Разговор с корисником:Baka

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Трака жалости
Поздрав, Baka. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Baka. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! — СашаСтефановић • 00:11 25-12-2005


Добродошлица Баки![уреди извор]

Бако, добродошли! Уколико имате неких питања слободно питајте. Могли би нам рећи ваша корисничка имена на другим Википедијама како би Вас препознали. Поздрав, --Покрајац |разговор| 01:17, 25 децембар 2005 (CET)

Super je što ste voljni raditi na temama koje su vezane za nemački jezik. Da li to podrazumeva i pisanje i uređivanje tema vezanih za Nemačku? Ukoliko Vas i to zanima, možete pogledati moje članke Nemačka, Berlin, Berlinski metro itd. --Покрајац |разговор| 01:33, 25 децембар 2005 (CET)


Поздрав, бако, и добродошли на Википедију на српском језику! Превођење чланака са других Википедија је увијек добродошло, посебно ако се ради о великим и квалитетним Википедијама као што је њемачка. Ако желиш да подјесиш тастатуру да пише и ћирилицом, уради сљедеће (ако имаш Виндоуз икс-пе оперативни систем, мислим да је слично и на Виндоузу 98):
На линији послова (таскбару) - плава линија на дну екрана - видјећеш EN или HR, ознаку за језик којим тренутно куцаш. Кликни на ту ознаку десним тастером и, међу понуђеним опцијама, видјећеш и опцију Settings. Кликни на њу и појавиће ти се један прозор са списком језика које користиш при куцању. На десној страни тог прозора наћи ћеш дугме Add. Кликни на њега и из листе језика изабери Serbian (Cyrillic). Притисни ОК и то је то. Кад желиш да куцаш ћирилицом, само изабереш SR међу језичким ознакама на таскбару. Имај у виду да се њ налази на w, љ на q, а џ на x. Остало је исто као у латиници (нашој, тј. хрватској). ;) Пуно среће! --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:39, 25 децембар 2005 (CET)


Малопре сам пребацио Ваш чланак о Западној Сахари овде. Требало ми је 10-ак минута. За то време сам нашао неколико грешака које се тичу махом година, тј. ненеписаних тачкица. Иначе, на нашем језику постоји чак 4 Википедије. Поред ове, хрватске и бошњачке (Википедије на босанском језику) постоји и Википедија на српскохрватском језику на којој се може писати било којом варијантом. --Покрајац |разговор| 01:59, 25 децембар 2005 (CET)

Da, video sam Vaš komentar.:)) --Покрајац |разговор| 02:10, 25 децембар 2005 (CET)
Vrlo rado. Međutim, vreme mi ne dozvoljava da u nekim trenucima budem aktivniji. Svakako ću pogledati ostale Vaše članke, pa ću ih vremenom prabaciti i ovde. --Покрајац |разговор| 02:32, 25 децембар 2005 (CET)

Милсим о чему се овде ради...неки изгледа разговарају сами собом или се мени само чини ? Договорите се већ једном ко је tko. Голија


Језик није проблем, чак ни латиница. Има доста чланака на латиници које треба прекуцати, то се прихвата, иако се не препоручује. За који мјесец ће бити омогућено писање и латиницом, тако да ће Вам бити доста лакше. У праву сте за разлике (попут казалиште, обитељ, дојам, зарез, домовина, врло, точка, тањур, палача, плаћа, зрак, студен итд., за које ми обично кажемо позориште, породица, утисак, запета, отаџбина, веома, тачка, тањир, палата, плата, ваздух, зима), али видите да ни то није тако проблематично, ево нас двоје на примјер се сасвим лијепо разумијемо. :) Снаћи ћете се већ, све што Вам треба питајте на Тргу. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 13:40, 25 децембар 2005 (CET)

Probajte ovo, gospođo.--Орловић 18:29, 25 децембар 2005 (CET)

Не може се још увијек писати латиницом на српској Википедији (тачније, није препоручљиво), али ће за који мјесец бити примијењен софтвер који ће аутоматски пресловљавати чланке из латинице у ћирилицу и обратно и из екавштине у ијекавштину и обратно, па ће писање латиницом бити сасвим нормално. :) А до тад, Вучко ког Вам је Орловић горе препоручио је најбоље помоћно средство ако Вам ћирилица није омогућена. :) Само напишете текст латиницом, кликнете на дугме и имате пријеслов у ћирилицу! Онда само копи-пејст и написали сте чланак! ;) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 18:45, 25 децембар 2005 (CET)


Немој да селектујеш мишем. Кликни једном у ћирилично поље и притисни цтрл + а и цтрл + ц да би копирао. Ја тако радим и успева ми. --Јованвб 19:34, 25 децембар 2005 (CET)

  • Ma oc и ја сам се дуго муцио са тим. Прво сам двапут кликтао на прву реч, али онда програм ту реч у целом тексту замени латиничном. Тек сам после неког времена укапирао да може преко цтрл а --Јованвб 19:54, 25 децембар 2005 (CET)

Срећна Нова година[уреди извор]

Хвала! Срећна Нова година, такође! Нека ти се свака жеља почне испуњавати оног тренутка кад помислиш на њу! --Покрајац |разговор| 14:30, 1 јануар 2006 (CET) Срећна нова година и хвала на честиткама. Извини што ти овако касно одговарам, али тек сад са, сео за рачунар :) --Јованвб 15:52, 1 јануар 2006 (CET)

Сјеверни пол[уреди извор]

Пребацио сам Ваш чланак. Само нисам умио да преведем ријеч силница. Можете ли ми помоћи? --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 19:43, 1 јануар 2006 (CET)

Силница[уреди извор]

Разумио сам што је силница (објашњење је доиста било прекрасно јасно и потпуно), али и даље се двоумим постоји ли можда неко друго име за силницу на српском језику. Но, за сад нека стоји овако, а ако случајно наиђе нетко тко мисли да зна бољу ријеч, промијенит ће је. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:11, 2 јануар 2006 (CET)

Опет силница[уреди извор]

Оставит ћемо, па што буде. Хвала лијепа на Вашој доброј вољи! :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:19, 2 јануар 2006 (CET)

Слажем се...[уреди извор]

...сврха постојања викија и јест ради сурадње. Иначе би ово била приватна енциклопедија. ;) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:33, 2 јануар 2006 (CET)

Сурадња[уреди извор]

Дакако, то је вики принцип. Нешто као братство и јединство. :) Хехе... Баш сад размишљам колико нас двоје овим порукицама успјешно оспоравамо све што су за ових петнаестак година урадили многи језикословци с обје стране (сад има и трећа и четврта страна). --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:15, 2 јануар 2006 (CET)

Поздрав Баки![уреди извор]

Драга Бако, ево сачекао сам нову годину да ти и ја пожелим све најлепше, наравно и твојој унуци! Припремајући једну презентацију о Википедији, а преводећи са немачког у слободном преводу сам један термин превео као "Бака тест". Наиме Немци су предложили да сваки чланак који напишеш да даш свој баки и АКО ОНА РАЗУМЕ, значи да је чланак добар. Вероватно се мислило на нове технологије али и шире. Видим да сада Бака тест не може више да ради на српској википедији. :-) пошто имамо већ Баку! Порд тога бићу слободан да ти мало уредим твоју главну страну и да ти предложим да евидентираш своје чланке, да и други могу да прате шта радиш. Ако ти се не свиђа ... бриши слободно! --Goldfinger 09:32, 4 јануар 2006 (CET)

Сјеверни пол је одличан чланак!--Goldfinger 09:46, 4 јануар 2006 (CET)
Поштујем Бакину одлуку! ... мада...надам се да ће временом да се предомисли :-)))--Goldfinger 21:58, 4 јануар 2006 (CET)

Џамија[уреди извор]

Бок, Бако, превео сам Вашу џамију с хрватске Википедије, ускоро ћу и минарет. Хвала што сте Ваше одличне чланке с хрватске Википедије подијелили са мном и са српском Википедијом. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 02:00, 5 јануар 2006 (CET)


Нема на чему за слику џамије. Иначе, њу је снимио Корисник:Bonzo. То је једина џамија у Београду. А што се тиче Немачке, истина је да се ради о изузетно децентрализованој држави са мноштво административних појмова које је тешко превести. То сам нарочито приметио док сам недавно писао чланке о Гелзенкирхену и Северни Рајни-Вестфалији као и предложак за ту државу. Приметио сам да се на хр. Википедији превело немачке покрајине уместо немачке државе. То је неправилно, ма како чудно звучало и изгледало. Можете погледати како смо ми овде превели немачке државе. --Поки |разговор| 02:09, 5 јануар 2006 (CET)

Споменице[уреди извор]

Вама се поред измјена које направите овдје рачунају и измјене са хрватске Википедије, пошто сте одатле, па сам Вам додијелио споменице које заслужујете. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 02:05, 5 јануар 2006 (CET)

Хвала најлепше, желим вам такође све најлеше, прво здравље па све остало. --СашаСтефановић 00:13, 8 јануар 2006 (CET)

Сретан Божић[уреди извор]

Христос се роди!
Желим ти пуно здравља, успјеха и среће у 2006-ој години.


Лијепо је што знаш наше обичаје. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:20, 8 јануар 2006 (CET)

Сјеверни пол[уреди извор]

Ах, на Википедији имаш "европејце" и оне мало жешће како да кажем "националисте" углавном у позитивном смислу. Е сад то су млади људи, врућа крв и тако то. Препознаш их када на главну страну ставе заставу или шајкачу на лого Википедије... али добро. Прави верник слави тихо код куће а има и верника који оду кафану славе са трубачима а бадњак ставе на хаубу аутомобила. Значи, не знају шта је вера шта је национализам и сл. Национализам, онај позитивни је сачувати културу, посебности једне нације а не другом рећи да је маље вредан за то што припада другој нацији. Но добро, то смо елаборирали. То смо пробали и на сопственој кожи и било је јако скупо. Што би реко Крлежа "Спаси ме Боже српског јунаштва и хрватске кутуре". Даље, ја сам мислио да је потребно направити само наслов Северни пол и преусмерити га на Сјеверни пол јер многи ће, пази говрим само о наслову чланка, тражити Северни пол. Али пре мене су се а да нисам знао двојца види горе почетак текста око тога закачили а ја сам само улетео у празан простор. Наиме ја сам "преусмерио" Сјеверни пол на Северни пол а "европејац" је то обрно у супротном смеру тј Северни по је преусмерио на Сјеверни пол. Резултат и у првом и у другом случају ко год тражио под једним или другим именом усмерава се на твој, врло лепи чланак. Беше онај филм "У гори расте зелен бор" па се тамо млади из два села сваки дан препуцавају пуцају једни на друге из ловачких пушака али домет је мали па нико не буде рањен, а један старији каже "да имају рогове и њима би се боли!" Толко о Сјеверном полу! УЗ најлепше поздраве и жеље. --Goldfinger 11:38, 8 јануар 2006 (CET)

Ma dečki su OK[уреди извор]

Ustvari ekipa je jako fina to su mladi momci, veoma obrazovani, fasciniraju me znanjem, vrlo lepo vaspitani ali živimo u posleratnim vremenima kada caruje primitivizam agresivnost i kada su uzori tajkuni. No virmenom to dođe na svoje mesto. Ovi monci su upravo naznaka toga :-) Baš sam primetio da su se baš trudili da budu ljubazni prema tebi upravo zato da nebi se i u jednom momentu ostila povređenom. To već mnogo govori, zar ne :-)))mene inače već optužuju (ja sam naravno NEVIN) da svaku DAMU posebno lepo dočekujem. No to je čista ljubomora:-))--Goldfinger 09:57, 9 јануар 2006 (CET)

Подешавања[уреди извор]

Одеш на "подешавања" (скроз горе лево екран). И тамо подесиш да рачунар прети твоје прилоге. С времена на време евидентираш шта си написала. Када има више материјала из једне категорије (као код мене занати) отвориш нови поднаслов. Ти бар преводиш а ја сам ти један сваштар. Ко новинари ... ништа не знам. Али ми је задовољство да напишем провокативни чланак на који се сви сјуре и дотерају га :-))) Ево на пример Данило Бата Стојковић сјајни глумац. Ја сам написао прве четири реченице ... а сада два месеца касније то је постао велики и леп чланак. Мачке обожавам све врсте бе обзира колико пари ногу имају. Код куће имам "сеал поинт" сијамца феноменалног. А имам и неку малу викендицу од родитеља ми остало летос смо тамо имали 7 мачака! Кад су мачке у питању жена ми је још "луђа" од мене али само четвороножне! Тако ти је у браку ... супротности се привлаче! :-))) Ех да, један од колега је давао изјаву за штампу па описивао википедијанце рекао "има један инжењер који пише чланке о стварима које нико неће да пише" и ту ти препознам себе! :-))) Ево види задњи чланак ми је Инат. :-)))--Goldfinger 09:10, 10 јануар 2006 (CET)

Ћирилица[уреди извор]

Та то је доиста красно! Очигледно имате сина који се доста добро разумије у рачунала, ако могу примијетити. Сад ћете доиста моћи бити активнији - немојте ме разочарати, очекујем неки чланчић... ;) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 00:02, 18. јануар 2006. (CET)[одговори]

Кикеро[уреди извор]

Ма наравно, да је ријеч о Цицерон-у и не Кикерон-у, него је преусмјерење чланка са Кикеро на Цицеро. Било је полемике да ли је текст чланка ископиран из једне књиге, па ми је други корисник послао повезнице на чланке. Уосталом, ја јесам дуго времена у иностранству, али ме често збуњују ове "новије генерације" са својим преводима страних имена и појмова. Средњу школу сам код нас завршио (у Сарајеву), тако да оно што сам научио до тада из нашег језика могу сигурно да потврдим и трудим се да ништа не заборавим. Поздрав за Баку са медитеранске обале, конкретније из Барселоне.--Славен Косановић 01:58, 21. јануар 2006. (CET)[одговори]