Разговор с корисником:GajaR

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Трака жалости
Поздрав, GajaR. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, GajaR. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!--Dzordzm 20:26, 27 новембар 2005 (CET)

Zahvaljujem se Korisniku Dzordzm-u na dobrodošlici i lepim rečima; Ja naime, tek učim da koristim kompjuter za upotrebu kao NET alatke, tako da nisam siguran ni u to da li pišem na dobrom mestu,

Inače ovo je moj početak rada na W. te se nadam, da, kada budem savladao početničke teškoće, da ću se zahuktati u radu.

Pozdrav od GajaR

Захваљујем се на честиткама. А и на књизи. Злу не требало... ;) --Дунго ۞ 22:22, 29 новембар 2005 (CET)

Лекција број 2, дописиванње преко Википедије[уреди извор]

Ево поруке ѕа вежбање лекције број 2. Само кликнете на мој плави потпис који следи па сте на мојој страни! Остало према поступку иѕ мејла. Срдацно само напред, сваког дана у сваком погледу све више напредујемо! --Goldfinger 22:52, 14 децембар 2005 (CET)

Браво лекција број 2 успешна! Пробао сам сада да одем на сајт СКУПЕ али неће моћи ... на послу сам, а Телеком ту адресу блокира!!! тек од куће када се вратим , вечерас ћу моћи да погледам --Goldfinger 14:40, 15 децембар 2005 (CET)
Stvar је релативно једноставна одете управо на ону адресу http://skype.com/ и у горњој десној половини екрана PLAVOM bojom piše "Download Skype", kliknete na to i ide se na sledeći ekran ... gore je sivo dugme na kome piše "Download Skype". Važno je da zapazite GDE, u koji folder se daunloduje program-instalacija, Sad u zavisnosti od kvaliteta veze daunlod traje par minuta. Treba sačekati. Kada se završi pojavljuje se crvena kockica sa slovom "S" i tekstom SkypeSetup.exe. Klikne se na tu crvenu kockicu i instalacija se sama obavi... Ako ne ynate gde je ta kockica "otišla" idete mišem na dugme "start" dole desno ekran pa "search" pa "for files and folders" izaberete "allfiles and folders" i u praznu kockicu kucate "Skype" pa misem na sivu kockicu "Search" ... računar će da pronađe. Ako zapne, treba pomoć, javite se .. tu sam :-))) --Goldfinger 21:09, 15 децембар 2005 (CET)

Лекција број 3[уреди извор]

Изменио сам мало твоју "Главну страну". Она се мења тако што се оде на њу, кликне се на језичак "Корисник" и када се добије страна онда се кликне на језичак "Уреди". Ту се лепо види шта је рађено. Можеш да измениш текст који сам написао о теби, (поштовао сам приватност). А испод онога "Написао сам" треба уписивати чланке који су написани АЛИ ТАЧНО оноако како се зову. Мора се пазити да велико слово буде велико а мало мало. Када се напише име чланка онда се он "зафарба" мишем и кликне доле лево на дупле коцкасте заграде. Тиме се чланак хипертекстује и ко кликне на њега аутоматски одлази на чланак. Пре него што снимиш страницу кликнеш на "прикажи преглед" да видиш да ли је чланак плав ако јесте добро је ако је црвен има нека грешка у тачности исписивања чланка. Ако запне ти сними и црвено и "вичи" УПОМОЋ!!! :-) Сада знаш као се то ради --Goldfinger 21:24, 15 децембар 2005 (CET)

Лекција број 3[уреди извор]

Видим лекција бр 1 - писање чланака ти је кренуло. А и лекција број 2 када су Даме у питању. :-))) А ево за лекцију број 3 сам ти мало "шапутао" тј. унео сам на твој главну страну чланак који видим да си написао. Лопта је у твом дворишту! Срдачно --Goldfinger 21:25, 24 децембар 2005 (CET)

Гаја и ГајаР[уреди извор]

Има нека грашка у твом потпису. Када сам кликнуо на њега одвео ме је на страну Гаја а не ГајаР. Ја ипак предпостављам да радиш са стране ГајаР (то се види на врху странице изнад језичка "обриши"). Имам утисак да би требао да одеш на "моја подешавања" и да провериш да ли је ту све уписано како треба. Скипе нисам пробао, немам никог напољу, али ми ћерка која то користи годинама каже да је инсталација лака. Важно је да код инсталације поред себе држиш оловку и "онај" нотес у коме се све записује у вези рачунара да запишеш поруке типа "ваш пасворд је тај и тај, вашброј на ирцу је тај и тај и сл... уз најлепше жеље за Нову и све остале празнике --Goldfinger 12:44, 28 децембар 2005 (CET)

Ево стиже пошта[уреди извор]

Питанје које следи добио сам од Фордперфекта па само преносим... мада ће се он инајвероватније и директно јавити

поздрав. Видео сам да у разговору са Бранетом помињете неког адвоката, правника који ће помоћи око питања ауторских права. Може ли нам он одговорити кад је код нас донет најстарији закон о ауторским правима. Од које године да рачунамо да се рачуна и додаје оних 50 или 70 година. Нашао сам на интернету кад је Југославија постала чланица Бернске конвенције (1930) и кад је потписала Универзалну декларацију о ауторским правима (1966), и да у Југославији постоји ова правна традицја већ 8 деценија. Последњи закон је из 2004, претходни је из 98, пре њега из 78. Претпостављам на основу свега овога да је било закона и пре овог периода. Мислим да би нам тај податк доста значио и олакшао рад, и послужио као смерница људима како и од када да рачунају истек неког права. Овако су неки корисници у заблуди да у време комунизма и даље код нас није постојала институција ауторских права. --Ford Prefekt 01:30, 16. јануар 2006. (CET) --Goldfinger 09:16, 16. јануар 2006. (CET)[одговори]

Поздрав и од мене. Ето, питање је Голдфингер већ пренео. Па, ако можете одгворите нам. Постоји на Википедији чланак о ауотрским правима, и интегрални закон о ауторским правима, али нигде није прецизирано од које године да се рачуна истек неког права. Неки су корисници на википедији убеђени да рецимо дело аутора који је умро нпр. 1975, а издато 1963. није заштићено ауторским правима. Ја сам убеђен да јесте, и да је и у то време постојала законска регулатива.

--Ford Prefekt 09:37, 16. јануар 2006. (CET)[одговори]

Политичка фабрика[уреди извор]

Видимо се сутра у ДОБ-у да попричамо :-) ето мене око 18 х--Goldfinger 23:42, 18. фебруар 2006. (CET)[одговори]

Учим се[уреди извор]

Мислим да овако иде разговор између корисника. Ако погрешим ваљда ћу знати. Нешто ми штуца интернет, а и преокупиран сам актуелностима па не стижем баш све. У сваком случају свиђа ми се на први поглед она књига, вероватно ћу је у фаворите, па после кад стигнем... This picture is more than thirteen billions years old - фрактали ако се не варам The Universe and God - иначе сам пантеиста у неком смислу филозофског веровања или чега већ... Roger Penrose, The Emperor's New Mind - моја омиљена књига, а претпостављам да вреди све што има референцу на такво штиво. (потпис: Северијан) --Severijan 13:11, 15. март 2006. (CET)[одговори]

Сређивање, други пут[уреди извор]

Ово је аутоматски генерисана порука. Ако си већ примио (примила) сличну, провери доле наведени линк поново! Бот је вршио неке измене на странама са описом слика, пошто слике које су раније биле означене са {{без лиценце}} нису приказиване на списку који се наводи доле (а сада се дакле и оне приказују).

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напоменe:

  • Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане! То подразумева и слике које немају лиценцу и оне које су погрешно обележене.
  • Наведи извор слике - ако не наведеш извор, немогуће је проверити лиценцу!
  • Немој стављати погрешне ознаке на слике, нарочито немој стављати „поштена употреба“ или „јавно власништво“ без образложења!

Ово је друга порука у акцији сређивањa слика.

--Бране Јовановић <~> 13:58, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]


RE: Захвалница :)[уреди извор]

Хвала теби на лепим речима. :) Понекад добро дође подршка :))) Још када уследи после хиљадитог едита :))) У сваком случају, не мислим да престанем да радим... уживаћете и имати задовољство и надаље. Поздрав и све најбоље, --Wlodzimierz 14:14, 23. октобар 2006. (CEST)[одговори]