Разговор с корисником:Милош/Архива10

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Како да додајемо синониме?[уреди извор]

Како да додам синоним за одређене појмове? На пример, код описа корпорације и компаније требало би додати и домаћи термин "предузеће". Или, код невладиних организација (што је, у принципу стари термин али и даље у употреби) требало би, по препоруци, користити термин цивилне организације.

Да ли, код превода чланака, да додајемо и домаћа мишљења о одређеним појмовима или да се држимо само оригиналног текста?

претња или изазивање националне, верске и сл. нетрпељивости[уреди извор]

Gospode Boze, ljudi moji, pa kad cete vec jednom prestati sanjati!!! Te tzv. Republike srpske nema, niti ona postoji: sve je to samo jedan los san, nocna mora, koja bi po svemu sudeci trebala uskoro da prodje i da konacno dodje SLOBODA kakvu smo svi i zasluzili.

Напомена ВандалБу: Једна је категорија када неко нешто напише на страници за разговор, друга када напише у чланку. Са страница за разговор се не бришу коментари, осим ако нису претња или изазивање националне, верске и сл. нетрпељивости. Изношење друкчијег мишљења, макар оно погађало неког и макар било избљувак нечијих неостварених жеља, треба да остану. У горњем тексту нико није рекао да су ови или они овакви или онакви, већ је изнео своје политичко уверење (макар какво било). А то се свакодневно чини на страницама за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 02:13, 21 јул 2005 (CEST) ЧланакРазговорУреди+историјазаштитиобришипреместинадгледај

Ја сам тај коментар обрисао јер сматрам да представља изазивање националне, верске и сл. нетрпељивости, и истовремено претњу делу српског народа. Ти сматраш да је то само избљувак и да га треба оставити, а ја сам и даље за брисање. Вандал Б 08:15, 21 јул 2005 (CEST)

Стави то негде на гласање. Нпр. на Трг/Википолитика. Овде је у питању мој начелан став (није било "побићу вас", није било "Срби/Роми/Хрвати итд. су говна") да треба оставити све што није отворена претња и отворено изазивање националне, верске и сл нетрпељивости. Са друге стране, стварно ми је ма какво смарање поводом једног избљувка фрустрације превише. Дакле, треба видети шта људи у глобалу мисле. Узмимо, гласа се недељу дана и ако једна од опција има 50% +1 глас, то се примењује. --Милош Ранчић (разговор) 08:56, 21 јул 2005 (CEST)
Иначе, моја понета је да од оваквих реакција (на избљувке и на странама за разговор) почиње цензура. ... А то не ваља. По сличној аналогији се нпр. може избрисати разложна критика овога или онога само зато што се то неком одавде не свиђа. --Милош Ранчић (разговор) 08:56, 21 јул 2005 (CEST)
Знаш шта мислим о гласањима за сваку ситницу и "вишку демократије":). Нисам за то да се гласа о конкретној ствари, а ако можеш да формулишеш нешто што би био начелни став наше википедије онда ћу да гласам за гласање. Претња није упућена појединцима (побићу вас), него целом народу и држави (Republike srpske nema, niti ona postoji: sve je to samo jedan los san, nocna mora, koja bi po svemu sudeci trebala uskoro da prodje). А изазивање националне, верске и сл. нетрпељивости је чињеница.
Не желим нашу википедију поредити са хрватском, а поготово не са босанском, али покушај написати на њиховим википедијама неки сличан избљувак против њих и види колико дуго ће остати. Невезано за ово, погледај чланак Crnogorci код Хрвата. Врло поучно. Нисам знао да је између осталих Црногорац био и Стефан Немања.:) Поздрав Вандал Б 09:12, 22 јул 2005 (CEST)

Сумњам да би са енглеске Википедије било обрисано да неко на страни за разговор напише "САД нема, нити она постоји: све је то само један лош сан...". Можда би било обрисано са неке друге велике (не могу да гарантујем како би баш Немци реаговали... ;) ). Поента је да је брисање овако нечег лоша пракса и увод у неку врсту цензуре. Са друге стране, стоји и то да ма каква реченица тог типа на ма којој страни (на страни о Хрватској или БиХ или САД или Француској) оптерећује разговор. Са треће стране, све се то може у одређеном тренутку архивирати и неће бости очи... --Милош Ранчић (разговор) 13:23, 22 јул 2005 (CEST)

Што се тиче "општег принципа", пре свега је важно имати на уму да је ово општа енциклопедија на српском језику и да јој отуд име "српска Википедија", а не зато што је ово енциклопедија намењена Србима. Подразумева се да ће овде бити боље описане српске теме него на нпр. бугарској Википедији, али то је само зато што је знатно више оних који говоре српски боље упућено у српске теме од оних који говоре бугарски и обратно. У крајњем случају, то је ствар одређене културе. Нормално је да овде имамо прво обрађену целокупну српску књижевност, а потом никарагванску. Ипак, и енциклопедијски и википедијански принципи су исти и овде и на енглеској и на француској Википедији. Можемо мало врдати тамо где имамо простора: како му дефиниција дође, као и Французи (мислим на људе са француске Википедије), имамо наклоност према синкретичким текстовима, док је симпатетизам догма на енглеској Википедији (надам се да сам потрефио термине :) ). --Милош Ранчић (разговор) 13:23, 22 јул 2005 (CEST)

Е, сад. "Општи принцип" који мора да важи и на странама за разговор јесте да не сме бити претњи, нелегалних активности (дакле, оних активности које су и у писаном облику нелегалне; не опис нелегалних активности и сл.) нити позивања на расну, верску, националну итд. нетрпељивост. Ако бисмо као "општи принцип" увели и то да се бришу све поруке са страна за разговор које су типа "Тунгузије нема, нити она постоји: све је то само један лош сан..." (јер не можемо забранити само постојање порука које се тичу српских националних држава), онда долазимо у поприлично апсурдну ситуацију -- у којој велики део политички обојених разговора није дозвољен. То се лако може пренети и на друге сегменте и онда не само да смо на прагу врло ригидне цензуре страница за разговор, већ себи намећемо врло непријатну обавезу, али и отварамо врата бескрајним свађама. Мислим да нам то не треба... Зато сам и препоручио да у оваквим приликама гласамо по изузецима, а не о правилу. --Милош Ранчић (разговор) 13:23, 22 јул 2005 (CEST)

Што се тиче hr: и bs:, стварно ме не занима да се бринем о квалитету њихове Википедије, као што ме не занима ни да се бринем о квалитету енглеске, француске или руске Википедије. Колико је у bs: случају на то додата њихова ксенофобија, толико стварно немам времена да тумарам по другим Википедијама и гледам шта су они о чему написали. Како ми се чини, ако те интересује да се тиме бавиш, мислим да на хрватској Википедији можеш аргументовано да разговараш о некој теми. Онај "Биоград на мору" сам исправио, али ме стварно мрзи да исправљам све и свашта тамо... То чак ни овде не радим. --Милош Ранчић (разговор) 13:23, 22 јул 2005 (CEST)

Ок, убедио си ме:) Само још коментар о "братским" х-б википедијама. Бошњачку уопште и не отварам (бесмислено је), а код хрвата посматрам теме везане за Србе, Србију,... и мој принцип рада је да не мењам ништа битно, већ само указујем на бесмислице и износим своје мишљење, што с времена на време има неки учинак. Њима остављам да моје примедбе усвоје или не. Вандал Б 14:17, 22 јул 2005 (CEST)

За Милоша Ранчића[уреди извор]

Одавно сам покушао да дођем некако до тебе. Међутим, изгледа да ниси био на Википедији.

Питао бих те у вези неких мојих чланака за које постоји напомена да нису неутрални. Прво, о генералу Велимиру Терзићу. Ја сам са тим чланком стао, као и са чланком о Арси Јовановићу и Пеку Дапчевићу. Не бих желео да их наставим, а да се претходно не консултујем с тобом по питању неутралности. Тачно је да је малкице било преувеличавања код генерала Терзића, поготову код наредбе за рушење мостова на Неретви и његове бојазности због Драже Михаиловића. Међутим, веруј ми, темом НОБ-а се бавим преко 10 година и имао сам прилику да се уверим заиста да је генерал Терзић издао ту судбоносну наредбу за рушење мостова и да је из Москве писао Титу и саветовао га да обрати пажњу да милитаризује Банат да би потпуно пресекао Михаиловићеве четнике који су формирали национални фронт у Србији са Недићевцима. Међутим, пошто је то и даље табу-тема, нека тако и остане. Тај чланак ће ићи поново изнова, наравно ако се ти сложиш. Исто ће бити и са Пеком и Арсом Јовановићем. Друго. У вези писања о Леки Ранковићу. Још тада сам желео да ти се обратим и да ти кажем да је "пиджама", чисто грешка у куцању, јер је заиста чланак велики, па нисам стигао да га проверим у потпуности. Ја сам ценио да о таквим личностима (Милош Минић, Лека, Милован Ђилас), о којима се и дан данас прича заслужују више места у Википедији.

Међутим, да не испадне да желим да радим на своју руку, ја бих волео да чујем твоје мишљење, коментаре, савете о овим питањима како би сарадња наша у будућности била још боља. Ценим те као главу Википедије, па сам зато решио да ти се обратим.

Поздравља те--А.Динчић 14:54, 23 јул 2005 (CEST)

Нема никаквих проблема у вези са постојањем квалитетних чланака о свим значајним политичарима и војницима из НОБ-а и СФРЈ. (Штавише, једна од мојих потрага ових дана је потрага за квалитетним чланцима које бисмо ставили међу изабране; приметио сам да су чланци које си ти писао врло добри и уз неке ситне измене, они ће имати све предуслове да се кандидују за изабране чланке.) Имам само начелну напомену везану за њих: Преко тога што се по димензијама злочина и тоталитарности система који су направили не могу поредити са политичарима и војницима из Стаљиновог СССР и Хитлерове Немачке -- да би текстови о њима (Пеку Дапчевићу, Александру Ранковићу, Миловану Ђиласу итд.) били у потпуности коректни, мора се напоменути каква је била њихова улога у неким не малим злочинима партизана, односно, у тоталитарном систему СФРЈ. --Милош Ранчић (разговор) 09:28, 24 јул 2005 (CEST)
Као што сам и у једној другој прилици то напоменуо, није неопходно консултовати се са мном, већ само треба квалитетно и са свих страна описати одређену особу и њен рад. Најбоље је да, када желиш да пишеш о њима, сам то и радиш. Јер, сви ми други можемо само да "приметимо да нешто не ваља", а једино особа која се интензивно бави одређеном материјом може квалитетно да обради ту материју са свих страна. --Милош Ранчић (разговор) 09:28, 24 јул 2005 (CEST)
Надам се да сам ти био од помоћи :) --Милош Ранчић (разговор) 09:28, 24 јул 2005 (CEST)

е-пошта[уреди извор]

На листи администратора пише да нешто око те поште да се јавим. Па ваљда пошто си ти бот треба нешто да спетљаш око тога да ми пошта стиже преко sr@vikipedija.org. И ја сам овде релативно нов па ако можеш то мало боље да ми појасниш. Хвала --Милан Јелисавчић 19:11, 2 август 2005 (CEST)

Милбот сјебао[уреди извор]

11. век. Шта рећи више. само уредно пријављујем, као што темплејт налаже. --Дунго (р) 13:58, 3 август 2005 (CEST)

Green, pitanje[уреди извор]

Miloše, pokušao sam, uz pomoć Вучка prebaciti jedan svoj tekst na ćirilicu (ionako kad budem to radio, prebacivat ću jedino tekstove koje sam ja napisao), ali kad ga iz gornjeg prebacim u donji prozor, u ćirilicu, ne mogu nikako napraviti copy-paste, tj. ne mogu ga uopće zacrniti (zaplaviti), jer kad to učinim, pa kad pustim dugme na mišu, nestane ono što sam zaplavio, pojavi se opet "čisti" tekst, i ne mogu izvršiti niti copy. Iživciralo me to. Kako da to napravim?

Unaprijed hvala, Green.

Извини што ти дуже време нисам одговорио. Нисам сигуран у чему је проблем, па ако ти је напорно да пребацујеш текст у ћирилицу, слободно га стави латиницом и већ ће неко текст пребацити у ћирилицу. --Милош Ранчић (разговор) 21:41, 12 август 2005 (CEST)
Е, да. И добро би било да се пријавиш па да знамо да чланке ти убацујеш. --Милош Ранчић (разговор) 21:42, 12 август 2005 (CEST)

Слика (мапа) за Средоземно море[уреди извор]

Милоше,

Видим да си стручњак. Молим та да у мом (нашем) чланку о Средоземном мору убациш мапу Средоземног мора, коју сам већ видео на Википедији, јер нисам савладао технику убацивања слика.

--Момир Томић 15:04, 10 август 2005 (CEST)

Енглески језик и шта већ[уреди извор]

Пренео сам на своју страну за разговор, а слично сам хтео да ти предложим: да је требало то да напишеш лепо код мене, јер се очигледно радило о мом образовно-културном профилу. :) Мислим да што се тиче тога не мораш да ме подучаваш, јер сам прилично уверен да нећу израсти у фашисту у било ком смислу. Што се тиче мојих уверења и политичких схватања, не желим да их имам, јер ме политика не интересује. А астурлеонски ми је први пао на памет јер сам смишљао који чланак да ставим, а говорило се о језику. :) --Дунго (р) 21:37, 12 август 2005 (CEST)

Обећање[уреди извор]

Ово је моје часно златиборско обећање да више нећу намјерно изазивати пометњу ни на којој Википедији у вези са Златибором и Златиборцима, који заиста јесу Срби српског матерњег језика, као што сам то већ рекао овдје још прије него што сам отишао на енглеску Википедију. --Ђорђе Д. Божовић 14:50, 13 август 2005 (CEST)

Пирамиде[уреди извор]

Видео сам још јутрос и видео да је неко ревертовао на моју измену. Не знам због чега морамо да напомињемо да је у складу са ГФДЛом или шта већ. Иначе, Саша је осмислио овај "дисклејмер", а ја сам га само прекопирао. Bottom line, мени је све једно. То се договори са Суботичанином. By the way, ако ни0си у великом послу, ајде мало сврати до ирца. --Дунго (р) 15:03, 18 август 2005 (CEST)

Republika Srpska Krajina[уреди извор]

Članak kakav je na en. wikipediji Vodomar je preveo do kraja (13.6.), a sad ga je Mir "dohvatio" :-). Naravno moguće je uzeti zadnju Vodomarovu verziju (ako se želi), a i Mirova nije loša :-). SpeedyGonsales 22:01, 19. август 2005. (CEST)[одговори]

.. Ај дођ. Битно је... --Дунго (р) 23:58, 20. август 2005. (CEST)[одговори]


Ако те не мрзи да провериш пошту, дођи на ирц. --Дунго (р) 19:16, 24. август 2005. (CEST)[одговори]

Одговор[уреди извор]

Имаш одговор на мојој страни за разговор. Можемо већ од петка да се чујемо, а можда се у недељу и видимо. Углавном сада сам ту. Само рачунар ми тренутно не ради па се јављам из рачунарске лабораторије МАТФ-а. --Ђорђе Стакић (р) 15:17, 31. август 2005. (CEST)[одговори]

Balkan linguistic union[уреди извор]

Овако: одеш на тај чланак и додаш српске примере свуда у чланку. Акценат је на секцији Future tense formation, бар ми је тако рекао Богдан са ро: на ирцу, али не би било лоше додати по целом чланку српске примере, а ако знаш и за остале сродне језике. Ја нисам био сигуран да ли ћу добро урадити, тако да сам оставио то на теби, јер: боље да се уради ваљано - никуд се не жури. --Дунго ۞ 20:38, 5. септембар 2005. (CEST)[одговори]

Нажалост не ;-)

I have been working on improving the article since its nomination for deletion in the English Wikipedia. So far, I have added sections on literature, music, art, cinema and theatre with more to be added in future days. I may or may not have this work completed by the close of the vote but I am letting you know that I am continuing to work on it. I would be grateful if you could have a look at it expecially given your background in the area. 203.26.16.66 08:48, 7. септембар 2005. (CEST)[одговори]

aka Capitalistroadster on the English wikipedia.

Црногорски језик[уреди извор]

Немој да одустанеш од уређивања овог чланка, нити да будеш малодушан и/или препотентан. Настави дискусију до краја! [[1]]--RockyMM

Сада када сам размислио мало, а и распитао се о теби, чини ми се да сам се држао погрешних аргумената и погрешне стране. Но, сада је прекасно за повлачење. Мислим да ћу на чланак ставити таг и за експерта и за "factual dispute" или како се већ зове. Било како било, нисам реаговао како је требало и извињавам се још једном ако сам те увредио или био напоран. Знам да вероватно одвајаш много слободног времена за Википедију и да вероватно немаш времена и живаца да се натежеш са лаицима попут мене и Смоленског. Надам се да ћеш наставити да пратиш развој овог чланка.--212.200.83.239 00:33, 12 октобар 2005 (CEST)RockyMM

Скидање блока[уреди извор]

Можда је време да се скину они дуготрајни блокови које смо ставили на корисника "Цептер_има_900_милијарди" у јуну ове године. Мислим да су одрадили своју сврху, а данас ми је стигла и прва притужба на незаслужено и ничим изазвано блокирање конструктивне кориснице. Ако се слажеш, иди их скини (неке сам ставио ја, неке ти), можда има и још. --Dzordzm 22:31, 14 октобар 2005 (CEST)

Црногорски језик[уреди извор]

Зашто мислиш да реченице типа Говор Црногораца се разликује од књижевног српског... и ..српски језик ијекавског изговора, како је окарактерисан у Уставу... не треба да стоје у овом чланку? Кажеш да је нешто примјереније чланку о Црногорцима. Шта? и шта је од свега тога што си избацио из чланка било нетачно?--Ђорђе Д. Божовић 23:23, 14 октобар 2005 (CEST)

Волео би да си прочитао правила зa коришћење лиценце коју сам ти поверио пре него што си једно од признања доделио Голији. --Покрајац|разговор 13:09, 18 октобар 2005 (CEST)