Разговор о Википедији:Уређивачки маратон - СФРЈ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Драги учесници Уређивачког маратона - СФРЈ:

@Ivana Guslarevic:, @IvanaMadzarevic:, @Neboysha87:, @Miljan Simonović:, @Bojan Cvetanović:, @Zuva-siroce:, @Marrrrrra:, @CumulusBGD:, @Nesvrstana Jovana:, @Tekiii:, @Ванилица:, @Ivarhcp4ever:, @Kamilica milica:, @Muharrira:, @Adasta22:, @Security 'n' Roses: (ако сам некога прескочио нека се не љути)

Као корисник који је на Википедији највише писао о личностим и догађајима из историје Југославије, а посебно из периода НОБ и СФРЈ, желим свима да Вам се захвалим на учешћу у овом пројекту. Пошто су већином учесници овог маратона били нови корисници, желим такође и да им пожелим добродошлицу на Википедију на српском језику. Ја сам у већину ових почетничких чланака унео одређене измене, одговарајуће шаблоне, категорије и др, а знатан број чланак сам допунио подацима.

Овде бих новијим корисницима, у нади да ће и у наредном периоду наставити са радом на Википедији, изнео неколико савета за писање биографских чланака:

  • На почетку чланка налази се биографски уводник који садржи — име и презиме особе, након тога се у загради налазе подаци о месту и години рођења и смрти. Када уносите годину рођења/смрти није потребно стављати тачку, јер иза године иде цртица или заграда, који су такође интерпукцијски знаци. Након заграде треба навести кратак податак о занимању особе — нпр новинар, сликар, књижевник и др. Приликом писања чланака о личностима из СФРЈ, који су се бавили политичким радом, не треба стављати политичар, већ друштвено-политички радник. У време једнопартијског система у СФРЈ није постојало класично бављење политиком, јер нису постојале политичке партије или друге политичке организације већ друштвено-политичке организације, па је зато боље стављати ову одредницу.
  • Приликом стављања одреднице друштвено-политички радник треба назначити да ли је личност деловала на републичком или савезном нивоу, или на оба. Код оних који су деловали само на републичком нивоу треба навести само републику — нпр друштвено-политички радник СР Македноје, док код оних који су деловали и на републичком и савезном нивоу треба навести — нпр друштвено-политички радник СР Словеније и СФРЈ. Код особа које су биле у дипломатској служби, може се навести и да су биле дипломате или амбасадори, али не треба наводити земљу (или земље) у којој су били на дужности, већ се то наводи у самом чланку.
  • Велики број описаних личности из периода СФРЈ, били су учесници Народноослободилачког рата па и то треба навести у уводној реченици. Видим да су неки у уводну реченицу стављали носилац Партизанске споменице, али то треба навести у самом чланку. Такође, када је личност учесник НОР онда на крају чланка треба ставити одговарајуће категорије — Категорија:Југословенски партизани и Категорија:Носиоци Партизанске споменице 1941. за оне који су били носиоци Партизанске споменице 1941. Видим да су неки од Корисника, вероватно они који су писали чланке из Војне енциклопедије, имали проблем са одреницом „p. komesar” па су је погрешно протумачили са помоћни комесар, а у ствари је политички комесар.
  • Неки од корисника, који су такође писали из Војне енциклопедије, су у уводну реченицу стављали одредницу — нпр резервни потпуковник, резервни капетан и др. Већина ових личности, о којима је писано, били су демобилисани из НОВЈ одмах по завршетку рата, током 1945. године и никада нису обављали војне дужности у Југословенској народној армији, па је с тога ово непотребно уносити у уводну реченицу већ иде само као информација у чланку. Војна енциклопедија представља изузетак и она овај податак наводи на почетку, али Википедија представља општу, а не војну енциклопедију.
  • Податке о животу и раду личности треба стављати у одељак/поднаслов Биографија. С обзиром да су све описане личности са краћом биографијом, сматрам да је непотребно користити више одељака/поднаслова, већ само један. Коришћење више одељака/поднаслова је прикладније за чланке са више садржаја, као нпр код оних који су изабрани за добре и сјајне.
  • Приликом писања биографских чланка личности из НОБ и СФРЈ најбоље је користити биографске шаблоне — Шаблон:Херој М, за мушкарце и Шаблон:Херој Ж, за жене. Ови биографски шаблони наменски су прављени за личности из овог периода, па је најадекватније њих користити, мада можете користити и друге шаблоне. Једно од неписаних правила Википедије, које се масовно користи на Википедији на српском језику, је да се код навођења државе рођења/смрти ставља заставица државе. Ово се корити помоћу шаблона који се корити на следећи начин — {{застава|Краљевина Србија}} или {{застава|Аустроугарска}} док код личности које су умрле у време СФРЈ треба ставити и републику смрти — нпр {{застава|СР Србија}} {{застава|СФРЈ}}

Надам се да ће ови савети будућим корисницима бити од користи приликом писања биографских чланака о личностима из НОБ и СФРЈ на Википедији на српском језику. --Pinki (разговор) 22:39, 1. децембар 2017. (CET)

П.С.

На крају бих желео да похвалим Кориснике @Bojan Cvetanović: и @Nesvrstana Jovana: за писање чланака у оквиру такмичења, а посебно за чланке о Ивану Мишковићу и Првославу Раковићу. --Pinki (разговор) 22:47, 1. децембар 2017. (CET)

Друже @Pinki:, нема на чему. Хвала теби на дугогодишњној посвећености уређивања чланака на Википедији на српском језику. --Bojan Cvetanović (разговор) 16:04, 3. децембар 2017. (CET)
@Pinki: хвала на корисним саветима, мислим да ће свима послужити за даљи рад на Википедији. :) Хвала и на додавању новог садржаја и исправкама наших чланака. Надам се да ће бити још оваквих догађаја, па ћемо имати још боље резултате. --IvanaMadzarevic (разговор) 16:31, 3. децембар 2017. (CET)
@Pinki:, било би некоректно да ти се и ја посебно не захвалим, поготово што си ти био онај „Кец из рукава” који си стајао иза свих нас и помагао у сређивању и убацивању категорија, података, када се узме ограничено време, претрага извора, додуше од преко 50 година... Са тобом смо морали имати толико написаних страница и то веома коректних. Поздрав, --Ванилица (разговор) 22:18, 3. децембар 2017. (CET)