Разговор с корисником:Тснена/Архива01

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Тснена/Архива01. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Тснена/Архива01. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Јованвб 19:33, 25 новембар 2005 (CET) Хвала на добродошлици. Мало сам збуњена и још се не сналазим сасвим добро па се унапред извињавам на почетничким грешкама.

Латиница[уреди извор]

Поздрав, замолио бих те да не правиш измене и чланке латиницом јер ће се обрисати без обавештења. Хвала --Саша Стефановић ® 22:47, 26 новембар 2005 (CET)

Може да се пише и српском латиницом али онда остављаш много посла нама који касније сређујемо те текстове, иначе твој чланак се неће обрисати зато што је писан српском латиноцом и веома је добар. Програм постоји и налази се на овој страници http://www-2.cs.cmu.edu/~aleksa/vucko/jsvucko.html . Е да добродошла, драго ми је да желиш да нам помогнеш. Не знам да ли си видела Портал:Биологија. --Саша Стефановић ® 23:03, 26 новембар 2005 (CET)
Нема на чему, уопште ми не смета да ми се обраћаш овако како си почела јер је то најбољи систем комуникације, тада ми избаци поруку да ми је неко писао и одем, видим и могу одмах да одговорим. Иначе једна ствар око тог дописивања, када завршиш са поруком стави на крају --~~~~ јер је то потпис и даље твоје име, време и датум када си послала поруку. Драго ми је да сам ти помогао, и у будуче уколико имаш било каквих проблема у вези Википедије слободно ми се обрати, и биће ми драго да ти помогнем. --Саша Стефановић ® 23:22, 26 новембар 2005 (CET)

Одговор на "Подела текстова"[уреди извор]

Снежо (уколико смем да те овако зовем) уопште ме не „давиш“, као што сам и раније рекао, биће ми драго да ти помогнем. Текст делиш тако што одлучиш који део желиш да ставиш у други чланак и њега копираш и једноставно пренесеш у нови чланак, да би та два чланка повезала једноставно користи нпр. [[деоба]] и он да изгледа овако као повезница ка чланку деоба. То можеш да додаш у том тексту који ти је изворни, илити, у тај текст којег делиш, постоји још система везивања али сви се заснивају на истом принципу. Уколико ти није баш све јасно погледај страницу Википедија:Како се мења страна, тамо ти је све укратко објашњено како се чланци везују један за други, како се убацују спољашњи линкови, додају слике, и све остало. Извини што ти мало касније одговарам, раније био сам заузет. --Саша Стефановић ® 00:18, 28 новембар 2005 (CET)

чланак о ћелијској деоби није обрисан већ је страница преименована и има боље име. (Челијску деобу - Ћелијска деоба. - из генитива у номинатив).

Пар савета -

  • пре писања чланка проверите да ли већ не постоји та тема под неким другим именом
  • ставите чланке у категорије (на дну чланка) како би се лакше могли наћи
  • ставите повезнице (линкове) на ту страницу.

Најбоље би било да погледате како се најквалитетније пишу чланци- ево једноставног примера: Напади 11. септембра 2001. - уђите у "уреди" и погледајте како се раде линкови, нови пасуси и како би требала изгледати шема чланка: на почетку дефиниција и увод и касније продубљавање у тему. Засад то.

Поздрав и срећно, --Д Орловић 15:17, 28 новембар 2005 (CET)

Добро дошла и са моје стране. Овде смо сви на ти без обзира на све друго :-). Парче савета... у поље "тражи" укуцај ћирилицом Категорија:Помоћ и добићеш списак свих чланака о томе као се нешто ради... Када неком хоћеш да одговориш, нпр мени кликнеш мишем на мој потпис на крају овог текста и одеш на моју корисничку страну. Тада кликнеш (горе) на "разговор" па када се та страна отвори на "уреди". Тада мишем одеш на дно текста и напишеш шта желиш. Поруку потписујеш тако што кликнеш на другу коцкицу (горе) почевши са десна и потпис и време се аутоматски упише (наравно онда све снимиш доле лево "сними страницу"). срдачно --[[Goldfinger]] 22:42, 3 децембар 2005 (CET)

био сал слободан да ти мало сређујем главну страну... искуство је да чланке треба евидентирати, и због себе саме а и да други виде шта си баш ти урадила! Наравно ако ти се не виђа уђеш у "уреди" и избришеш --[[Корисник:Goldfinger|Goldfinger]] 23:16, 3 децембар 2005 (CET)

Твоје школице :)[уреди извор]

Можеш ли на корисничкој страни и да наведеш адресе тих сајтове гдје се налазе твоје школице? Види и Портал:Биологија. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:22, 3 децембар 2005 (CET)

Ћелијска деоба[уреди извор]

Твој чланак Ћелијска деоба сам мало хипертрекстовао. Када уђеш у уређивање чланка видећеш шта сам радио. Идеја је следећа:

  • чланак треба да буде визуелно лакши за читање
  • теби, као педагогу, не требам да причам да сваки непознати појам треба хипертекстуално обележити па да се, ако не постоји чланак, макар касније напише, па да онај ко чита а не зна шта је хромозом може да хипертекстуално "скочи" на чланак о хромозому нпр.

Твој чланак на кинеском (шалим се наравно) сам пажљиво прочитао и хипертекстовао све што нисам знао или ми се чинило да "обичан" читалац неће знати. На моје пријатно изненађење када сам снимио чланак доста тога је било већ плаво што значи да постоји чланак. На оно што је црвено кликнеш и напишеш чланак (наравно кад стигнеш). И два-три коментара:

  • примећујем да брзо учиш
  • тешко твојим ученицима, шта уче и шта морају да знају
  • научна подлога, оним смешним покретима, је заиста компликована :-)

Стојим на располагању за сва питања, а да ли ћу одговрити зависи да ли знам...али неко ће већ знати.--[[Корисник:Goldfinger|Goldfinger]] 14:03, 4 децембар 2005 (CET)

Здраво,

видим да позитивно напредујеш. Сада, за добробит Википедије, објаснићу ти интервики повезнице. То је веза са другим Википедијама. Тако можеш стављати следеће: довољан је један линк према енглеској В. и исто тако један на енглеској према нашој. Погледај како- уђи у уреди на дну твог чланка Хлоропласти - ставио сам један такав линк ка енглеској.

То такође омогућује откривање чланака којих нема на другим Википедијима, који се и награђују споменицама.

(понављам - важни су само енглески и наша-остале језике намештају разни аутомати)

Поздрав, --Орловић 20:13, 4 децембар 2005 (CET)

линковање[уреди извор]

Draga Snezho, dobrodoshla!

Vidim da si dipl. biolog i da jako puno pishehs u oblasti biologije, shto me bash raduje. Ja sam do sada napisala veci broj chlanaka, ali od kako si ti doshla, mnogo brzhe idu, jer nas je sad dve.

Imam samo jednu molbu, kada pishesh u chlanku o jednom pojmu, koji ima skracenicu, nemoj obe stvari da linkujesh. Na primer, u mom chlanku o ribozomima, ja sam bila pisala o informativnoj RNK (i-RNK), i linkovala samo jedno od ova dva, jer je jedno puno ime, dok je drugo svega skracenica, a sad sam videla da si ti linkovala oba. Ja sam vratila opet na staro, kad je samo jedno ima link za sledeci chlanak, jer ako se linkuju oba, onda izgledaju kao dva razlichita pojma, i onda moraju da se pishu chlanci na obe strane, koje su ustvari jedna te ista stvar.


Hvala!!  :)

Svetlana Miljkovic 03:29, 5 децембар 2005 (CET)


end. retikulum[уреди извор]

Evo dodeliću вам spomenicu za originalni članak pošto članak Ендоплазматични ретикулум не постоји нити на енглеској википедији (можете проверити овде и видећете да је линк црвен en:Spumavirus)

Само би вас замолио да на почетку чланка ставите кратку дефиницију. (Ендоплазматични ретикулум је... ), тако да читатељ читањем увода добије увид у чланак.

Поздрав, --Орловић 14:35, 5 децембар 2005 (CET)

ма то је само симболички показатељ да сте написали чланак који нема ни енглеска википедиј (која има преко 800,000 чланака а наша само 16,000)--Орловић 14:46, 5 децембар 2005 (CET)
УФ! Добро је! Био сам се уплашио да си онај тип биологичарке, која ће да се увреди/наљути или нешто из серије Бљак, на тачку број 3. Мој став је да се кроз ову "долину суза" најбоље пролази са смехом!

Следеће ... овде је прва реч СЛОБОДА, ради слободно што мислиш да је ОК да не угрожава другог. Додуше има и неки речник на Википедији сад какве су ту везе... али ти слободно напиши шта су нпр Митохондрије и у две три реченице. неко ко зна боље ће то сместити где треба а и саветовати те шта да урадиш. Мишљења сам ипак да ова Википедија управо треба много да помогне баш средњошколцима да чланци имају тај ниво. Да буду читљиви и лепи а да имају одговарајућу тежину у смислу тачности и количине информација. Ја највише волим да напишем "интигантни" чланак који ће неко допунити. Последњи из те серије је Српска застава, који сам започео са сазнањима која сам имао а сад ће неко други то да допуњава... Када одеш на неки чланак одеш горе на језичак историја и ту видиш како се чланак мењао у времену и ко га је мењао... можеш чак да видиш шта је ко радио, писао, брисао и уздисао. Чујемо се :-) --[[Корисник:Goldfinger|Goldfinger]] 08:58, 6 децембар 2005 (CET)

заборавих да кажем, моја сестра пофесор физике у средњој школи, управо иде у пензију, је имала надимак међу децом "средња вештица" пошто су друге две професорке имале надимак "мала" и "велика". Како тебе зову :-))) --[[Goldfinger]] 09:24, 6 децембар 2005 (CET)
"Скорашње измене" ти најбоље говоре ко је тренутно "ТУ". Већина екипе се бави и ирцањем, па ћаскају или се свађају :-))). Ја нисам у том фазону, тј. да будем искрен дан од 24 сата ми је мало, доста радим различитих ствари и Википедија ми је једино време за опуштање. ТВ скоро да и не гледам, ни спорт. Хм... више нисам сигуран шта да ти саветујем као следеће, мноооого брзо учиш. Ах да, код слика, фотографија које се аплоудују (шаљу на горе ка Википедијиним рачунарима) много више МОРА да се води рачуна о ауторским правима. Слика која је у нечијем "власништву" може да направи Википедији проблеме, пре свега правне природе. Пошто ми је глава пуна разних шифара, пасвордова и сличних ствари трудим се да што мање памтим. Зато сам отворио један Вордов документ у који сам ископирао разне шаблоне. И кад ми затреба само цопи/пасте... срдачно --[[Goldfinger]] 22:53, 6 децембар 2005 (CET)

Предлог[уреди извор]

Предлажем ти да наслове у чланцима пишеш малим словима, тј. да почетно слово буде велико а остала мала пошто чланци у том случају доста лепше естетски изгледају --Јованвб 15:24, 6 децембар 2005 (CET)


Споменице[уреди извор]

На Википедији постоји "алат" ѕа бројање измена, тренутно је у квару, тј. тај софтвер не ради али чим проради има да те окитим споменицама да будеш ко "божићна јелка" Можеш да одеш и у радионицу па доле десно имаш галерију википедијанаца да видиш с ким се дружиш. Има и слика са састанака ... тако сам се и ја "ослободио" да се дружим са београдском екипом. Осим тога су ми рекли да се "моје " пиво хлади у фрижидеру... Не знам како ћемо тебе да "намамимо" :-) Чланак слободно исправи ... ако се аутору не буде свиђало он ће опет да исправи... али у том случају други језичак самог чланка постоји за "разговор" ту можете са де убеђујете ... ко је у праву. Само без оштрих предмета, молим! Дамама је дозвољено да користе НОКТЕ! :-) --[[Goldfinger]] 23:16, 6 децембар 2005 (CET)

Imam jedno pitanje.. :) Napisala sam juche chlanak o celularnoj respiraciji, tj celijskom disanju. Sad, kako ja ne studiram u Srbiji, nije mi dostupna tamoshnja literatura, a poshto ovde studiram na englskom, ne znam koji se termini koriste u srbiji.. Jedina knjiga koju imam je jedan stari udzbenik koji je na srpsko-hrvatskom i koji je izdalo "svjetlost" Sarajevo, u kojem je Celularna respiracija nazvana i kao Oksidativna Aerobna Fosforilacija. Moje pitanje je kako se kazhe (i kako da nazovem chlanak) , tj koji od ovih termina se koristi u Srbiji, celularna respiracija, celijsko disanje, celijska respiracija, itd??

Chlanak je trenutno mislim pod imenom Ћелијско дисање.

Хвала!!

Svetlana Miljkovic 11:23, 7 децембар 2005 (CET)

Но, имам једно питање за тебе. Наиме, уочила сам неке материјалне грешке у тексту о репликацији па намеравама да их исправим. Надам се да те тиме нећу увредити.

Naravno da ne! Zato sam Vas i kontaktirala oko pomoci pri proveri nekih stvari!

Ти говориш у тексту о Оказакијевим фрагментима као РНК сегментима који граде ланац ДНК који заостаје, а оне су уствари само прајмери који омогућавају ДНК полимерази да изврши полимеризацију ланца који заостаје.

Sad sam ponovo prochitala tekst, i potpuno ste u pravu! Definitivno loshe izrazhavanje oko termina! Uosphte ne znam shto sam ovo napisala kako sam napisala: Они се надовежу на полинуклеотидни ланац тако што им се базе поклопе. Када се РНК Прајмери овако надовежу на ДНК молекул називају се Оказаки фрагментима (по научнику који их је открио (Реији Оказаки).

jer rnk prajmeri nemaju nishta sa tim... :) Sad cu da promenim..


Затим, у наслову Еукариотска репликација... пишеш о ДНК полимеразама прокариота(полимеразе I и III). Вероватно да су то само омашке превођењу са енглеског на српски. Поздрав.--Тснена 19:01, 7 децембар 2005 (CET)

i ovo je bezveze greshka... tako da sam i ovo ispravila!

Hvala puno na savetima/pomoci/proveravanju teksta!

Нигде није културно прислушкивати шта други причају сем на Википедији. Па пошто сам прочитао да имаш недоумицу око преправљања туђих грешака даћу ти свој пример. У почетку сам био веома опрезан чак и на очигледне омашке. Касније сам почео да исправљам и то ми је помогло да научим много о Википедији. Суштина Википедије је у иницијативи и компетенцији. Ако познајеш ствар и чињенице не одговарају тексту - нема чекања, питања, гласања итд. Ако ти се учини да неког на тај начин омаловажаваш, а ти измени и још допуни његов текст - да се види да познајеш тему.

Овде је фрка око ствари које се тичу неутралног погледа (прва заповест: нема личног става, искључива непристрасност) или есеја (друга заповест: нема ауторског текста, само референцирање на познате чињенице). Дакле, само напред. Ах, да ... ако успут налетиш на Голијин текст ... јебига ... ниси имала среће. --JustUser 21:23, 7 децембар 2005 (CET)

хеј, оно за Голију је наше локално зезање. Тип је ок, само брз на Ентеру кад му неко закачи његов текст. Иначе тренутно нема никог "незгодног" међу нама. Дакле "опуууууштено"! --JustUser 21:47, 7 децембар 2005 (CET)

Svetlana Miljkovic 21:12, 7 децембар 2005 (CET)

Само сам чекао...[уреди извор]

... када ћете да се нађете... ви што парлате кинески... мислиммммм... ти и Светлана Миљковић! Богами налетео јунак на јунака! Браво мајстори! :-))) --[[Goldfinger]] 22:02, 7 децембар 2005 (CET)


Повезивање појмова[уреди извор]

Ако у два чланка имаш исти појам у оба чланка их хипертекстуализуј (то, оно, мислиммм, значииии, две коцкасте заграде), а онд о том појму напишеш посебни чланак. Ко чита било који од прва два чланка и налети на овај заједнички појам отиће на прави чланак... ако сам добро разумео питање. Топло препоручујем да као browser (да,да, претраживач) инсталираш "Ватрену лисицу" (Fire Fox). baciću ti mejl sa adresom samo da se snađem --[[Goldfinger]] 09:08, 8 децембар 2005 (CET)

Ватрена Лија[уреди извор]

Предност је у томе што када одеш у View--> Toolbars ima Toolbar (то ти је она трака на врху претраживача са иконицама које нешто раде) po imemu Wikipedija sa dosta altkica koje su ti tad pri ruci. Још једо парче савета (кад већ није торта) када нешто преводиш отвориш још један екран (цртл+Н) и одеш на Крстарицу тамо имаш речник и читаш на једном екрану а на другом ти је речник при руци ... доста згодно. А за Ватрену Лију поступак је следећи идемо редом http://www.spreadfirefox.com/ одеш доле десно и кликнеш на Firefox Flicx onda u gornjem desnom uglu klikneš na Get Firefox 1.5 (i dobiješ stranu --- http://www.mozilla.com/firefox/) tu klikneš na veliko zeleno dugme Download Firefox posle downloada sačuvaš taj fajl i on ti služi za instalaciju... ili najbolje, navataš neko dete koje ima keca iz Biologije i kažeš mu da ćeš mu dati dvojku ako ti instalira sve kako treba... :-))) Kako usotalom piše na nekom uputstvu za pranje nekog džempera, prati u mlakoj vodi do 40 stepeni, blagim detedžentom ne cediti i šušiti na ravnom ... ili... dajte mami ona to već sve zna! :-))) --[[Goldfinger]] 15:41, 8 децембар 2005 (CET)

dva ista chlanka[уреди извор]

Sad videh da ste pocheli da pishete chlanak Генетички код , ja sinoc bila napisala , za sad, pochetak Генетски код ! :) Kad imate vremena, pogledajte shta sam ja napisala, i shta mozhe od toga da se prebaci na vash chlanak, tako da ne postoje dva chlanka na istu temu.

Hvala!!

Svetlana Miljkovic 19:35, 8 децембар 2005 (CET)

Само да се зна: Фенанкодус, тетракленодон, орохипус, миохипус... па тако 16 комада у палеонтолопком низу коња... још имам ТРАУМЕ из гимназије --[[Goldfinger]] 20:42, 8 децембар 2005 (CET)

Ovako, trenutno radim na chlanku Enzim, i poshto je poovelik, a i ja imam ispit sledeceg chetvrtka, malo cu se slabije javljati ovde, tako da nema problema oko toga shta Vi pishete. Tako da cu se zanimati sa ovim chlankom na poduzhe.

Blago Vama, vi ste zavrshili fakultet i nemate vishe ispite...

)

Svetlana Miljkovic 06:34, 10 децембар 2005 (CET)

Кичмењаци[уреди извор]

Нено, на српској википедији српски има предност :-) У чланку Кичмењаци сам хипертекстуализовао и српске називе рибе, сисари... и показало се да о њима већ постоје чланци :-) Стално имам дилему да нешто не буде исувише стручно само за биологе са факултетом и ону сироту децу којима предајеш (ноћу се будим сав у зноју - сањам да треба да поправим кеца код тебе...) а опет да буде разумљиво и онима који желе само да се глобално информишу о некој теми. Мислим да размеш шта је писац хтео да каже... --Goldfinger 11:46, 12 децембар 2005 (CET)

Цопу / пасте[уреди извор]

Најбоље је за сваку ову тему отворити нови наслов или ако се надовезујеш на неку почети у новом реду али да претходи две тачке : ти ће аутоматски увући пасус.

Зато нисам одмах приметио твоју поруку од 10.12.

Што се тиче "туђег перја" то стварно није лепо из више разлога:

  • за такав цопу/пасте треба имати писмено одобрење од сајта одакле је текст и слике са одобрењем да се дају у јавно власништво
  • етички је обавезно навести извор
  • али оно што је најгоре то може Википедију увући у проблеме типа ауторска права - па Суд - па одштета - па бламажа.

Мање више сви се овде трудимо и подсећамо стално један другог на ауторска права. То се нарочито односи на слике. Слободно иди на страну за разговор онога ко то ради и опомени га. Овде смо сви равноправни и нема љутње. Мање више стално неколико администратора је "он лајн" и они све време надзиру Википедију и као што видиш твој рад овде не пролази незапажено! Имаш већ и "споменицу за оргиналну одредницу"! Кликнеш на њу и видиш како мало људи је има! Ако ти нисам четитао сада је можда моменат :-) Да се вратим, онај ко не поштује правила Википедије прво бива опоменут, па...--Goldfinger 22:10, 12 децембар 2005 (CET)

Извини погрешио сам. Ја сам копирао са овог сајта [1]. Ако се твоји чланци нелазе и на том месту вероватно то онда нисам урадио ја :) --Јованвб 14:36, 13 децембар 2005 (CET)

Гоогле[уреди извор]

Ха,ха! Одем на Гоогле укуцам "Snežana Trifunović" добијем сајт www.zivotinjsko-carstvo.com/.../bioskolos.php кад ја тамо а оно једна ШАТИРАНА и МИНИВАЛИРАНА :-)))) професорка Биологије :-))). Готово! Проваљена си! :-))) --Goldfinger 22:59, 12 децембар 2005 (CET)

Што штета, баш фино! А што се тиче минивала и шатирања ми мушкарци се посебно разумемо у то! :-)))--Goldfinger 12:58, 13 децембар 2005 (CET)

Животињско царство[уреди извор]

Драго ми је да си ми се обратила. Овако да пробам да објасним и да се извучем из ове ситуације. Једним делом си у праву. У једном броју чланака сам користио сајт [2] не питајући за дозволу. У сваком случају сам се трудио да то не буде чисто преписивање (а онако добрим текстовима је тешко одолити), већ сам користио и друге изворе, нпр. Википедију на енглеском. Дакле, ако желиш да ме укориш за повреду ауторских права, можеш да нађеш упориште у чланцима које сам поставио на Википедију и нисам у довољној мери изменио. Ако не желиш да ти текстови стоје на Википедији (а чини ми се да то није случај) ја ћу те текстове изменити и још мало препричати тако да не буду твоје ауторско дело. Друго, текстови на Википедији се не потписују, а тако ни ја нисам потписао ни један чланак који сам поставио. Оно што се види на делу историја чланка је ко је поставио чланак и ко је вршио измене на чланку. Треће, постављао сам линкове ка животињском царству , можда не свуда, али ево нпр. на чланку Животиње погледај спољашње повезнице. Критику примам, а ако то није довољно реци шта треба да урадим. Поздрав Вандал Б 15:01, 13 децембар 2005 (CET)

  • Па могу ли онда да поставим чланке Nemertina, Nematoda и Annelida или ћеш то ти да обавиш? Боље је да их ти ставиш због потписа, а ја да се бацим на нешто друго. ок? Вандал Б 08:36, 14 децембар 2005 (CET)