Разговор са корисником:Sadko/Архива 2

С Википедије, слободне енциклопедије

Поздрав[уреди извор]

Садко, да ти прво честитам нову годину. На страници Коста Пећанац си ревертовао моје промене. То што си урадио није коректно. Ја са Пинкијем често имам спорења јер он, онакав импулсиван какав је, често брише ствари које по мом мишљењу не би требало брисати. Циљ Википедије је да обавести читаоце о некој теми, а ја сам убеђен да су оба линка итекако интересантна за оне које занима Коста Пећанац. Ако нисам управу ти ми реци где грешим. Нема потребе да се уплићеш у туђе расправе без потребе. Срдачан поздрав.Orion1964 (разговор) 11:34, 3. јануар 2021. (CET)

Хвала...[уреди извор]

...на споменици. — Жељко Тодоровић (разговор) 21:06, 10. јануар 2021. (CET) с. р.

Нема на чему. Велики поздрав, Садкσ (ријечи су вјетар) 22:46, 10. јануар 2021. (CET)

Hvala unapred[уреди извор]

Pozdrav, postovani molila bih vas za pomoć pri postavljanju biografije - Kristina Uhelji. Imam razloga da smatram da moj mentor omalovažava beuty branšu i modernu umetnost te mi konstantno briše sadržaj sa objašnjenjem da nije od enciklopedijskog značaja. Složićete te se sa u 21. veku kada je beuty industrija jedna od najjačih i najuticajnijh industrija ovakve konstatacije poput ove nisu na mestu. Smatram da u ovoj enciklopediji nedostaju mnoga značajna imena iz beauty sveta o kojima bih vrlo rado pisala i time doprinela sadržaju na jendoj od najistraživanijih poslovnih i umetničkih tema. MarijanaLit (разговор) 21:09, 10. јануар 2021. (CET)

@MarijanaLit: Здраво Маријана, како ти могу конкретно помоћи? Вјерујем да је колега чинио измјене из добрих намјера. Википедија има доста правила и смјерница због чега многи уредници на почетку одустану, пошто је квалитетно уређивање компликованије и теже него што се чини на први поглед. Лп, Садкσ (ријечи су вјетар) 22:45, 10. јануар 2021. (CET)

Ордени[уреди извор]

Могу а ти све монархистичке пребаци на оставу имаш моје одобрење. Поздрав. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 21:54, 10. јануар 2021. (CET)

Урош Дреновић[уреди извор]

Не постоје звања као што су "усташки логорник" или "усташки котарски предстојник". Српски родољуб (разговор) 15:18, 15. јануар 2021. (CET)

Слободно увек врати његове измене, јер је готово све штетне. Он сам вандализује чланке својим понашањем. — Пинки (разговор) 18:32, 15. јануар 2021. (CET)

АШ[уреди извор]

Поздрав. У чланку Аутошовинизам вратио сам измјене, видим да си нешто у међувремену уређивао па ако можеш поново погледати и додати ако сам нешто избацио. — Жељко Тодоровић (разговор) 16:34, 29. јануар 2021. (CET) с. р.

Здраво ЖТ, мени је и тренутна верзија у реду. Лп, — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:25, 29. јануар 2021. (CET)

Акција писања чланака о Кини[уреди извор]

Обавештавају се заинтересовани уредници да ће сутра почети Акција писања чланака о Кини. Акција представља заједнички подухват Викимедије Србије и Викимедијине корисничке групе Кине, а њен циљ је писање чланака о кинеској историји, географији, цивилизацији, култури, личностима итд. Трајаће од 1. фебруара до 1. марта 2021. године. С друге стране, кинески википедијанци ће у истом периоду писати о Србији. Ако желите да учествујете, оставите свој потпис на овој страници. Ову поруку сте добили јер сте се пријавили да примате обавештења о предстојећим акцијама. Ако не желите да примате оваква обавештења, уредите овај списак. Срдачан поздрав! MediaWiki message delivery (разговор) 16:34, 31. јануар 2021. (CET)

Недићева одликовања[уреди извор]

Добио је доста, не постоји списак али ова слика из 1940. године може да се анализира. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 15:44, 4. фебруар 2021. (CET)

@Snake bgd: Да, готово сва српска одликовања, неколико француских, једно руско, колико могу да видим. Потражићу извор. Јеси ли можда успио да урадиш ону траку о којој смо разговарали? — Садкσ (ријечи су вјетар) 16:18, 4. фебруар 2021. (CET)
@Садко: Нисам стигао. Урадићу да кад будем имао времена. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 00:03, 26. фебруар 2021. (CET)

Супершпијунке[уреди извор]

Зашто сте избрисали ову измену? Korisnik:Ajmdžastder 11:13, 5. фебруар 2021. (CET)

ЈТ се не препоручује као извор. Пробај наћи други извор. Уколико га нема, онда може да прође. Лп, — Садкσ (ријечи су вјетар) 12:29, 5. фебруар 2021. (CET)
Ја мислим да би се у овом случају Јутјуб могао користити као извор, ова је реклама снимљена са Пикабуа. И Пикабу је веома опскуран канал, нема ни сајт, тако да је Јутјуб једини извор (колико ја знам). Korisnik:Ajmdžastder 13:16, 5. фебруар 2021. (CET)
У реду. Пп, — Садкσ (ријечи су вјетар) 13:42, 5. фебруар 2021. (CET)

Komentar[уреди извор]

Ne znam sta raditi sa Srpkim rodoljubom, on je uporan i nepopravljiv. — Пинки (разговор) 22:30, 20. фебруар 2021. (CET)
Ја сам за бановање и већ сам предлагао бан. Можда му дати још једну шансу. — Садкσ (ријечи су вјетар) 23:32, 20. фебруар 2021. (CET)

Патролирање[уреди извор]

Обрати пажњу кад патролираш измене овог типа. Постоје параматри за датум ажурирања који нису измењени заједно са бројем наступа. Дотични корисник очигледно наставља где је стао пре него што је блокиран. Ја ћу да га истолеришем још неко време, али ако се и даље буде овако понашао и занемаривао све што му се пише на сзр, не видим какве користи имамо од тога да га трпимо. — Lotom (разговор) 20:25, 25. фебруар 2021. (CET)

Увјек обраћам пажњу. Провјерио сам податак на нету и видио да ли је исти на ен.вики. Да ли је погрешан? Не би требало.
Сјећам се да је било проблематичних измјена, имамо неколико активних корисника који праве такве измјене. — Садкσ (ријечи су вјетар) 20:38, 25. фебруар 2021. (CET)
Ако се не измени и датум ажурирања слободно узми као погрешно. Боље је да буде усклађено са датумом, јер постоји разлог зашто је ту, него овако накарадно ажурирано. Кориснику је већ добар број пута скренута пажња на такве и сличне ствари, али он једноставно не мари. Брдо чланака нам је неажурирано, а за ових неколико фудбалера Звезде ће свакако већ неко уредити. То шта пише на ен.вики занемари, имаш статистичке сајтове на дну чланка, Сокервеј је прилично ажуран тако да се лако провери. — Lotom (разговор) 08:44, 26. фебруар 2021. (CET)
Опет ја. Знам да сам досадан, али морам да ти скренем пажњу на овакве ствари. Поново је исти корисник у питању. Ово је измена на добром чланку. Самим тим треба бити обазривији приликом патролирања. Кад искликћеш на ово што је повезао, видећеш да везе не воде тамо где би требало. И кад тако нешто испатролираш, требало би да поправиш за њим. Не знам да ли си укључио да ти се боје вишезначне, али може да буде корисно. Не могу да кажем да су му доприноси штетни, али и даље ради на своју руку и често нам прави дупли посао. — Lotom (разговор) 16:51, 1. март 2021. (CET)
Не треба ми скретање пажње по било којем питању. Измјена није штетна. То што је направио DAB односно није добро повезао није аутоматски негативно или штетно нити је валидно за враћање. Свеједно бих исправио вечерас, по доласку са посла. Узгред буди речено, провјерио сам спортске измјене истог корисника (број голова и наступа) и све су биле фактативно исправне. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:14, 1. март 2021. (CET)

Одликовања Краља Александра[уреди извор]

Књига је Слава и част од Драгомира Ацовића стране 273-289. Snake bgd Cobra.gif Змија бгд Snake bgd Cobra Mirrored.gif 00:05, 26. фебруар 2021. (CET)

Додао сам, хвала! — Садкσ (ријечи су вјетар) 00:27, 26. фебруар 2021. (CET)

Чланци и превођења[уреди извор]

Поздрав, пријатељу. Хтео сам да те питам овако шта се дешава што се тиче превођења. Радимо ли нешто или не ? Бојан Цвјетковић (разговор) 04:17, 2. март 2021. (CET)

Здраво пријатељу. Тренутно не радим ни на једном чланку, углавном патролирам и пратим одређене чланке, генерално говорећи - превише посла, премало вријемена. Живио! — Садкσ (ријечи су вјетар) 13:53, 2. март 2021. (CET)

Расправа[уреди извор]

Помаже Бог. Па ако имаш нешто да кажеш, расправи у разговору па онда мењај. Si vis pacem, para bellum. Ничим неизазван (разговор) 00:22, 3. март 2021. (CET)

Бог помогао. Ради се о томе да си ушао у рат измјенама са колегом Жељком а да нијесте претходно дошли до било каквог закључка на СЗР. Препоручујем ти да се позабавиш тиме. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 01:12, 3. март 2021. (CET)

Видљивост страница[уреди извор]

Поздрав Садко. Интересује ме зашто се већина мојих чланака не види када их тражим преко Гугла? Од свих се види само страница Дурок. Нов сам на Википедији па се не сналазим у вези неких ствари. Ivanovicvs (разговор) 16:11, 5. март 2021. (CET)Ивановицвс

Здраво, потребно је неколико дана да чланци постану видљиви. Само је питање вријемена. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 20:16, 5. март 2021. (CET)

Акција писања чланака о храни[уреди извор]

Обавештавају се заинтересовани уредници да ће сутра почети Акција писања чланака о храни. Њен циљ је повећање садржаја о различитим специјалитетима, зачинима, додацима и традиционалној кухињи. Трајаће од 8. до 21. марта 2021. године. Ако желите да учествујете, оставите свој потпис на овој страници. Ову поруку сте добили јер сте се пријавили да примате обавештења о предстојећим акцијама. Ако не желите да примате оваква обавештења, уредите овај списак. Срдачан поздрав! — MediaWiki message delivery (разговор) 11:34, 7. март 2021. (CET)

Факт чекинг[уреди извор]

Помаже Бог госн Садко. Ево ти као факт чекер или прегледач чињеница, шта је овде проблем? Зашто ми је избрисан исказ који је поткрепљен извором? Ничим неизазван (разговор) 19:16, 11. март 2021. (CET)

По мом мишљењу измјена је коректна. Најбоље би било да се јавиш колеги Марету. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 20:34, 11. март 2021. (CET)

FK Juventus[уреди извор]

Pozdrav, zašto su poništene izmjene na stranici o FK Juventus?

Ради се о недостатку референци, што је константан проблем који прати спортске теме на Википедији. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 10:18, 12. март 2021. (CET)
Pa radi se o "živim stvarima", reference su realan život (konkretno u ovom slučaju posljednji rezultati i trenutni sastav tima), otkad tu treba da se navode izvori... :D Pozdrav.
Апсолутно су потребни и неопходни извори, макар наведени у опису измјене, ако ништа друго. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 00:26, 14. март 2021. (CET)

Иво[уреди извор]

Може ли ово бити одрживо, каква је политика енглеске Вики? Ничим неизазван (разговор) 16:20, 14. март 2021. (CET)

Фејсбук не може бити употребљен као адекватан извор. Такође се не уважавају застарели извори (прва половина 20. века или 19. век). — Садкσ (ријечи су вјетар) 16:46, 14. март 2021. (CET)
Чекај, разумем за фејс. Али зашто не може бити стар извор? Извор је извор био оно уклесан на камену, папирусу, дегеротипијама или на нету? Каква је то фора. То је повесна грађа, како ми да знамо нешто ако не читамо изворе из прошлости. Ничим неизазван (разговор) 16:51, 14. март 2021. (CET)
Види љепотицу од извора. Ничим неизазван (разговор) 16:58, 14. март 2021. (CET)
Објашњење је овдје.Садкσ (ријечи су вјетар) 17:29, 14. март 2021. (CET)
Видим, ћале, ау! Па ово је опасно! Не само што је глупо. Ово је идално тле за ревизионизам. Повест, као научна дисциплина, онда не би требало ни да постоји. Разумем за медицину, али у хуманистици повесни извори су суштина. Без њих смо изгубљени. Какве будалаштине, али верујем у добру намеру и вољу. Ничим неизазван (разговор) 17:35, 14. март 2021. (CET)
Како тумачиш ово и како да убацим у текст? Хиљаду пута су ми враћали. Ничим неизазван (разговор) 17:41, 14. март 2021. (CET)
Нијесам разумио питање. Која измјена је у питању? Немој ратовати измјенама, стрпљиво ради, покрећи дебате на СЗР. — Садкσ (ријечи су вјетар) 19:54, 14. март 2021. (CET)
Ova. Ma ne ratujem kad mi se objasni lepo, sto je valjda neka duznost. Razumem da se vandalizam ne obrazlozi, ali ako se pokidam da napisem i nadjem izvor i neko mi vrati, treba barem neki opis izmene da bude. SzR su najvece smece, u 90 posto sam iskuliran brutalno. I to u vezi s vaznim pitanjima. Ничим неизазван (разговор) 12:32, 15. март 2021. (CET)
Измјена коју наводиш би била сматрана коректном на ен.вики. И ја сам додао на стотине сличних напомена на ен.вики, што јесте по постулату неутралности. Како то изгледа на ЕВ, гдје има још доста чланака који нијесу тако означени, можеш да видиш овдје, са тим што се на ен.вики углавном додаје на први помен спорне територије. Што се тиче недостатка истинске дебате на СЗР, није ништа сретнија ситуација ни на другим пројектима. — Садкσ (ријечи су вјетар) 14:49, 15. март 2021. (CET)
Ја ти се стварно извињавам, погрешну измену сам навео! Ја сам пајсер! Мислим, и та измена коју сам поменуо, по мени, није на месту, али претпостављам добру намеру. Међутим, ово ми је већа „неправда”. Ово је чињеница по свим теоријама. И наведен је извор. Шта овде, ти као факт чекер, видиш спорно? Изгледа сам победио на енглеској вики, и даље стоји моја измена. :) Ничим неизазван (разговор) 14:56, 15. март 2021. (CET)
У таквим ситуацијама можеш да наведеш тачан цитат у оквиру референце који потврђује твоју измјену. Увјек је било и биће спорова на Википедији, поента је да се кроз сучељавање мишљења односно аргумената дође до ријешења. Не препоручујем ти да било шта на пројекту посматраш као "неправду", разлога за то је много и такво посматрање или став је у супротности са неким од суштинских правила пројекта. — Садкσ (ријечи су вјетар) 15:05, 15. март 2021. (CET)

Српски или србијански[уреди извор]

Део Срба из Србије не воли израз србијански, па га не треба употребљавати ако за то не постоји добар разлог. То је израз који Срби из Србије нерадо и ретко користе. Осим тога, неуобичајено да се Војска Краљевине Србије назива србијанском војском, а израз српска војска је у широкој употреби у литератури и сасвим добро одређује о којој се војсци ради. Не видим зашто би смо од тог правила одступали. Ево, и на сајту Војске Србије на страници Историјат Војске Србије се користи израз српска а не израз србијанска војска. Могу да ти наведем ако треба још гомилу примера.Orion1964 (разговор) 23:43, 22. март 2021. (CET)

Уколико ме памћење служи, измјена коју спомињеш је везана за ЦГ.
Обично бих се сложио и има основа за твоје становиште, међутим поента јесте да су у том историјском периоду, као што знамо, постојале 2 српске војске, једна Србије и друга Црне Горе. Инсистирање и форсирање епитета српска за војску КС прави се отворено поље за дејствовање историјских ревизиониста попут Новака Аџића и других шарлатана који тиме доказују црногорску етничку посебност од доба краља Бодина, што је историјски нетачно и крајње неутемељено. Даље, главница извора, укључујући и саме наводе Срба зеленаша и других противника таквог карактера присаједињења користи управо - србијански. — Садкσ (ријечи су вјетар) 00:25, 23. март 2021. (CET)
Промена је направљена на страници Црногорски комити. Могу и да се сложим са констатацијом да су тада суштински постојале две српске војске, али се српска војска из Црне Горе уобичајено назива црногорском војском. Ликови као што је Новак Аџић и остала Монтенигринска екипа тешко да могу да буду мера тога какав израз треба да користимо. Они се изјашњавају да говоре црногорским језиком, а ово није Википедија на црногорском већ на српском језику. Сва озбиљна литература о Првом светском рату користи израз српска војска. Имам гомилу књига о том периоду и нигде нисам наишао на израз србијанска војска. Израз србијанска војска је нетачан јер су доста јединица српске војске тада чиниле јединице формиране од људи који нису били са територије данашње Србије. Познат је пример Српски добровољачки корпус (Први светски рат). Према професору Гарву Перазићу (књига Нестанак црногорске државе у Првом светском рату) јединице које су извршиле запоседање црногорске територије су биле формиране углавном од добровољаца из Босне и Херцеговине, а не из Србије. Осим њих запоседање су једним делом извеле и комитске јединице предвођене вођама Топличког устанка Милинком Влаховићем и Јованом Радовићем, а и њих је погрешно називати србијанским. Ако ти ипак инсистираш на томе да остане израз србијански нек тако и буде, јер ова ствар ипак није од суштинског значаја. Срдачан поздрав.Orion1964 (разговор) 06:30, 23. март 2021. (CET)
Да, додам и ово - Кажеш да главница извора, укључујући и саме наводе Срба зеленаша и других противника таквог карактера присаједињења користи управо - србијански. Они и користе термин србијански управо због тога да јер су приликом гушења побуне учињени неки злочини па се труде да те злочине припишу србијанцима и прикрију чињеницу да су гушење побуне углавном извршиле јединице које нису са територије Србије. Сердар Јанко је управо због тога и инсистирао да се официрски кадар јединица које су гушиле побуну попуњава од људи пореклом из Црне Горе.— Orion1964 (разговор) 07:35, 23. март 2021. (CET)
Слажем се са тобом да нијесу мјера али не бих да оставим макар и танак простор за махинације, пошто велики дио људи не разумије или једноставно не зна већину чињеница које си побројао.
Познато ми је о чему говориш и улога Калабића и других официра рођених у Босни или по врлетима Херцеговине. Не инсистирам на термину али ми се за овај конкретан период збивања чини погодним. Можемо и ставити напомену иза српска војска у којој бисмо дали допуну. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 03:11, 24. март 2021. (CET)

Уради како ти мислиш да је најбоље. Цела та страница треба да буде темељно прерађена, да се додају извори и још доста тога, а ја немам времена да се сада тиме бавим. Можда у будућности седнем па то поправим. Поздрав.— Orion1964 (разговор) 06:54, 24. март 2021. (CET)

@Orion1964:, мир с вама, помаже Бог. Бејах на принудном одсуству неколико дана, у егзилу па реко да вам се обратим. Знате ли која је семантичка разлика између Србин и Србијанац? Србин је нација (шири појам), а Србијанац је регионализам за људе који живе у Средишњој Србији (ужи појам). Дакле, нису сви Срби Србијанци, али сви Србијанци јесу Срби. Тоза Милетић није био Србијанац а био је Србин, владика Раде Томов је био Србин, али није био Србијанац, већ Црногорац. Ја волим да кажем да Србија мајка има неколико синова и кћери: Србијанца, Војвођанина, Босанца, Херцеговца, Црногорца, Косовца (а не Косовара!), Метохијца и Далматинца. Што не значи да неки ентитет може да развије сопствени мало јачи унутаркохезивни фактор као Црногорци, али то не значи да су они друга нација. Е сад, постоје неки људи који се национално изјашњавају као Црногорци и против тога немам ништа против. Они су себи направили своје митове, своју НВО Цркву, своје хероје (Крсто Зрнов имао на своме зеленашкоме грбу шест тробојки чини ми се, али добро). Дакле, владика Раде Томов и владика Ристо Ђуров јесу Црногорци, али на регионалном нивоу. Војвођани често знају кад прелазе Саву или Дунав да кажу "идемо у Србију", а мисли се на Централну Србију. А то да су сви Срби Србијанци је фалсификат чист свих оних којима је жао што Србија уопште постоји и што су њихови преци били део те земље (па су се доцније одмјетнули), тиме се вређају сви они који не живе у Централној Србији. Владика Раде Томов, Тоза Милетић, велики Јован Дучић, сви су они били Срби, али нису били Србијанци! Ничим неизазван (разговор) 13:00, 27. март 2021. (CET)

@Ничим неизазван: Хвала лафе. Са добрим делом твојих ставова могу да се сложим, али није згодно да се дописујемо на Садковој страници за разговор. У сваком случају хвала на интересантном коментару. Поздрав— Orion1964 (разговор) 18:31, 27. март 2021. (CET)
@Orion1964:, ма добар је @Sadko:, да није -- не бих се качио с њим. :) (Надасве, велики смо љубитељи Р. Р. Мартина.) Видех да је добра дебата па реко да уклизам. Ратујемо широм вики-заједнице. :) Поздрав! (ПС Испратите ово!) Ничим неизазван (разговор) 18:29, 29. март 2021. (CEST)
Важно је да се и наш глас чује, па подржавам ваш рад. Што се епске фантастике тиче ја ипак преферирам Толкина. Позз.— Orion1964 (разговор) 11:59, 30. март 2021. (CEST)
@Orion1964:, @Sadko:, Знате ли у чему је овде проблем? Извините што вас смарам, али не смем да се замерам појединцима, попићу трајан бан. (А и ви сте поуздани проверачи истина и извора.) Ово је дословно написано из Светога писма СПЦ-а из 2017. г. Не мож' бити новије. Дословно пише са све курзивом: Прва књига Мојсијева која се зове Постање. Ничим неизазван (разговор) 16:52, 30. март 2021. (CEST)
Можемо на ти, овдје смо сви на ти, без обзира на разлике у годинама или нешто друго. Предлажем ти да додаш књигу као референцу за промјену наслова у сам текст или алтернативно форматирано као напомену. Наши патролери враћају све измјене које су нереференциране или које не могу сами провјерити. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:01, 30. март 2021. (CEST)
Разумем, али глупо је да стављам у подбелешку (или непожељни облик: „фусноту”) стављам Свето писмо Старога и Новога завјета. (Друго, пошто ми користимо и даље преводе на ијекавици и то не треба мењати, дакле кад се цитира Свето писмо пише се онако како је у нашем оригиналу, а у нас свуда пише Нови завет, а не Завјет како треба. То сам покушао да исправим, али су ми вратили и претили. То је неразумевање теологије.) Свето писмо се чак и не цитира у научним радовима. Знам кад сам писао научне радове за годишњаке, иако цитирам у Чикагу, једино стихове из Светога писма цитирам у загради (има објашњено на другој, трећој страни како се цитира које су скраћенице итд. -- скраћеница - белина - број главе - ЗАПЕТА /не две тачке/ - број стиха). Типа (Лк 13, 10). Уопште сад не знам како да цитирам НАСЛОВ прве књиге из Светога писма. И наслов чланка није правилан. Ми православци зовемо ту књигу Прва књига Мојсијева, а не Књига постања. Ово постање је неправилно преведено са грчкога у оригиналну књига се зове Берешит, што значи „У почетку беше”. Ово је преведено под утицајем протестантскога енглескога језика. Чак се и цитира као 1 Мој. Вечерас има култни филм, једва чекам. Ничим неизазван (разговор) 17:12, 30. март 2021. (CEST)
Схватам шта ми говориш али људи не знају и док не објасниш детаљно и подробно и дословце потцрташ о чему се ради, неће те узети за озбиљно. Форсирај СЗР и уноси референце и нећеш направити грешку. Генијалан је филм, могао бих га и ја погледати. — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:17, 30. март 2021. (CEST)
Убијам се од покушаја на СзР и онда добијем -- нпр -- овакав одговор. Чини ми се да самим тим ако си патролер значи да си у праву, ако ти желиш да будеш у праву -- у праву си. А у Правопису нам лепо кажу, није АЛЕКСАНДАР, већ АлександЕр, и немачко и низоземско Х се транскрибује као КС, а енглеско као З. А овај лик је африканер, дакле Низоземац или Немац. СзР не помаже ништа. И онда цео живот морам да флертујем са бановањем јер ме нико не слуша. Ничим неизазван (разговор) 17:45, 30. март 2021. (CEST)
И ја сам патролер па далеко од тога да сам или да мислим да сам увјек у праву или да мислим да јесам. Примјера и сусрета попут твог сам лично имао велики број и нијесу ништа ново на Википедији, ма колико било фрустрирајуће. Конкретна тема ми је непозната, тако да се не оглашавам. — Садкσ (ријечи су вјетар) 17:50, 30. март 2021. (CEST)
Прати поступак. (1) Утврдити каквоћу африканерскога, из ког језика се развио. (2) Погледати како се Х транскрибује у том језику. (3) За сваки случај проверити и могућност другога језика (који је само 10-ак одсто заступљен у том). Све пише, само нико неће да чита. Мислим то је иначе, истругну један текст из -- нпр. -- Светога писма и од тога развијају своје теорије, али рачунам да су на википедији разумнији људи. И онда следи бановање. Сећам се како су ми Кубура и Жељко претили, док нисам још знао да су озбиљно у нацизму. Ничим неизазван (разговор) 18:00, 30. март 2021. (CEST)
@Orion1964:, @Sadko:, испратите ово, ако сте у могућности. Премијера је понедељком увече на РТС2, репризе су у среду увече на РТС 3 и у среду рано ујутру на РТС3. Јутрос сам гледао Дидса, озбиљни филмови. Свакако треба обновити градиво из предратних филмова. Мало културе и на јавноме сервису, јер ујутру рока Ристичевић у скупштини. :) Ничим неизазван (разговор) 18:49, 31. март 2021. (CEST)
Одличан циклус на РТС-у и максимално квалитетан одабир филмова. Већину сам погледао, видјећу да испратим ових неколико које нијесам. Хвала за препоруку, велики поздрав! — Садкσ (ријечи су вјетар) 19:05, 31. март 2021. (CEST)

@Ничим неизазван:, @Sadko:Ја не гледам телевизију, а посебно не филмове на телевизији јер не желим да ме малтретирају рекламама, али не сумњам да тамо неки људи знају да одаберу филмове. Иначе сам веома заинтересован за добре филмове, па ако имате неки интересантан наслов дојавите ми. Ако вас моје препоруке занимају јавните па могу и ја вама да нешто препоручим. Од режисера посебно волим браћу Коен...— Orion1964 (разговор) 19:29, 31. март 2021. (CEST)

Ни ја. Погледао сам све филмове браће Коен. Слободно дај своје сугестије, изненади ме. — Садкσ (ријечи су вјетар) 19:37, 31. март 2021. (CEST)
@Orion1964:, @Sadko:, ја сам контра случај. Ја никада не гледам филмове преко мреже, увек гледам или путем кабловске телевизије или „на захтев”. Шурим ТВ програме, знам их све напамет. Питајте шта вас занима. Е, није више бомбардовање рекламама! Слободно гледајте телевизију, поготово на јавноме сервису (РТС 1, 2, 3). Вечерас на менију Синемакс 21.20 „Биће крви”, а за ноћне птице на ТВ1000 (а није порнић), „Поља смрти” у 23.45 о Црвеним кмерима и „Демократска” Кампућија, ауто-геноцид. Пол Пот је мени гори злочинац од Павелића и Хитлера. Ајде шаљите предлоге, немојте браћу Коен скидао сам се са Лебовског, био сам баш прсо једно време, желео сам да будем као он. Гледао сам га 7 пута за месец дана. Од Коенових Лебовски, Нема земље, ванвременски. Волим знанствену фантастику и стрипове, ужасан сам. Шта вам је драже Звездани ратови или ЛОТР (или епску фантастику са Хисторија звана „Хрватски краљеви”, добро је разрађено само нема „змајова”)? Је л неко учио клингонски језик? Ничим неизазван (разговор) 18:09, 1. април 2021. (CEST)

@Ничим неизазван:, @Sadko: Нема шансе да се вратим на гледање телевизије. Сам себи одређујем шта ћу и када да гледам, када ће бити пауза... Гледао сам те што си набројао. ОК су. Рвацке краљеве сам одгледао само прву епизоду. Значи није било змајева до краја серијала? Face-grin.svg Ево пар предлога. Од браће Коен (за Неизазваног ако није гледао) - 1, 2, 3 - Ево пар неамеричких - 4, 5, 6, Има још доста тога, ал ово ми је прво пало на памет. Поздрав.— Orion1964 (разговор) 06:07, 2. април 2021. (CEST)

@Orion1964:, @Sadko:, да се вратимо на првобитну тему. Заиста, заиста вам кажем да нисам био у упућен у речи Кусовца односно војводе Марка Миљанова, али данас сам чуо идентичан опис онога што је и сврха овог поднаслова, дистинкција Србијанац-Црногорац. Готово идентичан пример дају и Марко Миљанов кроз Кусовца, не могу да верујем! Послушајте од 23:51! Право у центар! Мајка Србија има неколико потомка, а они се зову: Црногорац (владика Раде Томов), Херцеговац (Јован Дучић), Босанац (Додик, јбг не могу да се сетим бољег), Банаћанин (Димитрије Обрадовић), Личанин (Драган Торбица, ваљда?), Сремац, Бачванин (Ђорђе Чварков), Србијанац (Палма), Косовци, Метохијци итд. итд. Ни ко не може да прави дистинкцију "е ти си Црногорац, а ја сам Србин", то је логички неправилно. Или "ја сам Србин, али мрзим оне Бачване бечке коњушаре" јер је појам нација (Србин) шири појам, док су ови регионализми ужи. Не може да каже нож сатари, "е, ја сам сечиво, а ти си сатара". Не, оба су сечива, само је овај нож, а овај сатара. Или, да мерцедес каже "ја сам ауто, а ти си југо" (ово може да се каже у семантички пренесеном смислу, када се у шали указује да је југо очајан аутомобил). Не, оба су аутомобили јер је аутомобил шири појам од мечке и југа. И сад између ових регионалних појмова, који су сви Срби, има великих разлика тако да неки Бачванин је сличнији Маџару него његовом брату Србину из Црне Горе ПС Садко, што ми обриса са Смешка Исака? Говорим течно хебрејски, ово је сто насто тачно. Ничим неизазван (разговор) 22:34, 5. април 2021. (CEST)
Допада ми се Кусовчево излагање, хвала ти на подјељеном линку. Провјерио сам унос, знам да је тачан, међутим никако није нарочито релевантан за страницу. — Садкσ (ријечи су вјетар) 22:38, 5. април 2021. (CEST)
Добра емисија. Кусовац је сјајан лик.— Orion1964 (разговор) 00:10, 6. април 2021. (CEST)

Акција писања чланака о Београду 3[уреди извор]

Обавештавају се заинтересовани уредници да ће сутра почети Акција писања чланака о Београду 3. Њен циљ је повећање садржаја о Београду, главном граду Србије. Трајаће од 26. марта до 10. априла 2021. године. Ако желите да учествујете, оставите свој потпис на овој страници. Ову поруку сте добили јер сте се пријавили да примате обавештења о предстојећим акцијама. Ако не желите да примате оваква обавештења, уредите овај списак. Срдачан поздрав! — MediaWiki message delivery (разговор) 18:56, 25. март 2021. (CET)

Питање корисника Novinar77 (23:47, 26. март 2021.)[уреди извор]

Pošto prvi put radim, možete mi pomoći kako je najbolje da kreiram stranicu pošto mi se desilo par puta da mi obrišu. Hvala! --Novinar77 (разговор) 23:47, 26. март 2021. (CET)

Добар дан, погледај овај туторијал. Кључно је да чланак буде релевантан (значајна тема), добро референциран и написан стилом адекватним за Слободну енциклопедију. Стојим ти на располагању за даљу помоћ и сугестије. — Садкσ (ријечи су вјетар) 12:46, 27. март 2021. (CET)

Питање корисника Srpski rodoslov (22:07, 29. март 2021.)[уреди извор]

Поздрав, Желео бих да се име странице промени у Вујашковић. У току је израда нове странице под називом Ломигорић. --Srpski rodoslov (разговор) 22:07, 29. март 2021. (CEST)

Поздрав, преименовао сам страницу и пребацио је у овај нацрт. Чланак мора имати више референци и бити макар мало опширнији. Стојим ти на располагању за додатна питања и помоћ. — Садкσ (ријечи су вјетар) 22:11, 29. март 2021. (CEST)

Genocid nad Srbima u Prvom svetskom ratu[уреди извор]

"Prečešljaću" nekoliko knjiga i dodaću naravno. Sigurno ima mnogo toga za dodati. Pozdrav Vilena66 (разговор) 21:49, 1. април 2021. (CEST)

Problem with your custom signature[уреди извор]

21:37, 6. април 2021. (CEST)

Реформатирање слика[уреди извор]

Поздрав брате. Прилично сам нов што се тиче уређивања и прављења чланака на Википедији, тако да немој замерити на питању. Приметио сам да си на чланку који сам поставио смањио величину са 400 на 200 пиксела и слику која је била лево пребацио на десну страну. Да ли је то нека врста конвенције и да ли се генерално од тога може одступати и под којим условима? У упутствима за постављање слика нисам нашао никакве смернице по том питању.

Zcirovic (разговор) 22:53, 6. април 2021. (CEST)

Стандард је 200 или 250, иако постоји варијанта да се уопште не наводи прецизна величина слике (|мини|). Овдје можеш прочитати више на ту тему. Стојим ти на располагању за додатна питања, свако добро. — Садкσ (ријечи су вјетар) 00:33, 7. април 2021. (CEST)

Споменик Петру Краљу[уреди извор]

Слажем се, него видех да је на оном такмичењу то била једна од предложених тема, па је зато написах.

Акција писања биографија[уреди извор]

Обавештавају се заинтересовани уредници да је данас почела Акција писања биографија. Њен циљ је израда, сређивање и допуна биографских чланака. Трајаће од 8. до 28. априла 2021. године. Ако желите да учествујете, оставите свој потпис на овој страници. Ову поруку сте добили јер сте се пријавили да примате обавештења о предстојећим акцијама. Ако не желите да примате оваква обавештења, уредите овај списак. Срдачан поздрав! — MediaWiki message delivery (разговор) 12:47, 8. април 2021. (CEST)

ТВ серије и филмови[уреди извор]

@Orion1964:, ево вечерас једне ексклузивне бонбе! На обичном каналу Фокс у 21.55 имате премијеру прве епизоде прве сезоне серије Домаћи ванземаљац (премијера четвртком у 21.55, реприза петак у 13.30). Одлична фантастика са одличним хумором! Погледајте ове прилоге: 1, 2, 3. Стварно је класик шит! Једна од најуспешнијих серија од почетка године, а можда и у овом десетлећу! Узгред, Садко што ми не рече да се пише вегетАријанац. (Има унутри плејер приближно пет минута траје прилог.) :) Испадох ментол, а пуна ми уста правописа. :) Сад ће ови да ми се напију крви, само чекају мој кикс. Поздрав, све препоруке, једва чекам! Ничим неизазван (разговор) 20:36, 8. април 2021. (CEST)

Знам за серију, није ми се допала (крајње субјективно) иако мислим да је одлична серија. Више сам за класике попут Fawlty Towers, Father Ted, Black Books итд. Одличан је прилог, измамио ми је осмјех. :) Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 21:34, 8. април 2021. (CEST)

Ђорђе Симић Веза[уреди извор]

Поздрав, не разумем зашто уклањате измену на страници "Списак Ликова Серије Винкс". Особа која позајмљује глас у том цртаћу је Ђорђе Симић Глумац а не историјска личност. Претходна особа, као и ја, је само исправила грешку и поставила тачну везу. VelikiFan99 (разговор) 20:58, 8. април 2021. (CEST)

Здраво, можемо на ти. []Ставио си повезницу[] на исти чланак ХХ пута, умјесто само једном, први пут када се помиње. Ову врсту проблемчића имамо неколико недјеља, што од стране регистрованих уредника који се баве тематиком гласовних глумаца, што од ИП уредника. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 21:31, 8. април 2021. (CEST)

Питање корисника Srpski rodoslov (16:11, 12. април 2021.)[уреди извор]

Молим Вас да вратите страницу "Ломигорић" која је данас избрисаo корисник Acaalexaca. --Srpski rodoslov (разговор) 16:11, 12. април 2021. (CEST)

Поштовани, колега Аца је обрисао на основу сопствене процјене о релевантности. Најбоље би било да пишете директно њему или на Тргу. — Садкσ (ријечи су вјетар) 20:34, 12. април 2021. (CEST)

Питање корисника Srpski rodoslov (16:48, 13. април 2021.)[уреди извор]

Поштовани менторе, јуче сам се обратио кориснику и очигледно је да не жели или не може вратити страницу коју је јуче обрисао. Све је пребацио на страницу која се зове "Нацрт: Ломигорић". Желим да Вас питам да ли је могуће брисање и тог нацрта и да ли ћу и даље имати овакве проблеме ако направим страницу са истим насловом? ЛП --Srpski rodoslov (разговор) 16:48, 13. април 2021. (CEST)

Поштовани уредниче, колега је чланак пребацио у нацрт зато што тренутно не задовољава стандарде Слободне енциклопедије на српском језику. Неопходно је проширити чланак, надодати још поузданих извора (по могућности не из 19. вијека), ваљано их форматирати (уколико не знаш како, могу ти објаснити) као и стилски дорадити. Направио сам једну измјену на нацрту, чисто да ти покажем у којем правцу да наставиш. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 21:57, 13. април 2021. (CEST)

Питање корисника Srpski rodoslov (22:54, 13. април 2021.)[уреди извор]

Урађене су потребне корекције, који су следећи кораци да страница буде видљива свима (да више не буде "нацрт")? --Srpski rodoslov (разговор) 22:54, 13. април 2021. (CEST)

Чланак ми тренутно дјелује прихватљиво и солидно, за почетак. Предлажем да се јавиш колеги који га је премјестио, можеш се позвати на наш разговор. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 23:16, 13. април 2021. (CEST)

Savica[уреди извор]

Poštovani kolega Sadko, možete li mi molim Vas reći zašto ste uklonili moje uređivanje na stranici o kvartu Savica? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru. Srdačno Vas pozdravljam. Bonzg (разговор) 10:56, 14. април 2021. (CEST)

Књижница - преправи. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 12:32, 14. април 2021. (CEST)

Mogu li staviti biblioteka "Knjižnica Savica"? Jer to je službeni naziv ustanove. Lijep pozdrav! Bonzg (разговор) 12:59, 14. април 2021. (CEST)

Не бих препоручио. Свако добро. — Садкσ (ријечи су вјетар) 13:38, 14. април 2021. (CEST)

Одговор[уреди извор]

Ово ми је први налог. Што питате? Зашто враћате измене на чланку о предају партизана?Антикомуниста (разговор) 20:21, 1. јул 2021. (CEST)

У реду. Лп. — Садкσ (ријечи су вјетар) 04:17, 2. јул 2021. (CEST)