Разговор с корисником:Pokrajac/Архива 2

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2 Архива 3

Добро јутро

Покрајац, да ли ти иакда спаваш? И да ли да ти завидим на интрнет прикључку? ;)) --Ninam 01:58, 27 Феб 2005 (CET)

Прошетах до Берлина (или да кажем Брлина - стари словенски назив), да, да пусте жеље, још чемо се ми клацкати ГСБом ;)) --Ninam 02:35, 27 Феб 2005 (CET)

Македонија и манастири

  • За Македонију се слажем, ако тако мислиш, да чланак Македонија буде о Републици Македонији, али disambiguation би био нужан, јер Македонија дефинитивно подразумева и грчку провинцију, стару државу Македонију, па и део Бугарске. Ја сам мислио првобитно да имамо посебан чланак Македонија који би ово објаснио и онда линковао на Република Македонија, али може и овако. Једино не би требало да остане Македонија чланак о РМ без икакве напомене. --Dzordzm 10:45, 27 Феб 2005 (CET)
  • Како да линкујем на категорију? Ево сад сам у твом чланку хтео у тексту да линкујем на постојећу категорију српски манастири, али не иде. --Dzordzm 10:45, 27 Феб 2005 (CET)
  • ОК, хвала на одговору, ако сада погледаш чланак српски динар, схватићеш шта сам те заправо питао о манастирима. Са Македонију, видећу неки од наредних дана, али базично тако је урађено на енглеској Википедији, и мислим да је то стварно прави начин. (Ако те не мрзи можеш и ти ;-) ) --Dzordzm 11:06, 27 Феб 2005 (CET)
  • Иди погледај шта је неки непријављени тип шарао по чланку о Македонији. Мени се не свиђа, али нисам сигуран шта да се брише; можда неке од тих ствари и стоје ако се другачије кажу --Dzordzm 07:55, 2 Мар 2005 (CET)

Што по пиву

  • Што по пиву пријатељу брате :). Потпуно се слажем са тобом да чланци треба да имају садржај али нисам хтео да испадне како је мени стало до пива, не никако, али што бре по пиву? Ово може спрати само пиво, које јесте алкохолно пиће :). Поздрав --Небојша Бозало 00:27, 1 Мар 2005 (CET)

МЕСЕЦИ

  • Брате Марко, хвала ти на труду, савету и помоћи, јер се помучих око овог почетка. Само бих да се не наљутиш скренуо пажњу да се код Срба месец март не назива ожујак, Свако добро--Djakon::Goran 01:05, 2 Мар 2005 (CET)
  • Свака част ономе које писао ово за месец март, јако ми се свидело и мислим да би то тако добро требало урадити ѕа сваки месец!!! Саша Стефановић 01:13, 2 Мар 2005 (CET)

Čoveče, pa ti se šališ!? Preveo sam La Lineu, pa rekoh da pogledam šta se ovde dešava. I naletim na stranicu Марко Покрајац, koju je napravio, ni manje ni više, nego čovek sa administratorskim privilegijama i birokrata! U čemu je fora, da li ti znaš nešto o Vikipediji što ja ne znam? --Dcabrilo 03:21, 3 Мар 2005 (CET)

Molim te pogledaj en:Wikipedia:Autobiography i en:Wikipedia:Criteria_for_Inclusion_of_Biographies. --Dcabrilo 03:40, 3 Мар 2005 (CET)
Evo u čemu je problem. Sa en:Wikipedia:Criteria_for_Inclusion_of_Biographies
  • Has the person made a widely recognized contribution that is part of the enduring historical record in the specific field? - Ja mislim da nisi.
  • Political figures holding statewide or nationwide elected office - Ako i jesi političar, nisi to spomenuo.
  • Major local political figures who receive significant press coverage - Nisam o tebi čitao u novinama.
  • Widely recognized entertainment personalities and opinion makers - Ni o tome.
  • Well known entertainment figures, such as TV/movie producers, directors, writers, and actors who have starring roles, or a series of minor roles, in commercially distributed work watched by a total audience of 5,000 or more - Ne padaš ni pod taj kriterijum.
  • Published authors, editors, and photographers who have written books with an audience of 5,000 or more or in periodicals with a circulation of 5,000 or more - Je l si izdao bilo šta, u bilo kom tiražu?
  • Recording musicians who have sold more than 5,000 albums, CDs, or similar recordings - isto
  • Painters, sculptors, architects, engineers, and other professionals whose work is recognized as exceptional and likely to become a part of the enduring historical record of that field - ni o ovome nisi ništa napisao.
  • Persons achieving renown or notoriety for their involvement in newsworthy events - Kao što rekoh, nema te po novinama.

Dakle, radi šta hoćeš, boli me uvo. Ako treba da ti objašnjavam zašto ta stranica ne treba da postoji, onda stvarno ne vidim kako si ti postao administrator. Sa srećom celoj srpskoj Vikipediji, ali se odlučite da li hoćete da pravite enciklopdiju koja je deo Vikipedije, ili vam dobro dođe ovaj prostor da napišete i/ili ukradete šta god hoćete. Pokrajac, radi šta hoćeš, piši šta hoćeš - šta te boli uvo, ne plaćaš ti za hosting. --Dcabrilo 19:54, 3 Мар 2005 (CET)

Бонзо

  • Одличан је шаблон за језике и попис Википедија на другим језицима. Мени нешто слабо ради нет, Википедија, какво је стање код тебе. Шта мислиш да садржај развучемо мало, у један или 2 реда, и само као идеју, видео сам неке дискусије о бојама заставе, треба ми помоћ да обојим онај део испод у боје заставе, црвену имамо, плава она десно ми се чини ок, а бела је бела. Шта ти мислиш погледао сам неке википедије, хрвати имају шаховницу, можда би било исправно да и ми убацимо боје или грб. --Небојша Бозало 23:55, 3 Мар 2005 (CET)
    • Као и увек имаш добре идеје,добродошао, мене је подстако Ганглери да довршим нешто што сам почео одавно, можда си приметио да немамо попис места у Србији осим АСЦИ на неким сајтовима, урадио сам део сад ћу да га иѕбацим на неку страну за разговор, али незнам баш сва места како се зову. Ако ти није теско упали ICQ па да урадимо све како ваља, и остали су добродошли, ко жели да помогне. Сачекаћу да ти прво одрадиш, па ако остане нешто и за мене :). --Небојша Бозало 17:45, 5 Мар 2005 (CET)

Носилац си српских Википедијанских споменица :)

Ето, то. Успут, среди ту табелу на својој страни... Негде си погрешио приликом затварања табеле, а не знам где. --Милош Ранчић 01:28, 8 Мар 2005 (CET)

Кренуо сам по списку корисника... А ти си ми био први на тапету зато што си био онлајн :) --Милош Ранчић 01:55, 8 Мар 2005 (CET)

Признање Ђакона::Горана за Стратешки рад је споменица за уреднички и осмишљени рад. Ова споменица се највише односи на оне који администрирају, те на било који други начин надгледају или помажу рад корисника.

Ова споменица је спој “Црвени крстоносни стег“ и “Плави крстоносни стег“

Ова споменица се може доделити и корисницима других википедија.

Зато ову споменицу додељујемо Марку Покрајцу, као признање Ђакона::Горана за стратешки рад.

Признање Ђакона::Горана за веру, наду и љубав је споменица за пријатеље и познанике. Као најдража споменица, додељује се мојим познаницима и пријатељима. Ово признање се додељује онима који су се трудили да помогну или мени или неком другом кориснику, и меродаван је једино лични став оснивача.

Ова споменица је спој “Бонзових појасева“ и “Споменице првог одликованог српског Википедијанца“

Ова споменица се може доделити и корисницима других википедија.

Зато ову споменицу додељујемо Марку Покрајцу, као признање Ђакона::Горана за веру, наду и љубав. --Djakon::Goran 02:54, 9 Мар 2005 (CET)

П.С. Покрајац унеси добијене споменице јер ја немогу да их унесем

Хвала за признање :)

И тако то :) --Милош Ранчић 10:02, 9 Мар 2005 (CET)

Хвала

Видим да је сезона захваљивања, па ево и од мене, лепо од тебе, фино, хвала. Шта треба да урадим да добијем европско признање ;) ? --Dzordzm 09:03, 10 Мар 2005 (CET)

  • Да не отварам нови поднаслов: Х В А Л А, баш си ме обрадовао :) --Ninam 01:55, 11 Мар 2005 (CET)

Косово и Метохија

Враћај стране помоћу "врати" на упоређивању страна. Ако не знаш како, питај, па ћу ти објаснити. Зато што по страни онај вандал увек остави више од једног коментара. --Милош Ранчић (разговор) 17:26, 13 Мар 2005 (CET)

Косово и Метохија

Враћај стране помоћу "врати" на упоређивању страна. Ако не знаш како, питај, па ћу ти објаснити. Зато што по страни онај вандал увек остави више од једног коментара. --Милош Ранчић (разговор) 17:28, 13 Мар 2005 (CET)

Гласање

Е, Покрајац - ја сам погрешио, треба да се гласа на Википедија:Амбасада/гласање за амбасадора; обрисао сам оно гласање где смо се потписали ја и ти, ајд молим те гласај поново на правом месту--Обрадовић Горан (разговор) 16:44, 15 Мар 2005 (CET)

Хвала на добродошлици. Да стављаћу интервики линкове али када се снађем. Како се шаље слика Поздрав

Кутијице

Приметио сам да си склонио кутијице када сам их поставио на мапе у чланцима о Београду и Хрватској. У реду је што сматраш да је тако прегледније, али није у питању прегледност него приступ сликама. Ако слика нема кутијицу, онда мој бровсер уопште не може да увећа или сачува слику. Значи кутијице сам пре свега ставио да бих ја могао да дођем до тих слика. Дакле, то је проблем. И други људи који имају исти бровсер као ја имаће тај проблем са сликама, а ако не знају како да ставе кутијице онда уопште неће моћи да сачувају ту слику у свом рачунару. Зато мислим да би све слике требале да имају кутијицу, чисто да би се свима омогућио приступ сликама, јер слике без кутијица представљају непотребно ограничење за кориснике Википедије. Корисник:PANONIAN

Вајмарска Република

Супер си приметио да нема ни једног линка ка чланку о Немачкој на овом чланку. Тек сада сам то исправио јер нисам имао времена раније. Наравно, није било потребе да се мени обраћаш - немој се устручавати да исправљаш моје текстове. -- Обрадовић Горан (разговор) 20:27, 18 Мар 2005 (CET)

Опростите

Ја сам тај, који је променио кирилицу на латиницу у чланку о словенским језицима. Опростите. Нисам помислио да није мудро. Више нећу.

Ускоро ће сви чланци бити и на латиници и зато немојте бринути. Поздрав :) --Марко Покрајац (разговор) 23:43, 19 Мар 2005 (CET)
Промена је постала из других разлога, а их, како већ разумем, треба сматрати глупим. Но баш кад смо започели: није ли могуће да се напише програм за аутоматичан превод кирилица - латиница?
Millbot је бот чији је задатак да то уради у будућности. За више информација обрати се Милошу.--Марко Покрајац (разговор) 00:33, 21 Мар 2005 (CET)

Научих

Било је поучно прочитати твоју страну, ето сад имам прву архиву, хвала :) н.

10 k

Е, Покрајац, сад сам видео да су вратили линк ка нама на ен: Опет су ставили Википедије са преко 1.000 чланака. Тако да онај текст који сам написао треба прерадити тако да им се каже да само пребаце наш језик у горњу групу. -- Обрадовић Горан (разговор) 01:38, 21 Мар 2005 (CET)

Емотивно, пристрасно и рационално извештавање :)

Прво, проблематично је да ли постоји друкчије убиство осим "трагичног", а "први демократски председник владе" је врло субјективна констатација. Дакле, корисник који је изабрисао "први демократски" је, у суштини, био у праву. Исто тако, "етнички мотивисани сукоби" су врло некоректна информација. Нису ту били неки посебни сукоби (за сукоб треба имати две стране...), него се вршио линч Срба, а то треба рећи (наравно мало коректније). Схватам ја твоју потребу за коректношћу, али начин на који си обе ствари исписао нису непристрасне, већ врло јасно говоре из ког политичког спектра писац тих редова долази. Значи, пробај да мало будеш неутралнији :) --Милош Ранчић (разговор) 18:31, 22 Мар 2005 (CET)

Имаш одговор на мојој страни за разтовор. --Милош Ранчић (разговор) 19:58, 22 Мар 2005 (CET)
Имаш одговор на мојој страни за разтовор. --Ђорђе Стакић 18:16, 24 Мар 2005 (CET)

Модели за месеце, година

Покрајац, хвала ти на идеји за месец, али ми препусти годину, јер је много комплексно. Успут, теби као и свим корисницима Википедије честитиам 10 000-ти чланак. БРАВО --Горан Анђелковић 19:17, 24 Мар 2005 (CET)

Тесла. Слично

Поново ја. Треба да се, е, зарегистрирам. Матерњи ми је руски, па падежи могу да користим...или бар тако ми се чини.  ;)

Списак литературе у чланку о Тесли се бележи српским, али има тамо и Загребачких књига...па за Хрвате неће ли бити увредљиво? --141.150.75.189 08:50, 25 Мар 2005 (CET)

Шта ме брига да ли ће бити увредљиво. У сваком случају, веровао ти или не, ми говоримо истим језиком! Поздрав, --Марко Покрајац (разговор) 10:39, 25 Мар 2005 (CET)

Ја, дакле, разумем, али ја сам само ја...Како је обично? Ах. Јучер ја сам се шетао Њујоркском улицом, и изненадно чујем познати звуци. Требало ми је две минути разумети да је то српскохрватски, па тако су необично говорили. --ВКокијелов 20:05, 25 Мар 2005 (CET) Додатак: Хоћу да кажем, како је обично међу вама и Хрватском Википедијом? Они називају језик хрватским, а ви српским? --ВКокијелов 20:33, 25 Мар 2005 (CET)

Па...

Априлилилили... :) --Милош Ранчић (разговор) 15:08, 1 Апр 2005 (CEST)

ДА ДА... Хахаха! :))) --Марко Покрајац (разговор) 15:10, 1 Апр 2005 (CEST)

Персеј

Па што је обриса? Треба ту да стоји ако је већ неко уписао да је патрљак... --Милош Ранчић (разговор) 20:03, 1 Апр 2005 (CEST)

jus soli - jus sanguini!

Додао сам Карла Малдена на списак људи - али не знам да ли је он Југослав или не. Рођен је у Чикагу. Помоћ! ;) --ВКокијелов 05:36, 2 Апр 2005 (CEST)

Мислим да си пребрз имамо Шона језик и Шона племе или народ исто тако имамо Кариба град Кариба језеро и кариба брану можеш ли да направиш ону специјалну страницу за разрешавање вишезначник појмова. поздрав radozw

Хвала за Шона ајд сад за Кариба radozw

Покушаћу, ако забрљам ти си крив :))) radozw


Расправе о Википедији и Вери пречмештене на пијацу --Горан Анђелковић 23:06, 6 Апр 2005 (CEST)


Мислим да би требао мало да престанеш около да делиш етикете људима које не познајеш. Само као пријатељски савет...

Влада 05:10, 8 Апр 2005 (CEST)

Застава ЕУ

О чему се ради са тим брисањима и заштитом? --Милош Ранчић (разговор) 00:04, 9 Апр 2005 (CEST)

Хехехе :) Па, не мораш је штитити због тога. Вероватно је била шала. --Милош Ранчић (разговор) 00:08, 9 Апр 2005 (CEST)

Никола Пашић

Ако ти се не жури, нека сачека још који дан онај текст о Николи Пашићу. Он ми је сада у ужем списку обавеза које треба да урадим за Википедију. --Ђорђе Стакић (р) 16:47, 9 Апр 2005 (CEST)

А што повлачиш предлог...

...? Па изглед Главне стране није нешто што се ради преко ноћи :) --Милош Ранчић (разговор) 09:47, 10 Апр 2005 (CEST)

Брисање слика

Покрајац, слике са побрисао искључиво оне које сам ја поставио и за које сам сигуран да неће нико користити, зашто би као такве правиле само места на серверима Википедије, што се тиче банера које сам правио ускоро их постављам на неку одређену страницу. --Саша Стефановић разговор 19:56, 11 Апр 2005 (CEST)

Попис језика на страни Пијаца

  • Мој је лични став а и још неки се корисници слажу да би попис језика на врху странице Пијаца требало да буде краћи, како би страна била прегледнија, сад заузима две трећине монитора у првом погледу, или остави неколико нама битних или првих 10 или изабери ти. Ако ти није тешко а мислим да си упућен да урадиш то ти. Поздрав --Небојша Бозало 20:32, 11 Апр 2005 (CEST)

Упс, на страни скорасњих промена а не пијаци, извини сад сам видео да сам погресно написао. Али и на пијаци је ок. --Небојша Бозало 23:23, 11 Апр 2005 (CEST) Имаш одговор на мојој страни. --Небојша Бозало 20:38, 12 Апр 2005 (CEST)

Догађаји

Направи чланак Википедија:Архива догађаја (мрзи ме сада да ја правим), и стави тамо претходне догађаје, аналогно према Актуелностима. --Милош Ранчић (разговор) 00:54, 13 Апр 2005 (CEST)

Честитам

на Студији изводљивости, наравно. Када частиш цело друштво? Што, ја баш мислио да је кул да остане твоја еу застава и годишњица з.ђ. (ал нема везе) --Dzordzm 00:56, 13 Апр 2005 (CEST)


Придружујем се честиткама (на Студији изводљивости, наравно)на Студији изводљивости, наравно, сад би Покрајац требао да каже да смо сви заслужни за то. --Саша Стефановић разговор 01:11, 13 Апр 2005 (CEST)


Јел било речи о неком чашћавању, има и разлога. --Небојша Бозало 01:36, 13 Апр 2005 (CEST)

Па пази, подразумева се да требам да частим. Немој да бригаш, вопи ти не гине...:)) --Покрајац (разговор) 01:40, 13 Апр 2005 (CEST)

Слике у мозаику предлога главне стране

Мислим, да може да почне дискусија о сличицама у мозаику као и о бојама у првом предлогу. Ако те не мрзи, постави негдје (Пијаца?) позив (не мора бити званично гласање) да прикупимо што више мишљења о првом предлогу. Ја ћу у међувремену (дан-два) покушати да убацим до сада предложене промјене у нову/обрађену верзију предлога главне стране.

Поздрав --Kaster 09:49, 13 Апр 2005 (CEST)

Имаш одговор

... на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 23:14, 14 апр 2005 (CEST)

Виђање

Преводи

  • Сматрам Покрајац да је добра иницијатива да се стандардизују преводи, али мислим да би требало избегавати речи страног порекла као у: МедијаВики:Talk. Википедија на бугарском користи домаће речи и изводе и није мала. Само напред, имаш моју подршку. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 19:17, 15 апр 2005 (CEST)
Слажем се, али што се тиче овог примера, нисам се сетио ни једне прикладније речи. Треба узети у обзир да се ради о дискусији а не о разговору. Дакле, о дебати у вези неког проблема у самом тексту чланка! Није добро што се на овакав начин преводи. Мислим да би требали организовати широку дискусију о овом питању. Нигде нисам многао да пронађем странице на којима се налазе прелози. Треба питати и консултовати Милоша обавезно. --Покрајац (разговор) 19:22, 15 апр 2005 (CEST)

Имаш одговор

... на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 04:33, 18 апр 2005 (CEST)

Нови шаблон

Покрајац мислим да би било добро направити нови шаблон који ћемо постављати на чланке који су изабрани за сјајне. Значи уколико се слажеш са предлогом, шаблон треба да саджи и датум или недељу када је чланак изабран за најбољи. --Саша Стефановић разговор 01:26, 19 апр 2005 (CEST)


Шаблон сам негде видео али не знам где, није код енглеза. Пробаћу да га потражим ових дана. Слажем се да би требало да се направи неко упуство и списак шаблона, како и где се који употребљава.
П.С. Добро изгледају ове боје за нови чланак. (ја сам звездаш) --Саша Стефановић разговор 01:28, 21 апр 2005 (CEST)


Само да вас упознам да већ радим на списку шаблона Горан Анђелковић (〠ꒌ) 01:31, 21 апр 2005 (CEST)

Имаш одговор

... на мојој страни за разговор. --Милош Ранчић (разговор) 11:15, 20 апр 2005 (CEST)


Брате Покрајац, захваљујем ти на подршци. Што се тиче послова уређивања страница, можеш рачунати на мене. Свако добро жели ти Горан Анђелковић (〠ꒌ) 23:30, 20 апр 2005 (CEST)

Оштре боје, боду очи

Налази ти се све овде, МедијаВики:Monobook.css. Измени овај део

/* Боја нове странице на скорашњим изменама МедијаВики:Newpageletter */
.newpage {
 color: blue;
 background-color: gray;
}

Дакле color: је боја текста, а background-color: боја позадине. Надам се да неће остати како је било у првобитном стању, тј безбојно. --Саша Стефановић разговор 01:06, 21 апр 2005 (CEST)


Ажурира се истовремено када ти снимиш страницу. После снимања странице МОРАШ да одеш на дугме освежи или REFRESH. Од Бугара сам и узео ту идеју, а боје сам радио ноћу колико се сећам тако да су ми тада вероватно пријале нешто тамније . Погледај разговор на страници Разговор о МедијаВикију:Edit оставио сам ти поруку пошто сам видео да се мучимо око истог проблема. --Саша Стефановић разговор 01:20, 21 апр 2005 (CEST)


Па ниси морао да питаш анђелу за то, то знам и ја, тј нашао сам код енглеза. Погледај њихов css и видећеш разлике, тамо ти се налазе и боје и подебљана слова и све остало. Видећеш 100% почетак плаве секције како су је они назвали, баш боде очи --Саша Стефановић разговор 01:40, 21 апр 2005 (CEST)


Претња и уцена

  • Оћеш ли доћи у недељу или мењам заставу на насловној страни. анонимни --Небојша Бозало 02:38, 23 апр 2005 (CEST)

Background color

Hello. To change the background color, you need to edit MediaWiki:Monobook.css. See the English and German ones for examples of how to do this. Meta:User styles also has some help about this. Анђела (Angela) 03:12, 23 апр 2005 (CEST)

Никола Пашић

Ево управо сам завршио рад на биографији Николе Пашића, замолио бих те да погледаш стране Корисник:Djordjes/Никола Пашић и Разговор:Никола Пашић и да кажеш своје мишљење. Поздрав. --Ђорђе Стакић (р) 23:58, 27 апр 2005 (CEST)

Молба, одговор

Врло радо, само да довршим једно парченце на Јустинијану. --ангелина марковић 00:35, 28 апр 2005 (CEST)

Београд

Е, Покрајац, јел' знаш можда ко је правио кутијицу на овом чланку. Откад је скраћеница за Београд - БГД. Тачно је да је ми користимо, али у међународном авио-саобраћају је то ознака за Багдад :) Волео бих да се консултујем са особом која је то писала (а знам да си се ти бавио овим чланком па тебе питам) па да видимо по ком су критеријуму стављене ове скраћенице (нашем локалном, или глобалном). -- Обрадовић Горан (разговор) 00:47, 28 апр 2005 (CEST)

Онда ћу претпоставити да си ти попунио и остатак кутијице. ЦЦЦ, Марко, шта си имао из географије! Није северна географска дужина него северна географска ширина ;) -- Обрадовић Горан (разговор) 00:58, 28 апр 2005 (CEST)

Захваљујем

Захваљујем се за поверење које ми је указано, додељивањем права на коришћење Покрајчевих_признања. Ова права сматрам као посебно признање које имам част да примим. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 00:10, 29 апр 2005 (CEST)

Читаш ли пошту?

Ако си онлине, ај на МСН. --Милош Ранчић (разговор) 13:00, 4 мај 2005 (CEST)

Obrisi i Сафари подручја поздрав radozw

Изабрани чланак

Слажем се, наравно, што се не бих слагао? У принципу, ту су два исправна чланка или овај, или чланак о Д-дану, који немамо. --Dzordzm 22:29, 7 мај 2005 (CEST)

  • Па шта сад зезаш, што не поставиш? --Dzordzm 02:25, 8 мај 2005 (CEST)

На чланку Хрватска

Захваљујем ти Покрајац на брзој интервенцији, јер је то доказ да наша википедија добро ради. Моја промена је била чисто показна вежба за нове кориснике које поучавам у живо, како да добро повежу везу. Намера ми је била да то после вратим, али ми је пукла веза. Надам се да си вратио на старо. Свако добро и још једном све похвале на брзој интервенцији. Ово питање си могао поставити и на ИРЦ-у. Поздрав Горан Анђелковић (〠ꒌ) 20:25, 9 мај 2005 (CEST)

Facelift

see [1]

Бирократија

  • Хвала за права. Сад могу да радим шта хоћу ;)
  • Што се чланка Антихрист тиче, таман сам хтео Доматриоса да похвалим како је ОК чланак кад оно теби се не свиђа. Објективно, у чланку је лепо ограђено у првој реченици да се цео односи на новозаветни појам (и не устврђује се истинитост тамошње представе) и онда се даље на тој основи обрађује. Надам се да се слажемо да нам је потребна некаква одредница Антихрист, као и (ваљда) да се та одредница не може ваљано обрадити без хришћанске подлоге. Да ли би можда имао предлог шта је потребно променити у постојећем тексту? Хајде, па да додамо, одузмемо, добијемо нешто прихватљиво за све --Dzordzm 06:47, 13 мај 2005 (CEST)
  • ОК, схватам твоје разлоге, али Антихрист је ипак у основи хришћански појам, који додуше има и извесно колоквијално значење, али је оно секундарно. Оно што је битно јесте да ли овај чланак претендује да хришћанско сватање представи као апсолутно - мислим да не. Погледај енглески чланак en:Antichrist. Шта треба да променимо у Доматриосовом па да га доведемо у слично прихватљиво стање? --Dzordzm 02:42, 15 мај 2005 (CEST)
  • Хвала Џорџе на доброј намери. Моја првенствена намера са Антихристом је била да отворим тему, јер ми је била потребна та одредница за писање других чланака. Из Библије сам повадио оне цитате да би их као илустрацију прикаѕао како се Антихрист схватао. Ту је почетни развој појма, јер нема смисла говорити о томе пре библије, или да будем прецизнији Новог завета. У тексту сам ја ставио везу ка енглеској вики на којој је тај појам по мом мишљењу претерано опширно описан ако се упореди са текстом о самом Христу. Уколико сматрате да је потребно или корисно, ти и Покрајац можете наставити текст са алтернативним или неким другим схватањима тог појма, јер сам ја написао оно што сам сматрао потребним. :domatrios 03:31, 15 мај 2005 (CEST)

Хвалица

Хвала, Покрајче... --ВКокијелов 08:19, 19 мај 2005 (CEST)

Грб Берлина

This flag and coat of arms is not correct. Look -> de:Berlin --62.214.216.142 16:34, 20 мај 2005 (CEST)

Хвала

Хвала што си ставио чланак о Евровизији на насловну страну. У прави час (ја се нисам био сетио). Узгред, овај Покрајац ти је нешто у фамилији претпостављам? Па што се не хвалиш. То је стварно баш лепо. Ја завшравам за неки дан чланак о либерализму. Стварно је узело много више времена но што сам очекивао. Коначно, оно што си обрисао "Правила о исхрани беба", треба ту да видимо, јер има још таквих чланака. Сећам се да сам својевремено виђао текстове типа "како узимати таблете" и томе слично (углавном у категорији "Практични савети" или како се већ зове). Ако се договоримо да то све лети напоље, онда ћу погледати да нађем и остале --Dzordzm 19:03, 21 мај 2005 (CEST)

Хрватска

то нису испади него границе хрватске без окупираних подручја Републике Српске Крајине!то што ти живиш можда у Србији недаје ти за право да мени и другим Крајишница који су пропатили признајеш границе дрзаве која их је протерала са вековних огњишта!Само ти желим да непрођеш судбину мене и моје браће и да те неко војном силом протера са огнјишта.Поздрав од свих градјана Републике Српске Крајине!Живела Република Србија,Српска и Српска Крајина и наравно Црна Гора!--RSK 03:49, 22 мај 2005 (CEST)

Не заборави српску земљу Црну Гору!! -- Обрадовић Горан (разговор) 03:37, 22 мај 2005 (CEST)

непотписани, као што си и сам рекао, ти си живео на вековном огњишту, а не у држави Крајина. твоје огњиште, је пре 1990. а и сада у Хрватској. ако ти шта није јасно, консултуј Устав СФРЈ из 1974. тада су се представници републике Србије, у савезном парламенту, одрекли било каквог историјског наслеђа према територијама у Хрватској, које су унете из Краљевине у СФРЈ. --Aleksandar (разговор) 03:32, 22 мај 2005 (CEST)

Српски народ се никад није одрекао своје земље Крајине,Војна Крајина никад није припадала Хрватском иако је стваранјем Краљевине СХС припојена Хрватској,ради бољих односа Србије и Хрватске.Уставом из 1974.Јосип Броз Тито је Хрвтаској Крајину етнички српки простор припојио зато што је он био хрват и борио се да хрватска прошири своје границе како би што више одговралае границама Старчевићевог државотворног плана,а то је показао припајајући Барању која никад није у историји припадала Хрватској и цепајући Србију поделивши је на 3 дела.--RSK 03:42, 22 мај 2005 (CEST)

srpski narod se možda nije odrekao, ali njegovi predstavnici u vlasti jesu. to je ta mala razlika izmedju civilizacije i onih drugih.
kao što i sam kažeš "iako je stvaranjem kraljevine shs pripojena...", pa onda kažeš "ustavom iz 1974.....pripojio...", i tako dalje da sad ne idemo u flame.
tako da, sta da ti kazem. pazi za koga glasas sledeci put. --Aleksandar (разговор) 15:48, 22 мај 2005 (CEST)


Марко, па оно јесте етничка карта а не карта РСК. --Милош Ранчић (разговор) 13:30, 22 мај 2005 (CEST)

Хм. Па јесте оно етничка мапа РСК. Дакле, и етничка и РСК. Да нема етничког распореда била би само мапа РСК. --Милош Ранчић (разговор) 13:50, 22 мај 2005 (CEST)

haha odrekli su se srbi odabrani od tita a ne od naroda!--RSK 22:07, 22 мај 2005 (CEST)



jel se moze RSK prebaciti u drzave???

РСК

крајина непостоји јели а српскохрватски???

Африка

Видим да си ми се придружио у писању чланака о Африци. Само навали. Ја сутра настављам са Историјом Африке, Поздрав Вандал Б 23:23, 24 мај 2005 (CEST)

Редирект

Зашто бришеш латиничне редирект стране? Нека их, не сметају ником, а само могу да помажу. Поготово када дође Женгжуов софтвер, требаће нам више таквих страна. Милош ти може о томе детаљније причати. --Dungodung 15:18, 28 мај 2005 (CEST)

Нисам гласао умјесто никога

Ти си мислио да хоћу да покрадем изборе? Као сам рекао на чету:

ma nisam nista uradio
nego je glup ovaj sistem za provjeravanje izmjena
zapravo ja i ovaj ispred imamo identicno prvo i drugo mjesto
isto tako je prikazano da je prva dva mjesta on glasao za mene

Ти си Јованвб-ово гласање осакатио, тј. макао си му 2 гласа. Милан Тешовић 12:59, 30 мај 2005 (CEST)

Goli otok

da moj je, oba roditelja su mi bila tamo... čak i danas mi je trebalo "hrabrosti" da se nešto od toga dopiše...ali to dugujem mojoj majci pre svega --Goldfinger 14:04, 30 мај 2005 (CEST)

живот је чудо. Мајка ми се вратила са Голог 1954 после две и по године робијања, а ја сам 1959 се руковао са Титом као најбољи ђак школе. То је тада била највећа могућа част. пошто сам охрабрен са твоје стране унећу још неке измене о Голом отоку. Реци ако нешто није у реду.--Goldfinger 18:20, 30 мај 2005 (CEST)

Гласањња

Покрајац, није ништа Милант допуњавао, већ је приказ промена такав да показује све промене на месту и реду. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 14:32, 31 мај 2005 (CEST)

Голи оток

само зато што сам пажљиво пратио текст и захваљујући скорашњим изменама видим да си додавао на текст о голом отоку. Ако и треба! :-)Како да видим шта је ко и када додавао на неки текст? Посебно због тога што је то за мене поучно јер видим које је скривене кодове користио за форматирање текста. Иначе ти кодови ме страшно подећају на мој први текст процесор на једном ПДП70 рачунару давне 1979 када су текстови писани у посебом коду а онда се пуштала обрада :-)--Goldfinger 20:32, 31 мај 2005 (CEST)

Istocni Vracar i Zapadni Vracar

Milorade, poštovanje! Uočio sam da si bio aktivan na člancima koji se mahom tiču Beograda. I primetio sam da si stavljao neke slike na članak Vračar(Istorija Vracara), međutim neke slike ne odgovaraju tom članku.(sve slike odgovaraju istoriji Vracara) Između ostalih tu su slike koje je neko (verovatno ti) fotografisao na Zelenom vencu i oko njega. Pijaca na Zelenom vencu, kao i Ruski dom se ne nalaze na Vračaru, već na Starom gradu(Da 2005 godine, a ne 1867godine).( Očekum tvoju ispravku povodom ovoga i pozivam te da sudeluješ na Vikipediji na srpskom jeziku. Pozdrav, i sve najbolje! --M. Pokrajac 21:29, 31 May 2005 (UTC)

Znaci,hvala na pozivu i jos jednom Vracar kao istorijski pojam je mnogo siri od danasnje opstine Vracar! Uostalom, zato je i postojao Istocni i Zapadni Vracar! Od delova Zapadnog Vracara su i stvorene opstine Savski Venac i delovi Starog Grada, a od Istocnog Zvezdara i Vozdovac i to sve posle II svetskog rata,sa danasnjim teritorijama!

Znaci,glavna ulica Beograda polovinom XIX veka je bila upravo ulica kraljice Natalije ili Abadzijska ili Narodnog Fronta na Zapadnom Vracaru(gde su Ruski dom i Zeleni Venac,tu je bila Narodna Skupstina,Dvor Kneza Mihajla, na mestu Zelenog Venca je zapoceto Narodno Pozoriste pa se prestalo sa gradnjom...), pa kralja Milana i Milosa opet na Zapadnom Vracaru i kralja Aleksandra na Istocnom Vracaru. Knez Mihajlova kao centralna ulica je napravljena tek odlaskom Turaka 1867 godine i regulacijom Turskog Beograda koji je dosezao do sanca na Stambol Kapiji-danasnjem Trgu Republike!

Uostalom, Surcin je nedavno nastala opstina, zar ne!

И, још један мали прилог историји Београда за размишљање!

И, још један мали прилог историји Београда за размишљање!

Наши дедови су имали много више економске логике него они који су прекрајали Београд, Србију и Југославију,после 1945године! Јер, поделом једне економске целине на више, свака је губила!

Рецимо Булевар Револуције-историјски краља Александра-где једна страна припада Врачару а друга Звездари, па иста улица има два власника, је смешно! И врло непрактично! Свака општина убира порез на својој страни улице а ништа не улаже у заједнички развој!

Предратна територијална подела Београда је била на квартове, а Врачар, Савамала, Палилула, Дорћол су само историјски појмови! Као што се и цела земља делила на Бановине-a укидањем истих, данас се тек види погубан исход тих нових подела!

Будимпешта

видим да си после мене мало дотеривао Будимпешту. То сам видео случајно на "скорашњим изменама". Али као да видим шта си мењао? Случајно сам запамтио своје измене па сам "препознао" твоје али мора да постоји и други начин? --Goldfinger 23:38, 1 јун 2005 (CEST)

Dragi Gosn/Dear Mr.Pokrajac,SERBIAN WIKIPEDIA ADMINISTRATOR,

Napisao si A:{Pijaca na Zelenom vencu, kao i Ruski dom se ne nalaze na Vracaru, vec na Starom gradu.} Nije istina - nalaze se na Savskom Vencu! Moze se lako proveriti! [[Dear Mr.Pokrajac, you wrote A:{ } No, the fact is that they are on Savski Venac Municipality, what can be easily checked up!]]

B:{Kalenic's market is Belgrade's largest open air market.} si popravio u: Kaleniceva pijaca je Beogradska pijaca koja se nalazi na opstini Vracar {Kalenic's market (Serbian ??????? ??????/Kalenic Pijaca) is Belgrade's open air market located in Vracar municipality.} tako da je recenica izgubila smisao! [[Dear Mr.Pokrajac, you omitted "largest" in {B}: and the sentence lost the sense. It would be better if you stated:"Kalenic's market is Vracar's open air market located in Vracar municipality." what again sounds funny without "largest"! So, the fact is that acc: (http://www.bgpijace.co.yu/srpski/opreduzecu/index.htm)

Kalenic's market is the largest Belgrade's market (11.744 m2.) and then come all the others eg. Zeleni Venac's Market ( 8.062m2.), etc.]] Znaci, Kalenic pijaca je najveca pijaca u Beogradu!(I, jedina na Vracaru!)

Elem, jos jednom ponavljam da sam pisao o Istoriji Vracara! a ne o SADASNJEM Vracaru! i bio bih slobodan da uklonim svoj clanak!

-So, I am removing my photos & article & copyright on Vracar's history(All Rights Reserved.)! Thank you!

I, zahvaljujem na kratkoj saradnji!

Својевољно брисање

Осим у екстремним ситуацијама, када о одређеним стварима нема гласања (а јасно ти је сигурно које су то ствари), брисање сваког чланка подлеже процедури, која ти је такође позната. Дакле, не бриши чланке него их преуреди, макар их само означио да су патрљци. У случају Сокобање, обрисао си чланак о релевантном месту у Србији, које би требало у будућности да се опише, а за шта би линкови који постоје могли да се искористе. --Милош Ранчић (разговор) 20:03, 6 јун 2005 (CEST)

Добио си две споменице за оригиналне одреднице

Трећи чланак, Голи оток, не улази у номинацију ни за једну од мојих тренутних споменица, пошто је постојала на енглеској Википедији. Узмимо, ако напишеш чланак који постоји само на немачкој и на српској Википедији и то са интервики везом, за њега ћеш добити споменицу за оригинални интервики чланак. --Милош Ранчић (разговор) 08:43, 8 јун 2005 (CEST)

Панчић

Баш си Цар што си додао и Панчићеву Слику :-) --Goldfinger 21:26, 8 јун 2005 (CEST)

Нађи до ког датума је то био чланак само на српској Википедији. --Милош Ранчић (разговор) 07:04, 9 јун 2005 (CEST)

ِDobro, dobro!

Разумем. :D Нема ли бољег цвета за ово, ипак? --ВКокијелов 18:33, 11 јун 2005 (CEST)

Линкови

Иначе Покрајац ако ниси знао на ту страницу се стављају линкови ка сајтовима који су нам дали одобрења за коришћење података. Ставио сам тамо и Српски Деспот, као и што је неко убацио странице ка линковима о псима, мислим да је бонзо, и ка оном зоолошком врту. Уколико мислиш да ово није адекватна страница за то направи нову и пребаци садржај. --Саша Стефановић разговор 21:38, 11 јун 2005 (CEST)

Гласање

Не би било лоше да образложиш зашто си суздржан :)! --Дунгодунг (разговор) 00:24, 13 јун 2005 (CEST)

ЕУ Портал

Покрајац ја сам заинтересован али ме интересује какав је то портал и о чему се ради, дај неки линк ка енглеској итд. Свако добро и надам се да ћемо овако заједно и највише урадити овом пројекту --Саша Стефановић разговор 12:47, 13 јун 2005 (CEST)

  • Ја сам наравно заинтересован --Dzordzm 23:48, 13 јун 2005 (CEST)
Кад смо већ код портала .. (ја упадам на пола дискусије јер нисам нашао где је иста започела ;), наравно било би добро имати ЕУ портал, а шта мислите и о СЦГ порталу на ен: -- Обрадовић Горан (разговор) 23:52, 13 јун 2005 (CEST)
Мислим да је ово добра иницијатива, и уколико желиш могу да ти помогнем. Наравно и портал СЦГ на свим осталим пројектима (не искључиво на енглеској) је добродошао. Али би за такав пројекат требало тимски да се организујемо. Имаш моју подршку Горан Анђелковић (〠ꒌ) 00:34, 14 јун 2005 (CEST)
Нисам ни сумњао да неће бити заинтересованих за отварање Портала Европске уније на нашој Википедији. Било би лепо да имамо и друге портале, наравно. Сад не знам тачно како да почнемо са прављењем портала? Да ли да "пресликамо" све са енглеске па да га Ђакон дотера, пошто је он вичан са шаблонима и табелама? --Покрајац|разговор 01:18, 14 јун 2005 (CEST)
Требали би дефинисати како би се портали звали. Да ли Википедија:Википортал/Име_портала или Википедија:Име_портала, или нешто треће? --Покрајац|разговор 01:21, 14 јун 2005 (CEST)
И ја сам заинтересован за ЕУ портал,обавестите ме кад се почне. --Vl 01:53, 25. август 2005. (CEST)[одговори]

Поздрав

Имаш поздрав од Драгана Царића са немачке Википедије. Контактирао ме је невезано за Википедију да му дам дозволу да користи грб Београда са мог сајта на de: Невероватно како је Интернет мали. -- Обрадовић Горан (разговор) 02:34, 14 јун 2005 (CEST)

Пардон, поздрави су упућени Панонском и Ђорђесу, али сам ја мало уморан па сам измешао.. извињавам се свим умешаним ;) -- Обрадовић Горан (разговор) 02:37, 14 јун 2005 (CEST)

Захвалница

Хвала на добродошлици. Не бих да звучим сувише самољубиво, али вјерујем ти да умијем да напишем неке добре чланке. Мислим да свако може да напише добар чланак о ономе што га занима и што воли. Ја волим Златибор. И раније сам писао нешто о Златибору, тако да ми сад није било тешко да исто то само пребацим овдје. О Википедији сам прочитао у "Политикином Забавнику". То је баш добра идеја о слободној и бесплатној енциклопедији. Прво сам мислио да немате баш ништа о Златибору, па сам хтио да "помогнем", али сам био пријатно изненађен, јер сте, осим положаја и туризма, имали и дио чланка о историји Златибора (иако је преписан из књиге коју је издала Туристичка организација "Златибор", а то је један од најгорих извора који сте могли да нађете! - препоручујем Ђениће. Мића (Милисав), покојни Љубиша, и Мићина ћерка Нена (Снежана) су објавили гомилчину књига о историји Златибора). У сваком случају, ја се још увијек не сналазим добро у Википедији, па ми помоћ и сугестије много значе. Дакле, не само да можеш, него те и молим, да моје чланке направиш што прилагодљивијим википедијанском начину.

Ђорђе Д. Божовић

Reopening of sh

Hi Pokrajac! I'm not sure if you have already contacted a steward on the Serbo-Croatian Wikipedia issue. Just in case you didn't know: there is a place where one can request the unlocking of a locked wiki. It's here: [2]. Not sure if it helps but I think you should place your request there, too. Arbeo 2005-06-15

Сукоб око шаблона: Списак вики-језика

Објасни ми зашто ти се нису свидиле моје измјене на Template:Списак вики-језика. --Милан Тешовић 19:52, 15 јун 2005 (CEST)

изговор

Здраво, видим да си поставио изговор за "Зоран Ђинђић" и "Иван Мештровић". Ја не знам како се то ради (мрзело ме да учим), али овако како стоји, у чланку о Ђинђићу ово сад показује просто на чланак а не на звучни фајл; док у чланку о Мештровићу показује на неку компликовану адресу (зар не би требало просто на тај фајл на српској Вики?). Поз --Dzordzm 20:49, 23 јун 2005 (CEST)

Бај д веј, а који ће нам изговор имена на српском језику? :) Можда је добро имати неки Мештровићев или Ђинђићев говор или неку кратку и специфичну реченицу коју је неко од њих рекао, али... Схватам да нам треба изговор за Мбуту Сесескоа, али Ђинђић и Мештровић... :) --Милош Ранчић (разговор) 22:49, 23 јун 2005 (CEST)
Ма све је то ок што Милош каже. Ово сам ја само експериментисао :). Мало сам се забављао и испробавао. --Покрајац|разговор 22:52, 23 јун 2005 (CEST)

sh interwiki

I have not been working on the Mediawiki source recently, and do not know what versions have to be adapted, how to get it live, etcetera. Better ask someone who is actually working on the code. - Andre Engels 10:19, 26 јун 2005 (CEST)

Image Tagging

I apologize for posting in English, but I am not fluent in any other languages. Please tag the image en::Image:Par zoom bg.jpg. If you need help post on my english talk page. en:User:Superm401.

Did the site you referenced specifically license the image under the GFDL or another free license, or did they give only Wikipedia permission to use the image? If it's permission only for us, we can't use the image. Hence, I tagged the image {{permission}}. However, if it was actually given under a free license that permits third-party use, please tell me on my English Wikipedia talk page. Superm401.

Бонзо v.s. Латинчић v.s. Покрајац

Имаш одговор на мојој страни. --Небојша Бозало 6 јул 2005 13:52 (CEST)

Категорије грбова и застава

Рекатегоризовао сам грбове и заставе Јерменије и Албаније. Ти сад види да ли треба да се од категорија Државни грбови/заставе праве редиректи ка категоријама Грбови/Заставе. -- Обрадовић Горан (разговор) 7 јул 2005 17:07 (CEST)

Очито је да је потребно нешто урадити. Мислим да би боље било кад би ти само променио категорије у својим новим чланцима или и сам редиректовао онако како треба, пошто ја нисам нарочито вичан са редирекотвањем категорија. --Покрајац|разговор 7 јул 2005 17:13 (CEST)

За сада нека остане овако како је. Пратићемо ситуацију, па кад буде више чланака о тим темама, смислићемо шта ћемо. -- Обрадовић Горан (разговор) 7 јул 2005 17:16 (CEST)

Хвала на срдачној одбрани Златибораца на хрватској Википедији.

Ђорђе Д. Божовић


Писање о Голом Отоку

Свака част, Марко. Врло сам импресиониран твојим писањем о нимало једноставној теми "Голи Оток". Резолуцијом ИБ-а и табу- темом "Голи Оток", "Билећа", "Забелом", "Св. Гргуром" се бавим већ 10 година као историчар, али ме је фасцинирало ово писање о Голом Отоку. Једанпут је одлично одговорено на тешкоћу писања о "Табу-теми" Голог Отока. Имао бих један предлог. Пошто се, видим лепо сналазиш у писању о ИБ затворима за време борбе са Стаљином (1948-1956), не би било лоше да напишеш који чланак о логору у "Билећи", или "Св.Гргуру" и чувеном мучилишту "Петрова Рупа", где је било на хиљаде јаких коминиста, поред свих и Мирко Марковић. Исто тако, не би било лоше да напишеш нешто о логору у "Рамском Риту", из кога су 1949. успеле да побегну ИБ осуђенице.

--А.Динчић 15:03, 16 јул 2005 (CEST)

Поздравља те пуно Александар Динчић |A.Динчић


Грешка у називу

Направио сам чланак са погрешним називом Факултет драмских умесности уместо уметности. Можеш ли то да поправиш. Хвала унапред--Goldfinger 14:32, 20 јул 2005 (CEST)

ФК Партизан

Осим што су добар познавалац ИБ-а, одличан си и познавалац ФК Партизана. Много ми се допада твој чланак о великој фудбалској породици- Партизану. Морам признати да сам одушевљен. Одмах сам га снимио на харду. Само настави тако да пишеш и даље. Поздравља те--А.Динчић 13:12, 22 јул 2005 (CEST)

Брисање шаблона

Шаблоне које бришем се користе у датумима и годинама, али то изгледа много горе (безвезе) него обичан текст како га сад уписујем, а повремене кориснике (ако желе нешто да додају) овакви шаблони збуњују. Питао сам из шаблоне на ИРЦ-у и сложили смо се Саша, Дунго и ја да могу да их бришем када једним текст из шаблона пребацим у датуме и године и они више не буду повезани ни са једним чланком. Погледај нпр. 1. март. --Милан Јелисавчић 01:07, 12 август 2005 (CEST)

Српскохрватска Википедија

Чујем да си и ти ту око српскохрватске Википедије. Ја бих хтио тамо да додам неке чланке, али не знам да ли баш морам да пишем латиницом и да ли постоји нешто што би одмах "на лицу чланка" пребацивало чланке из једног писма у други. Поздрав, --Ђорђе Д. Божовић 00:23, 26. август 2005. (CEST)[одговори]

???

Nije mi jasno zbog cega drziz idiotsku verziju o Hitleru i ne dozvoljavas da se ona popravi, prosiri i dopuni.

Stvarno imas neki problem

Schwartz-Четници Драже Михаиловића

Хм. Ако си ти креатор "Битке на Сутјесци", само пар напомена. Ја нисам неки нарочити критичар, али волео бих да ти око чланка "Битка на Сутјесци" скренем пажњу на следеће:

Прво.Мислим да си негде прочитао за операцију на Сутјесци, али ниси баш јасно разумео. Тиме уопште не умањујем твоје квалитете (Боже сачувај), јел Голи Оток ти је заиста бомба чланак, али пази.

"Schwartz"-Чак је и један Голоотокаш по имену Станко Мрђеновић (за време битке на Сутјесци командант пратећег батаљона Врховног Штаба НОВ и ПОЈ)рекао да је опеарција "Шварц" значила операцију ликвидације четничке гериле Драже Михаиловића, па тек затим уништење партизанске гериле. Операција је повезана са могућношћу савезничког искрцавања на Јадрану. Зато је Југославија требала бити очишћена од обе гериле. Дакле "Шварц"-"Црно" је шифровани назив за Михаиловићеве четнике, а не за партизане. Њихов план уништења био је "Weiss", "Бели план" или операција на Неретви.

Само још једна напомена.

Ти кажеш: "Првобитно је била замишљена као операција ради разоружавање четника у италијанској окупацијској зони, али како су четници били разбијени у Битци на Неретви, а партизани продрли у источну Херцеговину и Црну Гору, немачко заповедништво се одлучило на до тада највећу операцију како би коначно елиминирали НОВЈ пре очекиваног савезничког искрцавања на Балкану.

Види. Четници су изгубили сваки примат у Црној Гори и шта се десило? Италијани су на време алармирали четнике у Црној Гори да се спрема олуја под именом "Шварц". А, Врховни Штаб у својој заповести од априла 1943. наређује уништењље четника широм Црне Горе и потпуно господарење Јадранском обалом и дочекивање савезника. Шта се дешава? Партизани крећу директно Немцима у мишоловку у кањону Сутјеске где су наводно требали да опколе Четнике и начисто их униште. Потпуно необавештени, партизани падају у клопку, Немци са 717. дивизијом затварају обруч око кањона Сутјеске и Партизанска главнина трпи операцију која се и даље зове Шварц, али се сад окреће против партизана.

Губици су страховити. Само 3 Крајишка бригада губи преко 5.000 бораца. Тито смишља рањавање јел је морал пао. Очекује се долазак савезничке мисије на Дурмитор, али се до њега не може. Далматнци, храбри људи и борци руше обруч код Балиноваца и ту глуме пробој. Немци се не обазиру на то (велика грешка) и у извештајима тај локални пробој фронта називају небитним, али он је главни. Ту одлази Врховни Штаб и спашава се опаерације Шварц.

Ево губитака: Немци: 710 Партизани: 7.290 Четници: 340

Међутим, логично је да се Сутјеска заиста припише као тешка операција против партизана, али је исто тачно да су партизани у саму операцију наивно упали и изгубили толико бораца.

Ево ти још једног примера. На суђењу Дражи, пита га пуковник Ђорђевић:

-Добро, ко је водио борбе на Сутјесци? -Партизани? Али је операција била предвиђена против мене? -Па шта сте ви радили? -Ја сам се извукао (смех) -А партизани? -Они су упали у клопку.

Не заборави да је у првим фазама Шварца заробљен Павле Ђуришић и Никола Бојовић.

Видиш, Марко, историја још није у потпуности расветлила све догађаје. Чиними се да сам у једном уџбенику моје мати од 1956. нашао податак да је Шварц био првобитно предвиђен на Михаиловића (што сам и говорио), па тек се стицајем околности окренуо се против партизана.

У наредним уџбеницима више нисам наилазио на тај податак, а аутор тог уџбеника Милинко Сретић је како сам прочитао у књизи "Тајни досије Јосипа Броза", послат на психијатријско лечење јел је покушао да докторира на "Сутјесци". Сам види на кој начин.

Ја нисам ни судија, а ни критичар. Мислим да се чланак о Сутјесци мора доста променити, или бар убацити стање у партизанских редова окружених у долини Сухе и Сутјеске.

То је моје мишљење, а ја се у тај чланак без твог, или другог одобрења не бих мешао, а ни преправљао га.

Поздравља те--А.Динчић 20:15, 8. септембар 2005. (CEST)[одговори]



ZASTO JE OBRISANA STRANICA O ELITESECURITY FORUMU?