Разговор:Kačaci

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Први поднаслов[уреди]

Погледати чланак Брсјачка буна рецимо. Појам Качак постоји од прије 20. вијека, и често означава албанске банде пљачкаша и зулумћара. Дакле, већ уводна дефиниција је непотпуна. --Мирослав Ћика (разговор) 03:36, 26. јануар 2010. (CET)

Dodao sam reference iz Vojne enciklopedije, koje mnogo bolje objašnjavaju pojam. --Мирослав Ћика (разговор) 04:13, 27. јануар 2010. (CET)

Назив итериторија на којој су деловали.[уреди]

"Кačaci su bili albanski odmetnici[1], razbojnici[1] ili pobunjenici koji su u 19.[1] i početkom 20. veka napadali radi pljačke[1] karavane i pojedince u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Bosni[1], a kasnije se borili i protiv uspostavljanja srpske vlasti na teritorijama pretežno naseljenim Albancima.[2] "

Албанија, Македонија и Босна нису постојале у време деловања Качака. Уколико се помињу државе Србија и Црна Гора, онда није логично додавати географска подручја која нису државе ако је већ могуће навести државу која обухвата та подручја, а то је Османско царство. После Првог балканског рата качаци се нису борили само против успостављања српске власти, већ и против успостављања црногорске власти у деловима Османских вилајета који су припали Црној Гори.--Antidiskriminator (разговор) 23:32, 6. март 2010. (CET)