Разговор:Храм Светог Саве у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Hram Svetog Save ili Hram svetog Save[уреди]

Nije li Hram/hram Svetog Save?--Carski (разговор) 11:01, 15. фебруар 2009. (CET)

Veličina Crkve[уреди]

Hram Svetog Save nije više najveći na Balkanu i na svetu. Najveći pravoslavni hram se nalazi u Nigeriji. Dimenzija je 100 * 100. --91.150.104.53 (разговор) 17:01, 4. јун 2012. (CEST)
У Нигерији? још кад би тамо било православаца било би супер Face-wink.svg --НиколаБ (разговор) 18:00, 4. јун 2012. (CEST)
Da. Ako mi ne veruješ poznato to je Aleksandrijska Pravoslavna Crkva terotirajalno najveća na svetu i taj hram je u njenom sastavu. Pozdrav! --109.93.126.185 (разговор) 20:25, 10. јун 2012. (CEST)


Lokacija hrama netačno navedena[уреди]

Piše „Podignut je na mestu za koje se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve“ što je apsolutno netačno. U mnogim knjigama piše da je spaljivanje bilo na sadašnjem Tašmajdanu. Postoji članak koji piše o tome pozivajući se na mnoge istraživače ove teme: http://www.politika.rs/pogledi/Istok-Pavlovic/Gde-su-zaista-spaljene-mosti-Svetog-Save.lt.html  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 95.180.30.133 (разговордоприноси)

Ово је сада решено, те се и у уводу и у посебном одељку наводи да је локација спаљивања моштију друга. Nikolastaverna (разговор) 10:13, 8. март 2018. (CET)

Дискриминација осталих храмова Св. Саве по месту[уреди]

Не видим никакав разлог да правимо изнимку искључивањем имена града у коме се храм налази. Тиме покушавамо да истакнемо овај храм као најважнији, и чланк чинимо мање прегледним за претраживање, што није у складу са политиком неутралног става Википедије.--Mile MD (разговор) 10:03, 29. јануар 2016. (CET)

Нема наша Википедија неки „неутралан став“, то не постоји. Постоје правила о вишезначним одредницама која познају „институт“ примарног појма. Дискриминација, неутралност?! --Жељко Тодоровић (разговор) 21:28, 29. јануар 2016. (CET) с. р.

Ја сам изнео свој став, а на заједници је да одлучи о његовом прихаватању или не. Хвала--Mile MD (разговор) 22:57, 29. јануар 2016. (CET)

Пренећу овде део разговора на ову тему са странице за разговор Mile MD. Мислим да нам је свима у циљу да се чланак зове на најбољи начин, а да се преусмерењима може решити све остало. Дакле:
Код правила именовања чланака ако има више појмова који се исто зову, а један од њих је убедљиво најпознатији, онда се чланак именује тим називом, а за остале се направи вишезначна одредница. У складу са тим сам направио Храм Светог Саве (вишезначна одредница) за све остале, док Храм Светог Саве би требало да буде главни наслов чланка. Он се не зове Храм Светог Саве у Београду него баш Храм Светог Саве и зато би то требало да буде наслов, тако да ако сте ок са тим можемо да вратимо како је било све време до сада. --Ђорђе Стакић (р) 12:59, 29. јануар 2016. (CET)
  • Поменути храм у Београду се зове се Храм Светог Саве. Када постоји више храмова под истим називом онда се, као и за друге вишезначне одреднице, ставља у загради одредница места нпр. Храм Светог Саве (Београд). Постоје два сценарија како се то даље решава. 1. сценарио је да Храм Светог Саве буде вишезначна одредница тј. списак свих Храмова Светог Саве, а да из њега воде појединачни чланци. Наравно очекује се и да ти појединачни чланци врате везу до ове вишезначне одреднице. 2. сценарио је ако се међу појмовима један веома истиче по значају од других. У том случају Храм Светог Саве говори о том чланку, а Храм Светог Саве (вишезначна одредница) садржи попис свих таквих храмова. У овом конкретном случају склон сам мишљењу да је Храм Светог Саве у Београду далеко најпознатији Храм Светог Саве и да треба користити други поменути сценарио. То код цркава није тако честа ситуација (код биографија је чешћа). Када кажемо Црква Светог Николе то је природно да буде вишезначна одредница јер ни једна се не истиче толико од других, па се онда сви чланци праве уз навођење места, тј. примењује се сценарио 1. --Ђорђе Стакић (р) 20:43, 29. јануар 2016. (CET)