Разговор са корисником:ADprom

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Поздрав, ADprom. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, ADprom. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Ф± 01:18, 18. август 2016. (CEST) --ADprom (разговор) 19:49, 21. август 2016. (CEST) Важи, обратићу вам се ако будем имао питања. Хвала.

Чероки[уреди]

Немам ја ништа против транскрипције "Чероки" (мада неки имају), него против стављања преусмерења на врх чланка. --Ф± 23:16, 29. август 2016. (CEST)

Ја сам мислио да је боље Чироки, под тим именом су познати у Србији, а изговарају и тако у Америци. Мада сам приметио да то и после ч кратко изговарају, а и некад се нечује који глас изговарају па звучи као Ч`роки или Чероки. Код Македонаца је наслов Чироки, а код Руса је наслов Чероки, а у тексту пише Чероки или Чироки. Како се иначе мења наслов, ја сам мислио да се стави преусмерење па неко од администратора одлучи да га прихвати или одбије. Онда вероватно треба за промену имена питати на страници за разговор, јел тако?--ADprom (разговор) 23:29, 29. август 2016. (CEST)

Можеш сам да извршиш премештање (у горњем десном углу, лево од поља за претрагу, постоји ознака "Више"; кад ту ставиш миша, отвара се мени, где постоји опција "Премести"), али код оваквих мање јасних ситуација је ипак боље расправити на страни за разговор. --Ф± 23:47, 29. август 2016. (CEST)
Видео сам сад. Хвала. Мислим да га није било првих дана након што сам се регистровао, јер сам негде прочитао упутство за премештање странице и то је поменуто али га ја нисам видео. Важи користићу и страну за разговор, кад је мање јасна ситуација.

--ADprom (разговор) 08:28, 30. август 2016. (CEST)

Споменица за тебе![уреди]

Original Barnstar Hires.png Општа споменица
За чланке о Индијанцима, запостављеној теми код нас  Bojan  Razgovor  06:26, 19. септембар 2016. (CEST)

Аутоматски патролирани[уреди]

Поздрав, колега. Пратим Ваш рад од самог почетка и могу да кажем да поштено радите овде, односно да нисте уносили никакве вандализме нити било какве штетне измене. Стога Вам предлажем да се кандидујете за добијање статуса аутоматски патролираног корисника, како се важе измене не би више морале патролирати. Више о овоме и о кандидатури прочитајте овде. --Miljan Simonović (разговор) 17:21, 28. септембар 2016. (CEST)

Ах, да. Нисам видео. Супер онда. Нисам једини који мисли тако. Face-smile.svg --Miljan Simonović (разговор) 17:57, 28. септембар 2016. (CEST)

Википедијанац године[уреди]

Nuvola filesystems services-gray.svg На страни Википедија:Гласање/Википедијанац 2017. године је покренуто гласање за Википедијанца 2017. године.

--Miljan Simonović (разговор) 19:52, 27. децембар 2016. (CET)

Птице[уреди]

Поздрав. Драго ми је што још неко, поред мене, пише о птицама. Интересује ме где налазиш систематику, тј. српске називе птица. Поздрав, Miljan Simonović (разговор) 20:37, 9. фебруар 2017. (CET)

Споменица[уреди]

Ево споменице за чланке о народима, језицима и животињама. Срећан рад и убудуће. --Ђорђе Стакић (р) 23:59, 2. април 2017. (CEST)

Ainu[уреди]

Obrisao sam izmenu jer se narod Ainu iz Japana razlikuje od Ajnua iz Rusije o kojima sam ja napisao članak. Njih navodim u članku o Sireniki Eskimima čijim se ovi potonji jezikom služe :)--Ivan Medenica (р) 16:43, 9. септембар 2017. (CEST)

Izvini, poglešno sam naveo. Sibirki jupici su Juiti i to sam pisao, a onda sam ih pogrešno naveo u članku o Sireniki Eskimima :D Totalno sam se pogubio sa ovom komunikacijom i člancima. Sada ću ispraviti grešku u članku. --Ivan Medenica (р) 17:27, 9. септембар 2017. (CEST)
Да не започињем нову тему, треба ми помоћ. Сређујем једну страницу и имам нешто на хебрејском, а не знам како да исправим тај језички шаблон ( {{Hebrew ...). Хвала пуно.--Ivan Medenica (р) 21:35, 10. септембар 2017. (CEST)
Хвала свакако. Снашао сам се на другом месту :) Поззз --Ivan Medenica (р) 21:58, 10. септембар 2017. (CEST)
Прво сам је крстио моравска црква, па сам је прекрстио у Моравичка јер не знак који је назив на српском. Ако желиш исправи је у Моравска :) --Ivan Medenica (р) 13:12, 11. септембар 2017. (CEST)

Савонијски народи[уреди]

Пошто су добили назив по Савонији, зар не мислиш да треба да се зову Савонски, а не Савонијски народи? --Miljan Simonović (разговор) 14:26, 21. септембар 2017. (CEST)

Припадници вероисповести[уреди]

Припадници вероисповести се пишу малим словом, не великим. Шта је чување дневне светлости? Самарџија (разговор) 15:27, 11. децембар 2017. (CET)

Заборавио сам да додам да је много боље особе са пацифичким острва него пацифички острвљани које пишеш велики словом (неправилно). Самарџија (разговор) 15:31, 11. децембар 2017. (CET)
Израз пацифички острвљани је буквалан превод и користи се само у опскурним медијима који немају лектора. Особе са пацифичких острва је боље. Самарџија (разговор) 19:55, 11. децембар 2017. (CET)

Ненасељена острва[уреди]

Видим да си исправљао оне неисправне шаблоне. Хвала --ЗаЗаМа шта кажеш!? 20:33, 15. јануар 2018. (CET)

Тинамуи[уреди]

Поздрав, видео сам да си додао систематику у овај чланак. Зар не би било боље кад би било униформно — да свугде иду латинска имена, а да српски називи, уколико су познати, буду у заградама (или обрнуто)? Овако је све помешано, час је латинско, час српско име. --Miljan Simonović (разговор) 10:55, 13. фебруар 2018. (CET)

Харпи орао[уреди]

Није проблем да променим назив. Хвала на предлогу. --ShadowPolymath (разговор) 20:24, 6. март 2018. (CET)

Птице[уреди]

Поздрав. Било би згодно да, уколико мењаш називе чланцима, ажурираш и овај шаблон. --Miljan Simonović (разговор) 17:58, 9. април 2018. (CEST)

Ја генерално све латинске називе „косим”, из више разлога. Прво, нису на истом језику (а у великом броју случајева ни писму) као остатак чланка, а друго, униформност. Пробаћу да нађем шта је исправно, пошто правилник нема ниједну референцу. --Miljan Simonović (разговор) 13:25, 11. април 2018. (CEST)
Да, само род и врста се пишу курзивно. :) --Miljan Simonović (разговор) 00:31, 30. април 2018. (CEST)

Ранко тренутно ради или је радио на том шаблону, тако да би било згодно да се њему обратиш, пошто он ради и ботовске измене, па би могао да то исправи. --Miljan Simonović (разговор) 12:41, 28. мај 2018. (CEST)

Провјери сада, мислим да сам ријешио проблем. — Ранко   Нико лић   16:13, 28. мај 2018. (CEST)

Јастребови (породица)[уреди]

Род Nisaetus — чини ми се да си мало помешао имена (сулавешки, валасов, планински, легов), пошто се не поклапају са енглеским именима. --Miljan Simonović (разговор) 15:59, 14. јул 2018. (CEST)

Латински или научни назив[уреди]

Видим да у чланцима које си писао, или код исправљања туђих, испред научног назива убацујеш "лат.". Научни назив није увек латински (Picea omorika није латински јер је оморика српски назив за овај четинар итд.). Према томе, не латински него научни назив. Gmihail (разговор) 12:05, 27. август 2018. (CEST)

Извор ти је просто невероватан! Зар њихова википедија треба да служи као узор. По њој је Тесла хрватски изумитељ (Nikola Tesla (Smiljan, 10. srpnja 1856. - New York, 7. siječnja 1943.) bio je hrvatski i američki znanstvenik i izumitelj) па можда то треба да напишемо и на Српској википедији (за коју неки кажу да је Википедија на српском језику -sic!).

Можда је боље да и Гугл убациш појмове latin names of animals и latin names of plants са једне стране и scientific names of animals и scientific names of animals са друге па ћеш видети разлику у броју страница које употребљавају ове појмове. Појам latin names се се среће на страницама које су писали лаици слични теби. Ради како хоћеш, али дозволи да они који мисле другачије не стављају скраћеницу лат. поред научног имена. Bok!

Gmihail (разговор) 12:44, 27. август 2018. (CEST)

Прочитај и ово https://www.botany.one/2017/02/latin-name-scientific-name-stand/ (ако умеш јер није на хрватском)Gmihail (разговор) 12:51, 27. август 2018. (CEST)

Wikipedia bureaucrat.svg На страници Википедија:Захтеви за администрирање покренуто је гласање о додели бирократских права кориснику Миљану Симоновићу.
Гласање траје у периоду 30. 9  — 7. 10. 2018. --Miljan Simonović (разговор) 18:23, 4. октобар 2018. (CEST)

Биохемија[уреди]

Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Биохемија да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 10. децембар 2018 — 17. децембар 2018 --Dcirovic (разговор) 21:07, 13. децембар 2018. (CET)

Чланци са стручним/латинским називом странице[уреди]

Здраво! Хвала ти за попуњавање википедије чланцима из области биологије (биодиверзитета). Свака част на до сада обављеном послу и надам се да ћеш се још дуго задржати и активно писати :) Замолио бих те да на почетак чланака/страница које су с латинским/стручним насловима, који немају много смисла ако се пишу ћирилицом (попут Неоавес, Венеридае...) напишеш __БЕЗКН__ (овако)... овај мали „трик” ће спречити транслитерацију (конверзију) наслова чланка, тако да и они корисници који читају чланке на ћирилици добијају исправан (латиницом написан) наслов чланка. Хвала унапред, а ја ћу сад проћи кроз неке чланке и убацити ово :) додатно, позвао бих те да се опробаш и у порталу за биологију, где можеш одабирати слике, писати и сређивати чланке, убацивати послове, ангажовати колеге уреднике да пишу на одређене теме, или слично. Портал је мало успаван, а има доста уредника који би могли да се укључе у његово оживљавање. Велики поздрав, --Wlodzimierz (разговор) 20:58, 8. март 2019. (CET)

Дискорд[уреди]

Позивам те да се придружиш серверу на Дискорду. За више информација, погледај Википедија:Дискорд. Угодан дан! — Жиле () 12:50, 26. април 2019. (CEST)

Позивница за придруживање дискорд серверу[уреди]

Discord Color Text Logo.svg Здраво, ADprom.
Позивамо вас да се придружите дискорд серверу. Он служи да омогући лакшу комуникацију и сарадњу међу википедијанцима.
Да бисте се придружили, кликните овде. За више информација, погледајте Википедија:Дискорд.
Хвала!

Жиле () 22:17, 24. јун 2019. (CEST)