Разговор:Хвалимир (кнез Травуније)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Архивирање[уреди]

У реду ми је да се архивира разговор који је у току,уколико ће замерке изнете у њему бити сређене/регулисане када се радови на чланку окончају,међутим,оне то нису.

Океј,сређене су те погрешно унете референце и избачен је (дјеломице) помен Летописа,али остале моје замерке и даље остају.

Назив чланка је и даље проблематичан.Као извор за њега се користи књига са краја XIX века и књига која се бави Школством у Црној Гори тј. њен део у коме се износе нечије хипотезе у вези летописа Попа Дукљанина,док се игноришу остали извори који су коришћени у изради чланка (првенствено Веселиновић,али и Николић и Грумел).Даклем или:

или

Мислим да је формулација травуњанска династија (коју користи Веселиновић) боља и прецизнија од формулације требињска династија,пошто су људи владали Травунијом (и Конављем),додуше престоница (уколико је могуће говорити о тако нечем код Срба у том тренутку) им се највероватније налазила на тлу данашњег Требиња.

Поново се извори извлаче из контекста.Наводи се да ВИНЈ II наводи латински облик овог имена (Chvalimir),што је само делимично тачно.ВИНЈ II наводи у тексту (изворни) грчки,док се у напомени помиње мишљење Шишића да би имена одређених владара о којима говори Летопис Попа Дукљанина (а који,као што сам већ истицао,временски долазе после кнеза Часлава који би генерацијски одговарао Хвалимировом сину) подсећају на имена Хвалимир и Чучимир и том приликом се наводи латински облик који се јавља у Летопису.

На крају се тврди и да г`дин Николић на 26. страници свога дела каже да је Хвалимир владао током друге половине IX века.Јуче је тврђено да тај исти г`дин,на тој истој страници,тврди да је овај Хвалимир владао средином IX века.Можемо ли дознати шта заправо тај г`дин на тој фамозној страници заправо каже или да то склањамо из чланка,уколико он то уопште не каже или уопште не износи никакву хипотезу о добу Хвалимирове владавине. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 07:15, 14. јун 2011. (CEST)