Разговор:Храм Светог Саве у Београду

Из Википедије, слободне енциклопедије

HRAM SVETOG SAVE NIJE NAJVECI NA SVETU[уреди]

Zoran Veljovic: Hram Svetog Save NIJE NAJVECI PRAVOSLAVNI HRAM!!! Pogledati analizu: http://zoran-veljovic.com/blog/wp-content/uploads/2008/12/the-largest-orthodox-temple-h.jpg Zoran Veljovic, Arhitekta — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 91.185.96.75 (разговордоприноси)

Познато је да није највећи храм, само су неки у нека друга времена волели да тврде како је то "највећи православни храм у коме се служи" мислећи на тада још увек порушену цркву Христа Спаситеља. За статистичке тврдње би ипак било добро цититрати званичније изворе, а не блогове. Успут, врх не може бити 64 изнад нивоа Саве јер је тада улаз 18 метара испод нивоа Саве. -- JustUser  d[-_-]b JustTalk 19:49, 8. јануар 2009. (CET)

Zoran Veljovic: Vas sajt pocinje tvrdnjom - Hram svetog Save je najveći pravoslavni hram na svetu! U svome BLOGU sam naveo izvore informacija, i to, za Hram Svetog Save originalni projekat po kome su izvedeni radovi, sto se moze proveriti, za ostala dva hrama naveo sam ruske izvore koji se mogu proveriti i na internetu. Prema tome, svakome je moguce da se uveri u navedene podatke. Kada se radi o tvrdnji da je to "najveci pravoslavni hram u kome se sluzi" - to je poznata manipulacija srpske pravoslavne crkve! Na prvom mestu, to nije tacno! Dalje, dodavanje kojekakvih prideva u cilju da se umanji znacaj, velicina, najveceg pravoslavnog hrama je na nivou kafansko-vasarskih smicalica sto Hramu Svetog Save uopste nije potrebno! Hram na Vracaru ima dovoljno svetski priznatih tehnoloskih karakteristika, narocito u izgradnji kupole, a pridev "najveci", i to jos netacan, moze samo da umanji njegov znacaj. Posebno je pitanje, van arhitekture i matematike, zasto srpska pravoslavna crkva istice netacan podatak o velicini svog hrama a sve na stetu najveceg hrama iste, pravoslavne, (bratske?) vere? To pitanje je, naravno, van domasaja ekzaktnih parametara. I pitanje vama, na osnovu kojih to zvanicnih izvora navodite da je Hram Svetog Save "najveci pravoslavni hram na svetu"? Osecao sam se duznim da vam skrenem paznju na rezultat svoje analize i to je sve kada se radi o mojoj diskusiji sa vama. P.S. Podatak o vrhu na 64 metra i nivou Save mi nije jasan, u mojoj analizi se nigde ne pominje. Zoran Veljovic

 — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 91.185.96.74 (разговордоприноси)

Ако се не варам, податак о величини је измењен пре постављања горње поруке. Што се слике тиче (није баш да је дат линк ка блогу), наистину јој фале комплетне референце. Које компоненте мора да има комплетна референца: оригинални назив, порекло (аутора), датум објављивања. Пошто је податак ионако измењен, то баш и није важно, али се можда неке од њих могу искористити за референцирање других делова чланка. 項 Михајло [ talk ] 21:43, 8. јануар 2009. (CET)

Nije najviši hram, ali može najviše vernika da primi. Dakle, po visini je trenutno na trećem mestu (prvo mesto saborna crkva u Tbilisi, Gruziji; drugo mesto hram Hrista spasitelja u Moskvi); buduće, sa crkvom spasa rumunskog naroda u Bukureštu, možda i na četrvtom, ali po kapacitetima (primanje vernika itd.) je najveći.--Carski (разговор) 11:06, 15. фебруар 2009. (CET)

Mermer[уреди]

ako napišem kod reči mermer da je sudjelovao MARMOR HOTAVLJE...onda je strašna muka da ti je jasno oko čega su sudjelovali. --Mile (разговор) 21:56, 8. јануар 2009. (CET)

Јесте, вала, шта ћеш. Ко је или шта је Мрамор Хотавље и зашто је битно да буде споменут? Ко је још учествовао? Инаћење није прави пут за убацивање неког податка. 項 Михајло [ talk ] 22:08, 8. јануар 2009. (CET)

Ja sam mislio da je lepo da se pomeni ko je pomogao oko izgradnje. Neki SLovenac koji bi to pročitao bio bi zadovoljan da su se Srbi setili da ih pomene, a i dato je na znanje srpskoj publiki. No ako smatraš da je odvažno...onda stvarno tome nema mesta. --Mile (разговор) 22:11, 8. јануар 2009. (CET)

Од када је додворавање на нивоу политичких и етничких подела део Википедије? Док са те стране податак једноставно нема значаја, можда га има на енциклопедијској равни, тако да нема проблема да се помене. Али ако ти српски језик већ није јача страна, макар остави довољно података да би то неко други могао ваљано да уради. Нпр. мени још увек није јасно:

  • да ли је то неки човек, фирма / компанија и сл.
  • каква је била природа учешћа тј. шта је тачно била делатност
  • да ли је било других сарадника на истој делатности

Михајло [ talk ] 22:28, 8. јануар 2009. (CET)

Dok si pisao esej ja sam izboljšao. --Mile (разговор) 22:30, 8. јануар 2009. (CET)
Није добро. Можда би требао да почнеш да дајеш одговоре на питања. 項 Михајло [ talk ] 22:32, 8. јануар 2009. (CET)

Marmor Hotavlje je doneo mermer i ugradio ga. Da to je poznata firma. --Mile (разговор) 22:36, 8. јануар 2009. (CET)

Svaki dodatni podatak je dobar, i nikome ne smeta. Šta znaš ko če pretraživati podatke i tražiti, nekad sutra ili za 200 godina. Svaki podatak je dobrodošao. Upravo se vodi velika debata u SLO novinama oko isporuke topov ulivenih u SLO livnici Srbiji, ti topovi su bili u bitki na Mišaru. Vidiš kako fale podatki, ali i to ču dodati. Znači sve je dobrodošlo. Nema tu ulizivanja, nego onako faktički ! --Mile (разговор) 22:44, 8. јануар 2009. (CET)

Hram Svetog Save ili Hram svetog Save[уреди]

Nije li Hram/hram Svetog Save?--Carski (разговор) 11:01, 15. фебруар 2009. (CET)

Veličina Crkve[уреди]

Hram Svetog Save nije više najveći na Balkanu i na svetu. Najveći pravoslavni hram se nalazi u Nigeriji. Dimenzija je 100 * 100. --91.150.104.53 (разговор) 17:01, 4. јун 2012. (CEST)
У Нигерији? још кад би тамо било православаца било би супер Face-wink.svg --НиколаБ (разговор) 18:00, 4. јун 2012. (CEST)
Da. Ako mi ne veruješ poznato to je Aleksandrijska Pravoslavna Crkva terotirajalno najveća na svetu i taj hram je u njenom sastavu. Pozdrav! --109.93.126.185 (разговор) 20:25, 10. јун 2012. (CEST)


Lokacija hrama netačno navedena[уреди]

Piše „Podignut je na mestu za koje se smatra da je Sinan paša 1595. godine spalio mošti Svetog Save, osnivača Srpske pravoslavne crkve“ što je apsolutno netačno. U mnogim knjigama piše da je spaljivanje bilo na sadašnjem Tašmajdanu. Postoji članak koji piše o tome pozivajući se na mnoge istraživače ove teme: http://www.politika.rs/pogledi/Istok-Pavlovic/Gde-su-zaista-spaljene-mosti-Svetog-Save.lt.html  — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 95.180.30.133 (разговордоприноси)

Дискриминација осталих храмова Св. Саве по месту[уреди]

Не видим никакав разлог да правимо изнимку искључивањем имена града у коме се храм налази. Тиме покушавамо да истакнемо овај храм као најважнији, и чланк чинимо мање прегледним за претраживање, што није у складу са политиком неутралног става Википедије.--Mile MD (разговор) 10:03, 29. јануар 2016. (CET)

Нема наша Википедија неки „неутралан став“, то не постоји. Постоје правила о вишезначним одредницама која познају „институт“ примарног појма. Дискриминација, неутралност?! --Жељко Тодоровић (разговор) 21:28, 29. јануар 2016. (CET) с. р.

Ја сам изнео свој став, а на заједници је да одлучи о његовом прихаватању или не. Хвала--Mile MD (разговор) 22:57, 29. јануар 2016. (CET)

Пренећу овде део разговора на ову тему са странице за разговор Mile MD. Мислим да нам је свима у циљу да се чланак зове на најбољи начин, а да се преусмерењима може решити све остало. Дакле:
Код правила именовања чланака ако има више појмова који се исто зову, а један од њих је убедљиво најпознатији, онда се чланак именује тим називом, а за остале се направи вишезначна одредница. У складу са тим сам направио Храм Светог Саве (вишезначна одредница) за све остале, док Храм Светог Саве би требало да буде главни наслов чланка. Он се не зове Храм Светог Саве у Београду него баш Храм Светог Саве и зато би то требало да буде наслов, тако да ако сте ок са тим можемо да вратимо како је било све време до сада. --Ђорђе Стакић (р) 12:59, 29. јануар 2016. (CET)
  • Поменути храм у Београду се зове се Храм Светог Саве. Када постоји више храмова под истим називом онда се, као и за друге вишезначне одреднице, ставља у загради одредница места нпр. Храм Светог Саве (Београд). Постоје два сценарија како се то даље решава. 1. сценарио је да Храм Светог Саве буде вишезначна одредница тј. списак свих Храмова Светог Саве, а да из њега воде појединачни чланци. Наравно очекује се и да ти појединачни чланци врате везу до ове вишезначне одреднице. 2. сценарио је ако се међу појмовима један веома истиче по значају од других. У том случају Храм Светог Саве говори о том чланку, а Храм Светог Саве (вишезначна одредница) садржи попис свих таквих храмова. У овом конкретном случају склон сам мишљењу да је Храм Светог Саве у Београду далеко најпознатији Храм Светог Саве и да треба користити други поменути сценарио. То код цркава није тако честа ситуација (код биографија је чешћа). Када кажемо Црква Светог Николе то је природно да буде вишезначна одредница јер ни једна се не истиче толико од других, па се онда сви чланци праве уз навођење места, тј. примењује се сценарио 1. --Ђорђе Стакић (р) 20:43, 29. јануар 2016. (CET)