Разговор:Хелена Тројанска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Је ли боље Лепа Јелена или Лепа Хелена? Јелена је укорењено у народу, а Хелена је изгледа ближе изговору. --Дамјан /разговарајмо/ 19:26, 20. април 2009. (CEST)

Mislim da je bolje da naslov bude Helena Trojanska, poznatija je pod tim imenom. --Награкажи/лажи 21:26, 8. мај 2009. (CEST)

Имаш прво. И мени је овај наслоб глуп.--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 21:27, 8. мај 2009. (CEST)

Кастор и Полидеук[уреди]

у овом чланку: била сестра Полидеука и полу-сестра Кастора и Клитемнестре,

у чланку Кастор и Полидеук су близанци, Ледини синови, а Хеленина и Клитемнестрина браћа.

Ови родбински односи су мало... немогући-- Bojan  Razgovor  04:55, 14. септембар 2012. (CEST)

Коментар чланка[уреди]

Helena je prvo yensko ime koje ne pripada nekoj boginji nego smrtkinji u grckoj istoriji.Dok je Helena u ranijim vremenima smatrana podmuklom i zavodljivom vesticom i krivcem za rat dok u srednjem veku ona smatra samo jadnom otetom zenom koja je celo vreme ostala verna muzu i krivica za rat se prenele na njenog otmicara.Smatraju strucnjaci da je to zbog uzdizanja kulta device Marije koja prikazuje zene u sasvim drugom licu,kao dobre,nezne i slabe za razliku od satrijeg kulta gresne Eve.Dok u samom originalnom delu krivac jeste Helena.A u skorijim vremenima se krivica sa otmicara prenosi na boginju Afroditu.To samo pokazuje covekovu zelju da svali krivicu na nekog drugog i prekrije sve to mrezom lazi,dok je svet pre toga ocito bio mnogo suroviji,ali i iskreniji i istinitiji.

Jelena (savjet)[уреди]

Poštovanje, Moram vam ukazati na grešku koju ste počinili u samom početku ovog članka. Kada se tapisali "Helena (ili Jelena..." počinili ste ogromu grešku, jer ime Jelena ne dolazi od imena Helena.

Naime, onomastika je dokazala kako ime Jelena dolazi od staroslavenske "svete životinje" jelena, koji se zbog svoje ljepote i čistoće posebno štovao. Davanje imena prema životinjama u primitivnih naroda je uobičajena pojava, jer se vjerovalo kako će to ime donijeti djetetu, budućoj odrasloj osobi, vrline koje ta životinja posjeduje. U modernom društu ta su imena ostala kao dio tradicije, pa tako danas u Srbiji imamo imena poput Vuk, u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori Jelena, u Dalmaciji i drugim romanskim krajevima Leon, kod Hispanoamerikanaca Leonidas, u Rusiji Lav i Leonid, kod Afroamerikanaca Tiger itd...

Stoga bih vas zamolio da izbrišete ovo Jelena zbog lingvističke/onomastičke točnosti.

Hvala 213.149.62.145 (разговор) 10:36, 28. јул 2018. (CEST)Claro