Разговор:Стара Србија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Сређивање вишезначних одредница[уреди]

сређено. да ли се онда бришу ознаке? Wlodzimierz 23:29, 18. новембар 2007. (CET)
Да :) --Kaster 10:04, 22. новембар 2007. (CET)

Црна Гора[уреди]

Зашто Црна Гора није урачуната у Стару Србију? Да ли то може бити да је то зато што је у ствари земља другог народа? Претходни непотписани коментар је оставио непријављени корисник са ИП адресе 89.110.201.58. --Dzordzm (разговор) 21:42, 3. август 2008. (CEST)

Зато што се под термином Старе Србије мисли на регион који је први био насељен Србима. То је, укратко речено, Епир, КиМ, Македонија, северни део Грчке (део који обухвата грчку Македонију) и део западне Бугарске, заправо, када се термин Старе Србије највише истицао, у току Првог Српског устанка, мислило се на регион поарбанашених Срба које треба стопити у једну заједницу, одакле смо и сви ми пореклом. Француски географ, чијег имена не могу да се сетим, имам га на свом рачунару, је позивајући се на тезу да језик одређује националну припадност (наглашавам националну), проценио да 40% становништа балкана чине Срби (информација је проверена како се ради о књизи Први Спрски устанак издат од стране Матице Спрске). Уз ову чињеницу следи да бар 22 милиона људи Балкана носи српску крв, не рачунајући наталну прогресију. Како уведем интернет у свом стану, потрудићу се да што више људи дозна истину, све са доказима. Уздравље! --AleksandarB (разговор) 13:47, 11. март 2009. (CET)

Молим те не лупетај глупости. Каква новокомпонована генетика, какви бакрачи. Епир! Стара Србија је политички термин из 19. века, који је означавао неослобођене српске крајеве јужно од Србије, а који су били језгро некадашње средњовековне Србије. Под Старом Србијом се пре свега означавају Рашка, Косово и Метохија, северна Албанија и део данашње Републике Македоније. Пошто овај појам означава области под Османском владавином, у њега се не укључује и тадашња држава Црна Гора, мада простор те државе јесте био део српског етничког простора и средњовековне државе. Исто тако у њега није обухваћена Босна и Херцеговина која јесте српски етнички простор и јесте под Османском влашћу али није била део немањићке државе.

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 91.148.101.84 (разговордоприноси) 16:26, 25. септембар 2010

Nemačka stara Srbija[уреди]

Za Nemce, pogotovo nakon 1. svetskog rata "alt-Serbien" oznacava Srbiju bez Makedonije i KiM. http://books.google.de/books?id=zrnPflYbjiQC&pg=PA195&lpg=PA195&dq=richtlinie+%22alt-serbien%22&source=bl&ots=k1NaKzJAjf&sig=DTwwChLFwqQO5v_jTGmwo5xwHac&hl=de&ei=foaeTM-oNdHJswbnl9zmDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBYQ6AEwAA#v=snippet&q=alt-serbien&f=false --Алекс (разговор) 01:34, 26. септембар 2010. (CEST)

U dokumentarcu Jugoslavija u ratu 41-45. nemački istoričar čita nemačke informacije o mogućem otporu i tu se spominje stara srbija: http://www.youtube.com/watch?v=XbDVfJq0lCw&list=QL&playnext=4 --Алекс (разговор) 01:39, 26. септембар 2010. (CEST)
Ми то ословљавамо као модерна српска држава. У тим изворима претпостављам се мисли на Србију насталу у новом веку, док Вук и остали су се односили на срењевековне „српске земље“. Ово је само моје мишљење.--Тежава (разговор) 17:55, 31. мај 2013. (CEST)


Покварене спољашње повезнице[уреди]

Током неколико аутоматски провера, бот је пронашао покварене спољашње повезнице. Молимо вас проверите да ли је повезница добра, поправите је или је уклоните!

Веб страница је сачувана у Интернет архиви. Препоручујемо вам да ставите везу до одређене архивиране верзије: (разговор) 01:16, 21. октобар 2017. (CEST)