Разговор с корисником:Jablan

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

здраво. како да направим нову страницу одн. нов наслов који би требао да гласи ПЕРШУН. хвала.

јаблан

наиме код опсије edit не могу да променим текст "Име нове странице" у име које би желео тј. у ПЕРПШУН ?!


УСПЕЛО ЈЕ ! ИПАК...

Добродошао[уреди извор]

  • Осим ако ниси неки старији члан, да ти пожелим добродошлицу на српску Википедију. Видим да се добро сналазиш. Ако ти је нешто потребно, имаш неку недоумицу и сл., можеш ми се обратити преко моје странице за разговор. --Милош 09:51, 30 Авг 2004 (CEST)
  • Милоше, захваљујем на срдачном пријему и комплиментима у вези мог пристојног сналажења што је последица пажљивог читња упуства. Потрошим и овде код вас понеки слободан минут на волунтесрком раду. Пријатно и корисно уједно. Хвала.Рачунам на твоју помоћ прилоком недоумица. Да ли се слажеш да се дода чланак Iris germanica што је важећа међународна терминологија за разлику од Iris germanika коју сам преузео из домаће енциклопедије ? Поздрав. Јаблан
  • Прво да ти кажем да не треба да користиш "код вас" него "код нас". Википедија је "наша" за сваког ко ради на њој. Када би сви читали пажљиво упутства као ти, били бисмо на коњу :-) Како до сада нисмо установили да пишемо латиницом, ако преносиш неки научни (технички, технолошки) термин, онда је добро да стоји у изворном облику. Када погрешиш са насловом, па је потребно обрисати страну и направити нову, учини следеће: На страни коју хоћеш да обришеш остави назнаку "Страну треба обрисати због тога и тога", а онда на страници Википедија:Администратори тражи да неко од администратора обрише ту страну. И још нешто о обичајима на Википедији (ништа обавезно): (1) Други квадратић с десне стране горе приликом мењања/стварања чланака ти је тзв. "потпис". Он се састоји од две цртице и четири тилде (--~~~~, погледај како сам написао потпис тако да не буде обрађен у Викију). (2) Када неком одговориш на својој страни за разговор, добро је оставити му напомену на његовој страни за разговор у облику ("Одговорио сам ти на својој страни за разговор." (Погледај код.)). Иако је у овом тренутку могуће снаћи се праћењем скорашњих измена, већ је сада то постало поприлично напорно. Назнаком на страни саговорника он добија поруку да има нових порука, као што си већ и видео.) Обично се приликом додавања коментара на страницама за разговор користи тзв. "додај" или знак плус ("+") поред картице "edit" на врху стране. --Милош 11:12, 30 Авг 2004 (CEST)
  • Милоше, занима ме зашто неће да повеже годину 114. пне кад већ постоји у календару?!--Jablan 12:39, 3 Сеп 2004 (CEST)
    • Мораш ставити тачку на крају (погледај како сам написао код): 114. пне. --Милош 17:18, 3 Сеп 2004 (CEST)
      • А сад сам схватио да још увек нисам унео други век... --Милош 17:19, 3 Сеп 2004 (CEST)
        • Унео сам други век пре нове ере, тако да ће сада постојати везе. --Милош 22:15, 3 Сеп 2004 (CEST)

Хемијски елементи[уреди извор]

  • Имам две ствари да ти кажем: (1) Направио сам (тј., преуредио енглеску верзију) периодног система елемената, па имаш основу ако желиш да уносиш податке из те области. Замолио бих те да још и провериш да ли сам све добро превео на српски. (2) Ознаке хемијских елемената (и ту једна напомена: користи израз "хемијски елемент"; треба да дефинишеш да је у питању хемијски, јер може бити и некакав други, обичније је у савременом језику писање "елемент" а не "елеменАт") су општи договор, а не договор који се установљује у зависности од прилике (као што су ознаке у математици, где променљиву можеш написати како ти је драго), тј., ознаке за хемијске елемнте, физичке силе и константе и сл., се пишу онако како је на нивоу научног (међународног) језика то установљено. У овом случају, то су латиничка слова. Ово, свакако, додатно компликује како ће се одредница за латиничко "Б" писати и ћирилицом и латиницом, али пусти то мени да измозгам. У овом тренутку, на латиничким одредницама "B", "He", "Pt", "Ag" и сл. иде ћирилички текст (ја сам померио твоје странице и мало средио твој текст за скраћенице елемената које си описао). Такође, води рачуна о томе да је "B" уједно и друго слово латинице и сл. Ето, па јави шта мислиш ти. --Милош 17:02, 17 Сеп 2004 (CEST)
  • "обичније је у савременом језику писање "елемент" а не "елеменАт") су општи договор": Одговор: Користио сам Хемијски лексикон из 80-тих и јако ми је жао што није писан на како кажеш савременом језику. Јаблан.

Стандардизација Википедије[уреди извор]

Сад сам чито твој текст Ангелика и мислим да би се у писању чланака требали придржавати неких стандарда које је већ наметнула "старија сестра из Енглеске". Ево линка који води на чланак у елглеској Википедији. http://en.wikipedia.org/wiki/Angelica_archangelica Радо бих сам поставио твој чланак у такав облик, али ми је тематика потпуно непозната тако да ћу то да оставим неком стручнијем. И слике су ту па не би било лоше да се убаце. Напиши ми шта мислиш о мом предлогу. Поѕдрав. владоборо 10:43, 5 Јан 2005 (CET)

  • Владобро, хвала ти на предлогу. Сматрам да је наш чланак сасвим у реду, шта више он је бољи и сажетији од енглеског уз неке недостатке. Можда грешим али нисам присталица бескруполозног копирања иако се потпуно слажем с тобом у вези потребе по усвајању неких стандарда па би сходно томе могли интегрисати одн. преузети ону табелу научне класификације биља. А што се тиће оног списка врсти анђелике - могао би такође да се пренесе, наравно, уз мањак домаћих имена...Поздрав од Јаблана

Сређивање, други пут[уреди извор]

Ово је аутоматски генерисана порука. Ако си већ примио (примила) сличну, провери доле наведени линк поново! Бот је вршио неке измене на странама са описом слика, пошто слике које су раније биле означене са {{без лиценце}} нису приказиване на списку који се наводи доле (а сада се дакле и оне приказују).

На Википедији је у току акција сређивања слика са нејасним или погрешно назначеним правним статусом.


Замолио бих те да све слике које си послао (или послала), а на којима није означена лиценца, означиш одговарајућом лиценцом, водећи рачуна да лиценца одговара правном статусу слике - погледај на пример ово правило и овај списак ознака за лиценце са кратким објашњењима сваке. Такође, визуелни списак шаблона за слике можеш видети и овде.


Када означаваш слике, поведи рачуна да сем лиценце обавезно ставиш и везу (УРЛ) ка сајту одакле је преузета; ако је слика скенирана, наведи наслов и аутора публикације и ISBN број ако знаш; ако си ти аутор, наведи то као извор (напомена: код снимака екрана и скенираних слика ти ниси аутор слике). Ако сматраш да слика испуњава услове за поштену употребу који су наведени на ознаци за лиценцу, наведи и образложење за ту поштену употребу.


Списак слика које си ти послао (послала), а које немају означену лиценцу, можеш видети овде. Ако у следеће две недеље не решиш лиценце на сликама, тога ће се прихватити заинтересовани уредници.


Напоменe:

  • Слике које по завршетку акције сређивања не буду имале јасно регулисан правни статус биће брисане! То подразумева и слике које немају лиценцу и оне које су погрешно обележене.
  • Наведи извор слике - ако не наведеш извор, немогуће је проверити лиценцу!
  • Немој стављати погрешне ознаке на слике, нарочито немој стављати „поштена употреба“ или „јавно власништво“ без образложења!

Ово је друга порука у акцији сређивањa слика.

--Бране Јовановић <~> 12:47, 15. јул 2006. (CEST)[одговори]