Разговор:Филип Вишњић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Semberija/Majevica[уреди извор]

Nisam siguran da je selo gdje je Filip Višnjić rođen na Majevici. Možda ja miješam, a možda ipak treba provjeriti, ali Filip Višnjić sigurno ima, znam jer sam išao u srednju školu Filip Višnjić, titulu Filip Višnjić od Semberije. To se spominjalo po školskim primjedbama isl. --Дарко Максимовић 20:15, 12. новембар 2007. (CET)

To si ti malo pomjesao. Filip Visnjic nije imao titulu. Pomjesao si ga sa Knez Ivom od Semberije (Ivanom Knezevicem) koga je opjevao i sam Visnjic. Visnjic je rodjen u Trnovi na Majevici (vidi sliku). --TheMiner 14:40, 13. новембар 2007. (CET)

Tacno. Hvala. "Pomjesao" je prava rijec. --Дарко Максимовић 20:40, 13. новембар 2007. (CET)

наш/наши/овде ...[уреди извор]

Уколико желимо да ова википедија буде заиста енциклопедија на српском језику, а не српска енциклопедија, морамо се потрудити да избјегавамо одношење на подручја Балкана, Србије, Босне, итд. или Србе, као на „наша подручја“, „наш народ“ итд. Иако је већина уредника ове википедије са тих простора и припада том народу, то не мора да важи за читаоце. Ово се односи првенствено на поглавље „Тематика“, али треба погледати и у другим дијеловима (нпр. „само у нашим муслиманским песмама“, „да је наш певач имао слуха“). Ово се, наравно, односи и на све друге чланке википедије и вјероватно настаје необрађеним преписивањем из књига, сајтова итд, али на то треба обратити пажњу. --Дарко Максимовић (разг.) 04:43, 11. мај 2009. (CEST)

СКУЛПТУРА ФИЛИПА ВИШЊИЋА[уреди извор]

Слика скулптуре која се налази на овој страници, није споменик Филипу Вишњићу, већ део монументалног споменика "Косовским јунацима" који се налази у Крушевцу а којег је извајао вајар Ђорђе Јовановић (споменик је откривен 1904 године). У монографији "Ђока Јовановић" од др Миодрага Јовановића се нигде експлицитно не наводи да је реч о Филипу Вишњићу. Ђорђе Јовановић у биографији каже само ГУСЛАР. Пре ове, направио је скулптуру гуслара која је изложена на Светској изложби у Паризу 1900. године али ни та скулптура не представља Филипа Вишњића. Занимљиво је да у Србији не постоји јавни споменик који представља (наравно, идеализованог) Филипа Вишњића (бар до 2009. године). Ако неко има информацију која је супротна, би бих веома сретан да ме оспори. Најпознатија представа Филипа Вишњића је слика хрватског илустратора Јосипа Даниловца који је слику насликао 1901. године по наруџбини Андре Гавриловића. Ово такође није аутентични Вишњић али је један од најприхваћенијих. --Sirmium (разговор) 00:43, 21. јун 2010. (CEST)

Povodom komentara da nije Filip Visnjic jer nije receno da je to on, mislim da je cak i receno da se radi o Filipu Visnjicu, siguran sam da autori nisu bili savremenici Filipa Visnjica (1767-1834) da bi znali kako je on izgledao. Na ovoj i svim drugim vikipedijama imamo ogroman broj slika raznoraznih osoba koje su naslikane ili izvajane i po 500 godina nakon njihove smrti. Skoro sve licnosti iz Prvog srpskog ustanka nisu naslikane ili fotografisane za vrijeme ustanka nego su autori pokusali da naprave, cesto prema koristenoj literaturi, najbolji prikaz tih licnosti. Veliki broj portreta mnogobrojnih licnosti je uradjen po narudbini mnogo godina nakon smrti tih licnosti. Autori cesto koriste vlastiti umjetnicki izraz za prikazivanje tih licnosti koji je kasnije prihvacen u narodu. Slijepi srpski guslar Filip Visnjic je samo jedan u dugom nizu mnogobrojnih licnosti koje su prikazane onako kako ih je umjetnik zamislio. Zbog toga je dosta naivno ulazenje u raspravu da li je to on ili nije, jer ga ni autor nije poznavao. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:01, 21. јун 2010. (CEST)

Ne, nige nećete naći da je to predstava Filipa Višnjića (mislim na skulpturu guslara na spomeniku Kosovskim junacima). Moje je misljenje da je to dobra predstava guslara. Ja nisam rekao da on nije tako izgledao, nego sam samo naveo podatak kako neko ko bi eventualno koristio materijal sa te stranice, imao tačniju informaciju. Meni je predstava Višnjića od Danilovca odlična. --Sirmium (разговор) 01:46, 21. јун 2010. (CEST)

Mozda bih se slozio sa tobom da je umjetnicka predstava Filipa Visnjica od Danilovca doba, ali posto znam da ga on nije poznavao, osim sto je o njemu znao da je slijepi srpski guslar, onda mi je svejedno da li je predstava od Danilovca ili nekog drugog. Na kraju se svodi na to da se radi o umjetnickom izrazu slijepog srpskog guslara koga umjetnik nije poznavao da bi na osnovu toga radio portret. --БаШ-ЧелиК (разговор) 01:54, 21. јун 2010. (CEST)