nekim drugim kontekstima možda, ali u ovom ispada da ne. I to su teme na koje se fokusira ta grupa, ali ne i sama grupa. Znači ne govori o levičarstvu te grupe, nego tema na koje se fokusira. --СлободанKovačevićбиблброKS 21:04, 27. новембар 2014. (CET)
Kad kaze u nekim drugim politickim kontekstima misli se na ekonskim, a vise je nego poznato da levo-desno se upravo odnosi na eknomske stvari a ne dal neko podrzava pedere i njihovu paradu ili ne - dveri su inace iznele saopstenje da nisu protiv davanja nekih prava pederima, ali da se strogo protive sa tim nekim stvarima koje te organizacije rade. Ipak, ti takozvani drugi konteksti su upravo jedini koji su bitni, a to su ti ekonomski. Dakle, grupa Dveri se ocigledno zalaze za levicarske teme, a zaista njihov celokupni program je uglavnom levicarski program. Jako mi je zao kako si odbacio ovaj izvor kao da nije bio ni postavljen. Mislim da je u kranje pitanje licimerluk sa tvoje strane, jer taj relativno bedan clanak barem ukazuje ne neke vrlo vazne cinjenice koje ukazuju na levicarstvo dveri. (Lilic (разговор) 22:18, 27. новембар 2014. (CET)).
Spustajući se na lični nivo pokazuješ da gubiš argumente. Već sam te opomenuo što se tiče vređanja i to još onda kada nisam ja bio meta. Sledeći put ću te staviti na "IGNORE MODE". Što se tiče tvog izvora, ja ga nisam odbacio samo sam komentarisao deo rečenice za koju si ti tvrdio da potvrđuje levičarstvo Dveri. A sama ta rečenica kao da vrišti da bi Dveri možda bili levica, ali ipak nisu. S druge strane pak, ti mi još uvek nisi udovoljio prostom zahtevu da proveriš da li su nacizam i fašizam ekstremno desne ideologije ili šta su. Čak sam te uputio na članke na ovoj vikipediji. Vrlo prost zahtev čini mi se. Preporučujem da se najpre njime pozabaviš, dok bi složenije zadatke bilo pametnije ostaviti za dalju budućnost. A retorika? Pa šta da ti kažem - nje se mani, ne ide ti. --СлободанKovačevićбиблброKS 00:37, 28. новембар 2014. (CET)
Pocinjes da postavljas vrlo uzbidljive poruke, kao da ja nekog napadam. Ja pisem sasvim normalno bez nikakvih napada, samo sa cinjenicama.
Problem se sastoji u tome da zelis da izbegnes od cinjenice za levicarstvo od dveri. U istovremenu u prosloj poruci kazes "ali ipak nisu". E pa znas sta, "ali ipak jesu", hteo ti ili ne. Hteo ja ili ne. Oni su levica. Ceo ekonomski program im je levicarski program, i ne vidim sta je tu sporno.
Kakve veze sad ima nacizam i fasizam? Ne mozemo biti fokusirani ili sta? Inace, te ideologije su generalno oko centra. Clanak politicki komas lepo opisuje to, ali mislim da si totalno ignorisao politicki kompas jer generalno je suprotan od tvog vidjenja. Inace ima ovde izvor, gde Hitler sam je bio strogo protiv onih na dalekoj densici i levici, [2]. Nisam bas siguran dal je ti milo sto se ide dalje od fokusiranja i sto se diskusija mrda u drugi smer, ali evo jos jedan link, [3], zapravo ovo u tome, [4] , ali prepostavljam da ces opet da ignorises cinjenice i da dalje guras razne bajke o kako su dveri desnicari, ili sta znam sta jos. :P Za sada imamo izvore koji ukazuju na levicarstvo, ali ocigledno izgleda da bi ti bio jako uvredjen i protiv toga da se to stavu u clanak. (Lilic (разговор) 01:05, 28. новембар 2014. (CET)).

застарела подела на лево и десно[уреди]

Свако ко се бори против неолибералног капитализма није десничар.

Што се тиче поделе на лево и десно, данас је тешко применљива, јер се једина подела може направити на глобалисте и антиглобалисте. Где су глобалисти схватања геј-ок, антитрадиционално = модерно, грађани света насупрот националном схватању, за неолиберални капилизам = нема уплива државе у економију одн. тржиште - што представља основни критеријум поделе. — Претходни непотписани коментар оставио/ла је Суба нс (разговордоприноси)

Политичари су измислили левицу и десницу и политичке поделе у жељи за власти. Ниједан политичар било коју идеологију да заступа не мисли да нешто уради за "народ" и грађане него му је циљ моћ и власт. Политика је само средство за постизање моћи и манипулацијом људи. Тај ко каже да се бави политиком ради људи тај лаже јер се бави политиком да оствари своје личне абиције и интересе. Многе историјске личности нису живели за људе него за идеологију која их храни и даје им моћ почев од Цезара, Наполеона, Хитлера, Стаљина, Франка, разних краљева, царева и кнежева. Политика је средство да обичан смртник уђе у историју и историјске књиге и да добије моћ и власт то је циљ свих политичара и главешина свих странака. Док се обични чланови неке странке задовољавају отпацима које добију за своју лојалност страначким и политичким врхушкама.--Dardaneli799 (разговор) 22:10, 30. јануар 2015. (CET)

Vrlo jasno sam objasnio kako su Dveri zaista levica. Evo, ovo je dobro: [5] , u prvih nekoliko minuta se jasno vidi da Dveri gledaju na sebe kao levicari. Mozete pogotovo da videte oko 3 minuta u tome. Jako je jasno da su levicari.
Zauzet sam pa nisam citao sve sto ste napisali u pod-temi, ali mogu se vratiti tome kasnije. (Lilic (разговор) 19:26, 27. мај 2015. (CEST)).

Ако је застарела подела хајде мало да мешамо идеологије као национал-бољшевици.--Nik Oldy (разговор) 19:58, 27. мај 2015. (CEST)

Već je rečeno: to što se neko deklariše kao nešto, to ne znači da on to i jeste. Kao što su se nacisti deklarisali kao socijalisti, jel` da? Inače već je dat taj primer. --СлободанKovačevićбиблброKS 22:36, 27. мај 2015. (CEST)
Ali vise je nego ocigledno da dveri jesu levicari, makar kako se delarisu. Vec sam dokazao to ovde. Prosto ko pasulj tetovac. Nacisti su centristna partija i nemaju nikakve veze sa socializmom. Izuzetno ti je bedan taj pokusaj da dizes neku prasinu. [6] (Lilic (разговор) 23:37, 7. јун 2015. (CEST)).
Nažalost za ovu diskusiju jer se ona otegla bez izglednih konkretnih rezultata najpre moram reći da ovde nikakvi dokazi nisu dati. Čak je između ostalog tvrđeno i da su nacisti nekakva centristička ideologija a za to je nuđena referenca politički kompas koji bi ih izgleda svrstao čak u levičare. S druge strane vikipedija ih svrstava u ekstremno desne ideologije, tako da zaista nije jasno šta sagovornik želi postići. Njemu je čak ponuđeno da odgovori da proveri kako su opisane nacizam i fašizam na vikipediji, kako bi se nastavila iole konstruktivna rasprava, međutim čini se da se on i dalje okreće razgovor na ličnost sagovornika umesto na njegove argumente. Kao što sam već rekao, to samo govori o tome da on sam gubi sopstvenu argumentaciju. Još samo da se osvrnem na svoje reči o tome "...da bi Dveri možda bili levica, ali ipak nisu." Dakle, tu sam mislio na deo u kojem jedan od izvora tvrdi da "...grupa prikazuje jak potencijal za mobilisanje, focusirajuci na teme koje u nekim drugim politickom kontekstima bi se valjda svrstale u repetoar levicarskih grupa...". Znači, kako je formulisana rečenica i kako naglašava ton njene ideje vodilje: Teme na koje se fokusira Dveri bi se svrstale u nekim drugim kontekstima u levičarske, ali kao da ispada da se ipak ne svrstavaju. Što bi značilo da ih taj izvor ipak ne svrstava. S druge strane, nije svejedno kako se Dveri same deklarišu. Ako se ne deklarišu kao levičari, to bi značilo da ih teže možemo svrstati među levičare. Nije nemoguće ali je dosta teže. U svakom slučaju, levičarstvo Dveri još uvek ostaje pod znakom pitanja. Svako dobro, --СлободанKovačevićбиблброKS 22:05, 24. јун 2015. (CEST)

Покрет је променио име[уреди]

Променио сам име овог покрета на врху шаблона из "Двери- за живот Србије" у "Српски покрет Двери" зато што су недавно променили име, извршили реорганизацију унутар покрета и започели поступак уписа у регистар политичких организација.[7] Зато мислим да би и име чланка требало да буде промењено у Српски покрет Двери. --Nemanja001 (novi nalog) (разговор) 06:47, 3. октобар 2015. (CEST)

Dveri su krajnja desnica[уреди]

Pošto se ovde u razgovoru lupeta o tome šta je levo, šta desno, a šta su Dveri, evo malog objašnjenja. Podela političkog spektra na levo i desno potiče od podele nastale među Nemačkim filozofima posle Hegelove smrti. Podele na mlado- i staro-hegelijance, odnosno na levo- i desno-hegelijance. Antiglobalizam nije ni levica ni desnica jer i levica i desnica imaju razloge da budu protiv globalizma. Globalizam kao posledicu ima urušavanje nacionalnih identiteta kao i obespravljivanje radnika. Za evroskepticizam se isto može reći. Za ideološko određivanje antiglobalizma i evroskepticizma mora se posmatrati koji ideološki stavovi stoje iza njih, u slučaju Dveri to su desni, ekonomski i socijalni nacionalizam. Ono što Dveri stavlja na krajnju desnicu su ideološke odrednice pobrojane pored ovih koje sam naveo. Drugim rečima zbog ekonomskog naconalizma (protekcionizam), klero-fašizma (svetosavski nacionalizam), nativizma (srpski nacionalizam), i anti komunizam. Zaboravite to što Američki konzervativci denunciraju klintonovske demokrate Trećeg Puta kao levičare, i budalesanje neoliberalnih američkih medija da podela na leve i desne ideologije nije više primenljiva. Treći Put su desni centar zbog socijalnog konzervativizma, barem koliko se tiče političke nauke.

Питање идеолошког одређења Српског покрета Двери[уреди]

Уклонио сам пасус о питању да ли Двери имају левичарске ставове по питању економије зато што је он крајње лоше урађен. Стављам себи у обавезу да напишем посебан одељак о политичко-идеолошким карактеристикама Двери, са становишта политиколошке и социолошке анализе, укључујући ту и њихову економску филозофију. За сада нека остане овако.

Примедба у вези промена на пододељку Антифашизам[уреди]

Уколико је неко хтео да напише како су Двери кокетирале са идеологијом ЈНП Збор требао је да напише нови пододељак на ту тему, а не да мења постојећи који се тиче антифашистичких ставова Српског покрета Двери (о чему постоје докази и наведене референце), и да још поред тога уноси своје личне ставове, емоције и закључке у текст.

На пример, назив тог пододељка који се тиче наводне повезаности Двери и ЈНП Збор може да се зове "Контроверзе", "Контроверзе у вези идеолошких одређења Двери" или "Идеолошле везе Двери са ЈНП Збор?". Само у том пододељку би требало написати све што може да се напише на ту тему.

Srpski Patriotizam (разговор) 19:30, 3. фебруар 2018. (CET)
Koji su to antifasiticki stavovi Dveri? Da li su se negde ogradili od Zbora? -- Bojan  Razgovor  01:56, 4. фебруар 2018. (CET)
Зашто би Двери биле дужне да се ограђују од Збора, кад немају никакве везе са тим покретом који одавно не постоји ? То што се неко није оградио од тог покрета је довољан разлог да се сматра фашистом и љотићевцем ? Што се тиче антифашистичких ставова Двери, изволи па погледај („Антифашистички манифест Двери српских”, „Часопис Двери Српске - Антинацизам, број 45”). --Немања001 (разговор) 08:34, 17. новембар 2019. (CET)


Оспорио сам неутралност тог пододељка и захтевам да се размотри чињенична тачност тог дела чланка. Ове реченице су потпуно неприхватљиве за било коју озбиљну енциклопедију, јер не представљају чињенице поткрепљене релевантним изворима, већ скуп личних ставова и оптужби које у јавност стално пласирају политички противници покрета Двери. А дневној политици није место на Википедији. Ово мора бити или уклоњено или прилагођено правилима Википедије.

Двери су од самог настанка због својих конзервативних и десничарских ставова, у погледу савремених друштвених кретања али и по гледиштима на догађаје из Другог светског рата, сумњичане за клерофашистичка расположења. Као млада политичка организација, која пледира на масовну подршку бирача за улазак у парламент, морала је да покаже јаснији антифашистички став. (без извора, изношење личног става)

(...) у објављеном темату о фашизму, готово да нема осврта на личност Димитрија Љотића и делатност Збора и Српског добровољачког корпуса током Другог светског рата, а чије су јединице биле под директном командом немачких нацистичких трупа и чија су борбена дејства праћена документованим злочинима. Ово оставља сумњу код многобројних аналитичара и политичких противника да се Двери служе социјалном мимикријом у сакривању својих ултрадесничарских ставова. (без извора). --Немања001 (разговор) 08:34, 17. новембар 2019. (CET)

Дефинисање/позиционирање политике Српског покрета Двери помоћу дводимензионалног политичког компаса.[уреди]

Постоји проблем који виђам на свим страницама/чланцима са политичким партијама. А то је неслагање/размимоилажење како позиционирати конкретни политички покрет лево или десно. То је све због непрецизности једнодимензионалног/једна оса политичког спектра. Предлажем дводимензионални политички спектар јер је много прецизнији и лакши за позиционирање а могуће је и да остане позиционирање са једнодимензионални/једна оса политички спектаром јер је и то тачно у неку руку. Требало би да пише нешто дуж ове линије: Српски покрет Двери је лево-ауторитативни. Према политичком спектру са две осе због својих социјалистичких идеја Српки покрет Двери је позициониран лево а због својих клерикалистичких идеја покрет се позиционира ауторитативно.VladimirMi (разговор) 09:46, 7. мај 2019. (CEST)

Имаш ли независни извор за такво позиционирање, посебно за тврдњу да су љевица на економској оси? Данашње странке ће написати свашта у свом програму како би привукле бираче и дошле на власт, тако да су популистички економски програми практично норма. Главна обиљежја ове странке су клерикализам, конзервативизам и национализам и захваљујући њима је она и препознатљива у јавности. Економска питања никада нису била у првом плану у њиховом дјеловању, довољно је само погледати њихове протесте и прочитати теме њихових трибина и окупљања.— WR 10:19, 7. мај 2019. (CEST)

Практично читав њихов економски програм са сајта[1] Српског покрета Двери је социјалистички[2]. Колективно власништво и контрола над средствима производње размене и дистрибуције је основа њихове идеје[3]...па кажу Двери: "Држава на све начине и из свих расположивих извора – субвенцијама из буџета, повољним кредитима, пореским олакшицама....", "Контрола токова новца", "Отпис и репрограм дугова грађана Србије". Ово су само неке најупечатљивије идеје покрета како држава да контролише и оствари власништво над призводњом и разменом и дистрибуцијом. А иначе све идеје са линка[4] су им контрола или власништво или мешање државе над средствима производње размене и дистрибуције. Јасно је да немам независни извор који их дефинише помоћу дводимензионалног политичког спектра али мислим да ми можемо да постигнемо неки компромис на основу понуђених извора и опште културе. Веће мешање државе а не мање мешање је основа њихове идеје.VladimirMi (разговор) 11:47, 7. мај 2019. (CEST)

Последња измјена је поништена према ВП:БОИ. Да не би свако од нас уносио своје личне ставове у овај чланак, за било какво позиционирање ове политичке странке на било каквој идеолошкој и/или економској оси потребно је навести независне и поуздане изворе. — WR 17:55, 14. мај 2019. (CEST)

@VladimirMi: Погледај текст који сам додао, а за који сам пронашао поуздан извор.— WR 18:36, 14. мај 2019. (CEST)

Ако ћемо користити блогове и колумне на разним сајтовима као поуздане изворе за тврдње о политичком позиционирању ове странке, ја могу наћи најмање 100 таквих извора који их сврставају у крајњу десницу.— WR 17:36, 21. мај 2019. (CEST)

Види. Ја сам постигао оно што сам хтео. Чак и да остане само твој унос немам проблем са тим, јер оба уноса и обе референце позиционирају Двери једнако. Мислим да је мој унос јаснији а и линкован је ка другим чланцима википедије. Твој унос је стручан цитат из студије и није баш за у чланак, више је да буде као проширење референце. Требало би додати у легенду ово ново позиционирање.VladimirMi (разговор) 13:48, 23. мај 2019. (CEST)

@Wikiwind: Две ствари. Прво имаш ли извор за позиционирање српског покрета двери на крајња десница/десница? Требало би такво позиционирање убацити у подеок о "позиција на политичком спектру". Друго Није јасно зашто тражиш појашњење јер је објашњено/појашњено у наредној реченици и линковано ка извору на крају те друге реченице? Предметна реченица из чланка: Према политичком спектру са две димензије Српски покрет Двери је позициониран лево-ауторитарно.[појаснити]VladimirMi (разговор) 11:18, 28. мај 2019. (CEST)
@VladimirMi: Имам десетине извора истог квалитета као и овај што си га ти цитирао. Друго, с обзиром да је ово контроверзна тема, све тврдње морају бити приписане изворима а не представљене као општеприхваћена истина. Ја сам свој унос приписао извору (аутори публикације „(Не)демократско редизајнирање политичких партија у Србији) а ти си свој унос представио као општеприхваћену ствар, остаје да и ти урадиш исто. Треће, уклонио сам позиционирање из шаблона и упутио читаоце на одјељак у чланку који говори о томе.— WR 11:42, 28. мај 2019. (CEST)
@Serbian Nickmen: Treba obrisati prvu rečenicu u odeljku Позиција на политичком спектру. Jer se ne može linkovati na politički spektar sa dve ose u početku rečenice a u referencama da se politički spektar sa dve ose nigde ne spominje. Da se ne lažemo u referencama se misli na politički spektar sa jednom osom. Opet, imamo dve definicije desnice i levice i jedna je iz 1700 i ima samo jednu osu a druga je novija i ima dve ose. Neprihvatljivo je mešati jednu i drugu definiciju a upravo to je urađeno u prvoj rečenici.VladimirMi (разговор) 10:02, 17. октобар 2019. (CEST)
@Serbian Nickmen: PRVE DVE REČENECI MORA DA SE IZBRIŠU!!!Politički spektar nema takvu terminologiju!!! Izrazi koji se koriste u političkom spektru su desno liberalno ili desno autoritarno ili levo liberalno ili levo autoritarno. "Uglavnom pozicioniran na desnom spektru i desnica vrednosti" i slične proizvoljne definicije NISU terminologija političkog spektra i moraju biti uklonjene!!!VladimirMi (разговор) 10:02, 17. октобар 2019. (CEST)