Разговор с корисником:Маре/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Маре/Архива 1. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Маре/Архива 1. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Дунго ۞ 20:03, 20 новембар 2005 (CET)

Марко знам за цезареју, рекао ми је црни бомбардер, тако да је то одавно већ исправљено. У сваком случају хвала на труду. Иначе још споменица ћеш добити само настави да будеш активан као и до сада. Надам се да ће ускоро следити споменица за 100*ту измену --Јованвб 17:48, 14 децембар 2005 (CET)

Које слике?? Са којих чланака. Молим те дај ми линк ја се несећам да са м ишта брисао. Уколико сам нешто погрешио молим те извини --Јованвб 17:50, 14 децембар 2005 (CET)

Језичке кутијице[уреди извор]

Здраво Маре, видео сам да си питао Јована како да поставиш те кутијице код себе на страницу, Јован је морао да оде па ти ја одговарам. Једниставно додај {{Babel-3|sr|en-2|fr-2}} на своју корисничку страницу и он ће ти показати ону кутијицу. А за списак свих језика, и мало упутство како се све то користи погледај Википедија:Шаблони/Језичке кутијице. --СашаСтефановић 18:20, 14 децембар 2005 (CET)

Споменице[уреди извор]

Стварно не знам шта ти се десило са споменицама. Нема потребе да проверавам да ли их заиста имаш. :) У сваком случају, обрати се њиховом творцу, ђакону. Поздрав --Дунго ۞ 19:11, 14 децембар 2005 (CET)

Ево ставио сам ти кутијице за језике. Надам се да одличмно говориш и енглески и француски, ако ти треба још нека помоћ слободно кажи --Јованвб 14:03, 15 децембар 2005 (CET)


Лиценца[уреди извор]

Нисам ја уклањао слику, само сам ставио шаблон на слику да нема лиценцу. То је више као упозорење да слику нетреба преузимати са википедије јер је њен правни статус непознат. Ипак било би пожељно да стављаш лиценце на слике. Овде се налази списак шаблона Википедија:Шаблони/Слике --Јованвб 14:09, 15 децембар 2005 (CET)

molim te da stavljaš članke u kategorije.Hvala--Орловић 12:21, 21 децембар 2005 (CET)

Слике. текстови и још понешто[уреди извор]

Дакле, више ствари:

  1. Прво, када пишеш текстове о ликовима из неке серије, нагласи да је то серија и да је у питању фикција (погледај како је то на пример на en:Darth Nihilus).
  2. Друго, немој да шаљеш слике заштићене ауторским правима, нарочито ако нисмо у могућности да их користимо - то што се нешто налази на Интернету, не значи да се онај који је то поставио одрекао ауторских права. Слику Дарт Нихилиса коју си послао нисмо могли да користимо ни под условима „поштене употребе“. Међутим, ако поседујеш игрицу, направи снимак лика и пошаљу ту слику; њу ћемо моћи да користимо под условима поштене употребе. Погледај одељак „2. Ownership“ на овој страни.

Толико. Ако имаш питања или примедбе, слободно ми се обрати :-)} --Бране Јовановић 15:09, 3 јануар 2006 (CET)

Нисам био ту па ти нисам раније одговорио. Дакле, редом:
  1. Извињавам се за грешку за порекло лика - не пратим толико Звездане ратове :-)}
  2. Сајт није фривер - испрати линк који сам горе навео, ту можеш да прочиташ под којим је условима дозвољено коришћење материјала са тог сајта - ево одломка:
This Site is owned and operated by LucasArts. The contents of this Web site are © LucasArts, a division of Lucasfilm Entertainment Company Ltd.. © Lucasfilm Ltd. & ™ or ® as indicated. All rights reserved. Star Wars®, STARWARS.COM®, THE EMPIRE STRIKES BACK®, RETURN OF THE JEDI®, Star Wars: EPISODE I-THE PHANTOM MENACE® and all logos, characters, artwork, stories, information, names, and other elements associated thereto are the sole and exclusive property of Lucasfilm Ltd. Any use of any of the materials on this Site other than for private, non-commercial viewing purposes is strictly prohibited.
Дакле, строго је забрањена било која употреба сем приватне. Зато је врло битно увек обратити пажљу под којим се условима нешто може користити. Поздрав и сретан рад. --Бране Јовановић 22:17, 12. јануар 2006. (CET)[одговори]
Маре, у реду је, само следећи пут обрати пажњу - видиш и сам да ситуација баш и није једноставна. И молим те гледај да други пут наставиш нит разговора (као што ја радим овде), јер ми је прво требало 2-3 минута да укапирам на шта се односи твоја порука ;-)}. --Бране Јовановић 21:17, 15. јануар 2006. (CET)[одговори]

Срећан Божић[уреди извор]

Христос се роди!
Желим ти пуно здравља, успјеха и среће у 2006-тој години.

--Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:35, 8 јануар 2006 (CET)

Питање[уреди извор]

Видео сам да си написао чланке о Дарт Руину и Мрачном Андерлорду (или Подгосподару:-), и хтео сам да ти предложим да се сви такви чланци који се односе на мање важне господаре Сита сместе на једну страну, као што је учињено на енглеској википедији. Шта ти мислиш о томе?--Tarn 20:39, 12. април 2006. (CEST)[одговори]

Ијекавица-није фер[уреди извор]

Молио бих те да текстове који су написани ијекавицом не преправљаш на екавицу, а поготово не оне текстове које сам ЈА :) превео. ПС. на екавском се не пише "виек" него "век"

Пази! ако је Геонозис онда је Дагобах, а ако је Џионозис онда је Дегоба. Неможемо мешати правила изговарања--Орловић 20:28, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

Сматрам да је сада јасно да ту измену нисам направио ја. И ја сам мислио да је свима јасно да се каже Дегоба али као што видиш...--Tarn 21:32, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

Што се тиче изговора, ја стварно не знам Орловићу одакле ти идеја да поредиш Геонозис и Дегоба. Ми смо већ имали једну расправу о транскрипцији на твојој корисничкој страни, па бих те молио да поново прочиташ који су били моји аргументи за транскрибовање Geonosis у Геонозис. Ако те мрзи да копаш по архиви, поновићу укратко овде. Код речи које имају старогрчку или латинску реч као основу (Geonosis - прилично очигледно, зар не?) не користи се слепа транскрипција по изговору, већ се реч транскрибује тако да задржи онај облик старогрчког/латинског корена речи који је прихваћен у нашем језику. Сасвим је јасно да је код нас тај облик Гео, а не Џио. С друге стране, у корену речи Dagobah нема никакве старогрчке/латинске речи која би оправдала одступање од транскрипције по изговору. Стога, транскрибује се Дегоба. Мислим да смо овиме све разјаснили. И чисто да се зна, не пишем ја све ово како ми се ћефне, већ то стоји у правопису Матице српске - ко не верује нека провери!--Tarn 21:32, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

P.S. Извини Маре што сам ти заузео страну за објашњавање овога!--Tarn 21:32, 16. април 2006. (CEST)[одговори]

Анакин Скајвокер - Дарт Вејдер[уреди извор]

Видео сам да си у чланку Падме Амидала променио линк са Анакин Скајвокер на Дарт Вејдер, па сам хтео да ти кажем да мислим да то не треба радити, тј. да треба да постоје два одвојена чланка, Дарт Вејдер и Анакин Скајвокер. Ако погледаш, видећеш да је то учињено и на енглеској вики и на starwars.wikicities.com. На страни за расправу чланка Дарт Вејдер на енглеској вики можеш видети који су све разлози утицали да се прихвати овакво решење. Ипак, мислим да не треба да понављамо грешку учињену на en.wikipedia.org да оба чланка садрже велику количину истих информација, али то је већ друга прича којом се можемо бавити када ти чланци буду настали.

Све најбоље! --Tarn 19:34, 19. април 2006. (CEST)[одговори]

Грррр...[уреди извор]

Ма нема фрке,што каже наш народ:„Пас што лаје(режи),не уједа.“

Где год да погрешим или мислиш да сам погрешио мењај(вероватно си у праву).

Salute! Црни Бомбардер!!! (†) 11:14, 24. април 2006. (CEST)[одговори]

Сакупљачи[уреди извор]

Само треба додати још неке врсте сакупљача. Односи се на превелики број ствари, људи или животиња, па не могу да се оријентишем. Пчела ми је прва пала на памет :) --Поки |разговор| 11:30, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Администратор[уреди извор]

Видим да си дуго са нама и да одлично радиш, тако да ћу подржати твоју кандидатуру. Погледај страну Википедија:Захтеви за администрирање и додај се налик нпр. Ђусу и можеш да очекујеш гласове ускоро. Са срећом ;) --Филип § 11:46, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

Ок, хвала што си прихватио моје препоруке, променићу глас у ЗА, и позваћу оне који су се повели замном и гласали уздржано, да и они гласају за тебе :) Што се тиче категоризације, то је ОК, али нисам баш то имао на уму. И даље се не види сасвим јасно да је то тема из Дине/Ратова звезда... Више сам имао на уму неки шаблон... сличан спојлер шаблону. Тренутно нема таквог шаблона, па би га могли направити (ко зна, можда је баш овај спојлер шаблон оптималан... то би ти најбоље могао да оцениш). Значи, што се мене лично тиче, сматрам да још ти чланци нису најбоље обележени, али поздрављам чињеницу да си на замерку одговорио констуктивно, и сматрам да ћеш бити добар администратор. Срећно на гласању. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:29, 12. мај 2006. (CEST)[одговори]

И да, стварно би било кул да се смућка неки СФ портал. :) -- Обрадовић Горан (разговор) 03:02, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Како ствари напредују све ми се чини да ћеш ускоро "морати" да читаш чланке типа Википедија:Обавезе, активности и права администратора и бирократа :-)--Goldfinger 21:57, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

Па ето, успео си. Шта више да ти кажем сем: Честитам! Нисам ни мислио да ће бити супротно. --Филип § 22:08, 14. мај 2006. (CEST)[одговори]

SciFi portal[уреди извор]

Оно што си покренуо на SciFi portal (предлози) је премештено на Википедија:Тим/Научна и епска фантастика из практичних разлога, јер је то начин како овде формирамо тимове. Сад можеш да се концентришеш на окупљање заинтересованих, копирање фора са других портала итд. Пуно среће и све најбоље. --  JustUser   JustTalk 18:46, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

..из које игре је Дарт Руин? одакле си га извукао? Поздрав, --Орловић 19:04, 13. мај 2006. (CEST)[одговори]

узми све шта 'оћеш...--Орловић 12:55, 14. мај 2006. (CEST)[одговори]

Лепо је видети џедаја на Википедији :)

Видео сам да си дао предлог за портал "Научна и епска фантастика". Мислим да је то преширока област за један портал. Можда би било боље да се направе одвојени портали за Дину, Ратове звезда, Господара прстенова итд.

Осим тога, предлажем да све чланке везане за Дину сместиш у једну категорију (рецимо "Дина").

Нека Сила буде са тообом! Darth Vader 19:30, 14. мај 2006. (CEST)[одговори]

Шаблони[уреди извор]

Ок, Одеш на чланак са ког желиш да декнеш шаблон, а онда одеш на измену те странице. Испод поља у коме се куца текст, и оних дугмића за снимање странице се налази списак шаблона који се налазе на тој страни. Међу тим шаблонима нађеш онај који те интересује, и пратиш линк ка страници тог шаблона. Ево, рецимо на оној страници коју си ми послао сам изабрао неки рандом шаблон, ево ти линк [1]. Затим уђеш на измену тог шаблона, и прекопираш код на српску Википедију, рецимо на Шаблон:Некишаблон, и ту га онда преведеш. Касније тај некишаблон убацујеш у чланке тако што откуцаш {{некишаблон}}.. То би биле неке основе. И, да честитам на унапређењу у администратора :))) -- Обрадовић Горан (разговор) 02:14, 15. мај 2006. (CEST)[одговори]

Не. ископирај шаблон из већ постојећих битака или ратова (пр. Напад на Дијеп, Априлски рат) у свој чланак и само измени податке.--Орловић 16:28, 16. мај 2006. (CEST)[одговори]
Тачније, ископираш српску верзију шаблона (на врху чланка) и мењаш само слику и остале податке везане за догађај. И списак битака иначе иде испод главног шаблона. Поздрав,--Орловић 16:43, 16. мај 2006. (CEST)[одговори]

Јел` си схватио до сад, или ти треба још неко објашњење? -- Обрадовић Горан (разговор) 18:01, 17. мај 2006. (CEST)[одговори]


Везе и повезнице[уреди извор]

Ако погледаш боље у историји промјена тих чланака видјећеш да ја нисам вратио ничије измјене. Иначе немам обичај да вратим измјене, сем ако се ради о вандализму и сл. Што се тиче веза и повезница, мислим да сам на Тргу/Правопис довољно објаснио на шта сам мислио кад је тема у питању. Значи Спољашње везе, зато што нешто вежемо одавде тамо, а отамо не вежемо ништа овдје (скоро никада). Када се ради о унутрашњим везама, мисалим да је прикладнија ријеч повезница, јер су овдје ствари већином узајамно везане. То је моје мишљење, али ти питај и остале шта мисле о томе, јер се такве промјене тичу свих који радимо на Википедији. Ја сам схватио да се гласање односило на конкретан случај, односно Спољашње везе. Како су схватили остали, то ћеш морати њих да питаш...;) Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 06:37, 19. мај 2006. (CEST)[одговори]

Одговор не би био лош...[уреди извор]

Пре неколико дана сам ти предложио да чланке везане за "Дину" сместиш у једну подкатегорију "научне фантастике". Ниси ми одговорио (и ниси предузео ништа по том питању), тако да сам почео да мислим да ти мислиш да то није добра идеја. Волео бих да чујем твоје мишљење о томе. Darth Vader 21:19, 21. мај 2006. (CEST)[одговори]

По[вез(е)]нице[уреди извор]

Па немам баш много времена за рекламирање, јер спремам математику за пријемни, али видећу шта могу да учиним до краја дана. На википедији сам ових дана/недеља/месеци само да пратим измене, неке кориснике и да дајем Википедијске савете и коментаре. Поздрав --Филип § 14:35, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]

Маре, пошто си већ администратор и вјероватно си се пријавио на мејлонг листу, пошаљи е-писмо тамо, објасни тему, тако ће сви администратори и бирократе сазнати о чему се ради. Они који буду заинтересовани и имали времена, ће се сигурно укључити и дати своје мишљење. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 14:48, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]
Ух, па није. Знао сам да сам нешто био заборавио. Дакле, заборавио сам да питам Марета за мејл, како бих могао да га додам на мејлинг листу. Ај аполоџајз. Маре, ако ти није проблем, напиши мејл (било какве садржине) на dungodung --at-- vikipedija . org. (Наравно, уклони размаке и то --at-- претвори у @). А пошто те пријавим, слободно напиши мејл - Славенова идеја је веома добра - како је се нисам сетио!? :) --Филип § 14:53, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]
Па сконцентрисао си се на математику и пријемни, а то итекако троши неуронске ћелије... ;-) --Славен Косановић {разговор} 14:58, 23. мај 2006. (CEST)[одговори]

Пинг! Ниси ми још послао мејл ;) --Филип § 14:26, 24. мај 2006. (CEST)[одговори]

Хенрик и Карло[уреди извор]

Хвала што пристајеш на Карло као име француских краљева. За Хенрик као уобичајено име енглеских краљева могуће да је криво моје образовање у Хрватској. Ако си у праву мораћу на свим својим чланцима мењати Хенри у Хенрик. Ако се у Србији користи и један и други израз тада се то може решити помоћу преусмеривача. Нпр у чланку напишеш Хенрик, а преусмеривачем добијеш Хенрија или обратно. Ја нећу дирати више чланак о бици код Азенкура. Мешутим битно је да се правилно одреде називи Хенрик или Хенри, као и Карло и Шарл. Могуће да се и Шарл користи како ти кажеш, али у мањој мери у српској литератури. Чешћи израз би требао добити примат, а мање чест да се преусмеривачем среди. Мораћу у идућих седам дана да прегледам литературу о томе или да питамо корисника Манојла, који је стручњак у таквим питањима. Његов суд узимам без поговора, па ма какав био. Дакле није у питању само тај чланак о бици код Азенкура , него о доста чланака. Хвала ти на разумевању.--Verlor 21:29, 24. мај 2006. (CEST)[одговори]

Извини што ја одговарам, али видео сам твој коментар Орловићу, па сам узео себи за право да ти одговорим на то питање. Дакле, уколико желиш да обојиш текст користи <font color="#0000FF">Текст</font> (Текст) или <font color="red">Текст</font> (Текст). За више боја погледај Списак боја. Е сад, што се тиче потписа, погледај Википедија:Потпис, тамо имаш неке примере наших потписа и упутство како да сам подесиш. Наравно дозвољено је увек експериментисати до миле воље, али наравно припази на неке лимите који тамо пишу, нпр. не ставља се слика у потпис, као што смо радили раније, не ставља се блинкајући текст. Да не гњавим даље, све ово можеш прочитати на Википедија:Потпис. --СашаСтефановић 15:23, 25. мај 2006. (CEST)[одговори]

Re: Одговор[уреди извор]

Нема проблема, требао сам експлицитно да тражим твоје мишљење.

Посетио сам (још раније) линк који си ми дао, али још увек мислим да (када их будемо правили) то треба да буде неколико портала.

(Е, о овој реченици сам и тражио твоје мишљење :))

А што се тиче "радне снаге", не би било лоше да потрагу започнемо на историји (научно)фантастичних чланака. Има времена, не иде Википедија нигде :).

Кад сам већ ту, да ти дам један савет у вези са твојом страницом. У поднаслову "чланци које сам написао", "star wars" се уопште не види, а код "средњи век" се једва види задње слово. Не бих да будем нападан, али 'можда' би желео да измениш то ;)

Нека Сила буде са тобом! Darth Vader 20:04, 25. мај 2006. (CEST)[одговори]

види: пример, <font color=red>Маре</font> ,добићеш Маре. ако те занима нека друа боја (специфична) мораћеш да уместо имена боје (у овом случају ред) да упишеш жељену боју по хексадекадском (??) систему. пр. #FFF123--Орловић 03:38, 26. мај 2006. (CEST)[одговори]

Промоција неонацистичких идеја, још прије неколико мјесеци, баци поглед на ово: Википедија:Трг/Архива/Разно/13, личне увреде, псовке, да не тражим сад лог на ИРЦ-у, гдје отворено са корисником Корисник:Jeremija, који је такође блокиран из сличних разлога, разговара о довођењу групе корисника који имају сличне идеје, ради успостављања хаоса на српској Википедији. Значи никакав конструктиван рад, него само стварање конфронтација. Да не дужим више. Поздрав. --Славен Косановић {разговор} 18:39, 26. мај 2006. (CEST)[одговори]

Повезнице[уреди извор]

Па види се да постоје несугласице по том питању, зато је најбоље одржати још једно гласање. --Филип § 19:11, 26. мај 2006. (CEST)[одговори]

Нисам 4[уреди извор]

Одговор на "узвраћени ударац" има гомилу "нисам". Прво, приметио сам шта си хтео са обојаним насловима, али можда ће се боље видети ако ставиш тамнију позадину на текст... (И, уопште не звучи глупо)

Друго, чланака о фантастичним темама нема много, али биће. Не би требало да правимо портале док не будемо имали више чланака (око тога се слажемо).

П.С.први, (овде иде степеновање) нисам играо StarCraft (мада сам чуо за њега), нисам читао "Дину" или гледао филм (због чега ми је веома жао), и (срамота ме да признам) још увек НИСАМ гледао "Star wars Епизоду 3" ! :( :( :(

П.С.други, из горе наведеног разлога, нисам направио корисничку страну, али ћу то исправити у што скорије време.

И треће, обично не стављам "Нека Сила буде са тобом" на крај сваког потписа, али ако имаш нешто против, смислићу нешто друго.

You don't know the power of the Dark Side! (може?) Darth Vader 20:42, 26. мај 2006. (CEST)[одговори]

П.С. Заборавих да питам, да ли планираш да направиш категорију "Дина" и да тамо сместиш сродне чланке?

Прикажи претпреглед[уреди извор]

Све ми се чини да занемарујеш типку прикажи претпреглед :)) Ни мене нико није упозорио на то у почетку, тек посље мјесец дана Ђус се сјетио. Ко нам је крив кад смо лијени погледати :))) --Бановић 18:17, 27. мај 2006. (CEST)[одговори]

Сада се одлично види[уреди извор]

Одлично си средио оно са бојама поднаслова (STAR WARS највише запада у очи, алал вера).

Категорију "Дина" треба напрвити чим о тој теми има више од једног чланка :). Ако немаш времена, само ми дај зелено светло и ја ћу (покушати) то да урадим.

И још нешто, "Darth Administrator" звучи веома "моћно" :). (Овај комплимент ће можда допринети мом "помиловању" :) )

Darth Vader 21:07, 27. мај 2006. (CEST)[одговори]

Dune - Done ![уреди извор]

Као ште рекох, добио сам зелено светло, а Википедија је добила нову категорију !

Док сам категорисао чланке, приметио сам једну ствар на твојој корисничкој страни. Наиме, међу странама које си написао, подкатегорија "Дина", ставио си чланак Сакупљачи (вишезначна одредница), а чланак који си ти написао (и има везе са "Дином") је Сакупљачи презачинске масе. Можда би желео то да поправиш.

Што се тиче моје корисничке стране, направићу је тек пошто одгледам "одређени филм". Већ сам разгледао неке "егзотичне" стране неких корисника, и одприлике имам представу како ће моја да изгледа (када је будем направио :) ).

И још нешто: Одакле ти слика "Сит" (са твоје стране)?

Darth Vader 21:16, 29. мај 2006. (CEST)[одговори]

Категорије[уреди извор]

Чланци се не уклањају из категорије, него се уклони категорија из чланка чиме чланак испада аутоматски из одређене категорије. Ако у одређеном чланку пише, на примјер Категорија:Научна фантастика, онда то значи да се тај чланак налази у тој категорији. Када из чланка уклониш ту категорију он аутоматски испада из ње. За више детаља о категоријама види {{Трик недеље/9}} на овој страници Википедија:Савети и трикови. Иако ниси мене питао... ;) --Славен Косановић {разговор} 12:22, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]

Kasno Marko na stranu za razgovor stiže[уреди извор]

Već glasah. --Филип § 17:44, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]

Ево мене опет![уреди извор]

Your thoughts betray you:"Ево га опет онај Дарт Вејдер, дошао да ме гњави неким категоријама. Како сме да ми се обраћа након што је признао да није гледао епизоду 3?" (Е,сад сам се ја шалио ;) ).

Него, овај пут ћемо о StarCraft-у. Има неколико написаних чланака о тој теми (мислим да си их све ти написао) који су сви у категорији "Рачунарске игре". Ја мислим да то треба у подкатегорију "СтарКрафт" (или слично). Као и раније, дај ми зелено светло и ја ћу да се позабавим тиме. (Ето ти, прво пишем, а после гледам. То ми се већ дешавало. Извињавам се!)

(Иначе, нисам приметио да сам твоју страну за разговор ставио у категорију "Дина". Ја сам уствари хтео да ти ставим ... (линк, повезницу, везу или "интерактивни текст") до категорије али Википедија ме другачије разумела. Средио сам то у међувремену.)

Darth Vader 20:41, 30. мај 2006. (CEST)[одговори]

Хенрик, Хенри, Карло, Шарл[уреди извор]

Мало сам копао и нашао сам да се Хенрик и Хенри подједнако користе, тако да сам за Хенрике створио преусмеривач. Карле и Шарлове нисам тако помно гледао, иако сам приметио да се корист и Карло и Шарл,од чега се Карло чешће користи, али никад нисам приметио нпр Шарл Велики. Слободно можеш према томе користити једну и другу верзију. То значи да треба вероватно створити и преусмериваче за Шарлове. Занимљив је био један пример за позоришну представу, где су у истом тексту користили и Хенрик и Хенри. --Verlor 19:51, 1. јун 2006. (CEST)[одговори]

Један од проблема нпр у бици код азенкура је кад кажеш Едвард Трећи, обично се то напомиње као Едвард III. Или у таквим приликама требаш створити преусмериваче са Едвард трећи на Едвард III. Само толико о означавању краљева и мукама са њима. Ја ћу се тек наћи у проблемима са њемачким краљевима Хенрик или да пишем Хајнрих, што је по њемачки или Хенри. То тек треба да видим што ћу.--Verlor 19:59, 1. јун 2006. (CEST)[одговори]

Код тих краљева постоји проблем што се не може само користити изворни језик, него и како су се они досад изговарали на српском. То је проблем Карла Великог као један од примера. Ти њемачки краљеви ми се нешто исто чини да их нису називали Хајнрих него Хенрик . Требам видети како су их досад у Србији писали, да ли по транскрипцији са немачког или имају назив Хенрик како ми се чини.--Verlor 20:09, 1. јун 2006. (CEST)[одговори]

Крај повезница (коначно!)[уреди извор]

Желим да ти честитам на резултатима гласања о промени повезница у везе. Мислим да повезницама никада и није било место на српској википедији, а сада им је коначно, захваљујући твом залагању, дошао крај. Хвала ти, како у своје, тако и у име свих оних који су својим гласовима потврдили слагање са оваквим ставом. Поздрав! --Tarn 17:47, 4. јун 2006. (CEST)[одговори]

прво реци који чланци :-) --Борис Малагурски 07:02, 9. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ако се ради о ликовима из филма, онда треба да остане шаблон. --Борис Малагурски 07:03, 9. јун 2006. (CEST)[одговори]

ОК, слажем се. --Борис Малагурски 07:05, 9. јун 2006. (CEST)[одговори]

Поатје[уреди извор]

Средио сам нова преусмеравања, што се тиче Поатјеа. Надам се да одговара. Ако не можемо и некако другачије да средимо.--Verlor 20:53, 11. јун 2006. (CEST)[одговори]

Историја[уреди извор]

Ти се одмах убаци и почни писати :)--David 07:41, 14. јун 2006. (CEST)[одговори]

Res Publica Galacticae[уреди извор]

Хвала на кандидатури овог чланка за сјајне! Да ли заслужује да то буде видећемо преко резултата гласања, али ми је јако драго што цениш мој рад на том чланку. Иначе, имаш и ти чланака који би могли да се кандидују (рецимо, твој растући серијал чланака о стогодишњем рату).

ПС: Свака ти част на уређивању корисничке стране! Много прегледније и лепше сада делује. Поздрав!--Tarn 22:04, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]

Верлор[уреди извор]

Маре, не знам да ли си засад задовољан са овим краљевима и њиховим именима, или да то поправим по чланцима. Уочио сам да и иначе максимално избегаваш сукобе са другима, па ми је жао ако сам то искористио током ових расправа о краљевима. Нпр Хенри и хенрик се подједнако појављују у српском подручју, а ја сам био подоста продуктиван па сам произвео поприличан број чланака у којима је Хенрик. Истина постоји преусмеривач, али да ли сматраш да је потребно и по чланцима произвести тај ефект око 50%.--Verlor 23:51, 15. јун 2006. (CEST)[одговори]

Споменице[уреди извор]

Хвала на комплиментима за споменице, ниси морао да ме питаш како сам их правио, могао си сам да погледаш. Ево на пример мој општа споменице. Једноставно отиђи на ту страницу и ископирај цео код, и онда само замени текст и слике. Наравно мало теже ћеш се снађи јер је код "закукуљен и замумуљен" али мислим да нећеш имати већих проблема, уколико их ипак буде слободно ми се обрати. Уколико желиш да мењаш боје погледај чланак Списак боја, тамо имаш неке, рекао бих већину, битне и најчешће коришћене боје. Не знам како другачије да ти објасним и помогнем, и ја сам доста пробавао и мучио се да би добиле изглед и функционалност и ето као што си приметио успео сам. Срећно --СашаСтефановић 15:55, 16. јун 2006. (CEST)[одговори]

Тестић[уреди извор]

  • 1 30 S u A - 30 slova u azbuci.
  • 4 12 Z u H - 12 znakova u horoskopu
  • 20 23 P U u LJ T - to me asociralo na 23 pari hromozoma u ljudskom telu, ali to U pravi problem.

Ja nisam znao sledeće:

  • 6 4 S na S G 4 s na srpskom grbu
  • 8 5 P na S 5 prstiju na stopalu
  • 12 3 T na T 3 točka na triciklu (mislio sam da je 3 temena/tačke na trouglu)
  • 20 (pogledaj gore)

Dakle, još 20. ostaje nerešeno, ali rekli su mi na IRC-u da se može naći na Guglu za nekoliko sekundi. :) --Филип 12:33, 19. јун 2006. (CEST)[одговори]

Или једноставно отвориш фајл, и прочиташ унутра решења ако си већ решио шта си решио, и знатижељан си за остатак :) -- Обрадовић Горан (разговор) 21:44, 20. јун 2006. (CEST)[одговори]

Споменице[уреди извор]

Па текст ти је већ малим словима, одређено је и у шаблону и са тим кодом <small></small>. Мало сам смањио угао како слика не би вирила из шаблона. --СашаСтефановић 23:13, 21. јун 2006. (CEST)[одговори]

Мени изгледа сасвим ок, мало је дужа него моја, али то је због слике. Слова су мала и то ова што пише „SciFi споменица“, а овај текст испод је велик јер нема те кодове за смањивање слова. Ако можеш наврати на ИРЦ па ћемо тамо попричати. --СашаСтефановић 23:55, 21. јун 2006. (CEST)[одговори]

Хвала на признању! Ти стварно знаш како да подстакнеш и стимулишеш људе - прво изабрани чланак, сада споменице, шта ће бити треће? :) Видим да ћу и ја морати да направим неку споменицу да ти се одужим, посебно имајући у виду и твој издашан рад на СФ чланцима! --Tarn 21:09, 22. јун 2006. (CEST)[одговори]

Браво! Добитник си средњовековне историјске споменице! Само тако даље! Више информација на: Корисник:Д Орловић/Историјске споменице. Поздрав,--David 02:56, 24. јун 2006. (CEST)[одговори]

Шта недостаје овом шаблону? Шта није у реду са вики концептом? Када смо почели да парцелишемо вики? --Бране Јовановић <~> 19:47, 26. јун 2006. (CEST)[одговори]

Уф. Извињавам се за оштрину реакције, мислио сам да си свестан постојања тог шаблона. У сваком случају, списак свих шаблона (и то приде лепо уређен) имаш на страни Википедија:Шаблони. --Бране Јовановић <~> 19:53, 26. јун 2006. (CEST)[одговори]

Слике и лиценце[уреди извор]

Маре, шта би са лиценцом на слици Слика:Avp.jpg? --Бране Јовановић <~> 13:10, 27. јун 2006. (CEST)[одговори]

Пријемни[уреди извор]

Хм, пријемни... а шта ћеш да упишеш? Срђан Весић 00:13, 28. јун 2006. (CEST)[одговори]

Страница[уреди извор]

Све зависи који су ти неки. :)

Хвала ти на похвали!

Француска села[уреди извор]

Замолио бих те да уколико ти није тешко, чини ми се да си за то најквалификованији, мало средиш ове поприлично грубе смернице за транскрибовање. --Кале 23:15, 28. јун 2006. (CEST)[одговори]

  • Да, посао је поприлично незахвалан, ја учим француски једно 10 година али нисам баш “течан” :-) Срећно на пријемном, ја се уписујем на Фармацију, знам како ти је...--Кале 00:35, 29. јун 2006. (CEST)[одговори]

Хехе... мало је преурањено али хвала. Још се нисам уписао, али постоје реалне шансе да ће се то десити. ;) --Филип 19:36, 29. јун 2006. (CEST)[одговори]

Ух, па и не интересујем се баш за портале. Хвала у сваком случају. Моја другарица Тамара исто сутра полаже медицину. А сад, иди понављај биологију и хемију, а не овде да висиш. ;) --Филип 19:40, 29. јун 2006. (CEST)[одговори]

Фантастика доби портал захваљујући теби[уреди извор]

Веома лепо. Пресрео сам ратговор у коме тврдиш да си "open for any suggestions", тако да ја имам две. (Наравно да неће остати на томе; бацићу се на побољшање чим подигнем "ручну кочницу").

Прво и главно: контраст. Чини ми се да је варијанта "плаво на плавом" мало непрегледна.

Друго: Задаци. Потребни чланци би требало да се разврстају у "категорије". Нпр: Научна-Епска фантастика, или, Ратови Звезда, Толкин, Дина, и друго по потреби.

И, срећно на пријемном (ако нисам закаснио). Darth Vader 20:56, 29. јун 2006. (CEST)[одговори]

Честитамо!!! --Кале 01:18, 1. јул 2006. (CEST)[одговори]

Састанчење[уреди извор]

Да ли би волео да присуствујеш састанцима који се мање/више редовно одржавају у Београду? Било би лепо да можеш да дођеш. Појединости су на Википедија:Уживо --Филип 03:02, 1. јул 2006. (CEST)[одговори]

Па ОК. Наравно да можеш да дођеш, само ја нећу следеће недеље бити ту. ;( Знаш, последњи дан Егзита и те форе. Ма увек постоји недеља после следеће :D --Филип 11:43, 1. јул 2006. (CEST)[одговори]

Сређивање слика[уреди извор]

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напомена: Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане!

--Бране Јовановић <~> 08:13, 14. јул 2006. (CEST)[одговори]

Сређивање, други пут[уреди извор]

Ово је аутоматски генерисана порука. Ако си већ примио (примила) сличну, провери доле наведени линк поново! Бот је вршио неке измене на странама са описом слика, пошто слике које су раније биле означене са {{без лиценце}} нису приказиване на списку који се наводи доле (а сада се дакле и оне приказују).

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напоменe:

  • Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане! То подразумева и слике које немају лиценцу и оне које су погрешно обележене.
  • Наведи извор слике - ако не наведеш извор, немогуће је проверити лиценцу!
  • Немој стављати погрешне ознаке на слике, нарочито немој стављати „поштена употреба“ или „јавно власништво“ без образложења!

Ово је друга порука у акцији сређивањa слика.

--Бране Јовановић <~> 12:05, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

Re: Овако...[уреди извор]

Јасно и разумно, Herr Kommandant.--Misha 22:48, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]

Разлози..[уреди извор]

Написао сам ти мејл. --Филип 12:35, 20. јул 2006. (CEST)[одговори]

Састанак[уреди извор]

Да ли долазиш ове недеље на састанак? Ја ћу бити у ДОБ-у од 4. --филип 16:26, 21. јул 2006. (CEST)[одговори]

Египат[уреди извор]

Како је у Египту? :) --филип 20:54, 26. јул 2006. (CEST)[одговори]


Гласање[уреди извор]

Можда ће те интересовати да гласаш овде. Поздрав :) -- Обрадовић Горан (разговор) 00:06, 27. јул 2006. (CEST)[одговори]

Састанак, по н-ти пут[уреди извор]

У недељу имамо састанак... скупљам људе, па да ли би ти желео да дођеш? :) --филип 19:02, 12. август 2006. (CEST)[одговори]

Re: Контрадикција[уреди извор]

Рекох да поставим и овде, по савету:

"мислим да би требало пажљивије читати садржај кућица, јер исти омогућава лепу игру речи. :) Ја подржавам идеал уједињавања Европе али оно што се да приметити, јесте да не сматрам да му је ЕУ на било који начин блиска."--Misha 07:49, 21. септембар 2006. (CEST)[одговори]

Чиновник[уреди извор]

Поз Маре. Драго ми је што си се вратио. Чиновник је термин који се дуго не употребљава и колико знам никад ни није имао праву употребу. Нисам само сигуран да ли си под чиновником мислио на администратора или бирократу. Било како било, сада постоји политика о свему томе, па ти предлажем да је ишчиташ :) --Φ ί λ ι π 22:03, 28. децембар 2006. (CET)[одговори]

Само да поздравим повратак на Вики. Добродошао поново --СашаСтефановић 22:15, 28. децембар 2006. (CET)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:Darth Sidious.jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Darth Sidious.jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. Dzordzm 02:31, 25. јануар 2007. (CET)[одговори]

Пошто ни након седам дана није разјашњен статус ауторског права, слика је сада обрисана. --Dzordzm 23:58, 1. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Проблеми са ауторским правом за Слика:Clanak.jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Clanak.jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. Dzordzm 03:03, 25. јануар 2007. (CET)[одговори]

Пошто ни након седам дана није разјашњен статус ауторског права, слика је сада обрисана. --Dzordzm 23:58, 1. фебруар 2007. (CET)[одговори]

Добродошао поново[уреди извор]

Ето само да ти пожелим добродошлицу. --СашаСтефановић 13:53, 13. март 2007. (CET)[одговори]



Па где си ти, човече!

--делија 14:00, 13. март 2007. (CET)[одговори]

пар одговора![уреди извор]

Поз, Маре. 1) На какву википошту мислиш? Ако си мислио на адресу на коју корисници могу да ти шаљу пошту коришћењем Пошаљи е-пошту овом кориснику, то можеш сам да измениш у подешавањима. Ако си мислио на мејлинг листе, онда се обрати мени :) (да ли имејлом, да ли на мојој страници за разговор - небитно; само ми достави нову адресу). 2) Немамо обичај одузимања администраторских права због неактивности (бар до сада нисмо одузимали због тога). Једном се само десило да масовно уклањамо бирократска права, а то уклањање је било изгласано. Добро те је поново видети на Википедији. Поздр --Φ ί λ ι π π ο ς | 18:53, 13. март 2007. (CET)[одговори]

чланак.јпг[уреди извор]

шта ће ти обе Слика:Clanak.JPG Слика:Clanak.jpg. Обриши једну а другу прописно означи (тренутно је означена она која се не користи :)) --Dzordzm 03:11, 14. март 2007. (CET)[одговори]

Mare, radio bih ja jos na njemu, ruku na srce, treba mu jos malo izmena u pogledu peglanja prevoda i sl. Danegeld se izgovara Dejngeld (Geld je novac na danasnjem nemackom ali i na saksonskom). Nisam mogao da za ovaj Danski danak nadjem mesto u Azenkuru pa sam ga obrisao.Poz. --ClaudiusGothicus 11:43, 18. март 2007. (CET)[одговори]

Mislim da si neverovastno uobražen i nadasve bezobrazan. Od kada su članci na vikipediji TVOJI članci? Da li misliš da ćeš moći da nadzireš sve SVOJE čalanke celog života na jednom mestu gde svako može da ti napravi ispravke? Kao prvo, ako se ne slažeš sa nečim što sam napisala, obrazložći u jednom prijateljskom tonu a ne u ovom uobraženom i prepotentnom kako si to uradio na mojoj korisničkoj stranici, možemo da porazogvaramo i da vidimo ko je u pravu a ko u krivu, ljudi greše, i ni ja nisam bezgrešna, a veruj mi, ni ti, koliko god ti se to činilo neverovatnim.

Pre svega, tvoji argumenti da se ne radi o gubicima nego o žrtvama su ne samo "šturi" nego nemaju veze s mozgom. Daješ mi primer kako se to kaže na engleskom, možeš li mi objasniti zašto, ako mi svi ovde govorimo na srpskom? Engleski je jedna stvar, kao što je i španski druga, nemački treže i tako dalje, do kineskog,japanskog i tunguzijskog. Ne vidim uopšte zašto mi daješ primer toga kako i šta Englezi kažu kada neko umre, i uopšte ne kapiram celu onu tvoju priču oko žrtvi. Jedino što znam, (a dopustićeš mi da znam bolje od tebe jer mi je prevod struka, i kao što se ja ne mešam u pitanja medicine, tako bih te molila da ni ti meni ne pametuješ oko prevoda) to je da "značajnije žrtve" je jedan BUKVALAN PREVOD SA ENGLESKOG i navodi na pomisao na BROJ a ne na PLEMIĆKO POREKLO poginulih (pretpostavljam da si valjda to hteo da kažeš, s obzirom da su svi koje si naveo plemići, sad vidiš koliko ti je prevod ODLIČAN). Zatim, na srpskom se kaže da vojnici GINU na ratnom bojištu, a ne da su žrtve. Možda moje rešenje takođe nije bilo najbolje, ali je bilo uglavnom bolje nego tvoje. Osim toga, videla sam raspravu oko iste stvari na stranici za razgovor i ne razumem kad se to dogodilo da ti se odjednom sviđa ZNAČAJNIJE ŽRTVE? Jedno je sigurno, da o prevodu NEMAŠ BLAGOG POJMA čim kažeš da ti je pali velikaši preslobodan prevod za notable casualties. Onda si ti to lepo rešio pa si po Vuku preveo, bukvalno da bukvalnije ne može biti.

Znaš šta, baš me briga, radi šta hoćeš. Tvoja stvar, tvoja sramota, ne moja. Ali da znaš da me niti možeš sprečiti niti ću se ustručavati da u buduće NE ISPRAVLJAM neki članak samo zato što je "TVOJ". Interesantan stav koji imaš na jednoj slobodnoj enciklopediji. Srećan ti rad.--Maduixa kaži 12:42, 18. март 2007. (CET)[одговори]

Tačno si zaključio. Da si pogledao na trg pre nego što si mi ostavio poruku, znao bi da administratori već znaju za tvoje "izvinjenje" i šta ja mislim o istom. Ali kako ti uvek vičeš hop pre nego što skočiš...--Maduixa kaži 20:05, 19. март 2007. (CET)[одговори]


Што се тиче Азенкура...изгледа да сам закаснио :-( Жао ми је, сигурно бих гласао "за"--Goldfinger 14:51, 20. март 2007. (CET)[одговори]
Ипак нисам закаснио. Али не секирај се ако чланак не буде проглашен сјајним. Ја сам покушао само једном, са чланком који је био плод истраживања Српски сроднички односи, који сам започео а други допунили... и одустао сам. Битно је да се он некоме допада. По мени критеријуми за одабир најбољег чланка су чудни, барем мени... --Goldfinger 15:18, 20. март 2007. (CET)[одговори]

Искулирај[уреди извор]

Као што је неко већ напоменуо, као корисник, потребно је кориснике који су темпераментнији а не сметају пројекту једноставно држати на дистанци од себе, ако не схваташ, нећеш да схватиш или си једноставно другачији тип. То је твоје право као корисника. Е сад, ако си администратор имаш додатне обавезе тј. на дуплом си мачу. Са једне стране, треба да посједујеш (стекнеш) одређена дозу самоконтроле у опхођењу са другачијим корисничким типовима а са друге стране претпостављам да је глупо радити на оваквом пројекту и априори не бити са неким у контакту. Могуће да би оваквом пројекту један хладан, сувопаран однос међу корисницима можда донио пар добрих страна ("ако нисмо на ти, теже се можемо увриједити", не би се пуно причало - више би се радило и сл.) али дугорочно би му "исчупало срце" тј. "душу". Е сад, као што рече неко, постоје три рјешења, или не контактирајте уопште (најлошије рјешење), контактирајте пословно (тренутно најбоље рјешење) или контактирајте као прије (за неко вријеме вјероватно немогуће). Одлука је на теби/вама, и ја ту не могу да се мијешам, пошто је мој посао овдје да у сарадњи са свима пазим да пројекат напредује или да неко не смета другим корисницима при раду. Ако до тога дође, не брини реаговаће се, као што се досад увијек реаговало. Хајд' и у здравље. --Kaster 10:15, 20. март 2007. (CET)[одговори]

Поздрав[уреди извор]

Здраво, Маре, драго ми је што те опет видим на викију! Извини што ти тек сад одговарам − овог пута сам ја био одсутан :)

Драго ми је да ти се свиђају промене на порталу. Хтео сам да те консултујем пре мењања, али, како те није било, одлучио сам да не чекам, већ да променим на своју руку. Наравно, ако ти убудуће падне на памет неки бољи дизајн портала, слободно промени овај садашњи. Такође, можда не би било лоше променити изабрани чланак на порталу − делује ми као да овај Нихилус стоји већ триста година :)

Што се тиче сарадње на чланцима, радо бих ти помогао, али се плашим да ће ми и у следећем периоду време за вики бити доста ограничено, тако да нисам сигуран од колике помоћи могу да будем. Ипак, ако будеш хтео да се о нечему консултујеш са мном, само изволи! (премда ћеш, као што и сад видиш, можда морати мало да попричекаш на одговор :)

Желим ти пуно среће у даљем раду! --Tarn 17:41, 21. март 2007. (CET)[одговори]

Ја, истини за вољу, више не проводим ни близу онолико много времена на викију колико сам проводио некада, тако да се вероватно многе ствари дешавају које не стижем да пратим, али ми се и поред тога чини да се неки људи понашају доста чудно. Најпре сам попио комплимент да изигравам твог дрвеног адвоката јер сам покушао да помогнем Madiuxa-и у вези са једним транскрипционим питањем (??), сада ми ти остављаш бизарне поруке у којима провераваш да ли раде линкови ка њеној страни за разговор (?? па што не би радили?), при чему линк који си оставио води до још бизарније поруке упућене њој (???).
Стварно више не знам шта се дешава. Није ми намера да било кога вређам или нападам, али бих био захвалан и теби и Madiuxa-и да, ако имате нешто да ми кажете, то кажете јасније, јер ја немам времена да се бавим тиме шта је писац хтео да каже. Madiuxa ми је сама за себе рекла да је „сва чудна“ (шта год то значило), али ми ти никад ниси тако деловао, па се зато надам да ћеш уважити ову моју молбу.
И, још нешто − немој, молим те, да говориш „повезнице“! − па зар се нисмо заједнички борили да се тај хрватски израз избаци из употребе овде?! Поздрав, --Tarn 19:24, 5. април 2007. (CEST)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:Darth.jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Darth.jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. BokicaK Got something to say? 18:42, 6. април 2007. (CEST)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:Крис-нож.jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Крис-нож.jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. BokicaK Got something to say? 09:01, 7. април 2007. (CEST)[одговори]

Slika Vejderove kacige[уреди извор]

Mare, gde si našao tu sliku? Da li si je ti slikao, da li je već bila GNU ili si je našao na internetu? Molim te da prođeš kroz ovaj spisak i središ svoje slike. Samo nemoj stavjati javno vlasništvo i GNU bez valjanog razloga. Pitaj Braneta za više informacija, pošto verovatno neću biti tu. Poz. --BokicaK Got something to say? 09:02, 7. април 2007. (CEST)[одговори]

Само треба да се пријавиш на мети да више не желиш да будеш админ. Они ће те онда питати да то потврдиш једном изменом на овој Википедији и то је отприлике то. А могу ли да питам зашто више не желиш да будеш администратор? --Φ ί λ ι π π ο ς | 22:11, 10. април 2007. (CEST)[одговори]

Састанак уживо, недеља, 15. април[уреди извор]

Имам ванредно задовољство и спамерско задужење да те у име свих Википедијанаца позовем да присуствујеш једном од наших традиционалних недељних састанака :) Састанак ће се одржати у трибинској сали Дома омладине, први спрат, улаз из Македонске, са почетком у 17 часова. Атмосфера неформална :) Пробаћемо да не причамо о масовном уносу, мада обећања не дајем :) За додатне информације можеш контактирати Филипа. До скорог виђења (надамо се :)) --¡¿Кале?! 23:14, 11. април 2007. (CEST)[одговори]

Дина и Крис нож[уреди извор]

Ја сам написао шта сам и зашто урадио на странама за разговор Дине, а за крис нож је више него очигледно. Расправу можемо да водимо тамо. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 14:40, 16. април 2007. (CEST)[одговори]

Дина и даље[уреди извор]

Погледао сам чланак још кад сам урадио то - синопсис дефинитивно не чини 65% "кратак садржај романа". А детаљни синопсис је у нашем случају бесмислен, будући да чланак нема други садржај, и обиман синопсис само доприноси његовој неенциклопедичности. Такође, зашто ову расправу не водимо на одговарајућој страни? --Бране Јовановић, ДГзС <~> 14:53, 16. април 2007. (CEST)[одговори]

Dina, nastavak[уреди извор]

Mare, taj sam sadržaj premestio, nisam ga obrisao - nisam napisao da mu uopšte nije mesto u članki, nego da u ovom obimu ne odgovara ovakvom članku tj. da bi bolji utisak odavao da je kraći. Ako ti nisi voljan da razmotriš tu opciju, u redu, tvoje je pravo. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 17:23, 16. април 2007. (CEST)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:Чланак.JPG[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Чланак.JPG. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли да обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала. Бране Јовановић, ДГзС <~> 08:59, 17. април 2007. (CEST)[одговори]

Možda bi razmotrio neku klipart sličicu, kao što je Image:Edit-paste.svg? Na Ostavi ima pregršt takvih, naročito u ovoj kategoriji. Pozdrav. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 08:59, 17. април 2007. (CEST)[одговори]

Rešio sam - pretpostavljam da si ovo imao na umu? Pozdrav. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 09:05, 17. април 2007. (CEST)[одговори]

О оном лику који је говорио о усташама и вређао[уреди извор]

Не знам да ли си у току, и на шта тачно мислиш ... није се радило ни о каквом лику који је нешто говорио ... блокирао сам Корисника Б2 зато што је ионако био овдје на условно (за увијек блокирани корисник који је добио шансу и даље да ради под условом да се не мијеша ни у какве расправе и свађе). То је прекршио и због тога је блокиран. Што се тиче друга два гласања - то су администратори и њихов прекршај се састоји у томе да су неког одблокирали без консултације администратора који је блокирао, него су то ријешили "у четири ока". О таквим стварима немамо политику, али сам ја на такве појаве веома сензибилан пошто оне представљају поткопавање ауторитета и угледа једног администратора (који је блокирао). Гдје би стигли са таквом праксом да један блокира, а други одблокира, па тако у круг. То за мене представља најгрубљи прекршај коришћења администраторских права.

Дакле, случај са Мадуишом нема никакве паралеле ни са једним од ова два-три.

У сваком случају, ја сам велики заговорник политике нулте толеранције према искуснијим корисницима а поготово према администраторима. Дакле, не ради се ни о каквој администраторској солидарности него о пракси да, ако је неко блокиран, неко за то сноси одговорност и највјероватније стоји иза тога (грешке су изузетак). Одблокирање истог корисника без консултације са администратором који га је блокирао - није багателни прекршај, као су га неки корисници (и администратори) интерпретирали, него "лакмус папир" схватања администраторских дужности и коегзистенције и сарадње са другим администраторима. Наравно да се дотични администратор после такве акције пита: "Који ћу ја к**** овдје уопште?".

Друга је ситуација, када у склопу рада на некој теми два администратора имају дијаметрално различите погледе на рјешење дотичних проблема и ступе у рат измјена (што се, због њихове одговорности, само по себи не би смјело десити) - тада не смије ни један употребити администраторско право блокирања или заштите стране, пошто представљају страну у сукобу. Тада на сцену ступају други администратори у редовном поступку рјешавања проблема (заштита стране, рјешавање стручног сукоба и сл.).

Надам се, да сам ти мало јасније предочио дотичну проблематику. --Kaster 09:20, 18. април 2007. (CEST)[одговори]

PS. Како би било да архивираш овај разговор, величина му је скоро 100 килобајта? --Kaster 09:20, 18. април 2007. (CEST)[одговори]

Састанчење[уреди извор]

Хехе, ја сам изгледа преузео од Филипа улогу дозивања тебе на састанке. `Ајде бре Маре, сврати, сутра нам почиње састанак у 15, па би било лепо да и тебе уживо упознамо. Надам се да ће ово бити први успешан позив :) --Кале info 01:09, 22. април 2007. (CEST)[одговори]

Portal:Fantastika[уреди извор]

Pozdrav. Malko sam preuredio Portal:Fatnastika tako da se izabrani članci sada automatski menjaju svaki mesec. U aprilu sam ostavio Dart Nihilusa, za maj sam stavio ROBOTECH, a za jun Galaktička Republika. Pišite i predlažite još članaka. -- Bojan  Razgovor  13:31, 29. април 2007. (CEST)[одговори]


Проблеми са ауторским правом за Слика:Medieval.jpg[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Medieval.jpg. Међутим, ова слика би ускоро могла бити обрисана осим ако се не утврде носилац и статус ауторског права. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању слике које се укључују у Википедију из разлога закона о ауторском праву (погледај Википедијину политику ауторског права).

Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над сликама се означавају коришћењем шаблона за ауторско право. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На страни Википедија:Шаблони/Ауторско право нађи одговарајући шаблон и стави га на страну са описом слике овако: {{ИмеШаблона}}.

Молим те назначи податке о ауторском праву на свим осталим сликама које можда већ јеси или ћеш послати. Запамти да би администратори могли да обришу слике без ових важних података. Ако имаш било какво питање, слободно ми се обрати, или их постави на страни намењеној за те ствари. Такође, погледај и Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Хвала.  Bojan  Razgovor  12:56, 2. мај 2007. (CEST)[одговори]

Pretpostavljam da je u pitanju greška, pa sam ispravio, ali bih te zamolio da malo više obratiš pažnju prilikom slanja slika. Hvala. --Бране Јовановић, ДГзС <~> 09:12, 21. мај 2007. (CEST)[одговори]

Фантазије итд.[уреди извор]

Овде имаш позив на разговор. А између осталог бих те замолио да даш неку идеју како превести реч undead.--Михајло Анђелковић { talk } 11:47, 8. јун 2007. (CEST)[одговори]

Светлосно штагод[уреди извор]

Хајде сад и ти мало погледај шта све тамо пише. Мени досади да се сам натежем.--Михајло Анђелковић { talk } 16:20, 12. октобар 2007. (CEST)[одговори]

Жлезда[уреди извор]

Егзокрино-ендокрине жлезде су оне са двоструком функцијом/секрецијом, како год. Што се наводне грешке тиче цитираћу ти Н. Шербан из Почетно о ћелији : Уколико пак синтетисани производ бива упућен ка међућелијским просторима и тако усмерен ка капилару и посредством крвног тока а не посебног изводног канала доспева до места на коме испољава своје дејство, говори се о ендокриним жлезданим епителима који творе ендокрине жлезде. Да не цитирам даље да не бисмо ни ти ни ја беспотребно губили време, ти читајући, а ја пишући... Мислим да је општепозната ствар да се размена материја не врши директно изеђу ћелије и капилара већ да се ту умеће међућелијска течност/простор. Тако да НЕМА грешке у тексту! Хвала ти што пажљиво читаш оно што пишем јер је могуће да се грешка поткраде, али овог пута то није случај. Срдачно.--Тснена 14:26, 31. октобар 2007. (CET)[одговори]

Dragi Mare...[уреди извор]

Koliko se ja sećam, ti si meni pretio da ćeš me blokirati ako nastavim da menjam TVOJE članke bez pitanja. Kad sam pitala na trgu druge administratore da li je to dozvoljeno jednom administratoru, rekli su da nije i blago su te prekoreli. Ti si tada predao svoja ovlšćenja i nestao sa Vikipedije.

Sad da ja tebe nešto pitam. Ako ti nisi mogao da izdržiš packu koju su ti dali pa da ostaneš i da lje pišeš članke, kako to očekuješ od mene nakon toga što su me bukvalno spalili na lomači?

Mnogo sebi dozvoljavaš.

Jagoda

Ne razimem tu potrebu...[уреди извор]

Za likovanjem. Takodje je vrlo cudno da si se BAS sad pojavio. Ne vidim da nesto pises clanke, a posto ti "ne visis na stranicama za razgovor" sta onda uopste trazis ovde?

A to dal su SVI protiv mene... Zivi bili pa videli. I nemoj mi molim te vise ostavljati tvoje besmislene lesinarske poruke. Mrzi me da ih stalno ekspedujem u kantu za djubre. Osim toga, jos uvek nisam mrtva. Malo si pozurio. Jagoda

Није наведен извор за Слика:Borbeni manevri.gif[уреди извор]

Хвала ти што си послао (послала) Слика:Borbeni manevri.gif. Међутим, видим да на страни са описом слике тренутно није наведено ко је аутор садржаја, па је статус ауторског права нејасан. Ако ти ниси творац датотеке, треба да наведеш образложење зашто имамо право да је користимо на Википедији (погледај означавање ауторског права ниже). Ако ниси ти сам(а) творац датотеке, мораш да наведеш где си је добавио(добавила) тј. у већини случајева везу ка сајту са којег је преузета, као и услове за коришћење садржаја са те стране.

Ако твоја датотека такође нема ни ознаку за ауторско право, и то треба додати. Ако си ти направио(ла) или снимио(ла) слику, аудио или видео, онда можеш да употребиш ознаку {{ГЛСД-ја}} да би предао(ла) рад под ГЛСД (GNU FDL) лиценцом. Ако верујеш да испуњава услове за поштену употребу, употреби на пример ознаку {{поштена употреба у|име чланка}} или неку од других ознака наведених на Ауторско право#Поштена употреба. За комплетан списак ознака за ауторска права које можеш да употребиш види Википедија:Шаблони/Ауторско право.

Ако си послао(послала) и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и на њима навео(ла) изворе и ознаке. Списак датотека које си послао(ла) можеш да погледаш овде. Слике без извора и ознаке могу бити обрисане недељу дана након слања, као што је наведено на Википедија:Правила о коришћењу слика#Слање слика. Ако имаш било каквих питања молим те постави их на страни намењеној за то. Хвала. Dzordzm 17:59, 8. новембар 2007. (CET)[одговори]

Ја сам то сада средио (али нећу и следећи пут :)). Обавезно оди на страну слике овде и види како то треба урадити. Треба: пренети потпуно исту лиценцу као тамо (а не креативну интерпретацију), превести текст са описом, обавезно назначити да је слика са енглеске Википедије и оставити везу, и такође оставити међувики овде као и на енглеској Википедији. Изгледа компликовано али то све омже да се уради за 2 минута и уштеди много главобоље касније. --Dzordzm 03:26, 10. новембар 2007. (CET)[одговори]