Разговор са корисником:Lotom

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Поздрав, Lotom. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Lotom. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитате следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Crystal Clear app lassist.png Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Crystal Clear action info.svg Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Crystal Clear app Startup Wizard.png Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Crystal Clear app kedit.svg Песак
За увежбавање рада на Википедији
Crystal Project Tutorials.png Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Crystal Clear action apply.png Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Nuvola apps important yellow.svg Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Nuvola apps ksirc.png Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Crystal Clear app file-manager.png Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Nuvola apps kteatime.png Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитате важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад! --Ђорђе Стакић (р) 19:00, 6. децембар 2014. (CET)

Копирање са других сајтова...[уреди]

... у принципу није дозвољено, јер су ти текстови/слике најчешће заштићени ауторским правом, а Википедија нема право да их објављује без експлицитне дозволе сајта (коју треба прво тражити, добити, па тек онда поставити текст/слику). Поред тога, текстови најчешће нису писани у енциклопедијском стилу и као такви само праве посао другим википедијанцима који морају да их сређују. Најпродуктивнији начин на који можете допринети Википедији јесте да сами напишете текст на основу неколико независних и неутралних извора. Добро би било да, пре него што почнете да уређујете, прочитате шта је Википедија и шта Википедија није. Уколико имате још питања, можете да их поставите на неком од Тргова. --Милићевић (разговор) 14:20, 6. фебруар 2017. (CET)

Такмичење о Женама - сугестија[уреди]

Зашто не убациш и поднаслов Види још, да повежеш чланке са другим темама? BuhaM (разговор) 23:33, 4. новембар 2017. (CET)

Зато што не видим потребу за тим. Убацујем само оне секције које имам чиме да попуним, а ако неко сматра да је нешто изостављено, или би требало да се дода, увек је слободан да то и уради. Исто тако, ово не би требало да буде таблоид који ће спамовати небитним вестима и искачућим реклама, већ би требало да се читалац сам определи за тему којој ће се посветити. Уосталом, ја се трудим да линкујем све што има смисла већ у самом артиклу, па стога не желим да дуплирам исте одреднице. Lotom (разговор) 07:53, 5. новембар 2017. (CET)

Имаш споменицу за писање чланака на теме о знаменитим женама и Републици Српској. Свака част, само тако настави. Поздрав --MareBG (разговор) 12:18, 4. децембар 2017. (CET)

Награда[уреди]

Поштовани/а,

Захваљујемо на доприносу који сте дали такмичењу у писању чланака посвећеном знаменитим женама. У то име вас награђујемо књигом Антонија Ђурића „Жене Солунци говоре”.

За преузимање награде контактирајте ме путем следећег мејла: bojan.cvetanovic@vikimedija.org.

Срдачно, --Bojan Cvetanović (разговор) 11:40, 7. децембар 2017. (CET)

Васиљевић[уреди]

Има овде вишезначна. По стандарду Википедије преместио сам страницу, слично овоме — Милан Јовановић (фудбалер, 1981). Поздрав.--Soundwaweserb (разговор) 21:01, 13. децембар 2017. (CET)

За тог другог додај у заграду српски фудбалер. Није ништа спорно, кад рашчивијаш, направи вишезначну.--Soundwaweserb (разговор) 21:17, 13. децембар 2017. (CET)

Упознај Српску 2017[уреди]

Поздрав, пошаљите на имејл адресу Викимедијине заједнице Републике Српске info@wikimedia.rs.ba основне податке (име и презиме, адресу) како би Вам се могла послати награду коју сте освојили на такмичењу Упознај Српску 2017. Честитам! — Ранко   Нико лић   16:52, 24. децембар 2017. (CET)

Дозволе за фотографије[уреди]

Поздрав. Дозвола јесте послата за читав сајт и све фотографије на њему, тако да, у суштини, можеш и ти да убацујеш фотографије на Оставу, с тим што је неопходно да ставиш шаблон {{OTRS-pending}} и да ме обавестиш које си фотографије поставио, како бих знао да поставим дозволе.

На коју конкретно фотографију мислиш? Можда је на Википедију постављена под мање слободном лиценцом, па не може на Оставу? --Miljan Simonović (разговор) 19:24, 13. март 2018. (CET)

 Урађено --Miljan Simonović (разговор) 22:23, 13. март 2018. (CET)

Википедија:Значај (људи)[уреди]

Мислим да је много боље да се расправа одвија на делу Трга посвећеном Википолитици, пошто ће ретко ко залутати на страницу за разговор. Такође бисмо могли да ставимо и сајтнотис, како би апсолутно свако могао да види да је у току расправа и прикључи се. Да ли се слажеш? --Miljan Simonović (разговор) 21:34, 25. март 2018. (CEST)

Онда нека буде на сзр. Свакако ће сајтнотис омогућити видљивост. Слажем се да треба да постоји услов, али мислим да је 1000 измена превелико ограничење. Ја сам пре да буде 300, или 100, као и код гласања за добре и сјајне чланке. С обзиром да крећемо од фудбалера, ти започни расправу на сзр, а ја ћу онда поставити сајтнотис. --Miljan Simonović (разговор) 22:21, 25. март 2018. (CEST)
Најбоље да кренемо поступно. Започни расправу о критеријума за значајност фудбалера (или можда спортиста уопште), и то тако што ћеш предложити правила која си покупио са других пројеката (30 наступа у професионалној лиги или како већ беше), па ћемо кроз расправу доћи до неког нама прихватљивог решења. --Miljan Simonović (разговор) 00:08, 26. март 2018. (CEST)
Шта мислиш о томе да кренемо са дефинисањем конкретних смерница (нешто слично оном примеру који сам ја дао)? Да испод сваког дела ставимо одељак предлози смерница и да сваки корисник стави по неколико смерница, па ако буде неслагања око неких смерница, да се о њима расправља и дискутује у оквиру тог дела, пошто дискусија у овом облику тешко да ће довести до конкретних резултата. --Miljan Simonović (разговор) 22:55, 14. април 2018. (CEST)
Ставио сам по три смернице за сваки део. Можемо да позивамо и искусније Википедијанце директно на странама за разговор да се прикључе расправи. --Miljan Simonović (разговор) 23:26, 14. април 2018. (CEST)
Cscr-candidate.svg На страници Википедија:Сјајни чланци/Гласање покренуто је гласање за чланак Фудбалска репрезентација Пољске да исти постане један од сјајних чланака.
Гласање траје у периоду 8. мај 2018. — 15. мај 2018. ----Soundwaweserb (разговор) 15:18, 8. мај 2018. (CEST)

Кија Коцкар[уреди]

Ја тебе разумем, али овде нема дуплих аршина. Ако овај победник неког ријалитија, ИМА чланак на Википедији, зашто да она нема? Ја сам овде добио одговор да је Маца Дискреција, итекако релевантна, ради се о администратору! Према томе нема дилеме, релевантна је и крај приче. Једино ти остаје да предложиш за брисање, али први ћу ја гласати против брисања, из принципа, ако може Гастоз, па може и Коцкарева. Поздрав од мене.--Soundwaweserb (разговор) 21:33, 21. јун 2018. (CEST)

Мени је то јасно, од почетка. Међутим, имамо такве „медијске феномене”, који очигледно не могу да заобиђу ни Википедију. Ја сам једино против дуплих стандарда или аршина, ако је већ толико спуштен праг релевантности, онда не можемо да гледамо селективно. Победница је ријалитија, онај је победник, значи обоје су релевантни. То је то.--Soundwaweserb (разговор) 22:20, 21. јун 2018. (CEST)
Па не знам шта да ти кажем. Лик који је овде администратор, ладно је рекао да је Маца Дискреција итекако важна особа, дакле релевантна. Да се разумемо, против сам свих ових ликова да буду на Википедији, али не одлучујем ја о томе, заједница то ради.--Soundwaweserb (разговор) 22:31, 21. јун 2018. (CEST)