Разговор са корисником:Lotom

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Поздрав, Lotom. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Lotom. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Ђорђе Стакић (р) 19:00, 6. децембар 2014. (CET)

Копирање са других сајтова...[уреди]

... у принципу није дозвољено, јер су ти текстови/слике најчешће заштићени ауторским правом, а Википедија нема право да их објављује без експлицитне дозволе сајта (коју треба прво тражити, добити, па тек онда поставити текст/слику). Поред тога, текстови најчешће нису писани у енциклопедијском стилу и као такви само праве посао другим википедијанцима који морају да их сређују. Најпродуктивнији начин на који можете допринети Википедији јесте да сами напишете текст на основу неколико независних и неутралних извора. Добро би било да, пре него што почнете да уређујете, прочитате шта је Википедија и шта Википедија није. Уколико имате још питања, можете да их поставите на неком од Тргова. --Милићевић (разговор) 14:20, 6. фебруар 2017. (CET)

Такмичење о Женама - сугестија[уреди]

Зашто не убациш и поднаслов Види још, да повежеш чланке са другим темама? BuhaM (разговор) 23:33, 4. новембар 2017. (CET)

Зато што не видим потребу за тим. Убацујем само оне секције које имам чиме да попуним, а ако неко сматра да је нешто изостављено, или би требало да се дода, увек је слободан да то и уради. Исто тако, ово не би требало да буде таблоид који ће спамовати небитним вестима и искачућим реклама, већ би требало да се читалац сам определи за тему којој ће се посветити. Уосталом, ја се трудим да линкујем све што има смисла већ у самом артиклу, па стога не желим да дуплирам исте одреднице. Lotom (разговор) 07:53, 5. новембар 2017. (CET)

Имаш споменицу за писање чланака на теме о знаменитим женама и Републици Српској. Свака част, само тако настави. Поздрав --MareBG (разговор) 12:18, 4. децембар 2017. (CET)

Награда[уреди]

Поштовани/а,

Захваљујемо на доприносу који сте дали такмичењу у писању чланака посвећеном знаменитим женама. У то име вас награђујемо књигом Антонија Ђурића „Жене Солунци говоре”.

За преузимање награде контактирајте ме путем следећег мејла: bojan.cvetanovic@vikimedija.org.

Срдачно, --Bojan Cvetanović (разговор) 11:40, 7. децембар 2017. (CET)

Васиљевић[уреди]

Има овде вишезначна. По стандарду Википедије преместио сам страницу, слично овоме — Милан Јовановић (фудбалер, 1981). Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 21:01, 13. децембар 2017. (CET)

За тог другог додај у заграду српски фудбалер. Није ништа спорно, кад рашчивијаш, направи вишезначну.--Soundwaweserb (разговор) 21:17, 13. децембар 2017. (CET)

Упознај Српску 2017[уреди]

Поздрав, пошаљите на имејл адресу Викимедијине заједнице Републике Српске info@wikimedia.rs.ba основне податке (име и презиме, адресу) како би Вам се могла послати награду коју сте освојили на такмичењу Упознај Српску 2017. Честитам! — Ранко   Нико лић   16:52, 24. децембар 2017. (CET)

Дозволе за фотографије[уреди]

Поздрав. Дозвола јесте послата за читав сајт и све фотографије на њему, тако да, у суштини, можеш и ти да убацујеш фотографије на Оставу, с тим што је неопходно да ставиш шаблон {{OTRS-pending}} и да ме обавестиш које си фотографије поставио, како бих знао да поставим дозволе.

На коју конкретно фотографију мислиш? Можда је на Википедију постављена под мање слободном лиценцом, па не може на Оставу? --Miljan Simonović (разговор) 19:24, 13. март 2018. (CET)

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 22:23, 13. март 2018. (CET)

Википедија:Значај (људи)[уреди]

Мислим да је много боље да се расправа одвија на делу Трга посвећеном Википолитици, пошто ће ретко ко залутати на страницу за разговор. Такође бисмо могли да ставимо и сајтнотис, како би апсолутно свако могао да види да је у току расправа и прикључи се. Да ли се слажеш? --Miljan Simonović (разговор) 21:34, 25. март 2018. (CEST)

Онда нека буде на сзр. Свакако ће сајтнотис омогућити видљивост. Слажем се да треба да постоји услов, али мислим да је 1000 измена превелико ограничење. Ја сам пре да буде 300, или 100, као и код гласања за добре и сјајне чланке. С обзиром да крећемо од фудбалера, ти започни расправу на сзр, а ја ћу онда поставити сајтнотис. --Miljan Simonović (разговор) 22:21, 25. март 2018. (CEST)
Најбоље да кренемо поступно. Започни расправу о критеријума за значајност фудбалера (или можда спортиста уопште), и то тако што ћеш предложити правила која си покупио са других пројеката (30 наступа у професионалној лиги или како већ беше), па ћемо кроз расправу доћи до неког нама прихватљивог решења. --Miljan Simonović (разговор) 00:08, 26. март 2018. (CEST)
Шта мислиш о томе да кренемо са дефинисањем конкретних смерница (нешто слично оном примеру који сам ја дао)? Да испод сваког дела ставимо одељак предлози смерница и да сваки корисник стави по неколико смерница, па ако буде неслагања око неких смерница, да се о њима расправља и дискутује у оквиру тог дела, пошто дискусија у овом облику тешко да ће довести до конкретних резултата. --Miljan Simonović (разговор) 22:55, 14. април 2018. (CEST)
Ставио сам по три смернице за сваки део. Можемо да позивамо и искусније Википедијанце директно на странама за разговор да се прикључе расправи. --Miljan Simonović (разговор) 23:26, 14. април 2018. (CEST)
Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Фудбалска репрезентација Пољске да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 8. мај 2018. — 15. мај 2018. ----Soundwaweserb (разговор) 15:18, 8. мај 2018. (CEST)

Кија Коцкар[уреди]

Ја тебе разумем, али овде нема дуплих аршина. Ако овај победник неког ријалитија, ИМА чланак на Википедији, зашто да она нема? Ја сам овде добио одговор да је Маца Дискреција, итекако релевантна, ради се о администратору! Према томе нема дилеме, релевантна је и крај приче. Једино ти остаје да предложиш за брисање, али први ћу ја гласати против брисања, из принципа, ако може Гастоз, па може и Коцкарева. Поздрав од мене.--Soundwaweserb (разговор) 21:33, 21. јун 2018. (CEST)

Мени је то јасно, од почетка. Међутим, имамо такве „медијске феномене”, који очигледно не могу да заобиђу ни Википедију. Ја сам једино против дуплих стандарда или аршина, ако је већ толико спуштен праг релевантности, онда не можемо да гледамо селективно. Победница је ријалитија, онај је победник, значи обоје су релевантни. То је то.--Soundwaweserb (разговор) 22:20, 21. јун 2018. (CEST)
Па не знам шта да ти кажем. Лик који је овде администратор, ладно је рекао да је Маца Дискреција итекако важна особа, дакле релевантна. Да се разумемо, против сам свих ових ликова да буду на Википедији, али не одлучујем ја о томе, заједница то ради.--Soundwaweserb (разговор) 22:31, 21. јун 2018. (CEST)

Молим те онда уради чланак за другог аустралијског Србина Тома Рогића.--Soundwaweserb (разговор) 14:05, 4. јул 2018. (CEST)

ОК.--Soundwaweserb (разговор) 14:19, 4. јул 2018. (CEST)

Шаблон:Инфокутија Фудбалер[уреди]

Видим и ја сада дупле заграде, то се дешава јер се код нас у параметру за говове убацују и наступи и голови, а сада су ти параметри одвојени тако да за наступе имаш | наступи =, а за голове | голови =. Уколико би се наставио са досадашњом праксом уношења и наступа и голова у један параметар, онда би се требао користити | наступи_(голови) =. — Ранко   Нико лић   18:59, 23. јул 2018. (CEST)

Уствари, кориговао сам шаблон тако да се не мијења досадашњи начин уноса. — Ранко   Нико лић   19:07, 23. јул 2018. (CEST)
Мислим да је лоша идеја да уклањаш категорију Београђани, а додајеш спортисти из Београда. Нема поенте, јер онда се може направити категорија глумци, професори, архитекти из Београда, а након убацивања свих њих, категорија Београђани остаде празна. Плус није баш пракса.. --MareBG (разговор) 19:09, 23. јул 2018. (CEST)
Приметио сам да су урадили то на енглеској и многим другим википедијама. Не знам колико је све то исправно јер ево нпр. фудбалер Милош Дегенек, рођен у Вуковару, живи у Аустралији, тренутно игра за Црвену звезду и живи у БГ. Он јесте спортиста из Београда, али не и Београђанин. Да не причам о хиљадама уметника који су родом ван БГ, али овде стварали, што их сврстава у категорију Уметници из Београда, која води у кат. Београђани, иако нису одавде. Можда ја мало комликујем и имам другачији поглед на све то, рокај ти како мислиш да треба, помоћићу ти како год урадио.
Кад помену одлазак из родних градова поготову у иностранство, то је проблем број један Србије, велики као пет Косова, а о томе се ћути. Шлаг на торти бела куга. Свестан сам да се нема услова, у неким мањим местима нажалост ни оних основних, то је туга. --MareBG (разговор) 20:39, 23. јул 2018. (CEST)
Па и није баш да су сви сврстани у градове где су се остварили или живели. Заправо то је врло ретко међу биографијама глумаца, а веруј ми прочешљао сам их све. Не кажем да је лоша идеја, чак заправо и више него ок је. Можда није лоше питати људе, а свакако посао је огроман. --MareBG (разговор) 23:20, 23. јул 2018. (CEST)

Kulinarstvo[уреди]

Zašto „nije baš za preporuku”?

Dozvoljeno je ne unositi reference i praviti klice; da, niko nema obavezu da ih proširuje.

Zašto nije korektno? To je informativni šablon koji ukazuje na stanje članka, ništa više.

Taj „posao” i ne mora da se uradi jer članci na Vikipediji ne moraju imati reference.

Naravno da ću shvatiti konstruktivno, cilj nam je isti — iznaći najbolje rešenje i utvrditi činjenično stanje, a ne biti pristrasan ili egoističan ili nešto treće.

Može se bar nešto pročitati.

Pokriveno je Izvorom.

Pozdrav. MyAnyName123 (разговор) 10:13, 24. јул 2018. (CEST)

To nije tačno; svaka nereferencirana sporna izmena podleže vraćanju ili brisanju. Ovo se sprovodi u praksi... Ne bih više da bespotrebno komentarišem jer je jasno šta je bio problem. --MyAnyName123 (разговор) 11:07, 24. јул 2018. (CEST)
A šta će ikome stav kad samo treba da se iznesu činjenice? Da se nešto lično nametne?
Nije tačno da нити сви морају на основу истих чињеница извући идентичан закључак; moraju svi na osnovu istih činjenica izvući identičan zaključak (možda ne nužno identičan 100% u punom smislu te reči, ali suštinski isti — da).
To je opet tvoj stav: илузорна тврдња да је непотребно, јер се нема на основу чега утврдити да ли је садржај споран или не; postoji smernica Vikipedija:Proverljivost#Kad je potreban pouzdan izvor? (možda je bolje reći Vikipedija:Proverljivost#Kad je potreban izvor?; v. prvi podnaslov). Ako je film snimljen i poznato je već dugo vremena o čemu se radi u njemu, nije neophodno navoditi referencu da je snimljen itd.
Ovo takođe nije tačno: Споран садржај заправо и јесте онај који не цитира било какве изворе и у том смислу се увек може довести у питање. To je stav, i to pogrešan; sporno nešto je po definiciji takvo da izaziva spor[enje] (pa i usporavanje) a ako je film snimljen i prikazan nema se šta sporiti da je snimljen i prikazan.
Pročitaj Vikipedija:Bez originalnog istraživanja#Definicija: ...sadržaj koji urednici ubacuju u članke i koji nije ranije objavljen u nekom povjerljivom izvoru. Čine ga neobjavljene teorije, podaci, činjenice, koncepti, argumenti i ideje; ili neke nove interpretacije, analize, ili sinteze već objavljenih podataka, činjenica, koncepata, ili argumenata čiji je cilj izmjena ranijih stavova ili, prema riječima koosnivača Vikipedije Džimija Velsa, je pojam koji se koristi na Vikipediji, a odnosi se na sadržaj koji ima pristup karakterističan za književna djela, odnosno „novele, pripovjetke, romane, ili potpada pod istorijske interpretacije, odnosno reinterpretacije“ [moje podvlačenje]. Ako je film prikazan, to znači da je već objavljen; za druge stvari, odnosno generalno govoreći a ne samo za film kojeg sam se uhvatio, ako postoji izvor na internetu ili drugde, niko ga nije dužan navesti referencom ako tvrdnja nije sporna (u skladu sa Vikipedija:Proverljivost). Zato se ne može tvrditi da ne postoji izvor ako nije naveden odnosno ako su navodi/tvrdnje u članku (rečenice) nereferencirani. To je ili tačno ili nije tačno za određeni slučaj, nema prelaznosti i neodređenosti...
Sve treba uvažiti na način da se vidi je li tačno ili nije.
Slobodno ukaži ako sam neki od pet stubova prekršio i objasni kako, ili objasni kako nisam ispoštovao svih pet. --MyAnyName123 (разговор) 17:52, 24. јул 2018. (CEST)
A postoje i detaljnije verzije smernice Vikipedija:Ignoriši sva pravila. --MyAnyName123 (разговор) 17:57, 24. јул 2018. (CEST)
Nije izgovor. Pročitaj smernice. Napisan je. To je greška; treba prvo ulaziti na Vikipediju, a crpiti i nju i drugo. Moraju se rešiti tog svega, to je smeće. Ne smemo ih tumačiti prema ličnim nahođenjima nego neutralno; vidi Vikipedija:Neutralnost (treća smernica, uz one dve prethodno pomenute). Svrha je informativna i predstavljanje činjeničnog stanja; služi kao upozorenje čitaocu da ne uzima navode za sigurno proverene. Hvala. --MyAnyName123 (разговор) 19:16, 24. јул 2018. (CEST)

Инфокутија фудбалер[уреди]

Поздрав, зар није прегледније да држава рођења стоји у загради поред мјеста рођења, него испод? Овако заиста нема много смисла. -- Vux33 (разговор) 02:16, 27. јул 2018. (CEST)

Патролерска права[уреди]

Кандидуј се за патролера. То би нам доста олакшало посао, а и ти си доста искусни урединк. — Александар () 10:58, 2. август 2018. (CEST)

@Acamicamacaraca: Размислићу, мада ми је то засад у другом плану. Одавно чекам бирократију за враћачко право, али се ти захтеви не проверавају редовно, а ја не бих да инсистирам. Lotom (разговор) 11:07, 2. август 2018. (CEST)
Како год, имаћеш подршку од мене било кад да се кандидујеш. Поздрав. — Александар () 11:28, 2. август 2018. (CEST)
Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Јастребача да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 4 — 11. август 2018. --Miljan Simonović (разговор) 10:07, 10. август 2018. (CEST)
Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Душан Јерковић да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 9 — 16. август 2018. ----Pinki (разговор) 10:32, 10. август 2018. (CEST)

Сазнаћу о чему се ради, ако је угашен и на Википедији ћу ставити да је угашен. Ја сам сада слабије активан и бићу неко време, али морамо да предузмемо да сви клубови који су угашени да се њихови нови клубови не пишу у истом чланку, већ да се лепо пише нови пошто то није исти клуб. Биће тешко све похватати, али мислим да је тако праведно.--Марко Станојевић (разговор) 12:03, 11. август 2018. (CEST)

Разумем те, али мислим да то није фер према клубовима који нису то радили. Шта ћемо са Оџацима? Хоћемо да преименујемо у Хајдук Кула или како се већ сада зову? То није исти клуб већ баш наследник Оџака.--Марко Станојевић (разговор) 12:34, 11. август 2018. (CEST)

Поздрав[уреди]

Погледај расправу за брисање чланка. Значио би твој глас за останак. — Милан Животић (📩) 23:54, 15. август 2018. (CEST)

Патролер[уреди]

Што ти ниси патролер и враћач? :) Доста си активан на пројекту и на скорашњим изменама, а због оваквих ствари је згодно да имаш права јер би једноставно могао да вратиш све измене (и самим тим их враћањем испатролираш), а овако сам ја морао да упоређујем измене анонимца са твојом изменом, видим да ли си све вратио у пређашње стање и на крају сваку измену испатролирам. Хоћеш да те предложим? Face-smile.svg --Miljan Simonović (разговор) 20:17, 23. август 2018. (CEST)

Аууу... Слажем се да је недостатак људи главни разлог за ово, али правила тренутно не дозвољавају другачије. Видећемо зашто су таква каква су. Ствари се заиста поправљају, али бааш полако и још увек има корисника који нису спремни на промене, што знатно отежава побољшавање и олакшавање неких ствари. --Miljan Simonović (разговор) 21:10, 23. август 2018. (CEST)

Хвала пууно. :) --Miljan Simonović (разговор) 11:21, 5. септембар 2018. (CEST)

Па то ти кажем. Иако имамо солидан број патролера, већи део посла се своди на Филипа, мене и још пар њих који се баве патролирањем. Остали само имају титулу. Слободно се пријави кад се буде завршио рок. --Miljan Simonović (разговор) 16:22, 7. септембар 2018. (CEST)

Zbog standardizacije. Nekad znam da poteram bota da „vidi” da li su neke manje poznate osobe još uvek žive. Trebaju mi ta polja. -- Bojan  Razgovor  09:02, 31. август 2018. (CEST)

Друловић[уреди]

Поздрав. Зашто магупски. Да не вратиш референцирану измену трећи пут, и добијеш казну, допуњаваш телст и узгред обришеш ту измену. Прозирно, а мога си ми само рећи. Нисам се обтратио због тога него да кажем шта санм тражећи нашао. Прво почео је да игра у Златару из Нове Вароши, што је евидентно, а нема га у ни у једном тексту. а наставио у једној од ФК Слога, што је исто евидентно, али којој_ Сајт репрезентавије који сам дао као извор (имају га и Енглези у спољашњим везама) каже Краљево. Руска и украјинска википедијаДрулович, Любинко кажу ФК Слога Пожега, Слажем се са овим што си урадио. --Drazetad (разговор) 15:37, 3. септембар 2018. (CEST)

Долази нови у Звезду, Словак, додуше на зиму.--Soundwaweserb (разговор) 20:57, 3. септембар 2018. (CEST)

Ма Лотоме то је само информативно брате рођени, момак ће вероватно тек у јануару на Маракану, тако да имаш пола године форе Face-grin.svg. Опуштено, без притиска и слично... Поздрав и уживај овде.--Soundwaweserb (разговор) 21:56, 3. септембар 2018. (CEST)

Релевантност[уреди]

Поздрав. Да ли је по теби ово чланак о обичном попу, или ипак прелази праг због ових његових писанија по часописима? --Miljan Simonović (разговор) 18:21, 12. септембар 2018. (CEST)

To je stavljeno zato sto neko jeste ažurirao statistiku, ali ne i datume. Autobot ima više od 7000 linija koda, više ne znam šta gde držim. -- Bojan  Razgovor  04:32, 19. септембар 2018. (CEST)