Разговор с корисником:Djordjes/2

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Кутијица за биографије и изабрани чланци[уреди извор]

  • Погледај како сам урадио одреднице Махатма Ганди и Макс Штирнер. Обрати пажњу на то како је постављена слика са пропратним текстом. Не би било лоше да нам тако све биографске одреднице изгледају. --Милош 08:44, 14 Сеп 2004 (CEST)
  • Погледај измене које сам обавио на изабраним чланцима. Било би добро да приложиш на одговорајући начин и своје текстове који задовољавају услове (мислим да сви твоји текстови задовољавају услове). --Милош 08:44, 14 Сеп 2004 (CEST)
  • 5.000 чланак је стигао. Треба то да прославимо :) --Милош 08:44, 14 Сеп 2004 (CEST)
    • Пре свега да честитам свима нама што је Википедија прешла једну психолошку границу од 5000 чланака. Нарочито честитам теби Милоше јер већина од тих чланака је настала захваљујући теби тј. скрипту који си направио и који је генерисао све шаблоне за године. Надам се да ће и после ове експанзије по броју чланака Википедија и даље наставити да расте несмањеним темпом. Када се сумирају резултати рада после ових 5000 чланака може се рећи да смо осим постављених шаблона за године и дане добили још око хиљаду чланака из различитих области. Видим да се појављују стално нови сарадници што је јако добро јер тиме покривамо више области. --Djordjes 13:07, 15 Сеп 2004 (CEST)
    • Кутијица за биографије баш лепо изгледа, то дође као неки рам за слику са основним подацима. Видео сам да ни енглеска Википедија не користи такав начин уоквиравања слике. Приметио сам да доста одвлачи пажњу од самом текста током његовог читања, па не знам колико је то заиста добро. Можемо пробати експериментално, да видимо какви ће коментари бити. Често постоји више слика на једној страни (нпр. 2-3) и онда би требало одабрати једну која ће бити у кутијици, а остале распоредити дуж текста. --Djordjes 13:07, 15 Сеп 2004 (CEST)
    • Пробраћу неке чланке које сам ја писао и постављао, неки од њих као Сима Лозанић су посебно вредни и настали су невероватном компилацијом из много извора. --Djordjes 13:07, 15 Сеп 2004 (CEST)
    • Што се тиче 5000. чланка то заслужује велику пажњу и могло би се на неки начин прославити. --Djordjes 13:07, 15 Сеп 2004 (CEST)
      • Zeza me cirilicka tastatura na Linuksu (sto je najgore, mogu samo sebe da kudim, posto sam je ja napravio ;) ). Dakle, kutirica za biografije je, izgleda, nova stvar i na engleskoj Vikipediji, pa je zato nemaju svi clanci --Милош 15:11, 15 Сеп 2004 (CEST)
      • Upravo sam shvatio kako se prave potkategorije (video sam kako ti to radis...) --Милош 15:11, 15 Сеп 2004 (CEST)
      • Ja sutra imam dosta posla, u petak nisam u Beogradu, tako da mozemo da se dogovorimo da se vidimo ti, Domatrios i ja u subotu ili nedelju --Милош 15:11, 15 Сеп 2004 (CEST)
        • Важи, мени одговара и субота и недеља, нпр. поподне. Само када и где? --Djordjes 09:16, 17 Сеп 2004 (CEST)

Предлог[уреди извор]

Горане, могао би да се пријавиш за администратора --Djordjes 14:48, 12 Окт 2004 (CEST)


Шта тачно ово место подразумева. Која су права/обавезе? Обрадовић Горан 01:08, 19 Окт 2004 (CEST)

  • Укратко:

Права су да можеш да бришеш странице и да их премешташ, што обични корисници не могу. Обавезе иду у складу са тим, пожељно је да чешће посећујеш Википедију и ако се деси неки вандализам да вратиш страну на старо. Углавном администратор дође нешто као почасно занимање заслужним Википедијанцима. Ако има још нејасноћа, питај. Углавном, није то оно што се обично у другим ситуацијама зове администратор. Да, умало да заборавим, он може и да блокира непожељне кориснике. Ја ову могућност још увек нисам користио. Поздрав --Djordjes 20:22, 22 Окт 2004 (CEST)

  • Да додам да се блокирање корисника (ту се мисли обично на ИП адресе) користи екстремно ретко и да се у 99,99% случајева све може решити другим методама. :) И да констатујем да сам се вратио. --Милош 21:22, 22 Окт 2004 (CEST)
  • Па ако је тако, онда немам ништа против тога да постанем администратор. Поготово пошто сам коначно завршио са испитним роковима и планирам да се мало активирам. А која је процедура избора администратора. Наравно то све ако нико није противан (а ако јесте, нема везе, нисам баш гладан за титулама). И имам једно питање: како бре да направим темплејт, и да ли је могуће да преузмем/изменим неки темплејт са рецимо енглеске Википедије? Обрадовић Горан 01:51, 31 Окт 2004 (CEST)

Како се прави садржај[уреди извор]

  • Поздрав Ђорђе

замолио бих те да ми даш или покажеш пример како се прави садржај... --Нико 10:32, 6 Нов 2004 (CET)

  • Када имаш неку страну коју треба поделити на одељке то радиш тако што ставиш наслов одељка између два знака једнакости са једне и са друге стране ==Овако==. Када на страници постоје бар 4 оваква поднаслова онда се аутоматски прави садржај. Ако их има мање од 4 онда се садржај не прави сам, вероватно се мисли да није ни потребан. Такође, ако хоћеш да направиш поднаслове по дубини онда користиш по три знака једнакости ===Овако=== Надам се да сам био од користи :) Поздрав и теби --Djordjes 10:49, 6 Нов 2004 (CET)
    • Хвала скужио сам... --Нико 10:52, 6 Нов 2004 (CET)

Pozdrav pogledaj ovo: Свевлад, Самовлад, или Само, Самко 1. од 492-530 год.

Свевлад, или Само, Самовлад, као што су га писали, одпочео је тако рећи дејствително владати (од кад се зна) око 492 год. по Христу у овим српским земљама. Од тог доба знају зањ паметаристе које веле: да је се он појавио у време Папе Гелалие (постао Папа 491 а умро 496) и Императора Анаста (владао од 491-518 год.). Како је, од кад је баш управо почео владати овај наш први владаоц Свевлад засад се још ништа поуздано не зна, само се зна: да је око 530 год. умро, оставивши после себе 3 сина: Бориса или Бруса најстаријег, Татилу, или као што га неправилно пишу Тотилу средњег, и најмлађега Стројила, или Остројила. Тако је дакле Свевлад владао пуних 38, од када се зна, а колико је пре овога владао не зна се. А владао је од дан: Старе Планине до Рила па до Јадранског мора, и од ниже Авлоне па до испод Трста.

Цар Свевлад, или Самовлад 2. син Стројимиров, Самовладовић 3. (5) (552-564)

И владао је српском царевеним пуних 12 год: т ј: до 564 год: Свевлад други одма обрне своју војску те прође кроз сву земљу своју од ниже Војуње па све скоро до Беча, и од Јадранског мора па до Искра у турској Србији. Он је немилостиво у том свом путу, гонио и угњетавао Христијане, негледајући и на рођену браћу своју. У то време Солињани, са својих морских острва и заклона, пошљу просбе у Цариград, да их овај заштити; но на срећу њихову, а несрећу срп: народа Самовлад, или Само умре, као што смо рекли 564. год: а на његово место ступи син му цар Селимир.

дали се може ово потврдити... Нико 13:07, 8 Нов 2004 (CET)

  • Мени је наша историја пре Немањића веома мало позната, тако да стварно не знам о чему се овде ради. Било би добро да је наведен извор одакле су пренете ове информације. Међутим постоји оправдана сумња у тачност ових информација, јер се оне директно косе са неком историјом коју смо ми у школи учили. Постоји једна група историчара који сматрају да су Срби народ најстарији и дају неке чудне информације о постојању Срба много пре нове ере. Већина њих је студирала и докторирала нешто сасвим друго, међу овим псеудо-историчарима (зову их и истричари-романтичари) најважније место заузима Јован Деретић. Да не буде забуне, постоје два Јована Деретића, један је био дуго година професор Филолошког/Филозофског факултета у Београду и велики стручњак за историју књижевности. Други Јован Деретић је овај приучени историчар који је живео годинама у иностранству и докторирао је чини ми се шумарство или тако нешто, дакле нема много везе са историјом. Његове књиге међутим имају велику популарност код неких недовољно образованих и напаљених који стварно могу да умисле да су Срби народ најстарији или тако нешто што нема везе са историјским чињеницама. --Djordjes 13:43, 8 Нов 2004 (CET)
  • Изашла је једна књига "Срби пре Адама и после њега" коју је пре годину-две написао један прави историчар и где је изобличио многе неистине које прожимају књиге ових псеудо-историчара, то је нека врста пародије на њихова наклапања која су нажалост у једном времену имала велику публику. Осим Деретића овде се истиче и Олга Луковић-Пјановић и још неки. По свему судећи, овај текст ми личи на нешто такво, али не мора да буде. Видећемо, ако се појави неки прави историчар да нам то протумачи. --Djordjes 13:43, 8 Нов 2004 (CET)
  • Одговор је мало опширнији, али то је зато што ћемо се можда са сличним стварима сретати још. --Djordjes 13:43, 8 Нов 2004 (CET)
  • Хвала на одговор, наводи се књига Милоша С. Милојевића .... погледај овде

Самовлад Нико 14:41, 8 Нов 2004 (CET)

    • ал нам је неко вредан данас :) Поздрав Нико 14:57, 9 Нов 2004 (CET)
      • Па, ево трудимо се :) Наредних дана имаћу много обавеза (спремање испита итд.) тако да пакујем рачунар. Зато сам мало искористио време да колико-толико средим категорију Књижевници, ево управо спремам извештај о томе, поставићу га на страни Википедија:Списак послова. Пошто се ја нећу следећих дана укључивати у рад, можеш и ти ако хоћеш порадити на проблемима који су тамо наведени. --Djordjes 15:30, 9 Нов 2004 (CET)

ма мора се ради, докле воље и наде биће боље биће нас више :)... ја имам времена мало више ове недеље па ћу терати као досада, чини ми се да сам пола енциклопедије прогутао већ (немогу да престанем читањем...) Књижевност ми се веома допада лепо урађено, потрудићу се да допринесем и на ту тему нешто, теби све најбоље на испит... успут ако познајеш некога ко зна добро добро да програмира у пхп за цмс, препоручи слободно мени... Поздрав Нико 16:41, 9 Нов 2004 (CET)

Именовање[уреди извор]

Поздрав Ђорђе, замолио бих те да средиш следеће називе на чланку Београд : Архитектонски факултет Биолошки факултет Дефектолошки факултет Економски факултет Електротехнички факултет Факултет спорта и физичког васпитања Факултет цивилне одбране Факултет организационих наука Факултет политичких наука Факултет за физичку хемију Фармацеутски факултет Филолошки факултет Филозофски факултет Географски факултет Грађевински факултет Хемијски факултет Машински факултет Математички факултет Медицински факултет Пољопривредни факултет Правни факултет Рударско-геолошки факултет Саобраћајни факултет Стоматолошки факултет Шумарски факултет Технолошко-металуршки факултет Учитељски факултет Факултет ветеринарске медицине

направио сам грешку када сам писао о Београдском универзитету и навео Факултети Универзитета пример, Архитектонски факултет а требало би да буде овако Београдски Архитектонски факултет јер Архитектонски факултет постоји и другим градовима....и да ми објасниш како се менја име чланка, хвала --Нико 23:21, 28 Нов 2004 (CET)

Чини ми се да је боље да ставимо нпр. Математички факултет Универзитета у Београду, него Београдски Математички факултет. Прва реч у наслову је од највеће важности, у овом случају то је Математички, а не Београдски. Слично томе би било Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду, Филозофски факултет Универзитета у Берлину итд. --Djordjes 00:15, 29 Нов 2004 (CET)

  • да то си сасвим управу хвала, ниси ми одговорио како се менја име чланка или то може само Администратор? Поздрав --Нико 00:25, 29 Нов 2004 (CET)
  • За премештање страна требају администраторска овлашћења. Иначе мелтене само по томе се разликује администратор од осталих корисника, може још и да брише стране. Тако да не треба очекивати од администратора ништа сувише, они су једноставно својим радом и заслугама добили мало већа права и ништа више од тога. --Djordjes 00:39, 29 Нов 2004 (CET)

Постоје и друге методе како се може направити редирекција, нпр. ако имамо страну Иво Андрић, а хоћемо да направимо страну Андрић Иво која ће да буде линк (пречица) до стране Иво Андрић онда њен садржај треба да буде #Преусмери [[Иво Андрић]] Ефекат ће бити исти као да смо имали страну Андрић Иво са неким текстом па је преместили (преименовали) у Иво Андрић. У оба случаја ће главни чланак бити Иво Андрић, а док ће Андрић Иво бити само линк. Тако ће бити и код ових страна о факултетима, и после премештања постојаће страна Математички факултет која ће бити само линк до стране Математички факултет Универзитета у Београду. Ово се могло избећи да је направљена страница Математички факултет у Београду независно изнова, па онда у њу ручно прекопиран садржај стране Математички факултет, а затим да се та страна обрише. --Djordjes 00:39, 29 Нов 2004 (CET)

Патрљци[уреди извор]

Потрудио сам се да додам патрљак}} на стране које то јесу а ја сам их направио, хвала на упутству заиста ми је помогло. На страни Кратке странице има списак који показује ка сличним страницама, како на њих да применим категорију патрљак, за оне са 0 бајтова ок, то су патрљци, оне само са сликом су исто претпостављам патрљци, има неких са неколико редова текста које нису довршене како са њима, дали да их оставим тако, странице са датумима немислим да треба дирати оне ће саме да расту како се линкују датуми. Постоји ли неко опште правило да неморам после да враћам стране на предходно. bonzo 11:09, 1 Дец 2004 (CET)

  • Како сада ствари стоје на српској Википедији има много текстова

који су патрљци. Према некој општој дефиницији патрљак би требао да буде онај текст који није довршен или који не описује у довољној мери задати појам. То су пре свега све оне стране на којима нема ништа или на којима има по једна уопштена реченица или само неколико речи. Текстови који су обележени као патрљци требало би да представљају путоказ за даљи рад свима који хоће нешто да допринесу. Наравно, Википедија се (у пракси) не може никада ослободити патрљака и непостојећих страна, али треба порадити на томе да их буде што мање и да буду означени. --Ђорђе 17:03, 1 Дец 2004 (CET)

  • Било би добро да изменимо и шаблон (template) за патрљак, јер овако

изгледа доста неупадљиво са једном реченицом обичног текста, можда би добро било нека сличица да се постави итд. --Ђорђе 17:03, 1 Дец 2004 (CET)

  • Што се тиче година, оне сада чине знатно више од пола броја

текстова на нашој Википедије и они су сада скоро сви патрљци, јер осим шаблона ретко где има и нешто друго. Године наравно не треба категоризовати да су патрљци, код њих још није извршена ни основна категоризација. --Ђорђе 17:03, 1 Дец 2004 (CET)

Hi Djordjes, sorry for writing in english+german. I saw your comment at Princips article and that you seem to deal with his birth date. Unfortunately I do not understand your language, so I can only guess you know something about the topic. At the German WP, de:Gavrilo Princip, we have the question about his birth place. We had "Oblej", which seems to be your Обљај - another user wrote "Bos. Grahovo", which seems to be your "Босанског Грахова". I do not understand the word "код" between in your article. Does it mean "today" or "near" or sth. like that? If you want to help me, thank you for an answer on my german userpage: de:Benutzer:Elya. Thank you!

Hallo Djordjes, entschuldige, daß ich englisch/deutsch schreibe. Ich habe Deinen Kommentar im hiesigen Princip-Artikel gesehen. Soviel ich verstehe, scheinst Dich mit Princips Geburtsdatum zu beschäftigen. Kannst Du uns bei folgender Frage helfen? Wir haben in der deutschen WP de:Gavrilo Princip eine Diskussion über den richtigen Geburtsort. Oblej/Обљај gegenüber Bos. Grahovo/Босанског Грахова. Leider verstehe ich den Zusammenhang bei Euch nicht: Was bedeutet "код"? Etwa "in der Nähe", "bei" oder vielleicht "heute"? Wenn Du mir helfen könntest, antworte bitte auf meiner deutschen Benutzerseite. de:Benutzer:Elya. Vielen Dank!

  • Okay, you have answer on your page. --Ђорђе 22:57, 1 Дец 2004 (CET)
hey, this was really fast :-) - Thank you very much! --Elya

Pitanje novajlije: Latinica[уреди извор]

Ne znam sto se brisu moje stranice pod rubrikom 'Informatika'? U cemu je problem sto pisem latinicom?

Pozdrav

  • Поздрав и добро нам дошао, ако незнаш ћирилицу ти удри слободно латиницом ја ћу преводити... што се тиче брисања немам појма, једно знам Ђорће је задњи који ће нешто урадити да није ок... жив ми био. --Нико 19:15, 4 Дец 2004 (CET)
  • Одговорићу ти на твојој страни за разговор. --Ђорђе 23:31, 4 Дец 2004 (CET)

Требало би и ти да се укључиш...[уреди извор]

... у расправу на крају моје странице за разговор --Милош Ранчић 02:55, 10 Дец 2004 (CET)

Арумуни[уреди извор]

Су Јужни Румуни, односно романизирани становници Балкана јужно од Дунава. Код нас су најпознатији Власи. Чини ми се да ти то није познато :) --Милош Ранчић 13:17, 12 Дец 2004 (CET)

  • Хвала на информацији, прво сам помислио да је нека грешка :) Нисам заиста никад чуо да их тако зову. Ево идем сада да гласам и за њих. --Ђорђе Стакић 13:22, 12 Дец 2004 (CET)
  • И ја сам мислио да је нека грешка ^_^ . Одох да им дам глас Обрадовић Горан 14:48, 13 Дец 2004 (CET)


Потрудићу се да дам још више,а мање да грешим. Небојша Бозало 13:25, 13 Дец 2004 (CET)