Разговор са корисником:Dzordzm/Архива1

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добродошлица[уреди извор]

После ове уобичајене добродошлице додао бих још неколико речи. Драги ми је да смо добили професионалног математичара на српској Википедији. Стране везане за математику су овде мало попуњене и могли бисте да помогнете доста око тога. На пример, ја сам поставио спискове домаћих и светских математичара, направио категорију "математика". Што се тиче ваших примедби за страницу Математика, ту сте потпуно у праву, слободно преместите оне линкове на страну Анализа. Како је у Америци? :) --Ђорђе Стакић 13:40, 16 Јан 2005 (CET)


Послао сам Вам мејл на ону адресу коју сте оставили на Википедији (dj...sp@yahoo.com), да ли сте га видели? --Ђорђе Стакић 23:16, 24 Јан 2005 (CET)


Уф, нисам заносна бринета... Е, и ја сам са Брда, ал са Лабудовог... Дакле, није лоше оно проширење чланка Инфлација са хиперинфлацијом. Надам се да си могао приметити да на енглеској Википедији хиперинфлација има засебан чланак. Мислим да би и овде то требало урадити, па сам се с тобом хтео посаветовати око "тактике" писања будућих економских чланака. Ја имам ту неку литературу, тако да би било супер кад не би стално нешто преводили и копирали са других Вики. Поздрав, --M. Покрајац 12:00, 13 Феб 2005 (CET)

 • А, видим да си озбиљно почео да пишеш о економији (кејнзијанци и монетаристи :) ) - одлично. Па видиш ја сам у економији аматер, оно, мислим да је контам и пратим је овде, али нисам слушао ниједан формалан курс. Нисам ни намеравао да пишем о тој теми (осим што сам "резервисао" тему о Берзи) али сам, рецимо на тему о инфлацији, мислио да је потребно, осим разних подела и класификација појма, и заправо објаснити о чему се ради. Има ту још доста ствари које фале, као на пример, како уопште настаје, како се одговорном монетарном политиком може контролисати, итд, и ја бих их радо додао, али генерално немам идеју одакле осим да још преведем са енглеске Википедије. Наравно да је много лепше да имамо своје чланке (мојих пар математичких чланака су много јачи од одговарајућих енглеских), али и овако је боље него да радимо copy-paste са других вебсајтова или из папирних енциклопедија, што је чини ми се "заслужно" за већину овог скорашњег наглог пораста броја чланака. (Узгред, твој чланак о ГСС, ја му нисам ударио NPOV и Copyedit, али стварно би га требало мало прерадити. Хм, "то је био дан победе"—то стварно није баш неутрално. И генерално, кад се преузме текст са весајта странке, наравно да није неутралан. То може бити добра полазна основа, али га треба мало померити, таман толико да радикали не могу да се буне.) Све заједно, ја мислим да ти кренеш да радиш те чланке како се теби чини најбоље; моја препорука је да имају сиже на почетку, осврт на локално стање ствари, и, најважније, да уђу у суштину ствари радије него (као у књизи из које сам спремао Педагогију која ми је по злу остала у памћењу) да се сведу на набрајање и поделе. Мислим да си одлично почео, а ја ћу евентуално понешто додати како буде одмицало. Е—ја сам на Видиковцу полагао вожњу. Брррр какве улице :) Поз Dzordzm 21:09, 13 Феб 2005 (CET)
 • Е па сад не знам кад си последњи пут био на Видиковцу и на твом Брду. Ратка Вујовића Чоче је скроз реновирана, као и већи број околних улица, тако да више није бррр (осим ако ниси мислио на нешто друго). Пази, чланак о ГСС-у сам поставио као "одговор" чланку о срс-у. Осећао сам потебу да то урадим, ма како он изгледао. Његово преуређење нећу урадити ја, јер без обзира шта урадим, изгледаће као да је пристрасно... Овако сам прекопирао са званичног сајта, па ме нико не може оптуживати. Претвори слободно све у неутралну тачку гледишта ако хоћеш. Чланак о економији сам скроз променио јер ме је претходни садржај нервирао и био је аматерски. На инфлацији сам написао најважније ствари. Неке друге ћу написати кад се мало поради на другим чланцима. Тренутно сам у фази размишљања око тога шта да пишем. Не знам, можда о динару или тако нешто. Последњих дана сам баш доста провео времена овде и требаће ми мало одушка. --M. Покрајац 21:36, 13 Феб 2005 (CET)

Здраво! Ево, ја сам студент економије, па пошто видим да сте загазили у моју браншу да и ја кажем пар речи :) Чланак о инфлацији ме је по обиму врло обрадовао (а и по садржају оно што сам прочитао), једино да напоменем да реч инфлација значи надувавање и не користи се само у економији, па би било добро да се текст пребаци под наслов Инфлација (економија), али тек када и ако се напише чланак о инфлацији уопште. --Обрадовић Горан (разговор) 00:10, 14 Феб 2005 (CET)

Кејнс[уреди извор]

Пошто већ причате о кензијанцима, ја сам узео пре пар дана да преводим чланак о Кејнсу, и готово сам завршио, али сам имао мало проблема са превођењем, па га још нисам поставио. Ако је неко планирао да преведе овај чланак, боље да не дуплирамо посао, него да му ја пошаљем ово шта сам до сада урадио, а он нека настави. --Обрадовић Горан (разговор) 02:07, 14 Феб 2005 (CET)

Ферма[уреди извор]

Видео сам да имаш у плану да пишеш о великој фермаовој теореми. Врло бих се обрадовао да ускоро видим тај чланак. Прича о теореми ми је била јако занимљива. Написао сам био чланак Пјер Ферма, и ту сам дао кратак опис велике теореме (тј. њеног настанка). Надам се да ћеш ти написати нешта и о доказу, чуо сам да је прилично кратак (неких 200 страница)! Чак сам чуо и да само 5-6 људи на свету зна тај доказ - јел то тачно? --Обрадовић Горан (разговор) 04:58, 14 Феб 2005 (CET)

Невероватно – како нешта може да буде толико компликовано!!! Мој професор математике се шалио да је као студент покушавао да призове дух Фермаа, да му помогне око доказа (тада још није била доказана теорема). Каже да је чак успео да призове духа, али авај није знао француски па није знао шта му је Ферма рекао :)

Што се тиче писања чланка, ја га јесам започео али на другом наслову – касније је премештен, па нема мог имена у историји – не говорим ово због таштине (болка од које на срећу не болујем), него чисто да не испадне да сам лагао :) -- Обрадовић Горан (разговор) 13:22, 14 Феб 2005 (CET)

Занима ме шта није у реду са текстом Александар Вучић

шта тамо има да буде контраверзно ? Саша Стефановић 22:11, 14 Феб 2005 (CET)

У реду[уреди извор]

Имаш моју дозволу иако ти не треба :o) измени страницу како желиш, али ако нешто буде против СРС-а тражићу од администрације да закључају ову тему

По теби се види како си политички оријентисан.

По мени текст је сасвим у реду али ок мењај га како желиш .


АЈДЕ ДА ИХ ПИТАМО Саша Стефановић 04:40, 15 Феб 2005 (CET)

<math> тагови[уреди извор]

Е, пребацио бих и ја формуле у Tex, али кад сам постављао чланак је било прилично касно у БГ-у, па сам био мало уморан, а уз то сам радио још неке ствари. Али ипак ја то радим пешачком методом (отворим хелп па румуним по формули пола сата ;), и ако си ти већ искусан, онда боље ти то пребаци :)

И једно питање из твоје струке. Треба ми програм који може да црта имплицитне (елипса нпр.) функције (са једним аргументом је доста – типа: y=x). Ја имам калкулатор GraphCalc, и изванредан је и бесплатан (топло га препоручујем), али он црта (колико сам ја успео да сазнам) само експлицитне ф-је. Ако би могао да ми препоручиш неки програм, био бих захвалан. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:54, 15 Феб 2005 (CET)

Хвала на више него издашном одговору. Сигуран сам да ћу наћи нешта што ми одговара. Што се тиче пиратерије у Србији, у задње време су почеле озбиљније рације, и хапшења (сад ће и да пооштре закон), али наравно још увек се могу наћи пиратски дискови. Ја наравно никад не купујем пирате ;) --Обрадовић Горан (разговор) 23:40, 18 Феб 2005 (CET)

...оличење српског народа[уреди извор]

Саша је написао:...Овако, исправио сам све што се вама није свиђало а предлог да изменим ову другу верзију ми се није свидео, јесте да је обимнија, али када бих је ја мењао испала би иста као сто је и сада ова нова. Ако вам се не свиђа мењајте по вашој жељи, ја више нећу да се мешам иако са овим вређате НАШ народ и СРПСКЕ РАДИКАЛЕ. Унапред захвалан Саша.... Потом сам му ја одговорио да срс није оличење српског народа, јер ме је његова порука изазвала да то напишем. Сад нисам у потпуности разумео твој коментар око оличења. Да ли добро испратио полемику на коју ти указујем? --M. Покрајац 21:54, 15 Феб 2005 (CET)

Слике за Хилари[уреди извор]

Да ли ове слике имају дозволу аутора за постављање на ср. Википедију? --M. Покрајац 00:04, 18 Феб 2005 (CET)

 • Све је ок. Само сам хтео од тебе да сазнам за извор слика корица. Поздрав, --M. Покрајац 00:13, 18 Феб 2005 (CET)

Универзитет[уреди извор]

Твоја примедба је на месту, ево преместио сам страницу Београдски универзитет на Универзитет у Београду. Ево поставио сам данас и биографије неколико наших професора: Мила Мршевић, Зоран Каделбург, Владимир Јанковић и Павле Младеновић, према Споменици 130 година факултета 2003. г. Било би добро, ако хоћеш и можеш, да мало ове стране средиш. За пребацивање у ћирилицу можеш користити програм "Вучко", причали смо о њему на Википедији, вероватно ћеш лако пронаћи адресу. Има тога још, али не знам које су твоји фаворити :) --Ђорђе Стакић 09:35, 19 Феб 2005 (CET)

Хемија[уреди извор]

Е, ако знаш основе хемије, јел можеш да погледаш чланак Угљеник, и да преконтролишеш и довршиш превод термина у табели? Ја сам почео, али нисам био сигуран за све, па нисам хтео да брљам. Кад се све преведе, можемо да се бацимо да попуњавање периодног система. --Обрадовић Горан (разговор) 12:19, 25 Феб 2005 (CET)

Данас сам екстремно рано устао (4:50 am), имао сам испит из политичке економије (или како год се проклети предмет ових дана зове (стално мењају име)), па сам екстремно глуп тренутно - одговор сам ставио на своју страницу а не на твоју (није да је пуно битно, али потпуно ми је била промакла грешка - одох одавде пре него што направим неку глупост)

Па ја сам ево свеж из школе, Прве београдске гимназије. Авај, тамо сам имао 2 (евентуално 3) из хемије ;) (додуше у првој су мало строжији са оценама (није да можемо да се меримо са вама из математичке ;)) , тако да се не осећам баш најпозванијим да преводим све термине. За оно шта сам знао како се код нас каже (Нормални услови, на пример), то сам превео. Колико сам видео, остало је још неколико појмова (типа паулингова скала (па ето, лепо звучи :)) , и можемо да кажемо да смо превели табелу.

Иначе, ако икога интересује, испит сам наравно пао :( --Обрадовић Горан (разговор) 13:26, 25 Феб 2005 (CET)

НАТО[уреди извор]

Управу си за мапу. Помешао сам Корзику са Сардинијом. Није проблем, сад ћу то да исправим преко Painta. Па то за Вучића би ваљда требали скинути. Кажем ваљда, јер се нико мало дуже време није бунио ни за шта. Ајде, нек се скине. --Марко Покрајац (разговор) 14:24, 25 Феб 2005 (CET)

 • Мислиш за онај Template око неутралности? Бунио бих се ја, али сам дао реч да нећу више да се мешам око тог чланка. :o)

Премештање страна[уреди извор]

Постоји једноставна команда за премештање страна, коју имају само администратори. Тада се уствари само преименује страна и биће сачувана историја промена стране. Други метод је заобилазне природе: направити нову страну са новим именом и у њу прекопирати садржај претходне, а затим нпр. обрисати претходну (ако је име са грешком) или направити редирекцију. Направити редирекцију значи обрисати текући текст стране "Старо име" и написати нпр. #Преусмери [[Ново име]] Овакве редирекције може свако да прави, док за премештање страна требају администраторска овлашћења, тада старо име аутоматски постаје редирекција на ново име. Дакле, за премештање стране или иди овим другим методом или кажи неком администратору коју страну хоћеш да преименујеш и на које име. --Ђорђе Стакић 22:30, 25 Феб 2005 (CET)

Овде се сада намеће и једно друго питање: администраторска овлашћења. Више пута је о томе овде писано и у принципу свако ко је конструктиван у раду итд. може да их добије. По мом мишљењу ти заслужујеш администраторска овлашћења и када то пожелиш можеш и да их затражиш (да се самопредложиш) на страни Википедија:Администратори. Колико ми се чини то додаје само две-три нове опције у раду: за брисање и премештање страна и закључавање страна (до сада нисмо користили). Морам да ти кажем да ми се свидео чланак о нашој Математичкој гимназији као и Песма Евровизије. Своје квалитетне чланке можеш предлагати на страници Википедија:Сјајни текстови, да би их имали у виду код избора. --Ђорђе Стакић 22:30, 25 Феб 2005 (CET)

==Template:вишезначна одредница==[уреди извор]

Нисам размишљао то за Mакедонију. Али сигурно да то треба урадити. Потребно је да на чланку Македонија поставиш мустру из наслова, и линкове ка одређеним чланцима под појмом Македонија. Дакле, Република Македонија и грчка област Македонија. Не знам тачно како се она зове у Грчкој. Ја ништа нисам писао у вези манастира. Чланак о српском динару је већ постојао, али сам га само преименовао, а на чланак динар сам ставио управо ову мустру о којој ти причам. Нисам те разумео баш, али отварање категорије се врши тако што се кликне на црвени (не направљени) линк ка категорији и уписе се објашњење. Потом то снимиш, и категорија је направљена. Погледај Википедија:Категоризација. поздрав, --Марко Покрајац (разговор) 10:57, 27 Феб 2005 (CET)

У праву си за измену...[уреди извор]

Ја сам копирао са Покрајчеве стране, па сам заборавио да код тебе избацим то одликовање :) Могуће је да сам и на још понеком месту погрешио... --Милош Ранчић 05:10, 8 Мар 2005 (CET)

Споменице[уреди извор]

Твој досадашњи допринос и ставови су ме инспирисали да ти из личног разлога доделим:

Признање Ђакона::Горана за патриотизам је споменица за залагање и допринос на српској википедији. Наша заједничка отаџбина, без обзира на наше разлике је наша утолико, уколико смо ми њени. У данашњем друштву, културна баштина свих нас са свим осталим баштинама света, чине део свеукипне светске културне баштине. Зато је важно да сваки патриота у отаџбини и у туђини, допринесе нашој заједничкој културној ризници. Патриота једног народа је патриота свих народа света.

Ова споменица је спој “Споменица године“, “Споменица н-те измене“ и “Покрајчево признање за Европски рад“.

Ова споменица се може доделити и корисницима других википедија.


Зато ову споменицу додељујемо Ђорђу, као признање Ђакона::Горана за патриотизам.--Djakon::Goran 12:17, 10 Мар 2005 (CET)

Менахем Бегин[уреди извор]

Хе, хе. Знао сам да сам ту вероватно погрешио још док сам писао чланак. Касније сам гледао неку емисију о Сингеру, и ту су споменули како се на српском изговара име, али ја нисам одмах променио, а после нисам био сигуран. Кад сам видео да си направио малу измену на том чланку, претпоставио сам да се радило о томе :) Дуго ми је то било у малом мозгу, а сада ћу коначно моћи да ослободим тих неколико килобајта неуронске меморије - хвала. Иначе видим да си се нешта бунио и за имена других држава (осим Њу Џер?ија). Које државе су спорне, и зашто? -- Обрадовић Горан (разговор) 02:56, 11 Мар 2005 (CET)

Администраторска права[уреди извор]

Здраво, не знам да ли си могао видети ко је све добио админ. права. У сваком случају би ти препоручио да се пријавиш да добијеш права, чисто због ваге, која је у овом тренутку нарушена. --Марко Покрајац (разговор) 17:19, 15 Мар 2005 (CET)


Ђорђе уколико желиш да прихватиш обавезе и овлашћења администратора имаш и моју подршку. --Горан Анђелковић 17:54, 15 Мар 2005 (CET)

Анархизам[уреди извор]

Помаже Бог брате Ђорђе. Можда би било боље да поразговараш са Милант-ом пре него ли оспориш страну. Види и договори се са њим. Ако ти је потребна помоћ јави. Мир ти, Горан Анђелковић 18:13, 5 Апр 2005 (CEST)


Ја никога овде нисам називао директно "инославним". Увек сам говорио о Православној вери и потреби да она буде третирана на исти начин као и инославне вере, где спада и вера у науку. Могуће је да су се учесници разговора проналазили у мојим коментарима иако нисам ни на кога појединачно мислио.

Влада 05:08, 8 Апр 2005 (CEST)

Либерализам[уреди извор]

Свака част за чланак! --Покрајац (разговор) 23:47, 8 Апр 2005 (CEST)

Имаш одговор...[уреди извор]

...на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 00:19, 9 Апр 2005 (CEST)

још један одговор --Милош Ранчић (разговор) 07:39, 9 Апр 2005 (CEST)
Хајд на ИРЦ... --Милош Ранчић (разговор) 06:12, 10 Апр 2005 (CEST)

Мапе у окрузима[уреди извор]

Поздрав, приметио сам да су мапе преправљане и почињем са ћирилизациом. Хвала на обавештењу. Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 14:39, 11 Апр 2005 (CEST)

Позиција администратора[уреди извор]

Пошто је прошло више од месец дана, а самим тим и могућност да постанеш администратор, препоручујем ти да се кандидујеш за то место на страници Википедија:Администратори. Поздрав, --Покрајац (разговор) 21:32, 12 Апр 2005 (CEST)

 • Свечано изјављујем да су ти заслужено додељена администраторска права. Желим ти да наставиш са писањем квалитетних и примерних чланака, као и до сада. --Ђорђе Стакић (р) 23:16, 12 Апр 2005 (CEST)

Ево да честитам и ја, желим ти много добрих и неутралних чланака, тј. само овако настави. --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 23:25, 12 Апр 2005 (CEST)


Придружујем се поздравима и само напред --Горан Анђелковић 00:40, 13 Апр 2005 (CEST)


Честитке и само настави. Face-grin.svg --Небојша Бозало 01:02, 13 Апр 2005 (CEST)


Ево сад и ја теби честитам!:) Ма, нека, нема везе то за заставу, нисам ја ваљда једини Европејац овде. --Покрајац (разговор) 01:15, 13 Апр 2005 (CEST)


Тамо у табелама чланка СФРЈ треба наставити са замењивањем запети са тачкама и обрнуто, јер је прекопирано са ен Вики.. Ја сам кренуо, ал сам се сморио...:) --Покрајац (разговор) 14:20, 13 Апр 2005 (CEST)

Захваљујемо[уреди извор]

Срдачно хвала :) време лети , --ангелина марковић 03:55, 15 апр 2005 (CEST)


Хвала на честиткама, ускоро нам се придружујеш Face-tongue.svg --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 03:59, 15 апр 2005 (CEST) • Захваљујем ти на честиткама и желим ти да и ти ускоро прихватиш ове обавезе и праведно их користиш. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 21:23, 15 апр 2005 (CEST)

Ма то мислим и ја али Јужноафричку републику нико тако не зове него је сви зову јужна африка (South Africa). Југ Африке сви зову Southern Africa што ѕначи јужна африка али само уноси ѕабуну. Ја немам ништа против да се то све преименује и помери али сматрам да је овако згодније иако можда није правилно. Поздрав Корисник:radozw

Ајд на ИРЦ[уреди извор]

Скупљамо се полако... --Милош Ранчић (разговор) 19:31, 23 апр 2005 (CEST)

Анархистички текстови[уреди извор]

То треба да оде на wikisources. Било би добро пребацити их пре брисања. --Милош Ранчић (разговор) 23:33, 23 апр 2005 (CEST)

Хералдика[уреди извор]

Може да се брише, нешта ме је било мучило форматирање па сам ставио бр тагове -- Обрадовић Горан (разговор) 02:02, 24 апр 2005 (CEST)

Имаш одговор[уреди извор]

... на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 10:31, 26 апр 2005 (CEST)

Добио си лиценцу за коришћење Покрајчевих признања[уреди извор]

Додељујем ти лиценцу за коришћење Покрајчевих признања због твог одговорног и вредног деловања на Википедији. Обавезно прочитај правила за додељивање. Ако има неких нејасноћа, обрати ми се. Поздрав, --Покрајац | разговор 23:10, 28 апр 2005 (CEST)

ЈАР[уреди извор]

Па, не треба редирект са "Јужноафричка република" на "Јужноафричка Република". У том облику само неписмени пишу почетним малим словом, па не видим разлога за угађање њима. --Милош Ранчић (разговор) 19:38, 29 апр 2005 (CEST)

 • Е мене је тотално збунила она расправа која се водила код Ninam на страници за разговор (архива 1). Било би добро да поправиш сада ти то мало и велико слово како треба да буде, таман и ја да научим шта је исправно :) (исправи и у самом тексту у обе одреднице, Јужна Африка и Јужна Африка (регија)). Са друге стране, мислим да је добро овако како сам сад урадио, да главни чланак буде на Јужна Африка, да са ЈУжно.... имамо редирект, а да географска регија буде на Јужна Африка (регија), с тим да на врху чланка Јужна Африка имамо кратко објашњење. Ево сад ћу да направим редирект и са ЈАР. --Dzordzm 20:38, 29 апр 2005 (CEST)
  • Ма, ок је то са регијом и земљом. Мислим, ако кажеш да се ЈАР зове Јужна Африка, онда је логично да она буде основни чланак (ја сам био убеђен да се зове ЈАР а не ЈА). Какогод, не залазим уопште у то и то је мање битно. Прича је била само гледе одреднице "Јужноафричка република" :) и баш те и ниједне друге :) Свако слово (осим везника и предлога) у имену државе се пише великим словом. Дакле "Државна Заједница Србија и Црна Гора" и, наравно, "Јужноафричка Република". (Нина није била у праву у оној причи.) И то је то што се тиче правила :) Само сам ти напоменуо да нема потребе да стоји преусмерење са неписменог облика. Осталим се ти занимаш а не ја :) --Милош Ранчић (разговор) 04:51, 2 мај 2005 (CEST)

Имаш одговор[уреди извор]

... на мојој страни за разговор. И, молим те, у оквиру својих подешавања додај у потпису "разговор са корисником" како би се из једног клика могло доћи на твоју страну за разговор. Значи, одабери да ти потпис нема аутоматско означавање, па напиши нешто као [[Корисник:Dzordzm|Dzordzm]] ([[Разговор са корисником:Dzordzm|разговор]]) --Милош Ранчић (разговор) 15:47, 2 мај 2005 (CEST)

Још један одговор... --Милош Ранчић (разговор) 18:14, 3 мај 2005 (CEST)

Ђорђе, чини ми се да је чланак Sui generis поново неслана шала малђаних Анонимуса. Sui generis, лат. = своје врсте. Не успевам да преведем никако по жељи или мишљењу Аномимуса. :) --ангелина марковић 01:31, 4 мај 2005 (CEST)

Пошто сте вас двоје најревноснији по питању уклањања чланака :) предлажем да уведете правило (и негде га упишете) да текстовима за које нико нема потврду да су исправни буде обрисан садржај, али не и страна. И, наравно, у случају да је неки анонимни корисник (или корисник са којим још немамо комуникацију или корисник који има такав педигре) то урадио. (Узмимо, довољна је процена једног администратора за тако нешто.) Потом би се тај чланак на посебној страни представио са везом према одговарајућој историјској верзији. (Хм. Иначе, имам коментар за такве: јебем им матер злобну!) --Милош Ранчић (разговор) 01:51, 4 мај 2005 (CEST)
Да додам да на сваком таквом чланку треба додати темплејт који би се звао нпр. {{појма немамо}} :) и који би стајао до коначног решења тог проблема. --Милош Ранчић (разговор) 02:16, 4 мај 2005 (CEST)
 • Слажем се да је оно Sui generis комично (ја наравно знам о чему се ради). Да бришемо садржај, или можда цео чланак? Ови Милошеви предлози, не разумем да ли су злонамерни или шта. Милоше, јел би ти оставио онако идиотски текст, ето рецимо баш на страни Sui generis? --Dzordzm 02:24, 4 мај 2005 (CEST)
  • Ма псовка је упућена надобуднима који желе да дискредитују Википедију тиме што стављају бесмислене чланке. (Додао сам смајли код "вас двоје" на почетку; мислио сам да сам ставио на почетку...). Замисли, човек нема паметнија посла него се бави дискредитацијом туђег рада! Да не улазим у дубљу расправу... (Сем тога, што бих псовао своје сараднике?) --Милош Ранчић (разговор) 04:21, 4 мај 2005 (CEST)
  • Озбиљно мислим оно што сам горе написао и не бих иронисао без јасне ироничне поруке. Треба направити неки темплејт који ће то описивати у случају да не знамо о чему се ради. И то тек пошто се обрише цео текст. Дакле, ако је текст смислен, извадиће се из историје, ако није, обрисаће се у потпуности. (Тек, наравно, пошто сазнамо да ли то има или не смисла.) Ја стварно не знам шта то конкретно значи и увек постоји могућност да одређени број нас не зна шта то конкретно значи. Акција сваког од администратора (под условом да је уверен/а у своје мишљење) треба да буде брза, али управо у овом смислу. Чисто да не би стајала срања на Википедији и да не би оптуживали српску Википедију како је непоуздан извор информација. Иначе, могао би да објасниш шта значи Sui generis? --Милош Ранчић (разговор) 04:21, 4 мај 2005 (CEST)

Јебала те стрелица ;)[уреди извор]

После дужег разматрања са Горан Обрадовић и ја смо евалуирали твој проблем. Тачније, он је схватио шта си питао :) Дакле, ако говориш о стрелицама које се појављују у историји стране, онда ти морам открити две мудрости: (1) Са десне стране сваког наслова постоји веза облика [уреди]. Кликом на тај линк добијаш могућност да уредиш само тај део стране, што омогућава бржи приступ и мање смарања са целим, понекад врло дугим текстом. Када на тај начин измениш текст, добијаш у историји стрелицу, док ти се унутар простора за измену пријави нешто облика "/* Име поглавља */". (2) У горњем менију сваке стране за разговор имаш поред "уреди" знак "+". Ако кликнеш на тај знак добијаш могућност да напишеш поруку са све насловом. Сличну ствар сам направио и за страну Википедија:Пијаца на оној вези "Поставите свој коментар". Све те ствари олакшавају рад на Википедији. --Милош Ранчић (разговор) 04:40, 4 мај 2005 (CEST)

Имаш одговор на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 08:45, 6 мај 2005 (CEST)

Девети мај и изабрани чланак[уреди извор]

Ближи се 9. мај и зато мислим да би тим поводом требали имати прикладан изабрани чланак. У разговору с Милошем, постојала је могућност да напишем неки чланак у виду есеја који би се тицао значаја деветог маја као датума, али нисам стигао због превода чланака о неким личностима. Предлажем чланак Европска унија, да буде изабрани чланак за девети мај. Надам се да се слажеш, имајући у виду наш заједнички допринос на том лепом чланку. Поздрав, --Покрајац | разговор 14:24, 7 мај 2005 (CEST)

Па ставићу бре, али сам мислио још мало овај тренутни да буде изабрани. --Покрајац | разговор 14:01, 8 мај 2005 (CEST)

Онтерио и додавање категорија[уреди извор]

Здраво, видим да си ти покрио државе САД-а, па пошто ја и онако обожавам Канаду реших да покријем 10 покрајина и 3 територије. Да ли можеш да ми помогнеш да оформим нову категорију "Покрајине и територије Канаде"? Пошто видим да за савезне државе постоји нешто тако.

Транскрипција[уреди извор]

Ђорђе не знам шта да кажем. Да наши називи страних термина понекад су у конфликту са оригиналима.

Ја се трудим да користим оно што би по српском правопису било најправилније (он је дефинитно другачији од руског). И ја кажем "Квебек", али лектори, они прави, кажу да је код нас правилно "Квибек". Срећом линковање решава овај модни детаљ.

Мило ми је да си био у Канади. Сигурно је лепо искуство.

P.S. Јави се на mikicam@gmail.com

Бирократска права[уреди извор]

Према текућем обичајном праву на српској Википедији, постао си бирократа. Сигуран сам да ћеш та права користити одговорно. --Покрајац | разговор 23:50, 11 мај 2005 (CEST)


Честитам на обавезама и да одговорно користиш своја права Горан Анђелковић (〠ꒌ) 23:52, 11 мај 2005 (CEST)

Готовац[уреди извор]

Поздрав!

Прво да ти честитам на стеченим обавезама, а што се тиче твог предлога за Комплетна дела Јакова Готовца, слажем се са твојим предлогом и замолићу те ако можеш да ти то одрадиш јербо су ми телефонске везе очајне и све траје до у недоглед (слику папског грба је upload-овао дууууууго).

Иван Свирчевић 23:51, 12 мај 2005 (CEST)

Провере неутралности[уреди извор]

Sto se mene tice, ja krecem u krstaski rat protiv ljudi koji bi od Vikipedije da naprave kleropediju. :) Vec sam trista puta potezao ovo i na pijaci i svuda, pa mi je dojadilo. Objasnicu svakome zasto ovi clanci nisu neutralni, a oni neka me posle spale na lomaci, uopste nije bitno. Ja sam za kompromise u svakoj situaciji, ali Vikipedija je prvo i pre svega enciklopedija. Ako clanak nije neutralan - jednostavno nije. Radicu da se ti clanci poboljsaju, ali necu ih ostaviti takve kakve su bez znaka svakome ko cita da nisu neutralni. --Dcabrilo 11:03, 13 мај 2005 (CEST)

Mislim da sam gotov za veceras. Bio bih ti veoma zahvalan ako bi mi pomogao oko svega ovoga. --Dcabrilo 11:16, 13 мај 2005 (CEST)
Poceo sam da radim na ispravljanju POV clanaka. Mozes da pogledas pijacu, a recimo i stranicu o patrijarhu Pavlu. Nju je User:Zocky relativno lepo sredio, tako da ako si voljan, pomozi koliko mozes. --Dcabrilo 05:35, 14 мај 2005 (CEST)
Mislim da je mnogo veci problem sto je vec ogroman broj pisaca oteran sa Vikipedije trenutnim stanjem. Postoji 10% clanaka (optimisticka promena) koji su dobri i kada neko to vidi, zasto bi gubio vreme na sr.wiki? Drugo, NPOV je nediskutabilno. Imas link ka Dzimbovom emailu na pijaci, a mislim da i ti to znas. Zaista se ne plasim da cu nekoga da "povredim" ko ima zastiticnki stav prema svom clanku, jer je ovo wiki i ideja je da niko nema vlasnistvo nad clankom. Takodje, ne vidim kako mozemo da diskutujemo o tome da li treba ili ne da budemo NPOV, a cini mi se da se sva diskusija do sada svodila na to. Na kraju, video sam Zocky-eve izmene. Covek je samo preveo clanak na srpski i izbacio nekoliko ociglednih POV prideva. Na clanku jos mnogo treba da se radi. Zaista nisam spreman da diskutujem s bilo kim oko toga da li mi treba ili ne da budemo NPOV. To je nediskutabilno. --Dcabrilo 09:21, 14 мај 2005 (CEST)

Антихрист[уреди извор]

Код овог чланка ми се не свиђа то што се појашњење појма "Антихрист" односи само на црквено појашњење. Као такво и као једино на чланку, ствара утисак је и једино и непремостиво. Пази цитат: "Јер многе варалице изиђоше на свијет који не признају Исукрста да је дошао у тијелу; ово је варалица и антикрст. Чланак је по мени неприхватљив, јер фаворизује идеју да су варалице сви они који не признају Христа. Чланак је врло повезан са чланком "Атеизам" и с тога мислим да би се чланак "Антихрист" требао имплементирати у чланак "Атеизам". --Покрајац|разговор 00:57, 15 мај 2005 (CEST) " --Покрајац|разговор 00:57, 15 мај 2005 (CEST)


Ај на ИРЦ[уреди извор]

Ајде на ИРЦ --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 01:16, 22 мај 2005 (CEST)


Telfor[уреди извор]

Сада сам погледао Телфор после твог сређивања и могу ти рећи да те "мрзим" колико си то лепо урадио. :-) Сада ћу да уђем у уреди да ти "покрадем" знање. Хвала много и много ми се допада :-)--Goldfinger 14:37, 27 мај 2005 (CEST)

 • Хвала најлепше; као што си вероватно приметио када си погледао историју нисам ја средио чланак, него Саша :) али то у крајњем није толико битно зар не :) --Dzordzm 20:12, 27 мај 2005 (CEST)

Брисање[уреди извор]

Управу си. Требало је да их стављам, али сам их само на брзака таговао и размишљао - па добро, сада су ти чланци у категорији за брисање. Али, ево сада ћу да их ставим и на саму страну. --Dungodung 23:00, 27 мај 2005 (CEST)


Корице Поздрав, мора да је код тебе већ касно :) али они омоти су корице (у темплејтима које преводиш), а код књига, насловне стране Можда се код ДВДја може задржати, но :). --ангелина марковић 07:00, 28 мај 2005 (CEST) Само, имамо много већи проблем са Поштеним коришћењем Fair Use, будући да наш закон не познаје ту категорију у значењу која се користи у САД. Уопште, много мозгам, а и консултујем се како да то све изведемо. нина

Vucko[уреди извор]

hvala, uspelo je!--Goldfinger 16:13, 28 мај 2005 (CEST)

Поздрав, имаш одговор на мојој страни. --Небојша Бозало 03:59, 30 мај 2005 (CEST)

Потребан превод[уреди извор]

Замолио бих те да преведеш ово МедијаВики:Uploadtext, јер само само копирао са енглеске википедије а тиче се твог тренутног посла око ауторских права и шаблона за слике. Хвала унапред --Саша Стефановић разговор Face-grin.svg 20:55, 2 јун 2005 (CEST)

споменице за оригиналну одредницу[уреди извор]

Добио си их четири комада :) Описано све у чланку Википедија:Споменице за оригиналност --Милош Ранчић (разговор) 08:08, 7 јун 2005 (CEST)

Списак градова по државама[уреди извор]

Свака част што си превео.. имало је ту да се куца.. мене није мрзело ал сам био уморан и почео сам да мешам да стављам номинатив лево, па кад сам то видео, реко да оставим за сутра. Још само да их поређамо по азбуци и то је то.. -- Обрадовић Горан (разговор) 05:17, 14 јун 2005 (CEST)

Не сналазим се још сасвим најбоље овдје. Је ли од тебе онај коментар о вјероисповиједи Златибораца? Златиборци ЈЕСУ СВИ православци, али када кажем "Златиборци", мислим на потомке златиборских породица - погледај: Досељавања становништва на Златибор. Тачно је да данас на Златибору живи и нешто муслимана (један мој добар друг је избјеглица из Босне, а има и неки Рамадан који је Горанац, његова жена је прије десетак година продавала изврстан сладолед на точење!). Међутим, ти муслимани нису поријеклом са Златибора - они су Златиборци само по мјесту становања, дакле, нису прави Златиборци. Видиш, у томе је ствар - сви ПРАВИ Златиборци су само припадници Српске православне цркве. Мада, на Јеврејском брду и Чоловића брду (то је на периферији Краљевих Вода, кад се крене према Чајетини, једном селу крај пута) има и неких секташа. Мислим да се зову адвентисти или тако нешто (Хришћанска адвентистичка црква). Секти има свугдје и оне нису признате као праве религије, зар не? Онда не треба и њих стављати у податке о вјероисповиједима становништва. У сваком случају, хвала на савјетима. Што каже Поаро: "Никад нисам сувише охол да прихватим помоћ других". :)

Ђорђе Д. Божовић

Слике[уреди извор]

Могао би рецимо да прекопираш називе шаблона и саме шаблоне са странице Википедија:Како се мења страна на Википедија:Шаблони/Слике чисто да би ставио те нове шаблоне код своје "браће". --Дунгодунг (разговор) 15:59, 16 јун 2005 (CEST)

Не мораш. Ја сам одлучио да то урадим! Поздрав --Дунгодунг (разговор) 17:01, 16 јун 2005 (CEST)

ОГГ (ogg.)[уреди извор]

Сад сам поправио код Ђинђића. У питању је фајл који се направи тако што снимиш свој глас преко неког програма микрофоном. Ја користим "Audacity". Тај огг. фајл снимиш као слику и он се аутоматски смешта на комонс. Све је врло просто. Видиш како сам ја ставио на те чланке и то је то. Питај ако ти нешто није јасно. --Покрајац|разговор 21:01, 23 јун 2005 (CEST)

Е, па добро нам се вратио :)[уреди извор]

Претпостављам да си сада опет на послу или како већ? --Милош Ранчић (разговор) 15:03, 5 октобар 2005 (CEST)

 • Да, ту сам, али сам јако заузет још од летос ;( --Dzordzm 19:05, 5 октобар 2005 (CEST)

Златиборски говор[уреди извор]

Уф, не знам баш колико је оправдано да пишем шта хоћу златиборским говором само зато што је то мој матерњи дијалекат. Ипак је мало глупо писати ђе умјесто гдје, или ишћерати умјесто истјерати, или гаће умјесто панталоне... Мало је глупо, зато стављам за гласање овај конкретан изузетак, који би још имао и шаблон упозорења за читаоце. Мени то значи, али ипак не могу да радим шта хоћу, зар не? --Ђорђе Д. Божовић 01:09, 7 новембар 2005 (CET)

Категорије[уреди извор]

ХЕХЕ, па наравно да постоји, то је најбитнија ствар која би морала да се нађе на следећој главној страници. То је нешто као дрво категорија, илити дрво Википедије. Погледај Википедија:Садржај.
П.С. Направи архиву на овој стрници за разговор, огромна је и некоме може да представља велики проблем при учитавању. Поздрав --Саша Стефановић ® # 03:39, 7 новембар 2005 (CET)

Јесте повезано, али не знам шта се чека са том главном страном, увек морамо бити задњи у свему ;( . Корисник:Саша.Стефановић/Главна страна ово је мој предлог, али ето, као што сам рекао, не мора да он буде нова главна страна, али дај већ да се то реши једном у ПМ. Face-tongue.svg --Саша Стефановић ® # 03:47, 7 новембар 2005 (CET)

IRC[уреди извор]

Ајде ако могнеш некако на ИРЦ, што пре то боље по могућности. --Саша Стефановић ® # 23:40, 7 новембар 2005 (CET)

autorska prava[уреди извор]

hvala na skretanju pazhnje o autorskim pravima. Pokushacu da dodjem do istih, kako bih dobila OK za upotrebu slika u chlancima. Imam sama puno svojih slika iz moje laboratorije koje bih mogla da koristim ubuduce kako bih izbegla ovo.. sve u svemu, dobro je shto se me upozorio na ovo, jer ne bih zhelela da neshto bude izbrisano!

Svetlana Miljkovic 05:49, 14 новембар 2005 (CET)

slike[уреди извор]

DObila sam za sad OK za upotrebu dveju slika. Da li treba negde posebno da stavim ono shto je recheno u emailu, ili ne....?? Tj., shta sad?

hvala,

Svetlana Miljkovic 20:04, 14 новембар 2005 (CET)

Давор Џалто[уреди извор]

Хехе, дуго сам тражио интервики на енглеској википедији, па сам се вероватно збунио и додао тотално погрешне категорије, а иначе ишао сам да спавам пре 2-3 сата и нисам могао заспати, па реко „ај да учиним нешта паметно“ кад оно, обрнуто. Хвала на обавештењу, сада је исправљено. --Саша Стефановић ® # 04:43, 16 новембар 2005 (CET)

еј еј полако...[уреди извор]

Стани мало. Само сам чекао када ће неко да се јави са оваквим безвезаријама.

Као прво некужим шта се сви толко брину за је***а ауторска права. Шта ће се догодити ако не ставиш лиценцу? доћи ће, специјалци и искакати из хеликоптера?циа можда?

Апсолутно сам сигуран и заиста је тако да капиталистичко факинг друштво почива на копирајту. Е то ме баш брига направићу све шта је у мојој моћи да се борим против њега и њихових америчких (гну фри лиценце документација САД-а и слично) нећу да се глобални полицајац намеће у мом приватном и мало јавнијем раду.

П.С.: ово се зове прање мозга али од мене би га требао прихватити. покушавам помоћи да се ослободиш окова империјално-капиталистичког друштва :) --Д Орловић 20:47, 16 новембар 2005 (CET)

 • Неко плаћа за ово што ми овде радимо. Тај неко се зове Викимедија фондација и тај неко може бити тужен за растурање материјала који су заштићени позитивним правним прописима. Ти имаш право да се бориш против капитализма, јеврејске трилатерале и марсоваца, али не користећи Викимедијине пројекте.
 • О законима можеш да мислиш шта хоћеш и за њихови промену можеш да се бориш како хоћеш, али свеједно мораш да их поштујеш.
 • Нећу да се свађам са тобом. Тотално си конструктиван лик. Ако ти се не свиђају ауторска права, па једноставно немој да користиш слике заштићене ауторским правима.
 • Осим тога, сада невезано за Википедију, неко је платио тог новинара који је направио ову слику, његову авионску карту, његово животно осигурање, његову камеру, филм, образовање, све—мислим, стварно, шта је фрка у томе да постоје закони који онда том неком омогућују да са том сликом ради шта он хоће? Шта мислиш, зашто нема слика у јавном власништву о овоме? Одговор: зато што прављење оваквих слика није бесплатно --Dzordzm 23:26, 16 новембар 2005 (CET)
ма мислим стварно....јел знаш ко је направио снимак с таоцима у Беслану? сами терористи. Будући да је већина убијена и само један у затвору нико неће тужити ни википедију ни мене. За слике Reuters-a i AP-a је сасвим различита прича и о њиховим ауторским правима нећу шпекулирати. Моја реакција била је када сам видео оно "Закон о ауторским правима Сједињених држава" тј. какве везе САД имају са сликама целог света.--Д Орловић 00:10, 17 новембар 2005 (CET)
Ту и је фрка, Викимедија фондација подлеже законима Сједињених држава --Dzordzm 00:26, 17 новембар 2005 (CET)


упс. обрисаћу --Д Орловић 00:31, 17 новембар 2005 (CET)

Porno-zvezde na "Pesmi Evrovizije"???[уреди извор]

Pre svega zelim da pohvalim tvoj clanak o "Pesmi Evrovizije" koji je izuzetnog kvaliteta... jeste da te je pomalo "inspirisao" clanak o "Evroviziji" na engleskoj Vikipediji ali nema veze ;-).

Zelim da te upozorim na jednu netacnost. Samo na PRVOJ "Pesmi Evrovizije" su drzave ucesnice imale mogucnost da posalju po DVE pesme. Vec naredne godine (1957) je svaka drzava imala samo po jednu pesmu u trci za "Grand Prix"!

A kao drugo, bio sam niz godina clan nemackog fen-kluba "Pesme Evrovizije" i pisao sam za njihov list "Top Of Music", ali izgleda da sam propustio te, kako si ih ti nazvao "marginalce"... koja je porno zvezda pevala na "Pesmi Evrovizije"? To je glupost, molim te ispravi tu netacnost.

Pozdrav...

 • Здраво, надам се да ти се свиђа овде и да ћеш да одлучиш да се пријавиш, а можда нам и помогнеш да имамо још више квалитетних чланака о Песми Евровизије. Хвала на похвалама за мој чланак, а коришћење енглеске верзије је пре норма но изузетак, мада је мислим да је мој чланак бољи од ондашњег. Први твој податак је тачан, поправићу касније данас. Што се другог тиче, ако тако мислиш, ја ћу онда уклонити ту квалификацију, али иако ја Евровизију стварно јако волим, тамо је без даљњег било стварно свега и свачега, тако ми је некако и ово остало негде забележено. Нема везе --Dzordzm 21:43, 20 новембар 2005 (CET)


Bilo je, kako da nije...[уреди извор]

Ja nisam ni rekao da nije bilo svega i svacega (kao i na svakom festivalu, pogledaj samo nase festivale). To je se i moglo videti na nedavno odrzanoj manifestaciji povodom pedesetogodisnjice "Pesme Evrovizije" u Kopenhagenu, kada su prikazivali i niz inserta sa takmicenja i izabrali "Waterloo" za najbolju pesmu svih vremena (od evrovizijskih). (I o tome nisi pisao!!!)... ali porno-zvezda na Evroviziji jednostavno nije bilo. Verovatno si pomesao to sa pojavljivanjem Divlje Ruze na Zrenjaninskom festivalu, kada je izazvala burne reakcije svih...

Tvoj clanak jeste bolji, i to znatno. A kada ti to ja, kao evrovizijski fanatik, kazem onda znaj da je to tako ;-).

Za "Top of Music" sam pisao nekoliko clanaka, medju ostalog o Bebi Dol (koju volim posto je luda). Pa neznam... nemam cirilicni program (u vezi prikljucivanja Vikipediji). Zato nisam mogao sam da ispravim te greske.

Na nemackoj Vikipediji sam objavio opsiran clanak o Lepoj Breni... koji je ocigledno animirao niz jugovica da takodje pisu o nasim pevacima i nasoj kulturi. Popunio sam listu pevaca i pevacica kao i glumaca i glumica... ubrzo su se nasli i clanci, koji su nasi koji zive ovde u Nemackoj napisali.

Zamerio bih ti jos na jednom izrazu. Zasto si homoseksualce, lezbejke... oslovio sa "marginalci". Molim te preformulisi to kao covek. Ne moramo uvek mi srbi da budemo seljaci i da se isticemo sa glupostima. To je sasvim normalna stvar i to se moze malo elegantnije formulisati odnosno mozda i na neki saljivi nacin izvesti. Moga si na primer navesti da to konzervativniju, ili stariju publiku pomalo "iritira" ili "zacudjuje"... uglavnom, tako kako si ti napisao nije uredu!

Takodje sugerises citanje clanka o Jugoviziji i istices da je posebno 1991 bila interesantna a taj clanak jos uopste ne postoji...

Upravo sam proverio da li si ispravio greske. Porno-Zvezde vise nema ali netacnost sta se tice brojke pesama je jos uvek navedena u tekstu! SAMO 1956 JE SVAKA DRZAVA MOGLA DA SALJE PO DVE PESME, VEC NAREDNE 1957 GODINE JE SVAKA DRZAVA IMALA SAMO JEDNU JEDINU PESMU U TRCI ZA "GRAND PRIX"!!! TI SI NAPISAO DA JE PROMENA PRAVILA TEK NASLEDILA U SEZDESETIM- THAT'S NOT RIGHT!

Takodje nisi dovoljno izrazio da je Evrovizija prvenstveno takmicenje kompozitora... i ako su UVEK izvodjaci bili u centru paznje.

Pozdrav...

 • Ћао. Слажем се да је незгодно што немаш ћирилични програм, али у принципу ако хоћеш да куцаш нове чланке о Евровизији латиницом, само напред а ја ћу их пребацити. (Само немој латиницом да брљаш по постојећима, јер је то стварно мучно преправљати). Још пуно нам треба, чланци о појединачним издањима, чланак о Југовизији (па оставио сам везу тако да буде ту кад неко напише чланак), чланци о познатим извођачима, ма чудо једно. Ово за 1956 сам такође био преправио, погледај још једном.
 • Мој израз за хомосексуалце и сличне (сети се само "Виг Вам"), против којих немам ама баш ништа све док они не преузму ствар у своје руке и почну да искључују друге, је био "извођачи са маргина традиционалних друштвеним норми", што је мислим сасвим ОК и одговара стању ствари. Можеш да провериш у историји чланка. Међутим, неко је био паметан и "преправио" мој чланак од почетка до краја (мрзело ме је да идем и вратим пола тога), те су између осталог и ови несрећници "постали" "маргиналци". Ја могу да вратим ако ме некад не буде мрзело да одем и прегледам једну по једну од тих измена, али овај увредљиви израз није мени на душу --Dzordzm 18:40, 21 новембар 2005 (CET)

A joooj...[уреди извор]

Bas zato sto u SCG jos uvek tako ograniceno razmisljaju o homoseksualcima, lezbejkama, emancipovanim zenama, sredjenim muskarcima... i smatraju da su takvi ljudi kako ti kazes "nesrecnici", ne zelim da se petljam po toj stranici. Posto sam rodjen u Nemackoj i tolerantno vaspitan ja gledam sasvim drugacije na takve stvari i nemogu da razumem da u 21. veku jos uvek ima osoba koji to nemogu da prihvate.

Na "Pesmi Evrovizije" je veliki deo Gay-populacije u vodecim funkcijama. A to ocigledno nikome na ovom svetu nije smetalo, te se ni na jednoj jedinoj stranici ne spominje izuzev, a kako bih i drukcije moglo (bas tako) na srpskoj! Srpska posla.

A Wig Wam su bili superiska!!! Oni su na norveskom predizboru pobedili sa 80% glasova preko televoutinga!!! To govori samo za sebe... . Bolji su bili od nasih koji su skakali kao ovnovi. Bilo me je sramota. Kamo lepe srece da je otisla Jelena Tomasevic da nas predstavlja...

A ti si svakako odgovoran za to da ispravljas ako neko petlja po tvojoj stranici!!! Sto to sada treba da znaci??? Da zelis da ostavis one budalastine da tako stoje?!!

Pogledao sam, jos uvek pise ona glupost da je "vec u sezdesetim" promenjeno da svaka drzava moze samo jednu pesmu da salje u trku- WRONG!!! 1957, moraces u ime bog ponovo prepraviti. Znam da je tesko izbrisati jednu jedinu recenicu i ponovo napisati jednu jedinu recenicu (tacnu), ali sam siguran da ces ti to bravurozno odraditi.

Gospode, pogledaj i nas srbe barem s vremena na vreme!

 • Хајде да се не расправљамо јер се 100% слажемо. Хајде дођи, пријави се и напиши чланак о Виг Ваму. Или рецимо о Ралфу Зигелу, о њему знаш више о свих нас овде заједно вероватно. Оно "несрећници" је значило "ни криви ни дужни" (...постадоше "маргиналци"). Јел сад боље? Као што и сам примећујеш гејева по Евровизији, међу певачима и организаторима свеједно, има знатно више но у редовној популацији (хајде тако да формулишем). Нема потребе да ти то смета—зашто таква чињеница не би, без вредносне оцене, била констатована у чланку?
 • Чланак није "мој". Вики-принцип: ја сам чланку допринео (99%) и то предао у ГЛСД. Свако други има право да то мења као што и ја имам право (но не и одговорност) да те промене прегледам и евентуално вратим. То ћу свакако и да урадим кад будем имао доста времена, јер је човек стварно брљао "left and right". Такви људи ме мало избаце из такта - да сам то одмах преправио, он би сутра дошао да се свађа са мном, итд., боље да се мало "охлади".
 • Наравно да су они "наши" ("киндер јаја") у ствари били "њихови" и да би било 100 пута боље да је ишла "Ј То". Али о томе не можемо у чланку.
 • Дакле, немамо о чему да се препиремо. Видим да знаш пуно о овоме. Ако имаш времена и добре воље, хајде да то уобличимо у пар лепих чланака. За почетак, пријави се --Dzordzm 20:25, 21 новембар 2005 (CET)

J TO...[уреди извор]

Nemacki sajtovi Evrovizijskih klubova i muzike u opstem smislu su mnogo pisali o nesrecnoj J TO. Pesma je bila dobra a nastup jos bolji, one djindjuve koje nosila u kosi i oko vrata su bile fest ;-), ja volim takav kiceraj.

No Nejm... sta zmnam, nisu bili losi ali takva pesma puna bola ne zvuci poverljiva kada je klinci pevaju kojima je je jedini problem izbor gela za kosu.

Uzasno mi smeta sto na nasem sajtu nema puno clanaka o muzici. Cak i na bosanskoj Vikipediji ima clanak o Nedi Ukraden... a na nasoj nema!

A zamisli da sada ima clanak o Breni nacionale na engleskoj i nemackoj Vikipediji a na nasoj ne!!! Moj koji je na Nemackoj Vikipediji je znatno bolji od engleskog... obozavam Brenu ;-).

Morate se stvarno malo vise potruditi! Na nemackoj Vikipediji su mnogo strozi sta se tice izmena... i kontrolisu sadrzaj i ne dozvoljavaju napade na manjine!

Pa mozes ti to spominjati... ali mi smo jedini koji su to spominjali.

Oh-ho-ho, pa to neko zna za Ralph-a Siegel-a? Znas da ima srpskohrvatska verzija pesme "Frei zu leben" koju su Daniel Kovac i Christina Kempers izveli na Evroviziji u Zagrebu? Zove se "Sretni dani".

 • Нисам знао за "Сретне дане", али како не бих знао за Ралфа Зигела. Ни Жељко га није испуштао из уста прошле године ("јао, знате, ја сам се руковао са Ралфом Зигелом, знате, мени је Ралф Зигел рекао да мисли да је моја песма најбоља, знате, Ралф Зигел је легенда"). (Оставио сам још пар музичких чланака, имаш везе на мојој корисничкој страни.) Хајде, немој сад да те молим, пријави се и напиши пар лепих чланака, о Зигелу, о немачком избору, па јеби га, о Брени, зашто да не. --Dzordzm 21:04, 21 новембар 2005 (CET)

Zeljko...[уреди извор]

Lepo je da ga Zeljko ceni i uvazava njegovo misljnje, ali ovde ga i ne vole bas nesto posebno. Sledece godine ce Siegel napisati kompoziciju za Svajcarsku i vec naveliko govore kako mu nemci nece dati ni jedan jedini poen. Siegel je vec pisao mnogo pesama za Evrovizijska takmicenja... za Luksemburg, Nemacku, Svajcarsku, Maltu... meni licno su se uvek dopale. Posebno "Papa Pinguin" za Luksemburg i "Reise nach Jerusalem" za Nemacku.

Mozes kontaktirati Djordjeta Stakica, njega sam "upoznao" na Wikipedia Deutschland, on ima moju eMail adresu (da je sada ne ostavljam ovde, ko zna ko ovo sve cita ;-) )... onda cemo se dogovoriti za clanke.... registraciju itd. . ;-)

АПСИЦГ[уреди извор]

Погледај Разговор о шаблону:Административна подела Србије и Црне Горе. --Саша Стефановић ® # 03:48, 23 новембар 2005 (CET)

Војислав Шешељ[уреди извор]

Мислим да је најбоље да погледаш чланак Георгиј Жуков, поређења ради.

Биографски чланак би требало отприлике да изгледа овако: Прво име и презиме подебљано па зарез, па затим име и презиме онако како се пише на матерњем језику особе (ако није Србин), па датум рођења и смрти па други зарез. затим нешто мало текста о тој личности чисто да некога ко чита заинтересује да прочита и остатак текста.

Затим, неколико поднаслова у којих је исприћан живот те особе, па ако треба неки поднасловичић везан за дело те личности и онда спољашње повезнице.

Е, да, и смањи мало број ових повезница или их некако лепше распореди, овако ме подсећа на минско поље. --Милан Јелисавчић 17:15, 8 децембар 2005 (CET)

 • Примио сам к знању и средићу ускоро. Још сам био почетник кад сам ово писао --Dzordzm 12:02, 12 децембар 2005 (CET)

Портал:Математика[уреди извор]

Упркос свему, масовно штанцање портала се одразило и на математику. Било би добро кад би попричао са "оснивачем". Види и: Разговор са корисником:Јованвб где сам изнео своје мишљење. --Покрајац |разговор| 22:13, 10 децембар 2005 (CET)

Ево да ти одговорим. Кажеш да имамо 5 чланака који су добри и могу да буду изабрани. Нека се они мењају једном месечно то ће да траје 5 месеци, а до тада добићемо сигурно још нових добрих чланака из математике (Имамо доста математичара ти, ђорђес, џаст јузер). А са овом главном страном корисник би у року од сат времена дошао до категорије математика у којој би наишао на гомилу клица, категорија које имају само по чланак два тако да је много да види портал него то. --Јованвб 11:05, 11 децембар 2005 (CET)


Шаблон:Без лиценце[уреди извор]

Џорџим пошто се ти највише интересујеш за ауторска права и налепнице на сликама ево да те обавестим да сам превео шаблон са пољске википедије. Сад ти га постави где треба пошто ја нисам сигуран где стоје сви ти шаблони --Јованвб 22:35, 11 децембар 2005 (CET)

Фала, комшијо[уреди извор]

на овом. Још увек се чини помало чудно. Ја давам часну реч, да ћу све о чему нисам сигуран, нарочито у погледу језика, питати или бар пријављати. Сад кад Википедија као резурс уопштено прелази кроз незгодна времена, морам да будем пажљив а да вас не направим на будале или malfeasants. --ВКокијелов 22:19, 12 децембар 2005 (CET)

ЈОООЈ[уреди извор]

Ајде на ИРЦ. — СашаСтефановић • 01:51 13-12-2005

Ауторска права[уреди извор]

Џорџ, мислиш на ово? То нисам ја ставио, него Славен Косановић, ја сам само исправљао. Али имаш право, требало би размотрити интеграцију/допуњавање/проширење/превођење. --Бране Јовановић 23:44, 13 децембар 2005 (CET)

 • Ouch--Dzordzm 23:47, 13 децембар 2005 (CET)

Poziv Beogradu[уреди извор]

Sve sto slijedi je hi po te tic no. ;)

Znaci RFERL ima brojeve telefona koje da koristis da pozoves po cetvrcima.

Mene cudi kako bih ih ja mogo odavde pozvati. Tj. nisam siguran da su uputsva na mrezama zaista ono sto treba raditi, ili podbacivaju, ili kako?

Hvala unaprijed. :) --ВКокијелов 05:05, 16 децембар 2005 (CET)