Разговор са корисником:Mladifilozof/Архива 2

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Milka Bosnić[уреди]

Svaka čast za Milku Bosnić, ja se ubih od traženja po onom forumu da je nađem. Stavio sam je u Vidi jos u Desantu na Drvar. Pošto vidim da studiraš pravo ili istoriju, da li bi mogao da pogledaš članak Državno uređenje SFRJ. To je bio neki spisak političara i generala, ali je odlučeno da se članak ostavi i da sačekamo nekog ko se razume u to pitanje. I svaka cast za prvu dodeljenu spomenicu za 60 clanaka. Sve dobro. BokicaK 19:18, 24. октобар 2006. (CEST)

Јаху[уреди]

Да те израчим и ја (као и анонимац на твојој корисничкој страни) :Р Ја нећу да мрвим Јаху, и њихов мејл, на идеолошко-економској основи, јер на том пољу немам ништа посебно против њих (ја сам зли либерални капиталиста :Р) Видим да ти се свиђа идеја да свако може да чита и пише на српској Википедији на писму које преферира. Јаху са друге стране не омогућава ову привилегију. Ако ти ја напишем писмо ћирилицом, ти га нећеш видети. Стога, ја морам та ди пишем латиницом. Занемаримо за тренутак чињеницу да је то питање основне програмерске писмености, ради се о ноторном безобразлуку. Тиме Јаху (за разлику од многих других компанија), показује да га је баш брига за културне разлике, и све шта иде уз то. Сад, ако нема других сличних веб-мејл сервиса, то би било и условно прихватљиво, али ако има милион алтернатива, онда.. Могао би неко да каже да они горњи `епитети` прелазе и на тебе као корисника. Лично се не слажем са тим, али ипак, лепо би било не терати људе да се одричу својих културних образаца само да би комуницирали са тобом. (Ако `оћеш, јави да ти пошаљем позивницу за гмејл :Р) Поздрав. -- Обрадовић Горан (разговор) 21:59, 25. октобар 2006. (CEST)

Хмм, да.. Инсталисао сам хебрејску и арапску тастатуру, и послао себи на Јаху писмо које садржи речи на српској латиници, српској ћирилици, хебрејском и арапском писму. Онда сам отишао на Јаху налог, и отворио писмо, и... све се видело коректно :Р Биће да су момци из Јахуа у скорије време засели, и решили те проблеме. Било како било, проследићу и теби исто писмо, па ти види да ли га лепо видиш. Уколико је то случај, please disregard my previous post :Р Иначе, да, за Гмејл ти је потребна позивница, и онда се налог отвори за 2 минута. Послаћу ти и једну позивницу, чисто да се нађе (мени је лично куљи, гигантски инбокс, интегрисани чет + интерфејс на српском :). Ето, тако.. -- Обрадовић Горан (разговор) 18:15, 26. октобар 2006. (CEST)

Priznanja[уреди]

Dodeljujem ti svoja priznanja za vredno delovanje i toleranciju zbog originalnih članaka i stila kojim doprinosiš. Poz, --Поки |разговор| 17:24, 26. октобар 2006. (CEST)

CC[уреди]

Po uslovima GFDL sav materijal se moze koristiti i u komercijalne i u nekomercijalne svrhe dok god ostaje GFDL. Cak i neke vrlo restriktivne licence, kao sto je fair use omogucavaju pod istim uslovima i komercijalno i nekomercijalno korsicenje. CC nekomercijalne licence to ne omogucavaju. Drugim recima, u svim rasponima nekomercijalna upotreba nije dozvoljena: bilo to zgrtanje miliona ili prodavanje CD-a na ulici za 100 dinara. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:01, 27. октобар 2006. (CEST)

Licno, takvu politiku smatram potpuno prihvatljivom. Smisao GFDL, GPL i srodnih licenci nije da se ma sta sprecava, nego da softver, dokument ili sta drugo ostane slobodno za upotrebu. A to sto je nas svet uredjen tako sto je novac bitan faktor, nije na licencama da resavaju. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:01, 27. октобар 2006. (CEST)

Da, time se otvara pitanje "a od cega ce taj i taj ziveti?" -- na to ne postoji jednostavan odgovor, ali su mi vrlo problematicne konstrukcije u kojima se tvrdi da bi 10% opusa nekog cak i profesionalnog fotografa njemu oduzelo hleb. Stavise, cak bi i profesionalnom fotografu to donelo vise poslova i bolju promociju. I stvarno mi se ne smara sa onima koji to ne shvataju. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:01, 27. октобар 2006. (CEST)

A sto se tice anarhista i anarhistickih stavova -- stvarno ne vidim sta traze u ma kom kopirajt sistemu. Tu je definitivno Aleksa najbolji sa svojim kopirajtovima tipa "A za izdavace i ostale hijene zaduzen je kung-fu pravni tim Lepog Srdje". Dakle, ako bas hoce da se licencira (pritom, podrazumevana licenca, ona koja se koristi pod uslovom da se ne napise nikakva licenca -- najrestriktivnija je) -- neka pronadju neku varijantu kao tu. S tim da mi je licenciranje uopste protivno ma kom anarhistickom principu. --Милош Ранчић (р|причај!) 22:01, 27. октобар 2006. (CEST)

Један чланак дневно[уреди]

Покушај на овом пројекту да стављаш искључиво чланке које си ти писао, и искључиво у трентном месецу, приметио сам да ти је промакло пар грешака, али нема везе. Све у свему, свака част за број чланака, само тако настави. --СашаСтефановић 03:18, 31. октобар 2006. (CET)

Гусари и Пирати[уреди]

Увек сам за причу и не бежим од ње.

Што се теме тиче Пират је западњачки или латински или какав год назив за оно што се у српском језику одувек звало Гусар.

Чиме се баве те чике?Отуђивањем туђе имовине на мору путем пљачке зарад стицања сопствене користи.

Е сад,онда су тупави западњаци у Антилима решили да од тога направе државни пос`о и то је ОК.Њихова ствар.Проблем настаје када вицкасти становници западних провинција реше да свему дају неко квази народно древно име и дођемо у ситуацију да кажемо да је оно што сав нормалан свет назива Капер(од енглеске речи јер су они то и изумели) заправо Гусар и да се разликује од Пирата.Што је будалаштина.Јер ако усвојимо ову западну дефиницију(гусар не пљачка за себе,већ за своју државу) онда родовску заједницу Неретвљана(Срба из Неретвљанске области) уздижемо на ниво државе,што је,as I said,будалаштина.

Разговор можемо наставити овако или на страни за разговор о чланку.Свеједно.Поздрав. Шумски Крст Црни Бомбардер!!! Шумски Крст (†) 13:26, 6. новембар 2006. (CET)

Напиши то на Тргу[уреди]

Не знам ко је то променио. Какогод, то треба написати на Тргу. И ја сматрам да треба да стоји као што је и до сада стајало... --Милош Ранчић (р|причај!) 04:39, 13. новембар 2006. (CET)

Xtra![уреди]

Odlicno! Gde nalazis ovoliko informacija? Five points black star.png Un1v4C (разговор) Five points black star.png 17:52, 15. новембар 2006. (CET)

Elektromadona[уреди]

Ma nema na cemu. Ako ti bude trebala pomoc samo kazi, pomocicu ti oko prevode. Inace svaka cast za clanke. Posebno su mi interesantni jer ne znam nista o toj temi. Samo tako nastavi :) --Јован Вуковић (р) 13:14, 16. новембар 2006. (CET)

Alkoholijada[уреди]

Hajde pokušaj da pronađeš bar neki izvor o postojanju ove manifestacije, kako članak ne bi bio obrisan. --Поки |разговор| 20:25, 27. новембар 2006. (CET)

Сквотирање. Нова категорија[уреди]

Здраво. Само сам хтела да ти кажем да сам створила нову категорију, Категорија:Сквотирање у Шпанији. Пошто видим да углавном ти пишеш чланке о сквотирању, мислила сам да би требало да знаш за нову категорију, како би будуће чланке о сквот насељима у Шпанији убацивао у ту категорију, а не у Шпанију. Срећан рад!:)--Maduixa 22:41, 4. март 2007. (CET)

Драго ми је да су ти се свидели моји чланци.:) Него, не, ја сам другачије то замислила, а и мени је то било тако објашњено. Шпанија је категорија која има различите поткатегорије. Има Географију, Историју, итд... Сасд, на пример, чланак о Баскији ће ићи у категорију аутономне покрајине у Шпанији, која је опет поткатегорија Географије а Геоградфија је поткатегорија категорије Шпанија. Тако исквотерска насеља - Ако их ставиш у Сквотирање у Шпанији, она ће бити већ у категорији шпанија. Нерма потребе стављати их на више места. На пример, погледај како сам средила Категорија:Шпанска књижевност. Писци на једну страну, песници на другу итд. Нарвано, још није готово што се књижевности тиче, има ту још доста поткатегорија да се убаци, али о том потом, кад се и број чланака о Шпанији повећа.

Кад сам писала Дон Кихота, направила сам исту грешку. Стрпала сам га и у књижевност, и у Шпанску књижевност и у шпанску књиженвност 17. века. Онда су дошли искуснији од мене и лепо ми објаснили како то иде...:):):):) Што је на крају и логично, јер треба све организвоати по катгоријама и субкатегоријама ради лакшег проналажења оног што се тражи, уколико се тражи преко категорија.

Поздрав из Барселоне!--Maduixa 22:58, 4. март 2007. (CET)хехе... Чини ми сеее... Да. То сам хтела да кажем. Разумели смо се, савршено.:) Један чланак може да буде у више категорија, али не вертикалних, него хоризонталних. Сквотирање и Сквотираље у Шпанији су хоризонталне категорије тако да нема ама баш никаквих проблема.:)--Maduixa 23:28, 4. март 2007. (CET)

Videh.:)[уреди]

Videh evo sad.:) Ma taj članak treba preraditi od A do Š. Užasan je. Prosto vrišti od seksizma i "žene su kurve zato što to hoće". Sad si me potsetio da sam obećala da ču da ga sredim...Sad.png--Maduixa 23:50, 4. март 2007. (CET)

Nego, htedoh da te pitam. Ungdomshuset se baš tako izgovara? Vidi takođe komentare na stranici za razgovor Kino Princeza, da vidimo šta žemo na kraju sa tim imenom...--Maduixa 23:52, 4. март 2007. (CET)

Kategorija[уреди]

Nisam baš skontao šta te konkretno muči... :) U svakom slučaju, sve poveznice ka mojoj kategoriji sam ručno postavljao na korisničke strane dobitnika mojih ,,priznanja". Dakle, nema nikakve automatizacije preko šablona. --Поки |разговор| 21:00, 9. март 2007. (CET)

Možda....[уреди]

Možda bi imao nešto da kažeš uovoj ovde raspraviРазговор:Лаке и тешке дроге Face-wink.svg--MaduixaGaim.svg kaži 12:21, 21. март 2007. (CET)

Била сам удата за једног, како то овде зову "фумету" и "култивадора". Веруј ми да после неколико година живота са биљкама, не могу на очи да их видим (због мириса), али исто тако знам какав све ефекат имају или могу да га имају, и много тога још, ал ајд, да сад не распредам о томеFace-wink.svg. Оно што не могу да поднесем су предрасуде и можда чак и више од предрасуда, тврдокорни став немењања мишљења чак и у случају када се непобитни докази набију на нос.

Супер ти је она налепница. Ставила сам је на моју страну чим си је направио. Сигурно сам била прва (после тебе, наравноFace-grin.svg--MaduixaGaim.svg kaži 15:00, 21. март 2007. (CET)


Jesi li siguran da de SEM a ne SIN? Ako je SIN onda znači: Toliko kuća bez ljudi, toliko ljudi bez kuće. To jest toliko praznih kuća, i toliko ljudi koji nemaju kuću. Pravi skvoterski moto. Face-wink.svg Ali ovo nije španski, ovo je portugalski... SEM je portugalski BEZ.--MaduixaGaim.svg kaži 19:25, 21. март 2007. (CET)

Nova kutijica i chlanci o skvotiranju[уреди]

E dodah novu kutijicu ;) Nego, da li si cuo za Rebel House ? :( Moja drugarica je slikala kucu nakon pozara i, naravno, dala mi je da je predam u javno vlasnistvo te cu prosiriti clanak ... Kad smo vec kod skvotiranja, jel bio bese clanak o onom skvotu kod Brankovog mosta ? Znam da sam ga negde video, mislio da je ovde, ali sada ne mogu nikako da ga nadjem ... Five points black star.png Un1v4C (разговор) Five points black star.png 03:19, 23. март 2007. (CET)

eh taj pravopis[уреди]

Nije kasno da se konstruktivno uključiš u raspravu o pravopisu. Ja sam sastavio pismo koje bi trebalo da uputimo stručnjacima, ali kažu da je pristrasno (možda i jeste). Trebalo je da ga očistim od ostrašćenosti i sl. ali sam bio desetak dana van države, pa nisam imao kad. U međuvremenu je rasprava započela oko drugih stvari, pa sad opet to da pokrećem treba da sakupim energiju, a opet ne mogu normalno da pišem dok se neka pravila ne izguraju do kraja. To što sam napisao u potencijalnom pismu meni deluje okej, bar do pred poslednjih par rečenica koje bi trebalo preformulisati. Aj ako te ne mrzi pročitaj ga pa daj neki predlog šta da se izbaci/doda da bi bilo neutralno pa da to pošaljemo. Pozdrav! loshmi 03:29, 27. март 2007. (CEST)

Франсиско Ферер[уреди]

Свидео ми се чланак о овом господину. Мало сам га поправила с техничке стране, и хтела сам да те питам... Да ли можеш да ставиш неку референцу? Знам сигурно да си користио неке књиге и да ниси писао из главе. Понека референца би му само подигла квалитет.

Такошђе сам у недоумици... Требало би (и поштено би било) да се чланак именује његовим КАТАЛОНСКИМ а не његовим ШПАНСКИМ именом. Мислим да би то било политички коректно. Шта ти мислиш?--MaduixaGaim.svg kaži 13:31, 29. март 2007. (CEST)

Face-wink.svg--MaduixaGaim.svg kaži 13:30, 29. март 2007. (CEST)

Kamo sreće da ima više takvih kao ti.Face-wink.svg Ma ovako je milina raditi! Nego... Ovaj link koji si ubacio, jel to bibliografija tj, na osnovu toga si pisao, ili je to onako, tek da se vidi? Ako si pisao na osnovu toga, da ga stavimo kao referencu? Ja žu da premeštam članak na katalonsko ime...--MaduixaGaim.svg kaži 21:50, 29. март 2007. (CEST) Pa Filozofe, šta je ovo????? PA ovo nisam očekivala baš od tebe, zapravo nikako nisam očekivala od tebe, najmanje od tebe! Pa tekst je kopipejstovan sa one web stranice! Samo si ga malo posrbio inače je pljunuti onaj odande! Pa kako to? Imaš li dozvolu za korišćenje tog teksta? --MaduixaGaim.svg kaži 22:00, 29. март 2007. (CEST)


Тако нешто сам и претпостављала. Face-wink.svgМеђутим, постоји веома велика шанса да неко од администратора то види и да му залепи ону ружну налепницу о кршењу ауторских права. Оно што би било добро је да се напише да је тај текст преузет одатле, и да твој друг напише неку врсту дозволе да Википедија може да преузме садржај са његове стране и онда можеш да копипејстујеш колико ти душа жели. Видела сам неке друге текстове (које сад наравно не могу да нађем) преузете са неке њеб странице, и сви имају неку напомену или барем у делу за разоговр, налепљену дозволу. Како то конкретно да изведеш, не знам, али ако питаш неког од администратора сигурно ће ти све потанко објаснити и помоћи. Поз.Face-grin.svg

Да се надовежем на Мадујшу. У потпуности ти верујем да тај сајт неће правити проблеме што се тиче ауторских права. Међутим, тамо нисам успео да пронађем напомену о правном статусу, а кад исте нема, колико ја знам, подразумева се да је садржај копирајтован :Р. Тако да би било сјајно ако би то могло да се регулише на неки од следећих начина: Или да се на сајту негде напише да његов садржај није под заштитом копирајта (што би било кул), или да добијемо мејл од вебмастера у коме нам се даје дозвола да користимо материјал. Овде можеш да нађеш једну верзију генеричког писма које обично шаљемо вебмастерима (које не познајемо.. ако ти је то ортак, можеш да седнеш и да једноставно попричаш са њим :) .. мораш да му објасниш и да ако дозволи коришћење на Википедији, његов материјал може свако да мења, како се то већ чини на Википедији). Е, сад.. ако он тај материјал пусти под ГЛСД, онда на свим члацима који су преузети оданде треба да стоји да је један део материјала преузет са тог-и-тог сајта. Ако је нешта нејасно, јави, па да тумачимо. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:48, 30. март 2007. (CEST)

Хмм, у праву си, не знам како ми је то промакло :Р Извини на непотребном звоцању. Архивирао сам страну (иако имам АДСЛ, врло сам осетљив на велике стране, јер ми је рачунар толико слаб да је учитавање свега већег од пар килобајта прилично агонично). -- Обрадовић Горан (разговор) 18:51, 30. март 2007. (CEST)

Skvotiranje[уреди]

Napravio sam šablon da međusobno povezuje članke o skvotiranju. Šablon već sadrži kategoriju pa sam uklonio [[Категорија:Сквотирање]] iz članaka. Da li ti se sviša kako sad izgleda? Da napravim takav i za skvotove? --Милан Тешовић (р) 06:08, 31. март 2007. (CEST) p.s. ako ti nije problem odgovori mi na mojoj razgovor

Овакви шаблони, као Шаблон:Навигација постоје да људи не морали да раде са HTML кодом. Имаш на шаблону упутство како да га ставиш. Само попуниш оно и ето ти навигационе кутијице. --Милан Тешовић (р) 15:36, 31. март 2007. (CEST)

Pravopis 2[уреди]

Evo tek sam sad video tvoju poruku. Ovih dana nemam baš vremena da se posvetim Vikipediji. E, super si prepravio pismo:) Mislim da je ok i da može da se šalje. Svaka čast na trudu. Jedino mi je krivo što si izbacio primer www. Čak ni najtvrdokorniji transkribaši to tako ne transkribuju u dablju-dablju-dablju, u to sam 100% siguran. Pozdrav! loshmi 04:04, 3. април 2007. (CEST)


Ево текста који сам написала и на Тргу, али пошто видим да си ти аутор писма - истина? рек'о да напишем и теби.


У вези са самим питањем, шта преводити, а шта не, рекла бих само још нешто. У језику не треба радити ништа НА СИЛУ, дакле, док читалац чита треба да му је јасно о чему се ради, и да је текст питак. Не треба мешати превођење с транскрипцијом. Превођење је кад од Меry направимо Мара, а транскрипција је кад напишемо онако како се изговара у дотичном језику, дакле Мери. Правопис препоручује да се транскрибује на ћирилицу у ћириличном тексту, али само ако то знамо или ако је раније нормирано у правопису или г. Прћићу на кога се људи масовно позивају, али ако је у Прћићу другачије него у Правопису, онда Правопис. Тешка је то материја, и боље је некад оставити изворно написано него лупетати, или макар поред транскрибованог имена у загради изворно, јер поента језика јесте и да се разуме...

Iron Maiden ili Ajron Mejdn? Ајрон Мејдн свакако, али у ћириличном тексту ћирилицом. Незнатно се разликују правила у латиничном тексту, направићу једну страницу о тој проблематици, али увек наглашавам, сваки пример може у одређеним околностима бити за себе, и то није фалинка правописа, већ толеранција и прилагођавање одређеним ситуацијама.

Nešto složeniji primer je grupa pod nazivom „B 52’s“ što se eventualno može transkribovati kao „Bi fiftituz“ ili „Be 52“? Па да, управо се о томе ради. Сваки језичар ће вам одговорити шта би он урадио, јер се ту заита не можее бити искључив. Треба питати наравно, али не комшију, тетку, него стручњака. Da li, ukoliko grupu „U2“ napišemo kao „Ju tu“, znači da „Blink 182“ treba transkribovati u „Blink van ejti tu“? Ја бих Блинк уан ејти ту, а најрадије бих оставила у оригиналу. Пракса нас у много чему демантује, и живот треба пратити. Da li ista pravila važe i za ćirilicu i za latinicu? Одговорила сам горе.

Da li se i u ćiriličnim tekstovima mogu ostavljati originalni nazivi?Одговорила такође, али све је то иста прича.

Наравно, тако је са свим законима, тумачи како ко мисли да треба, али треба да тумачи стручњак за дотичну област, а не добар комшија ко добар брат, а ако се стручњаци сукобљавају, онда је решење неважно, око важних питања сви стручњаци се слажу. И тачно је и то да сам правопис не помаже пуно управо у питањима која су најтежа, то је живот. И на крају - каже се у вези с проблемом, а не у вези проблема (у вези је зелен), и боље је рећи неколико питања него пар јер пар је угл. папуча, рукавица итд. У сваком случају, подржавам напор свих овде да постигну што бољи језик на Википедији, и прикључујем се.--Jlna 13:51, 28. јул 2007. (CEST)

Теодицеја[уреди]

Јел би могао да напишеш чланчић о Лајбницовом делу пошто си о самом појму већ написао? Поздрав, --Vojvoda 18:56, 20. јул 2007. (CEST)

Кропоткинов текст на Викизворнику[уреди]

Текст „О реду“ од П. А. Кропоткина који сте поставили на Викизворнику нема податке одакле је преузет, ко је преводилац и дозволе за све наведено. Ако исто ускоро не наведете текст ће бити обрисан.--Ban 22:49, 10. август 2007. (CEST)

Састанак у недељу, 2. септембра[уреди]

Здраво. Позивам те да дођеш на састанак у недељу, 2. септембра 2007. Састанак ће се одржати у трибинској сали Дома омладине од 17 часова (улаз из Македонске, први спрат, просторија до Америчког кутка). За додатне информације можеш контактирати Филипа. До скорог виђења (надамо се Face-grin.svg) --Филип Кнежић (разговор) 12:39, 1. септембар 2007. (CEST)

Шиити[уреди]

Е, пошто се ових недеља бакћеш са религијом, да ли можда знаш ко су ови момци? Не знам да ли се разумеш у Ислам, па ако не знаш, питаћу на Тргу. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:52, 5. септембар 2007. (CEST)

Пих, па како да знам где да их тражим, кад не постоји међувики линк са енглеског. Додуше.. линк са чланка шиити је требало да буде добар хинт :Р Иначе, баш ми је драго што имамо овај чланак. Волео бих да имамо више чланака о Исламу. -- Обрадовић Горан (разговор) 20:16, 5. септембар 2007. (CEST)

Шаблон о крсташким походима...[уреди]

`ајде баци поглед на мој коментар овде,па изнеси и своје мишљење. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 20:19, 11. октобар 2007. (CEST)

Partido Independentista Puertorriqueño (PIP)[уреди]

Dear Mladifilozof,
Could you provide help creating a .is entry on the organization that has led many internationally-prominent civil disobedience campaigns: the Partido Independentista Puertorriqueño ?
Thank you!
Please see:
http://en.wikipedia.org/wiki/Puerto_Rican_Independence_Party
All the best!
BeautifulLady 17:18, 26. октобар 2007. (CEST)

Odabrani[уреди]

Portal.svg Портал:Шпанија је у периоду од 1. новембра 2007. до 30. новембра 2007. освежен чланком Франсеск Ферер, који сте Ви направили или значајно проширили. Ако знате неки други одличан чланак, молимо Вас да га предложите на страници за разговор портала.


-- Bojan  Razgovor  18:54, 19. октобар 2007. (CEST)

Босанска црква[уреди]

Гласао сам да чланак буде изабран јер мислим да је текст добро одрађен али ипак треба мало да се поправи да би задоваљио све критеријуме. Војео бих да видим једну референцу на крају првог одељка (избеглице са запада). Затим исправи граматичке грешке (и ја ћу мало колико стигнем) и још две мање значајне замерке сам ставио на страници за разговор. Поздрав, --Војвода (разговор) 19:05, 29. октобар 2007. (CET)

Čez![уреди]

Izvini brate, što ti se tek sada javljam, ali bio je počeo faks pa sam se u tome malo izgubio. U tvojim člancima na vikipediji, i ne samo tu, gledaj da budeš objektivan i drži se onih Aristotelovih načela: analističko razmišljanje, empiristička metodika i spekulativna konstrukcija, dakle pitaj šta je bilo i zašto je bilo, i kako je bilo u druge, tj. kako je bilo vreme, kakav duh koji je vladao. I onda složi koliko se daje složiti. Primer iz istorije umetnosti: Mnogi naši "eksperti" hvale mozaik na patosu u crkvi Svetih arhanđela u Prizrenu, podignuta od Stefana Dušana, te vele kako je taj mozaik jedinstven i ovo i ono, a mozaik je ustvari tzv. kozmatska škola iz Rima tj. sasvim u tom stilu; ostaje otvoreno pitanje odakle taj stil u crkvi Svetih arhanđela u Prizrenu, ko ga je izumio, ko ga je doneo itd. Ili politička istorija: ustanak Stefana Vojislava u ranom 11. veku protiv Vizantije - fino i lepo, ali istovremenom sve vizantijske provincije u Italiji su se pobunile protiv Vizantije prvoredno zbog prevelikih fiksalnih obaveza prema Carigradu, pa daje se pitanje koliko je ustanak Stefana Vojislava bio u kontekstu sa ustancima u Italiji. O ovome isto nećemo nigde da čitamo, nego sve se vodi na nas i samo mi.. Ovo je dakle ta jedna strana: objektivnost. Ali nemojmo objektivnost da mešamo sa potcenjivanjem sebe. Ja živim u EU, i veruj mi, šta se danas u Srbiji sve dešava, jednako od strane desničara i levičara, jeste bez primera. Ne bih znao evropsku državu gde postoji tolika mržnja protiv sopstvene zemlje i naroda, i u Srbiji je ispovedaju jednako desničari i levičari; svako naravno na svoj način, jedni što idealizuju jednu Srbiju koja nikad nije postojala, drugi što se pozivaju na Evropu (koja kao takva isto ne postoji) i šta ti ga sve znam, a obima je današnja Srbija nekakva prokleta zemlja. A tako se ne može.. Ne možeš da napreduješ ako si od samog početka otpisao ono u čemu želiš da napreduješ. Ipak malo vere u ono što se pretstavlja je potrebno. A mislim da bi svi mi hteli da u Srbiji bude bolje. Zato sam i napisao da treba biti objektivan, ali valja se isto razlikovati između objektivnosti sa jedne i potcenjivanja i ocrnjavanja samog sebe sa druge strane. Kao primer sećam se jedne diskusije sa jednim Nikolićem iz Smedereva koji je u Austrijance govorio sve najgore o Srbiji. Ja sam mu prišao sa strane i rekao: "U pravu si, ali to pričaj nama, ne njima, jer oni (tj. Austrijanci) zbog toga neće da te hvale, nego će samo još više da te preziru, tebe i sve nas. Kome si onda pomogao?" Ja poznajem ljude ovde, jer sam sa njima odrasto i do koje godine ni srpski nisam pravo znao, a i danas mi možda nije najbolji. I sve ovo izgleda mnogim našem narodu ne ide u glavu, nego misli da mora da se takmiče u ocrnjivanjem sebe da bi ga drugi više cenili. No ništa bolji nisu ni oni drugi kojima je "patriotizam" da na svakom ćošku, na svakom centimetru, vide nešto nacionalno, grb, zastavu itd. To je bolesno. Budi dakle iskren, ali drži isto do sebe. Humanost znači voleti jednako sebe i druge, ne voleti sebe i mrzeti druge, i ne voleti druge i mrzeti sebe. Budi pozdravljen.--Carski (разговор) 13:06, 25. новембар 2007. (CET)

"ОВК"[уреди]

Молио бих те да не мењаш чињеницу да је тзв. ОВК терористичка организација, ОВК је и званично терористичка организација па не видим разлога што би мењао то у чланку? Све најбоље! --Родољуб (разговор) 01:13, 17. децембар 2007. (CET)

А није грубо спалити бебу у Јужној Србији код Призрена 1998. (име: Сава, имам и фотографију)? Боље да не причам шта су још радили (убијали су чак и шиптаре, и тинејџере). --Родољуб (разговор) 10:18, 17. децембар 2007. (CET)

Потпуно се слажем само и једни и други су се борили с нацистима, четници су ослободили 700 америчких пилота, али их још нико није званично прозвао терористичком војском. "ОВК" је међутим прозвана за терориристичку организацију од стране Србије и самих снага на Космету (КФОР, УН). --Родољуб (разговор) 17:34, 17. децембар 2007. (CET)

СИ[уреди]

Е, да ли можеш да преформулишеш чланак ситуационистичка интернационала, у делу у коме се говори о 1968. Чим сам прочитао реченицу:

Događaji u Parizu maja 1968. bili su pod najvećim uticajem situacionističkih ideja.

зашкрипало ми је, и хтео сам да поставим да се тражи извор. Затим сам отишао на ен.вики, и тамо нашао следеће о истој теми (додуше исто без референци):

The SI's part in the revolt of 1968 has often been overemphasised. They were a very small group, but were expert self-propagandists, ...[1]

па сам сад склонији да просто обришем ту реченицу. -- Обрадовић Горан (разговор) 18:13, 17. децембар 2007. (CET)

Ја сам сад додао једну реч па погледај сад ти :) Мислим да овако може (наравно уз референцу!). -- Обрадовић Горан (разговор) 18:23, 17. децембар 2007. (CET)

Hrišćanska eshatologija[уреди]

Nekoliko korisnika se žalilo što si napisao članak i sam stavio prerađivanje i pokrenulo je glasanje za brisanje. Nisam želeo da ti propadne trud, pa sam ti premestio ovde. Kad središ članak vrati ga nazad. -- Bojan  Razgovor  09:44, 23. децембар 2007. (CET)

Brisanje[уреди]

Poštovani kolega, ti nisi baš od skoro na Vikipediji pa se čudim ovakvim komentarima. To bi se pre očekivalo od nekog početnika. Ali nema veze, imaš potpuno pravo da sumnjaš. Članak Bauk slobode je obrisan jer je bio na glasanju i odlukom vikizajednice je odlučeno da isti nije materijal za enciklopediju. Ja sam bio taj koji je tu odluku nakon završenog glasanja sproveo u delo. To jasno stoji u komentaru kod brisanja. Što se tiče pomenute slike, ona jeste bila duplikat (znači postojale su dve potpuno iste slike pod različitim imenima). Druga slika je obrisana jer nije imala adekvatnu licencu. U pitanju je bila skenirana slika neke karte, a nije postojala dozvola nosioca autorskih prava da se ona slobodno koristi. Čak je postojao i pokušaj pogrešnog licenciranja, ali to kao što znaš nije dozvoljeno. M!cki talk 09:28, 29. децембар 2007. (CET)

Нешто ми говори да...[уреди]

...ниси видео ово,па се огласи(ако желиш наравно) поводом приче о Баук фанзину. Црни Бомбардер!!! Шумски Крст(†) 02:31, 6. јануар 2008. (CET)

Hvala![уреди]

Jaoj, da sam znao da će mi trebati toliko vremena, pitam se da li bih uopšte i započinjao. Ali eto, sad sam već pri kraju, pa mogu da kažem da bih:) Pozdrav! --loshmi (разговор) 19:18, 7. јануар 2008. (CET)

Počasna lopata[уреди]

Mladifilozofe, čast mi je obavestiti te da si dobio moje priznanje za pregalaštvo. Samo tako nastavi. Alien-smiley.svg --Matija (разговор) 18:48, 15. јануар 2008. (CET)

sveci[уреди]

ej, jesi li ti to poceo da sredjujes svece? htedoh da ti kazem,ukloni mlim te onu krstacu koja se nalazi u svakom clanku o svakom svecuk deluje morbidno... Mislim, ok da se stavi u poneki clanak, ali bas u svaki koj govori o nekom svecu, malo je bezveze...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 02:03, 9. фебруар 2008. (CET)

OK. Ja tii ne mogu pomoci oko nalazenja imena na engl. ali mogu da te uputim na klaudija, ako bas negde zapne, jer em sto je sad u engleskoj, em mu je istorija profesija, tako da ako iko zna te stvari ovde na viki, onda je to on... Znam da nije posao od jednog dana, i zelim ti srecu....

Nego... Sto bre malo ne sredis onu crkvu bosansku pa da je bacimo na glasanje za sjajni? Stvarno, sto se sadrzaja tice, nema nikave primedbe, ali mora malo da se udesi forma - ne znam koliko si zainteresovan, ali steta da se zbog forme ne nadje na spisku sjajnih... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 02:26, 9. фебруар 2008. (CET)

Nije gramatika u pitanju, tekst je pismen, nego stil, i to sam vise puta naglasila... Pogledaj koje sam primedbe stavljala i kad je bio na biranju i za sjajan i za dobar, i videces u cemu je stvar. Ja sam ga sredjivala i stigla sam negde do polovine - najproblematicniji je, sto se stila tice, taj istorijski prezent. Ne moze se koristiti u jednom enciklopedijskom tekstu, jer taj prezent sluzi za pripocvedanje, da pripovedanje ucini uzbudljivijim, da citaoca ukljuci u dogadjaje, a to svakako nije cilj jednog enciklopedijskog treksta. Prezent na neki nacin oduzima neutralnost clanku, i zato nije pozeljan. Mora sve da ide u perfekt. Bilo je jos nekih primedbi al se ne secam sta, pogledaj tamo, videces... Ja mogu da zavrsim to sa stilom i gramatikom, ali ostalo moras ti da uradis, jer si ga ti pisao, te ces ti najbolje umeti... Kad budem stigla, nadam se ovih dana, zavrsicu stil. Onda ostatak ostaje na tebi...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 02:36, 9. фебруар 2008. (CET)

Поздрав... Прочитах за свеце и за енглески... Можда ти ово помогне овде... Ко зна, а ако си нашао, опет ОК...--Nikostrat (разговор) 05:33, 9. фебруар 2008. (CET)

Референце[уреди]

Приметила сам једну ствар коју радиш а која не ваља. Кад пишеш референце, мораш навести комплетан библиографски податак, а не само име писца и књиге. Дакле, свуда ти фале име издавача, место и година издања и по могућству, ако има ISBN. Додај то у Јустина Филозофа кога управо радиш, а чини ми се да исто фали и у Цркви босанској, ал нисам нешто сад сигурна а мрзи ме да проверавам...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 03:47, 9. фебруар 2008. (CET)

Нема на чему и искрено се надам да ми нећеш замерити што те смарам овим стварима, али заиста су битне.Face-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 03:56, 9. фебруар 2008. (CET)

Vrednica[уреди]

Pa ti nisi ni isao da spavas! E, zasluzio si jednu spomenicu! Bas si prava pcelica vrednica! Ne mora sve danas, odmori malo!Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:37, 9. фебруар 2008. (CET)

Hehe.. Lako je tebi da ne spavas i tri dana, kad si mlad...Face-grin.svg Mi matori smo kao bebe, dodje momenat kad jednostavno sve funkcije otkazu... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 09:41, 9. фебруар 2008. (CET)

Preusmerenja[уреди]

Moram ti reci da ne smes preusmeravati kopipejstom, jer se gubi istorija clanka. Ako vec postoji stranica, onda moras traziti od admina da je obrise da bimogao da premestis. --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:46, 9. фебруар 2008. (CET)


OK.. Izvini. Videla sam sad da si spojio clanke... Sori na smetnji i nepotrebnom soljenjupametiFace-grin.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 13:49, 9. фебруар 2008. (CET)

Ynam, videla sam cim sam vratila izmenu... Jos jednom izvini, hebiga, zaletela sam se, a trebalo je da proverim prvo dobro sta radis...--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 14:20, 9. фебруар 2008. (CET)

За чланак о Цркви босанској види Ћирковићеву Историју средњовековне босанске државе. Можда ћеш наћи још неки интересантан податак.--Војвода разговор 15:17, 9. фебруар 2008. (CET)

ИРЦ[уреди]

Ево баш те хвалимо на ИРЦу. Стани мало одмори, истрошићеш све батерије----László (talk) 22:09, 10. фебруар 2008. (CET)

Idi da spavaš, crni Damjane! Od petka uveče nisi stao... Neće sveci nigde da pobegnu...Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 00:46, 11. фебруар 2008. (CET)

Шинко, јеси ли се наспав'о, јеси се одморијо? Па ти си ко пчелица Маја, вредан да вреднији не мо'ш бити!Face-wink.svg--ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:10, 11. фебруар 2008. (CET)

Ију, црни сине, како то да те мучи несаница? А оно јест, у праву си, кад већ не можеш да спаваш, боље да се ради нешто корисно... --ЈагодаGaim.svg испеци па реци 16:19, 11. фебруар 2008. (CET)