Разговор са корисником:Domatrios/Списак владара

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Разговор[уреди извор]

Саставио сам засад још непотпун спидак владара с намером да се стандардизује тернимологија па би стога било добро да одрдимо то сви заједно. (Голија)

  • ради се о томе да се под сваки стручни назив заведе и онај народски: нпр: "Стефан Урош III" = Стефан Дечански, "Стефан Урош II". = Краљ Милутин итд.

Mожеш да рачунаш на мене за оне "старије". Међутим, занима ме шта ти значи, односно шта би ти хтео да значи списак владар. Да ли су то сви могући владари, сви српски владари (овако си бар кренуо), владари одређеног периода, територије, владари спорног порекла. Хрвати сматрају да су хрватски владари (ваљда у недостатку својих) они који су над њима владали. По тој логици би ЈБТ био српски владар јер је над њима владао. Колико видим, овај твој списак (српских) владара почиње од Немање. Шта да радимо са онима пре њега. Ваљда је Србима неко и тада владао? Ја имам списак српских владара који су свеци (без Душана), можда би њих било добро ставири у посебну категорију "Свети српски владари" или неког сличног имена. У коју категорију би могли ставити Србе који су владали над другим народима (напр. Хрватима)? Пожељно би било да дефинишемо појам "Српски владар" итд. :domatrios 19:08, 7 Сеп 2004 (CEST)

  • Хвала ти на подршци. Па засад сам хтео само да направим општи списак владара ради договора око терминологије што би после представљло важећи образац код линковања. Нека се ажурно допуњава и да буде намењен исклучиво у сврху стандардизације терминологије и без неког националног обележја. Не знам, такво је барем моје размишљање. Подржавам свакако твој предлог да се на основу реченог чланка направи засебан списак одн. чланак на тему свих српских владара. Поздрав ! Голија

Нова страница[уреди извор]

Ова страница је до данас била преусмерење на Списак српских владара а управо је потребно да имамо један овакав разводник до спискова разних владара који често нису стандардизовани ни по садржају ни по наслову и тешко их је наћи. --Ђорђе Стакић (р) 10:40, 6. јануар 2011. (CET)