Разговор са корисником:Kancelarijazadijasporu

  С Википедије, слободне енциклопедије
  Поздрав, Kancelarijazadijasporu. Добро дошли на Википедију на српском језику!
  Здраво, Kancelarijazadijasporu. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
  Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
  Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
  Шта је Википедија?
  Crystal Clear action info.svg Помоћ
  Општи приручник за уређивање Википедије
  Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
  Брзо научите да правите измене, корак по корак
  Crystal Clear app kedit.svg Песак
  За увежбавање рада на Википедији
  Crystal Project Tutorials.png Основни курс
  Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
  Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
  Водич за уређивање страница
  Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
  Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
  Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
  Питања која многи постављају
  Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
  Правила и смернице које је усвојила заједница
  Nuvola apps kteatime.png Трг
  Место где можете питати друге википедијанце
  Дугме за аутоматски потпис

  Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

  Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

  Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

  Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! micki 16:37, 21. децембар 2012. (CET)Reply[одговори]

  Ауторска права[уреди извор]

  Поштовани, хвала Вам на вашем труду приликом уређивања Википедије. Уочио сам да је чланак о Славки Драшковић прекопиран са сајта канцеларије за дијаспору. На (претпостављам вашем) сајту не постоји ознака о лиценци под којом је материјал објављен. Стога се, по закону подразумева да је материјал заштићен копирајтом.

  На Википедији се трудимо да поштујемо ауторска права, а овај материјал тренутно та права крши. Осим тога, сав материјал објављен на Википедији мора бити под Криејтив комонс лиценцом, која подразумева слободно умножавање, измену, дистрибуцију, па чак и комерцијалну употребу.

  Уколико желите да овај чланак остане на Википедији, неопходно је да урадите једну од две следеће ствари:

  а) Да власник сајта (нпр. вебмастер) пошаље формалну дозволу да се материјал са вашег сајта може користити под CC-by-SA лиценцом (претходно се упознајте шта све тачно та лиценца подразумева), или још боље;

  б) Да на самом сајту објавите да је материјал на сајту доступан под неком од слободних лиценци. Ја нисам правник, али колико знам, то је и обавеза институција које се финансирају из буџета, јер ако грађани плаћају рад институције, онда би они морали да имају право да слободно користе материјал који та институција производи.

  Уколико се одлучите за опцију „б“, можете да контактирате Викимедију Србије, која има канцеларију у Београду, и чији правници ће вам радо помоћи у правилном лиценцирању материјала. -- Обрадовић Горан (разговор) 12:46, 28. децембар 2012. (CET)Reply[одговори]

  Потребно је да вебмастер (или већ неко одговорно лице) пошаље имејл са одобрењем на адресу permissions-sr@wikimedia.org. Овако изгледа нацрт писма:

  Овим потврђујем да сам ја аутор и/или једини носилац ауторских права над материјалом доступним на /убацити линк/.

  Слажем се са објављивањем овог материјала под условима Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported лиценце (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.sr).

  Јасно ми је да дајем право свакоме да користи материјал у комерцијалне сврхе и да га мења у складу са својим потребама.

  Јасно ми је да задржавам ауторско право над делом, и задржавам право да будем наведен као аутор у складу с условима изабране лиценце. Измене које други учине над материјалом неће бити приписане мени.

  Јасно ми је да се слободна лиценца односи само на нека ауторска права и задржавам могућност да предузмем мере против било кога ко користи овај материјал на неодговарајући начин, или уз кршење моралних права, ограничења везаних за робне марке итд.

  Јасно ми је да не могу повући ову сагласност, и да се материјал може трајно задржати на неком Викимедијином пројекту.

  /датум, име власника ауторских права/

  Више информација можете наћи овде или овде. Јавите се уколико имате неких недоумица. Поздрав. -- Обрадовић Горан (разговор) 18:40, 5. јануар 2013. (CET)Reply[одговори]

  Проблем са ауторским правима за датотеку DrSlavkaDraskovi.jpg[уреди извор]

  Недостаје лиценца

  Здраво, Kancelarijazadijasporu. Хвала ти што си послао датотеку DrSlavkaDraskovi.jpg. Међутим, на страницу са њеним описом тренутно није стављена одговарајућа лиценца, па је статус ауторских права нејасан. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању датотеке које се укључују у Википедију због закона о ауторском праву (за више информација погледај Википедијину политику ауторског права).

  Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над датотекама се означавају коришћењем одговарајућих шаблона, односно лиценци. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На овој страни пронађи одговарајући шаблон и стави га на страницу са описом датотеке, овако: {{Име шаблона}}.

  Уколико си послао и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и код њих навео извор и одговарајућу лиценцу. Списак датотека које си послао можеш да погледаш овде. Питања можеш да поставиш на страници која је за то намењена.

  Напомена: Ово обавештење је информативне природе и можеш да га обришеш са своје странице за разговор, након што га прочиташ и разјасниш статус ауторских права. Датотеке без извора и одговарајуће лиценце могу бити обрисане седам дана након што су послате, као што је наведено у правилима о коришћењу датотека. Хвала. micki 22:01, 4. фебруар 2013. (CET)


  Проблем са ауторским правима за датотеку SlavkaDraskovicKancelarijaDijaspora.jpg[уреди извор]

  Недостаје лиценца

  Здраво, Kancelarijazadijasporu. Хвала ти што си послао датотеку SlavkaDraskovicKancelarijaDijaspora.jpg. Међутим, на страницу са њеним описом тренутно није стављена одговарајућа лиценца, па је статус ауторских права нејасан. Задужбина Викимедија је веома пажљива када су у питању датотеке које се укључују у Википедију због закона о ауторском праву (за више информација погледај Википедијину политику ауторског права).

  Носилац ауторског права је обично творац, његов послодавац или особа која је последња пренела ауторско право. Подаци о ауторском праву над датотекама се означавају коришћењем одговарајућих шаблона, односно лиценци. Три основна типа лиценци на Википедији су отворени садржај, јавно власништво и поштена употреба. На овој страни пронађи одговарајући шаблон и стави га на страницу са описом датотеке, овако: {{Име шаблона}}.

  Уколико си послао и друге датотеке, размисли о томе да провериш да ли си и код њих навео извор и одговарајућу лиценцу. Списак датотека које си послао можеш да погледаш овде. Питања можеш да поставиш на страници која је за то намењена.

  Напомена: Ово обавештење је информативне природе и можеш да га обришеш са своје странице за разговор, након што га прочиташ и разјасниш статус ауторских права. Датотеке без извора и одговарајуће лиценце могу бити обрисане седам дана након што су послате, као што је наведено у правилима о коришћењу датотека. Хвала. micki 22:24, 15. фебруар 2013. (CET)