Разговор:Хелена Тројанска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Је ли боље Лепа Јелена или Лепа Хелена? Јелена је укорењено у народу, а Хелена је изгледа ближе изговору. --Дамјан /разговарајмо/ 19:26, 20. април 2009. (CEST)

Mislim da je bolje da naslov bude Helena Trojanska, poznatija je pod tim imenom. --Награкажи/лажи 21:26, 8. мај 2009. (CEST)

Имаш прво. И мени је овај наслоб глуп.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:27, 8. мај 2009. (CEST)

Кастор и Полидеук[уреди]

у овом чланку: била сестра Полидеука и полу-сестра Кастора и Клитемнестре,

у чланку Кастор и Полидеук су близанци, Ледини синови, а Хеленина и Клитемнестрина браћа.

Ови родбински односи су мало... немогући-- Bojan  Razgovor  04:55, 14. септембар 2012. (CEST)

Коментар чланка[уреди]

Helena je prvo yensko ime koje ne pripada nekoj boginji nego smrtkinji u grckoj istoriji.Dok je Helena u ranijim vremenima smatrana podmuklom i zavodljivom vesticom i krivcem za rat dok u srednjem veku ona smatra samo jadnom otetom zenom koja je celo vreme ostala verna muzu i krivica za rat se prenele na njenog otmicara.Smatraju strucnjaci da je to zbog uzdizanja kulta device Marije koja prikazuje zene u sasvim drugom licu,kao dobre,nezne i slabe za razliku od satrijeg kulta gresne Eve.Dok u samom originalnom delu krivac jeste Helena.A u skorijim vremenima se krivica sa otmicara prenosi na boginju Afroditu.To samo pokazuje covekovu zelju da svali krivicu na nekog drugog i prekrije sve to mrezom lazi,dok je svet pre toga ocito bio mnogo suroviji,ali i iskreniji i istinitiji.