Разговор:SARS-CoV-2

С Википедије, слободне енциклопедије

COVID -19 ILI KORONAVIRUS

Treba uneti izmene u imenu KOVID 19 ili Koronavirus bi bilo prikladnije PakleniVuk (разговор) 16:16, 24. фебруар 2020. (CET)

Називи вируса

"Тешки акутни респираторни синдром вирус корона 2" је потпуно бесмислена конструкција. Већина текстова погрешно назива вирусе. Овај вирус је САРС коронавирус 2. САРС зато што се скраћеница не преводи као ни за рецимо ХИВ вирус, објасни се у тексту. Коронавирус а не "вирус корона" јер је коронавирус група вируса, као риновируси, молим вас немојте да измишљате нову микробиологију. Што се тиче мишљења одбора за стандаризацију српског језика то је упућено медијима, а мишљење је врло вероватно дато без уплива медицинске струке, тек је скоро указано на проблем са овим питањем и одбор САНУ је контактиран да би се ова препорука изменила.

Назив чланка[уреди извор]

На српском је говорном подручју учесталије писање назива болести у облику акронима што се одражава и по изворима. На енглеском је другачија ситуација. Стога, преместио сам чланак. — Жиле () 00:04, 8. април 2020. (CEST)

Tačan datum kada je u Kini registrovan prvi slučaj obolelog od SARS-CoV-2[уреди извор]

Zanima me da li neko zna kada je tačno otkriven prvi slučaj zaraženog u Kini od SARS-CoV-2 a kada je tačan datum početka SARS-CoV-1.


Sanja Rakić.