Разговор с корисником:Marko Rakicevic

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Поздрав, Marko Rakicevic. Добро дошли на Википедију на српском језику!
Здраво, Marko Rakicevic. Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак с нама бити пријатан.
Википедија на српском језику је слободна енциклопедија која је настала 2003. године. Од тада смо успоставили различита правила у нашој заједници. Одвојите мало времена и прочитајте следеће теме, пре него што почнете да уређујете Википедију.
Пет стубова Википедије
Шта је Википедија?
Помоћ
Општи приручник за уређивање Википедије
Упутства
Брзо научите да правите измене, корак по корак
Песак
За увежбавање рада на Википедији
Основни курс
Тражи персонализовану помоћ при првим покушајима
Научите како се уређује страница
Водич за уређивање страница
Ствари које не би требало да радите
Сажетак најучесталијих грешака које треба избегавати
Најчешће постављана питања
Питања која многи постављају
Правила Википедије
Правила и смернице које је усвојила заједница
Трг
Место где можете питати друге википедијанце
Дугме за аутоматски потпис
Дугме за аутоматски потпис

Потписујте се на страницама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или кликом на дугме које се налази изнад уређивачког прозора — тиме додајете ваше корисничко име, тренутно време и датум. Такође, немојте се потписивати у чланцима.

Пре него што почнете с уређивањем чланака, прочитајте важне напомене о писању српским језиком на Википедији.

Чланци на Википедији на српском језику могу се потпуно равноправно уређивати ћирилицом и латиницом, екавицом и ијекавицом, али није дозвољено мешање писама нити изговора у истом чланку. Измене латиницом у ћириличком тексту (и обрнуто) и измене „osisanom” латиницом, односно ASCII-јем, биће уклоњене без одлагања.

Надамо се да ћете уживати са нама доприносећи Википедији и да ћете постати њен стални корисник. Уколико имате било каква питања, слободно се обратите мени или другим уредницима на некој од страница на Тргу. Још једном, добро дошли на Википедију, пројекат слободне енциклопедије. Срећан рад!--Војвода разговор 20:29, 19. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Друга пролетерска и сл.[уреди извор]

Поштовани корисниче Марко, желим најпре да вас поздравим и пожелим вем добродошлицу на Википедији.

Видим да се интересујеш за тему Други светски рат у Југославији ја сам један од корисника који највише пише о овој теми (посебно о народним херојима). Али морам да ти скренем пажњу на две ствари:

  • текстови морају бити кратки и
  • с неутралне тачке гледишта

Видим да си до сада радио на два чланка Друга пролетерска НОУ бригада и Сремски фронт. Што се тиче текста о Другој пролетерској, морам да ти кажем да ако си мало боље погледао остале чланке видео би да смо се ја и корисник Горан, трудили да у што краћим цртама опишемо бригаде и дивизије НОВЈ. Стога сам твој текст о Другој пролетерској морао да избришем и вратим стари текст. Само јер је био преопширан (читав први део текста је описивао устанак и слом устанка у Србији 1941.), искрен да будем тај текст није баш енциклопедиски неутралан (кажем ти то зато јер сам на почетку имао сличних проблема, ти си тај текст сигурно преписао од некуд, али кад то радиш мораш да га мало пруредиш, ја лично доживљавам партизанске јединице као "наше", али то неможе да стоји у тексту у енциколпедији) и на крају текст који постављаш мораш да уредиш (да ставиш повезнице и сл.).

Надам се да се нељутиш због текста о Другој пролетерској, ја ћу се трудити да тај текст преуредим па од њега можемо да направимо неколико других чланака. Нпр. од првог дела чланка може да се направи чланак Партизанске јединице у Санџаку у јесен 1941. или нешто слично. Или ако хођеш можеш и ти то да урадиш, као хоћеш.

И још једна ствар требало би да наведеш извор (књига, интернет страница) који ти је помогао да напишеш текст.

Што се тиче текста Пробој сремског фронта он је ОК, само морам да га мало поправим (преусмерења и др). Поздрав и јави се ако нешто треба. драго ми је да пишеш о НОБ-у.--Pinki (разговор) 11:40, 22. фебруар 2008. (CET)[одговори]

НОБ Албаније[уреди извор]

Поздрав Марко! Ниси ми ништа одговорио у вези са Другом пролетерском.

Свиђа ми се твој чланак о НОБ-у Албаније, мало сам га преуредио (ставио повезнице). Погледај и чланак Сремски фронт и њега сам мало средио. Потруди се да нађеш изворе литературе.

Поздрав и јави се ако треба нешто. --Pinki (разговор) 12:05, 25. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Партизанске јединице у Санџаку у јесен 1941.[уреди извор]

Искрено немам сад пуно времена, радим на неким већ започетим пројектима. Најбоље да то сам учиниш, наравно ако треба нека помоћ ту сам. Поздрав!--Pinki (разговор) 09:06, 26. фебруар 2008. (CET)[одговори]

НОБ Бугарске[уреди извор]

Свака част! Текст је одличан. Јел имаш још оваквих текстова?

Јел си почео да радиш нешто са Партизанским јединицама у Санџаку?

Само напред и тако настави. Како ти се свиђају моји текстови о народним херојима?

Поздрав--Pinki (разговор) 09:21, 27. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Па о којим херојима имаш текстове? Требали би ми за сада Цветин Мијатовић и Ђуро Пуцар Стари. Да немаш о њима нешто. Ако имаш постави на овде на мојој страници. Е јел си текст о пробоји сремског фронта преузео са сајта СУБНОР-а.

Него био би ред да се и мало боље упознамо, видим да обојица имамо интересовање за НОБ. Одакле си, колико имаш година? Ја сам из Београда имам 22. године.

Позрав--Pinki (разговор) 14:46, 27. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Сремски фронт документа[уреди извор]

Марко немам, на жалост ништа, о Сремском фронту. Имам у селу, књигу "Сремски фронт 1944-45", али немам ништа што бих могао да ти пошаљем..

Па и ја се такође интересујем за СФРЈ и Јосипа Броза Тита. Да немаш можда неке текстове о народним херојима из Чачанског краја. Ја сам до сада поставио текстове о Ратку Митровићу и Милици Вучетић Трепуши, они су из Чачанског краја. А можда нешто о др. Драгиши Мишовићу, он није народни хеој, али је из Чачка.

Или ако имаш неке слике споменика или слично, са подручја Чачка или Горњег Милановца, постави их.

Па баш ме је изненадило да си тако млад, мислио сам да си старији. Ја искрено међу припадницима тоје генерације ('90, '91, '92) нисам видео никакво интересовање за НОБ, народне хероје, Тита, Југославију, комунизам и слично. Нисам ни ја баш пуно старији и међу мојом генерацијом ('85) такође нема пуно интересовања за сличне ствари. Јел имаш још неке другове твоје генерације који се интересују за сличне ствари?

Е небих да будем досадан, ал ме интерсеује како напредују "Партизани у Санџаку"?

Поздрав и САМО НАПРЕД.--Pinki (разговор) 09:15, 28. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Мислим да сам већ негде воидео те књиге на интернету, мислим на Слободној-југославији. Ал неби било лоше да ми их пошаљеш. Постави их овде на мојој корисничкој страници. Па ћемо да видимио да нешто искомбинујемо да направимо неке нове чланке.

И немој да журиш са "Партизанима у Санџаку", полако, прво школа. И ја имам у плану доста текстова, ал немогу све да стигнем.

Ма криво ми за Драгишу Мишовића, баш би волео да напишем чланак о њему, ал немогу нигде да нађем податке. Поздрав--Pinki (разговор) 11:11, 29. фебруар 2008. (CET)[одговори]

Крви и живот за слободу[уреди извор]

Поздрав Марко!

Свиђају ми се твоји чланци о шпанским борцима и о народном хероју Желимиру Ђурићу. Мало сам их обрадио. Свака част само тако настави.

Е јел знаш можда ко је аутор књиге "Крви и живот за слободу" и кад је издата?

Кад ми шаљеш оне текстове?--Pinki (разговор) 10:12, 3. март 2008. (CET)[одговори]

Реци ми само јер се слажеш са изменама које сам направио?--Pinki (разговор) 11:40, 3. март 2008. (CET)[одговори]

Свака част књиге су одличне. Снимио сам их.--Pinki (разговор) 14:35, 4. март 2008. (CET)[одговори]

Морам још једном да ти захвалим на овим дивним књигама. Посебно ме је обрадовала "У партизанском Срему", јер сам је из Срема и заиста могу да кажем да је ПАРТИЗАНСКИ.

У вези текста "Титова последња битка", где си га набавио? Пошто ја имам књигу "Било је часно живјети с Титом", и чини ми се да има сличан текст. Незнам дал си био у прилици да видиш ову књигу, али је одлична. Прати дешавања везана за Тита од нове 1980. године до трагичног 4. маја. У књизи се налазе сва саопштења лекарског конзилијума од краја јануара до 4. маја, као и детаљан списак свих делегација присутних на Титовој схрани. Наравно уз обиље фотографија.

Поздрав --Pinki (разговор) 08:49, 5. март 2008. (CET)[одговори]

Ова књига је издата крајем 1980. године, издавач је мислим "Вјесник" Загреб. Слободно пошаљи и те текстове.. Шта има још интересантно на тој твојој интернет страници?

Е увек заборавим да те питам у вези "Слободне-југославије". Јел си ти тамо био регистрован под именом ВИХОР, јер је тај корисник поставио ове текстове. Незнам дал си пратио тему Народни хероји НОБ-а на тој страници али одлична је, друг Загорац је баш вредно радио. Само незнам шта је с њим, нема га у задње време, јел знаш ти нешто?--Pinki (разговор) 10:31, 5. март 2008. (CET)[одговори]

Хвала на информацијама, ако будеш хтео да на тој страници поставиш и неке текстове о народним херојима слободно реци ја ћу ти припремити материјал. Поздрав --Pinki (разговор) 12:34, 5. март 2008. (CET)[одговори]